Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 10 април 2017 г., брой 4441
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(10.04.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28557
USD   1.83992
CHF   1.82873
EUR/USD   1.0630*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

  Чуждестранен инвеститор търси да закупи фотоволтаична централа с дългосрочен договор с ЧЕЗ/ЕВН. Мощността на централната следва да бъде над 1 MW.  
  Моля да бъде предоставяна информация за срока на договора за изкупуване, както и преференциалната цена, на която електричеството се изкупува.  
 

За по-подробна информация: Мартин Давидков - 0888 206 560
bic@bia-bg.com

 

 Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Бряст Д АД - Добрич
Вкусна ядка АД - Лозен - СГ
Димиро Инвест АД - Пловдив
ЕСТ АД - София
Картал АД - Габрово
Коминвест АД - Варна
Мембранни технологии АД - Пловдив
Многопрофилна болница за активно лечение-Проф.д-р Параскев Стоянов АД - Ловеч
Нови възможности АД - София
Полисан АД - Русе
Улпина АДСИЦ - София
УМБАЛ-Проф.д-р Ст. Киркович АД - Стара Загора
Хидромад Русе ЕАД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През 2017 г. се навършват 25 години от създаването на капиталовия пазар в България. На 8 април 1992 г. Софийска фондова борса ООД (СФБ Капиталов пазар АД) проведе първата публична борсова сесия за търговия с ценни книжа в новата икономическа история на България. Основен инициатор за създаването на СФБ и негов дългогодишен съдружник и акционер е Българска стопанска камара. И по настоящем БСК продължава своята активна политика за развитие на капиталовия пазар в България, вкл. чрез акционерното си участие в капитала на Българска фондова борса - София АД, както и с конкретни предложения и иницативи в рамките на Съвета за развитие на капиталовия пазар в България, учреден през 2016 г.

Скокът на цената на природния газ с близо 30% от 1 април и последвалото поскъпване на ток, парно, топла вода, както и на много други произвеждани в страната стоки и услуги ще доведе до 1.3% инфлация в края на годината, според макроикономическа прогноза на финансовото министерство. Очакванията са средногодишната инфлация през 2017 г. да е около 1.2%. Обратът идва, след като в три поредни години бе отчитана дефлация. Производители от редица сектори прогнозираха далеч по-драстично поскъпване на някои стоки заради скока на енергийните цени. С поне 15 ст. ще се вдигне цената хляба, около 3-4% ще е отражението в крайната цена на млечните продукти, значително по-високо ще е поскъпването на оранжерийните зеленчуци, обявиха производители. В сравнение с есенната си прогноза финансовото министерство все пак завишава инфлацията за тази година, макар и символично. За следващите три години прогнозите са тя да се ускори от 1.3% през 2018 г. до 1.7% за 2019 г. и 1.8% през 2020 г. Основната причина е очакваното сериозно покачване на котировките на петрола на международните пазари. През тази година средната цена на суровия нефт ще нарасне с 27.7% до 56.4 щатски долара за барел, прогнозира МФ. Поскъпване ще има и на почти всички основни суровини.

Източник: СегаДружества
Добив на трошен камък, чакъл и пясък
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Ескана АД - Варна   2 313  
  2   Инертни материали Ямбол АД - Ямбол   1 823  
  3   Холсим Кариерни материали АД - София   1 588  
  4   Холсим Кариерни Материали Пловдив АД - Пловдив   1 441  
  5   Поларис 8 ООД - Варна   1 299  
  6   Драгажен флот Истър АД - Свищов   901  
  7   Холсим Кариерни материали Рудината АД - София   756  
  8   Минерал 2000 ЕООД - София   627  
  9   МДЗ Балша АД - Балша   458  
  10   Балканагросервиз ЕООД - Своге   105  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 06.04.2017
  Обща стойност (BGN): 5 918 304.50  
Брой търгувани компании: 52
Premium 357 442.28
Standard 5 509 700.57
АДСИЦ 37 119.15
Структурирани 14 042.50
Най-голяма промяна в цените
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София -14.29 %
Фазерлес АД - Силистра 7.41 %
BaSE - Акции: 5 655.05
BaSE - АДСИЦ: 154 675.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Три столични мола предстои да сменят собственика си с в сделки за близо 500 млн. евро. Купувачите са два фонда от Южна Африка. Първият, и по-голям, New Europe Property Investment (NEPI) ще придобие втория по големина сред седемте работещи в столицата - The Mall. В напреднали преговори е да купи и третия на пазара - "Сердика". Acsion, пак от Йоханесбург, е избран за купувач на четвъртия в подреждането - Mall of Sofia. Сделките са първите за големи молове след кризата, които се случват не като продажба на подценени активи заради лош дълг към банки, а като доходоносна инвестиция. Първата на пазара продажба е на The Mall на булевард "Цариградско шосе" в столицата срещу 180 млн. евро, като това е оценката, без да се взимат предвид дълговете. Цената е близка до тази, която бе вложена в изграждането му, и включва както търговския център, така и прилежащия му хипермаркет, който е притежание на Уникредит Булбанк. Втората вече договорена продажба, която също се намира в последната фаза - избран купувач и уточняване на детайли, е за Mall of Sofia на столичния булевард "Александър Стамболийски". Цената на сделката за търговския център и прилежащите му офиси по различни данни е 102 - 104 млн. евро, което е двойно повече от инвестираните 50 млн. евро в строителството на обекта преди 11 години. Той има банкови кредити за 90 млн. лв. към Банка ДСК и унгарския й собственик OTP, както и 21.1 млн. лв. заем от акционерите си. Третата сделка отново в София. Тя е за продажбата на мол "Сердика", намиращ се на бул. "Ситняково". Молът е съвместна инвестиция на "Айнкауфс - център София" на австрийската Sparkassen Immobilien (S IMMO) и германската "Еце Проект Мениджмънт България" (ECE).

Източник: Капитал

Китайското дружество "Джънджоу Юйтун Бус" Ко., Лимитед е победител в търга за обществената поръчка, обявена от общинската фирма "Столичен автотранспорт"(още в началото на ноември 2016 година) за "доставка на 30 броя нови единични автобуси и специализирано оборудване към тях". Столичната община беше определила прогнозна стойност за закупуването им в размер на 8 614 258. лв. (без ДДС). Дружеството единствено е покрило всички изисквания на възложителя, поставени в тръжната документация. То е предложило цена от 8 412 003, което е с 202 255 лв. под прогнозната стойност на поръчката. Това е втората поръчка, която печели китайската компания. През миналата година тя успешно достави и пусна в експлоатация 110 автобуса Yutong. Тогава тя спечели предишния търг в конкуренция с девет утвърдени световни производителя на автобуси. Именно предложената атрактивна цена и на предишния търг, която беше с близо 8 млн.лв. по-ниска от тази на другите участници, в комбинация с оптимални технически параметри, даде възможност на "Столичен автотранспорт" да осъществи сегашната поръчка. Финансирането й стана възможно от спестените средства от предишния търг, които тогава осигури Европейската инвестиционна банка.

Източник: Банкеръ

Ръст на оборота през 2016 година отчита Billa България. Увеличението в брутния оборот спрямо 2015 г. е с 15,05%. Брутните приходи от продажби на стоки възлизат на над 785 млн. лв., съобщиха от компанията. През 2016 г. чрез ритейл марката Billa REWE International AG управлява супермаркет бизнеса на REWE Group в 6 държави от Централна и Източна Европа (България, Хърватия, Русия, Словакия, Чехия и Украйна) от централата си във Винер Нойдорф в Австрия. Оборотът на тези пазари бележи ръст от 7,18% в сравнение с 2015 г. За миналата година марката в България постига отлични резултати и е с най-висок ръст от всички останали страни с 15,05%. Втора се нарежда Billa Русия, която увеличава оборота си със 7,67%. През 2016 година компанията у нас откри 12 нови магазина. Плановете на Billa България за 2017 г. са насочени към откриването на още нови обекти. REWE International AG оперира с близо 2500 магазина в Австрия чрез търговските марки BILLA, MERKUR, PENNY, BIPA и ADEG. Тя е пазарен лидер в Австрия в сектора на търговията на дребно с хранителни и козметични продукти. Компанията е част от немската REWE Груп, един от европейските лидери в търговията и туризма.

Източник: investor.bg

Шведската медийна компания "Модерн таймс груп"продава бизнеса си в България, с което ще приключи операциите си в Източна Европа, пише вестник "Дагенс индустри. Шведското бизнес издание не посочва купувача, но смята, че сделка ще има до няколко седмици и я оценява на около 1 млрд. крони (близо 100 млн. евро). В България скандинавската медийна група притежава "Нова телевизия", кабелния канал "Нова+" и 80% от списание "Ева", както и мажоритарния дял в групата сайтове "Нет инфо". Делът на продажбите в България е изчислен на около 900 милиона крони (близо 94 млн. евро). В началото на февруари в отчета за последното тримесечие и за цялата 2016г. от MTG показаха, че българските им операции са се представили най-добре сред групата от петте източноевропейски държави. България е и страната, в която MTG има и най-много служители извън Швеция.

Източник: Банкеръ

Биpa Бpитoc cпeчeли нoв злaтeн мeдaл oт cвeтoвнaтa клacaция зa кaчecтвo 2017 World Quality Selections нa инcтитyтa Monde Selection („Мoнд Сeлeкcиoн“) в Бpюкceл. Toвa нe e пъpвo oтличиe зa биpa Бpитoc в aвтopитeтния кoнкypc – пивoтo e нocитeл нa злaтeн мeдaл пpeз 2015 г. и cpeбъpни мeдaли пpeз 2014 г. и 2016 г. Пивoвapнa „Бpитoc“ e oткpитa пpeз 2012 гoдинa във Вeликo Tъpнoвo. Изгpaдeнa e нa плoщ oт 13 дeкapa, a инcтaлaциятa e eднo oт нaй-мoдepнитe и виcoкoтeхнoлoгични cъopъжeния нa Бaлкaнcкия пoлyocтpoв. Гoдишният пpoизвoдcтвeн кaпaцитeт e 20 млн. литpa пpи нaпълнo aвтoмaтизиpaн пpoцec, c виcoкa eфeктивнocт нa тeхнoлoгиятa. Фaбpикaтa paбoти c мaшини нa GEA – Huppmann, Гepмaния, ycпoкoитeлни cъдoвe и фepмeнтaтopи oт Holvrieka, Бeлгия, филтpиpaщa cиcтeмa Filtrox, Швeйцapия, и бyтилиpaщaтa cиcтeмa Krones, Гepмaния, кoятo e cepтифициpaнa пo ISO 22000:2005, HACCP. Кoмпaниятa e oтличeнa зa “Инвecтитop нa гoдинaтa” зa 2013 г. и зa втopaтa нaй-динaмичнo paзвивaщa ce кoмпaния зa 2012 г.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Бизнес форум и двустранни бизнес срещи с корейски фирми

Конференция "Reach 2018 And Beyond" - 27 и 28 април 2017 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA 1 - 11 февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 11 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA TSHOOT - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Семейните компании във Великобритания са по-малко продуктивни от фирмите, които се управляват от външни мениджъри, показва ново изследване. Според официалните статистически данни в Обединеното кралство компаниите на семейни начала са средно с 20% по-малко продуктивни от останалите бизнеси, което може да се окаже фактор, задържащ растежа във Великобритания. Властите искат да разберат защо британските служители са значително по-малко продуктивни от тези в страни като Франция, САЩ и Германия. Ръстът на производителността е жизненоважно условие за подобряване на стандарта на живот и заплатите, затова и по-слабият му растеж е причина за безпокойство. През последните месеци на 2016 г. производителността (обемът на произведените стоки и услуги на един изработен час) за първи път е нараснал над пиковите нива преди финансовата криза.

Източник: Telegraph

Америка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъжда с администрацията си налагането на нови санкции срещу Русия и Иран заради подкрепата им към сирийския президент Башар Асад. Това обяви посланикът на Щатите в ООН Ники Хейли, която по-рано заяви, че основен приоритет на Тръмп ще бъде свалянето на режима в Сирия. " Въпросът вече се обсъжда", обясни тя. Във Вашингтон са убедени, че химическата атака в провинция Идлиб е дело на режима на Асад, посочи още Хейли. Очакванията са, че по време на посещението си в Москва държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще поиска Русия да оттегли подкрепата си за сирийския държавен глава, съобщи БНР, позовавайки се на британското издание "Таймс". В публикацията на "Таймс" също така се посочва, че държавният секретар ще представи доказателства, че Русия е била предупредена за химическата атака срещу провицията Идлиб. Тилърсън ще посети Москва на 11 и 12 април.

Източник: CNN

Азия

Колите на Mitsubishi са известни със своята издръжливост и устойчивост на трудни терени. Когато обаче Nissan изпрати свои директори, които да помогнат на изпадналата в криза и скандали японска компания преди шест месеца, тя се захвана със задача, която можеше да се окаже, че не е по силите и на най-големите офроуд бизнес ентусиасти. Половин година по-късно обаче вече са налице първите сигнали, че Mitsubishi може да обърне негативната тенденция. Влизането на Nissan в Mitsubishi се оказва правилна стъпка за алианса между Nissan и Renault, които се опитват да се конкурират с най-големите световни групи по продажби Volkswagen и Toyota. "В някои отношения се чувстваме сякаш сме тук от пет минути, но когато погледнем назад, виждаме, че са били наистина заети пет минути", казва Тревор Ман, ветеран в Nissan, който започва работа в Mitsubishi през ноември като директор по операциите.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
07.04.2017
Dow Jones Industrial
20 656.10 (-6.85)
Nasdaq Composite
5 877.81 (-1.14)
Стокови борси
07.04.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.39
Heating oil ($US/gal.)1.6300
Natural gas ($US/mmbtu)3.2500
Unleaded gas ($US/gal.)1.7500
Gold ($US/Troy Oz.)1 254.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.96
Platinum ($US/Troy Oz.)954.10
Hogs (cents/lb.)73.00
Live cattle (cents/lb.)1.12

       Опознай България

Музей на мозайките – Девня

Музеят на мозайките в Девня е изграден върху част от античните основи на сграда с мозайки, построена в края на III – началото на IV век на мястото на по-ранни сгради, разрушени от готските нашествия през 251 г. Направен е по проект на архитект Камен Горанов. Представя римски и ранновизантийски мозайки, служили като подови или стенни покрития на помещения на жилищни, обществени и култови сгради и гробници. Произведенията са изработени от малки камъчета – кубчета мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло в различни цветове. Изобразяват основно персонажи и сцени от гръко-римската митология, екзотични животни и птици, растителни и геометрични мотиви. В залите на музея е представен и разнообразен материал, свързан с архитектурата на сградата и бита на нейните обитатели. Част е от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз (БТС).


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.04.2017
Българска версия: 29263, Английска версия: 3015

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999