Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 03 май 2017 г., брой 4455
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(03.05.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.31404
USD   1.79187
CHF   1.80228
EUR/USD   1.0915*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Бизнестакс АД - София
Булпласт АД - София
Винпром-Дупница АД - Дупница
Елис 2005 ЕООД - София
Енергия 97 АД - Търговище
Зара Фуражи АД - Стара Загора
Мехатроника АД - Габрово
Многопрофилна болница за активно лечение - Хасково АД - Хасково
МТМ Холдинг АД - София
Равас Инвест АД - София
Романтика Форест АД - Пазарджик
Странджа Автотранспорт АД - Царево
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

БСК успешно разработи електронен модул "Личностен профил на търсещото работа лице" в изпълнение на договор с предмет „Разширяване и интегриране на услугите на информационната система за оценка на компетенциите MyCompetence към дейността на Агенцията по заетостта (АЗ) и потребностите на целевите групи потребителите“. Модул „Личностен профил на търсещото работа лице“ е изграден като WEB-приложение, което да се използва в бюрата по труда във връзка с подпомагането на регистриралите се в тях лица, които си търсят работа. Модулът позволява създаването на профили на търсещите работа лица чрез детайлно описание на техните силни страни, придобити знания, умения и компетенции, както и сферите, в които биха могли да се развиват. Чрез него може да се оценят и анализират нагласите и поведението на индивидите и да бъдат насочени към най-подходящите свободни работни места и мерки за развитие. Модулът позволява използването на ресурсите на MyCompetence специално за целите и нуждите на АЗ, които включват: инструменти за оценка за умения и компетенции, електронни обучения, компетентностни модели за длъжности в различни икономически сектори. Модулът включва и специално разработени за профилирането инструменти, които да оценяват търсещите работа лица по отношение на индивидуалните им характеристики така, че профилите им да бъдат съдържат обстойна, значима и съдържателна информация. За внедряването на Модула бяха проведени 3 отделни обучения: за служители от Централната администрация на АЗ, от Дирекциите „Бюро по труда“ за гр. София и региона и от Дирекциите „Бюро по труда“ за гр. Пловдив и региона. Участниците в обученията имаха възможност да разучат Модула и да разгледат функционалностите и нововъведенията, които предлага. С приключването на проекта БСК предоставя на АЗ практически възможности за по-ефективна насочване на търсещите работа лица на пазара на труда. Очаква се Модулът да бъде изцяло внедрен в дейността на АЗ до края на годината, с което с което да се подобри качеството на предлаганите от нея услуги на пазара на труда, следвайки европейските тенденции и практики.

Източник: БСК

Cpeднaтa зaплaтa в Бългapия ce e yвeличилa oт 431 лв. нa 962 лв. в пepиoдa 2007-2016 г., ĸoeтo пpaви 123% pъcт, ĸaзa миниcтъpът нa тpyдa и coциaлнaтa пoлитиĸa Гълъб Дoнeв. Cpeднaтa paбoтнa зaплaтa oтбeлязвa пoчти двyцифpeн pъcт oт 9,5% пpeз 2016 г. cпpямo 2015 г. и дocтигнa 962 лв. Πpeз минaлaтa гoдинa в ceдeм иĸoнoмичecĸи дeйнocти, в ĸoитo ca близo 23% oт вcичĸи нaeти, cpeднoтo възнaгpaждeниe e нaдxвъpлялo 1000 лв. Haй-виcoĸи cpeдни зaплaти oт 2232 лв. ce oтчитaт в ceĸтop "Cъздaвaнe и paзпpocтpaнeниe нa инфopмaция и твopчecĸи пpoдyĸти". B ceĸтopa нa дaлeĸocъoбщeниятa зaплaтитe ca нapacнaли c 10,4% cпpямo 2015г.

Източник: ТрудДружества
Отглеждане на зърнени, клубеноплодни, технически и фуражни култури
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Светослав Илчовски ЕТ - Кнежа   67 424  
  2   Сортови семена - Вардим ЕАД - Вардим   55 307  
  3   Златия Агро ЕООД - Вълчедръм   46 306  
  4   Краси ЕООД - София   43 022  
  5   Деси - Светла Симеонова ЕТ - Варна   29 756  
  6   Тиенджин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България ЕООД - София   24 854  
  7   Декаданс-Димитър Шишков ЕТ - Бяла-Рс   24 603  
  8   Кристера агро ЕООД - Девня   24 163  
  9   БГ Агро земеделска компания ЕООД - Варна   23 688  
  10   Ресен ЕООД - Ресен   23 340  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 02.05.2017
  Обща стойност (BGN): 1 427 444.18  
Брой търгувани компании: 44
Premium 380 198.99
Standard 556 947.44
АДСИЦ 488 605.72
Структурирани 1 692.02
Най-голяма промяна в цените
Арома АД - София 18.24 %
Топливо АД - София -13.61 %
BaSE - Акции: 4 724.51
BaSE - АДСИЦ: 109.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката, при която "Бритиш американ табако" (БАТ) купува логистичната компания и част от марките на "Булгартабак холдинг". Искането до антимонополната комисия беше отправено от кандидат-купувача в средата на април. "Бритиш американ табако" ще плати над 100 млн. евро за част от цигарения бизнес, който е свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски. През миналата година БАТ е увеличила несъществено пазарния си дял в България, докато "Булгартабак" го е намалил. След осъществяване на планираната концентрация общият пазарен дял, формиран от дела на БАТ и от дела на обекта на придобиване, ще бъде в границите [40- 50]%, изчислен и по двата критерия - в натура и в стойност. Комисията установява, че двете компании не са близки конкуренти по цени - БАТ е позиционирана главно във високия клас, докато обект на придобиване са цигари от останалите класове и то главно ниския. Предмет на сделката са марки цигари и свързаните с тях търговски марки, търговски договори, търговско оборудване и дружеството "Експрес Логистика и Дистрибуция" ЕООД.

Източник: Банкеръ

Албена АД обяви, че е продала Фохар АД с печалба от 10,6 млн. лв., като общо е получила около 14,5 млн. лв., с което напълно е възстановила вложението си от около 7,2 млн. лв. във вливането на Албена инвест холдинг АД. Албена инвест холдинг АД притежаваше 22,57% от акциите на Албена АД, докато Албена АД нямаше акции в Албена инвест холдинг АД. При вливането акционерите в Албена инвест холдинг АД получиха именно тези 22,57% от акциите в Албена АД, или около 879 хил. акции плюс още около 116 хил. акции от Албена АД (които самата Албена беше изкупила). Реално Албена АД е дала 116 хил. от своите акции, за да придобие Албена инвест холдинг.  Фохар АД е бивш завод между кварталите Бояна и Драгалевци в София. Най-вероятно там ще изникне нов жилищен комплекс. Но Фохар АД не е единственият актив на Албена Инвест холдинг АД, който вече е в притежание на Албена АД. Останалите големи активи са България 29 АД, което също разполага с имоти в София, по точно на Околовръстен път до квартал Овча купел. В отчета на Албена инвест холдинг България 29 АД беше оценено на 3,2 млн. лв., а Фохар АД - на 3,9 млн. лв. Но последното беше продадено със 10,6 млн. лв. печалба. Друг актив, който Албена АД получи от Албена инвест холдинг АД, е Алфа консулт ЕООД, оценено на 8,2 млн. лв., както и Ико Бизнес АД, оценено на 1,7 млн. лв., и Соколец Боровец АД с оценка от 846 хил.лв.

Източник: investor.bg

Австрийската химическа компания Borealis е придобила пълен контрол над "Феборан", която държи около една пета от акциите в димитровградския торов завод "Неохим". Доскорошният миноритарен партньор е купил останалите 60% от дяловете в българското дружество от бахрейнската First Energy Bank. Със сделката Borealis цели да засили допълнително присъствието си в торовия бизнес в региона на Югоизточна Европа. "Феборан" беше създадено като акционерно дружество от Borealis и First Energy Bank в края на 2013 г. специално с цел да купи 20.3% в "Неохим" от ливанската Karifert International Offshore. Сделката беше за 34.7 млн. лв., или по 64.8 лв. средно за акция. В края на миналата година "Феборан" беше преобразувана в дружество с ограничена отговорност, но съдружниците запазиха участието си. Със сделката сега бахрейнската банка излиза от партньорството и австрийската компания става едноличен собственик. Договорът за прехвърляне на 21.1 млн. дружествени дяла (60% от капитала) е сключен на 19 април 2017 г. Промяна е направена и в ръководството на дружеството, като на мястото на управителя Тарунжеев Синг Пури е назначен австриецът Хуберт Пухнер. Той е член и на борда на директорите в "Неохим". Самото "Феборан" е регистрирано с предмет на дейност търговия, търговско посредничество и др. За 2015 г. дружеството има 3.5 млн. лв. приходи (1.2 млн. лв. за 2014 г.) и отчита нетна печалба от 3.2 млн. лв. след загуба от 3.3 млн. лв. за предходната година, показва последният публикуван отчет на компанията.

Източник: Капитал

Българската фондова борса създава нов пазар - BSE International, предназначен за емисии чуждестранни финансови инструменти, допуснати до търговия на регулиран пазар на страна, членка на ЕС. Комисията за финансов надзор (КФН) вече е издала одобрението за съответните промени. Достъпът чрез БФБ на български инвеститори и емитенти до инвеститори на външни пазари е заложен и в приетата в края на м.г. стратегия за развитието на капиталовия пазар. Очаква се BSE International да заработи към средата на 2017 година.

Източник: Сега

Обединена българска банка (ОББ), която вече е собственост на белгийската финансова група KBC, ще разпредели по-голямата част от печалбата си за 2016 г. като дивидент. Акционерите ще получат като дивидент общо 97.9 млн. лв., а останалата част от над 13 млн. лв. да бъде отнесена в резерв „Неразпределени печалби“. Това е вторият дивидент, който ОББ изплаща, след като през декември 2016 г. имаше едно значително разпределение на дивидент за акционерите в размер на 260 млн. лв., който дойде и от натрупаните печалби през предходните години. Без тази сума към края на годината банката има капиталова адекватност от първи ред 23.2% и обща капиталова адекватност от 24.2%. Възвращаемостта на капитала е 10.3% за миналата година. Съотношението за ефективност - разходи към приходи, е 37.8% Главният изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев отчете изминалата 2016 г. за банката като поредната успешна година с възходящ растеж и висока степен на доходност за акционерите. Година по-рано - за 2015 г., ОББ отчете свиване на печалбата с близо 36% (спрямо 2014 г.) до 48.9 млн. лв. заради извънредните разходи около еднократни събития като провизии покрай стрес тестовете и вноската за Фонда за възстановяване и преструктуриране на банки.

Източник: mediapool.bg

Регулирана информация

На 2.05.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи неконсолидиран отчет за първо тримесечие на 2017 год. на Наш дом - България холдинг АД - София /5ND/

На 2.05.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи консолидиран годишен отчет за 2016 год. на Наш дом - България холдинг АД - София /5ND/

На 2.05.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 31.03.2017 г. на Обреди ЕООД - Варна

На 2.05.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 31.03.2017 г. на Шабла Енерджи ЕООД - София

На 2.05.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 31.03.2017 г. на Груп Транс Енерджи ООД - София

На 2.05.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 31.03.2017 г. на Еко Ветро Енерджи ЕООД - София

На 2.05.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 31.03.2017 г. на ВГЕ-1 ЕООД - София

На 2.05.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 31.03.2017 г. на Ученическо и столово хранене ЕАД - Варна

На 2.05.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 31.03.2017 г. на Водоснабдяване и канализация - Варна ООД - Варна       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП

Конференция "Европейски технологии и практики в озеленяването на урбанизирани територии“

Tour d' Europe - Stockholm 2017 - B2B срещи между шведски купувачи и европейски производители в сектора на храни и напитки


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA 1 - 11 февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 11 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA TSHOOT - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Италианската авиокомпания Аlіtаlіа започна днес формалната процедура по обявяване на фалит, предава Вlооmbеrg. Краят на превозвача идва, след като миналата седмица работниците отказаха да приемат плана за спасение, който включваше 8% намаление на заплатите и закриването на 980 работни места. След среща на борда компанията отбелязва, че нейната "сериозна икономическа и финансова ситуация", както и трудностите пред намирането на алтернативи, са в основата на единодушното решение на акционерите да подаде документи за фалит. Според италианското законодателство сега правителството трябва да осигури средства за продължаване на дейността и да назначи свои кадри, които да се опитат да съживят превозвача в рамките на две години или да започнат ликвидация. Миналата седмица финансовият министър на Италия заяви, че кабинетът няма намерение да налива средства, а колегата му, отговарящ за транспорта, заговори за опит за продажба. Компанията подава документи за фалит за втори път през последното десетилетие. Аlitаliа има 120 самолета, като през 2015 година финансовите й резултати показаха загуба от 200 милиона евро. Основни акционери в нея са арабската Еtіhаd Аіrwауs, както и италиански банки.

Източник: Bloomberg

Америка

Ръстът на американската инфлация се забавя през март, след като преди това достигна 5-годишен връх, съобщава MarketWatch. Отстъплението на потребителските цени може и да облекчи натиска върху Федералния резерв на САЩ да увеличава лихвите по-агресивно. Американската икономика се разширява стабилно вече почти осем години след световната финансова криза и Голямата рецесия. Пазарите на акции са на рекордно високи нива, а безработицата е на циклично ниско равнище от 4,5%. Доходите също растат, а квалифицираните работници все повече не достигат. През март индексът на потребителските цени в САЩ се понижава с 0,2% - първият спад от повече от година, показват данните. Базисната инфлация, която не включва нестабилните цени на храните и енергията, се понижава с 0,1%, което е най-силен спад от 2001 г. Дванайсетмесечната инфлация през март се забавя до 1,8% от 2,1% през предходния месец, показва още статистиката.

Източник: Market Watch

Азия

Най-голямата петролна рафинерия в САЩ вече е напълно под контрола на Саудитска Арабия. Държавната петролна компания Sаudі Аrаmсо придоби 100 процента от рафинерията Роrt Аrthur в Тексас в понеделник, след като завърши сделка, обявена за първи път през миналата година, пише СNN Моnеу. Съоръжението се смята за короната на американските рафинерии, а оборудването може да обработва 600 000 барела петрол на ден. Това го прави най-голямата рафинерия за Северна Америка. Преди приключването на споразумението Аrаmсо притежаваше 50 на сто от съоръжението в рамките на съвместно предприятие с Rоуаl Dutсh Shеll, което се наричаше Моtіvа Еmtеrрrіsеs. Двата петролни гиганта постигнаха сделка за отделяне на активите през март миналата година, като придобиването на пълен контрол върху рафинерията от страна на саудитската компания слага окончателен край на закриването на съвместното предприятие. В допълнение Аrаmсо придобива пълна собственост върху 24 дистрибуционни терминала и получава изключителното право да продава бензин и дизел с марката Shеll в Джорджия, Северна Каролина, Южна Каролина, Вирджиния, Мериленд, източната половина на Тексас и по-голямата част от Флорида.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
02.05.2017
Dow Jones Industrial
20 949.89 (36.43)
Nasdaq Composite
6 095.37 (3.76)
Стокови борси
02.05.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.03
Heating oil ($US/gal.)1.4800
Natural gas ($US/mmbtu)3.1800
Unleaded gas ($US/gal.)1.5400
Gold ($US/Troy Oz.)1 257.00
Silver ($US/Troy Oz.)16.88
Platinum ($US/Troy Oz.)928.40
Hogs (cents/lb.)74.20
Live cattle (cents/lb.)1.27

       Опознай България

Църква Успение на Св. Богородица в с. Сапарево

Село Сапарево се намира на няколко километра от град Сапарева баня. Църквата Успение на Св. Богородица е най-голямата в общината и е изключително красива. Централният й купол се крепи от четири колони, които са увенчани с позлатени образи. Построена е в периода 1861–1864 г. Представлява умален вид на църквата в Рилския манастир. В изографисването и при изработването на дърворезбата художникът и майсторът-резбар също са се стремили да подражават на образци от Рилската обител. На мястото на днешната църква в началото на 19 век имало само един каменен кръст, което подсказва, че там е имало старо оброчище. Църквата е изградена по инициатива на Алексо Грахльов, който бил най-бедният човек в селото. Подтик към това му дало съновидение, в което му се явила Богородица и му казала да построи църква. Освен това тя му казала къде да копае, за да намери необходимите за строежа пари. Котелът, в който бедният човек намерил заровените златни пари, и до днес се пази като реликва в църквата. За строежа били наети майстори от Трън, прочути със своите строителни умения, а за украсата бил поканен дърворезбар и иконописец от Банско-Разложката школа.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.05.2017
Българска версия: 29272, Английска версия: 3015

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999