Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 18 април 2017 г., брой 4445
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(18.04.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30741
USD   1.83992
CHF   1.83027
EUR/USD   1.0630*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алмина АД - Лом
Бизнес иновационен център - Симе АД - София
Ембул инвестмънт АД - Стара Загора
Идеал Стандарт Видима АД - Севлиево
Масант ЕАД - София
Фохар АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Почти всеки четвърти от получаващите инвалидна пенсия поради общо заболяване работи. По данни на НОИ към края на 2016 година пенсионерите с лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, които се осигуряват официално, са близо 91 хил. души. Това е почти 24 на сто от всички, които получават този вид лична инвалидна пенсия. 21 на сто от хората с инвалидна лична пенсия поради трудова злополука също се осигуряват. Те са 1211 души. В управленската програма "България 17-21" е записан ангажимент всички пенсии, отпуснати преди 2010 г., да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2009 г., като парите за тази мярка трябва да дойдат от "средствата, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии". Наред с това в програмата е предвидено и НОИ да започне да се занимава с експертиза на работоспособността на хората с увреждания като "инструмент за засилване на контрола върху неправомерното ползване на права от пенсионната система". Не всеки с ТЕЛК има право на пенсия. По данни към април 2017 г. 457 731 българи получават инвалидна пенсия за общо заболяване. 8650 души получават инвалидна пенсия за трудова злополука, а 50 035 - социална пенсия за инвалидност. Над 75 000 от тези пенсии са наследствени. Средният размер на пенсията за общо заболяване е около 202 лв., на тази за трудова злополука - 213, а на социалната - 134.70 лв.

Източник: Сега

Българската народна банка определи, че общата вноска на банките във Фонда за преструктуриране на банките за 2017 г. ще е 111 274 208 лв. Фондът беше създаден преди две години заради промените в банковото законодателство на европейско ниво, въведени в българското чрез Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Там е предвидено попълването на фонда да става с равномерни годишни вноски, а преценката колко да бъде сумата за конкретна година се прави на база фазата на икономическия цикъл и въздействието върху финансовото състояние на банките. БНБ информира и че управителният съвет е определил индивидуалните годишни вноски за банките и за клон на банка от трета държава във фонда. Централната банка няма задължението да оповестява конкретните суми за всяка от финансовите институции. Банките трябва да внесат парите в 30 -дневен срок.

Източник: БанкеръДружества
Производство на други хранителни продукти, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Биосет ООД - Пловдив   1 747  
  2   Корона М ЕООД - Стара Загора   817  
  3   Фортекс Нутрасютикалс ООД - София   793  
  4   Дион ООД - Русе   595  
  5   Бест Фудс ООД - София   487  
  6   Мултипак България ЕООД - София   406  
  7   Приста Комерс ООД - Велико Търново   404  
  8   Пинокио ООД - Стара Загора   403  
  9   Веселина Трейд ЕООД - Добрич   312  
  10   Еуросток ЕООД - София   309  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 13.04.2017
  Обща стойност (BGN): 990 050.15  
Брой търгувани компании: 43
Premium 59 383.58
Standard 872 050.98
АДСИЦ 54 928.54
Структурирани 3 687.05
Най-голяма промяна в цените
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София -19.35 %
Тодоров АД - София 14.44 %
BaSE - Акции: 3 445.57

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Общинският съвет в Пловдив реши да приеме предложението на държавата и да получи безвъзмездно 20.63% от "Международен панаир". Това стана осем месеца след като съветниците гласуваха против идеята. По предложение на бившия икономически министър Божидар Лукарски тогава правителството гласува да прехвърли участието си в панаира на общините Варна (29%) и Пловдив (20.63%). Останалите малко над 50% са собственост на Георги Гергов през контролираното от него "Пълдин туринвест". Крайморският град вече е официален акционер в дружеството, а очакванията са, че ще замени акциите си срещу участието на Гергов в т.нар. проект "Дупката". В края на миналата година "Международен панаир Пловдив" получи 31.8 млн. лв. заем от държавната Българска банка за развитие. Той беше обезпечен със залог върху предприятието и ипотека на негови активи, включително самия панаир.

Източник: Капитал

11 оферти са подадени в търга за изграждане на северното платно на столичния бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луи Айер" до ул. "Емилиян Станев". В поръчката е включено и изпълнение на строителни работи по бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Луи Айер" и от ул. "Емилиян Станев" до бул. "Черни връх". Търгът е за близо 11 млн. лв. с ДДС. Офертите трябваше да бъдат отворени миналия декември, но обжалвания спряха този процес. Сред кандидатите преобладават известни имена като "Пътстрой 92", "Щрабаг", "ГБС Инфраструктурно строителство", "ИСА 2000""Трейс Груп Холд" и пр.

Източник: Сега

На 23 март 2017 г. в Софийския градски съд е подадена молба от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за обявяване в несъстоятелност на "Промишлено строителство холдинг" (ПСХ)ПСХ погаси задълженията си към КТБ чрез прихващане именно след цесия с ПИБ за 7 млн. лв. Фалитът изглежда подготвян от доста време. През август 2016 г. от "Промишлено строителство холдинг" се отделят две дружества. В едното - "Пи Ес инвест" отиват имоти, оценени на 2.3 млн. лв., а в другото - "ПС холдинг" са прехвърлени незначителни активи. И двете дружества веднага стават собственост на едноличния акционер на ПСХ "Строй инвест". Това е компанията, на която през ноември 2014 г. "Водстрой 98" прехвърли строителния холдинг. Тя е собственост на Ивайло Николов, който няма опит в строителния бизнес и в сектора бе приеман по-скоро за подставено лице на Пеевски. "Водстрой 98" също се водеше собственост на Иван Мирински. Ивайло Николов е и управител на "Астън Оптимум", което след фалита на КТБ купи бившата осеметажна сграда на "София прес" на бул. "Цариградско шосе" 113 от друг кредитополучател - "Евробилд 2003". След сделката сградата е ипотекирана в ПИБ за обезпечение по гаранции, издадени от банката за консорциуми с участието на "Водстрой 98".

Източник: Капитал

З нoви cпeциaлнocти в oбyчeниeтo чpeз paбoтa ce oтĸpивaт през учебната 2017/2018 гoдинa - aвтoмoбилнa мexaтpoниĸa, пpoмишлeнa eлeĸтpoниĸa и мeбeлнo пpoизвoдcтво. Oт yчeбнaтa 2018/2019 гoдинa щe cтapтиpaт мaшинeн тexниĸ, cпeциaлнocт “Maшини зa зaвapявaнe”, тoплoтexниĸa и pecтopaнтьop, cпeциaлнocт “Keтъpинг”. Изпълнeниeтo нa пpoeĸтa ДOMИHO зaпoчнa пpeз 2015 г. caмo в 2 yчилищa c 5 фиpми пapтньopи. Гoдинa пo-ĸъcнo в дyaлнoтo oбyчeниe y нac вeчe yчacтвaт 16 пpoфecиoнaлни гимнaзии и 62 фиpми Зa пpeдcтoящaтa 2017/2018 г. oщe тoлĸoвa yчилищa и фиpми ca зaявили yчacтиeтo cи. Bъвeждaнeтo нa дyaлнoтo oбpaзoвaниe cтaвa пo пpoфecии, зa ĸoитo имa нaй-гoлямo тъpceнe oт cтpaнa нa ĸoмпaниитe и ce ocнoвaвa ĸaĸтo нa изcлeдвaния нa пaзapa нa тpyдa, тaĸa и нa ĸoнĸpeтни зaявĸи oт бpaншoвитe opгaнизaции и гoлeмитe фиpми. Πpeз 2015/2016 г. бяxa въвeдeни пpoфecиитe мaшинeн тexниĸ, cпeциaлнocт “Maшини и cиcтeми c цифpoвoпpoгpaмнo yпpaвлeниe” и тexниĸ-тexнoлoг в пpepaбoтвaнeтo нa мляĸo и млeчни пpoдyĸти, a пpeз 2016/2017 г. - eлeĸтpoтexниĸ, cпeциaлнocт “Eлeĸтpooбзaвeждaнe нa пpoизвoдcтвoтo”, гaзoв тexниĸ и гoтвaч. Eĸипът нa изпълнeниe нa пpoeĸтa ДOMИHO зaбeлязвa, чe в мoмeнтa нaй-тъpceнa oт paбoтoдaтeлитe пpoфecия в Бългapия e мaшинeн тexниĸ, cпeциaлнocт “Maшини и cиcтeми c цифpoвoпpoгpaмнo yпpaвлeниe”.

Източник: 24 часа

Управителният съвет на БНБ отказа да издаде лиценз за извършване на дейност като платежна институция на „Смарт Пей България” ООД. Получилото отказ дружество е собственост на фирмите "Лесе-Фер" и "Юм Инвест", които са притежание съответно на Стоян Тонев и Юлиян Митов - бизнесмени, които имат разнородна търговска и консултантска дейност. През 2016 година БНБ отне лиценза за платежна институция на „СЕЛ ИНТ България” ЕООД и отказа да лицензира "Блу Скай Електроник Мъни Къмпани” АД за извършване на дейност като дружество за електронни пари.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Безплатен уебинар на тема: "Точната цена продава"!, 21 април 2017 г.

Бизнес форум и двустранни бизнес срещи с корейски фирми

Конференция "Reach 2018 And Beyond" - 27 и 28 април 2017 г.

Конференция "Европейски технологии и практики в озеленяването на урбанизирани територии“

Tour d' Europe - Stockholm 2017 - B2B срещи между шведски купувачи и европейски производители в сектора на храни и напитки


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA 1 - 11 февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 11 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA TSHOOT - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Международният валутен фонд (МВФ) е преразгледал оценката си за развитието на руската икономика и очакванията са по-оптимистични. В прогнозата, която ще бъде публикувана след ден, организацията е записала ръст от 1,4% през 2017 година за брутния вътрешен продукт на Русия. За 2018 година очакванията са за растеж отново с 1,4 на сто. В предишни доклади МВФ прогнозираше ръст за икономиката на страната от 1,1% през 2017 година и от 1,2% през 2018 година. МВФ ще публикува доклад за състоянието на световната икономика и своите очаквания за нейното развитие през следващите дни. Той ще бъде дискутиран по време на предстоящата пролетна среща между представителите на МВФ и Световната банка.

Източник: ИТАР ТАСС

Америка

Американският технологичен гигант Apple се сдоби със специално разрешение - да тества технология за автономни автомобили в щата Калифорния, САЩ. Така компанията се нарежда до автомобилни и технологични концерни като Google, "Форд", "Фолксваген", "Даймлер", "Тесла" и "Дженеръл Моторс", които също ще експериментират със своите проекти за самоуправляващи се коли в щата. Самото разрешително е много специфично - то позволява да се правят тестови карания с три автомобила, одобрени са шестима шофьори. Всички коли са от един модел - Lexus RX450h от 2015 г. За разлика от гореозброените компании обаче, от "Apple" досега не са признавали, че смятат да разработват автономна или електрическа кола. През последните години обаче компанията в Купертино купува разработки, малки компании, патенти и наема десетки автоспециалисти. Всичко това подклажда слухове, че хората на покойния Стийв Джобс също искат парче от баницата на бъдещето в автомобилната индустрия.

Източник: Associated Press

Азия

Икономиката на Китай поема нагоре. Брутният вътрешен продукт в азиатската страна се ускорява за второ поредно тримесечие на фона на повече инвестиции, възстановени продажби на дребно и засилено промишлено производство, сочат данни от Националното статистическо бюро. Наравно с това се отчитат и сериозен ръст при кредитите, както и още по-голяма стабилност при пазара на недвижими имоти. Брутният вътрешен продукт в Китай нараства до ниво от 6.9 процента през първото тричесечие на годината спрямо същия период за година по-рано. Данните изненадаха анализаторите, които дадоха средна прогноза от 6.8 на сто в рамките на проучване на Bloomberg. Това е първото последоватено ускорение без прекъсване в Китай от 7 години. Пазарът на труда в Китай също отчита добри резултати.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
17.04.2017
Dow Jones Industrial
20 636.92 (183.67)
Nasdaq Composite
5 856.79 (51.64)
Стокови борси
17.04.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.58
Heating oil ($US/gal.)1.6300
Natural gas ($US/mmbtu)3.1600
Unleaded gas ($US/gal.)1.7200
Gold ($US/Troy Oz.)1 285.00
Silver ($US/Troy Oz.)18.38
Platinum ($US/Troy Oz.)985.80
Hogs (cents/lb.)72.08
Live cattle (cents/lb.)1.16

       Опознай България

Международен ден на Паметниците на културата

18 април е избран за международен ден на Паметниците на културата от Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ICOMOS) през 1982 г. и по-късно е потвърден от 22-рата Генерална конференция на ЮНЕСКО през 1984 г. България става член на ЮНЕСКО на 17 май 1956 г. Българските обекти, включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО са: културни - старият Несебър (1983); Боянската църква (1979); Мадарският конник (1979); Рилският манастир (1983); Ивановските скални църкви (1979); Казанлъшката тракийска гробница (1979), Тракийската гробница при Свещари (1985); природни – Национален парк Пирин (1983) и резерватът Сребърна (1983). Бистришките баби, Нестинарството, Чипровските килими, Празникът Сурова в Пернишко и Съборът в Копривщица са включени в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството. Вписването на Събора в Копривщица е първото в Регистъра на добрите практики за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.04.2017
Българска версия: 29265, Английска версия: 3015

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999