Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 04 април 2017 г., брой 4437
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(04.04.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29396
USD   1.83457
CHF   1.83096
EUR/USD   1.0661*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

  Чуждестранен инвеститор търси да закупи фотоволтаична централа с дългосрочен договор с ЧЕЗ/ЕВН. Мощността на централната следва да бъде над 1 MW.  
  Моля да бъде предоставяна информация за срока на договора за изкупуване, както и преференциалната цена, на която електричеството се изкупува.  
 

За по-подробна информация: Мартин Давидков - 0888 206 560
bic@bia-bg.com

 

 Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  ЕМКО АД - Белене
МВ Янтра АД - Габрово
Многопрофилна болница за активно лечение - Благоевград АД - Благоевград
Многопрофилна болница за активно лечение-Света Анна АД - Варна
Нове Петков ЕООД - Вардим
Университетска многопрофилна болница за активно лечение-Бургас АД - Бургас
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През януари 2017 г. лошите и преструктурирани кредити на домакинствата са се понижили с 2.4 процентни пункта до 2,6 млрд. лв., спрямо година по-рано, а тези на фирмите отчитат спад от 3,5 пр. п., достигайки 5,2 млрд. лв., показва анализ на Райфайзенбанк България. Общо за банковата система необслужваните над 90 дни заеми намаляват с 3,1 процентни пункта спрямо същия месец на 2016 г. до 20,1%. През 2016 г. брутният вътрешен продукт е нараснал с 3,4% на годишна база според данните на Националния статистически институт. За положителната динамика на икономиката е повлияло отново външното търсене. Водещ фактор от страна на вътрешното търсене е било крайното потребление, даващо 1,4 пр. п. към ръста на БВП, следвано от брутното капиталообразуване – с 0,2 пр. п.

Източник: Труд

Бензинът в България е по-скъп от 13 страни в Европейския съюз, а дизелът – от 12. Това са цените на горивото преди да стигне до колонките, показват данните на Европейския енергиен портал. Средно литър бензин А-95 може да се зареди за 2,06 лв., а литър дизел – за 2,05 лв. У нас на колонката горивата са сравнително евтини като крайни цени на фона на другите европейски държави. Преди облагането обаче те са сред най-скъпите в ЕС. Причината за тази разлика е в изключително ниските акцизи, с които се облагат горивата у нас – 0,3 евро. В Холандия и Италия например ставката е два пъти колкото нашата и надхвърля 0,7 евро. При крайните цени в момента бензинът е по-евтин в Полша, а дизелът – в Австрия, Естония, Люксембург, Полша и Словакия. От бранша обясняват скъпото гориво преди данъците и акцизите с големите производствени разходи. Според анализатори на пазара в България има няколко доминиращи компании, които имат интерес да поддържат цената на определени нива – над себестойността им, така че маржът на печалбата им да остава много висок.

Източник: БанкеръРегулирана информация

На 3.04.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи годишен отчет за 2016 г. на "Комплексен онкологичен център-Бургас" ЕOOД - Бургас

Дружества
Производство на прясно или замразено месо, без месо от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч   1 745  
  2   Биляна ООД - Българско Сливово   1 052  
  3   Надежда - М ООД - Бяла-Рс   672  
  4   Тандем Попово ООД - Попово   459  
  5   Месокомбинат Русе АД - Русе   392  
  6   Боримес ООД - Русе   305  
  7   Ники Мес 2013 ЕООД - Лясковец   248  
  8   Интермес ООД - София   133  
  9   Месфууд АД - Радиново   122  
  10   Месо и месни продукти Жар ЕООД - Варна   90  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 03.04.2017
  Обща стойност (BGN): 214 164.64  
Брой търгувани компании: 36
Premium 62 862.71
Standard 67 893.93
АДСИЦ 82 228.01
Структурирани 1 180.00
Най-голяма промяна в цените
Фонд имоти АДСИЦ - София -13.33 %
Унипак АД - Павликени 3.09 %
BaSE - Акции: 9 928.15
BaSE - АДСИЦ: 346.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската IT компания "Сирма Бизнес Консултинг" се нареди сред десетте най-добри софтуерни доставчици в сферата на мобилното банкиране в класацията на Banking CIO Outlook за 2017 г. В началото "Сирма БК" стартира като разработчик на СМС базирани решения за финансовите организации. В портфолиото на компанията е MBank Native Apps канал, който позволява да се използват данните за геолокализация и навигация. MBank СМС канал пък улеснява банкирането за потребители, които нямат интернет достъп, а каналът базиран на WAP браузър, улеснява банкирането, без да се налага инсталиране на допълнителен софтуер. Тяхна е и услугата за мобилни плащания с QR код, който дава възможност на смартфоните да сканират изображения и баркодове, като така се плащат фактури. Според компанията следващото поколение мобилни приложения и решения ще включват гласови и чатботове с вграден изкуствен интелект. Наред с това компанията работи и в сегмента B2B услуги, както и по разработването на възможност за P2P операции в мобилните приложения с цел да се минимизират посредниците при разплащанията и фактуриране

Източник: economic.bg

С повече от една пета е нараснал оборотът на магазините "Т Маркет" през 2016 година, според отчета на Maxima Grupe. Основната причина за увеличението е откриването на нови магазини, като по този начин компанията е продължила да разширява мрежата си в страната. В резултат на това българското дружество отчита най-големия ръст в рамките на групата, която работи в още четири държави. Междувременно "Максима България" е подала уведомление до Комисията за защита на конкуренцията във връзка с намеренията си да придобие контрол върху още един обект от "Магазини Европа".Оборотът на "Максима България" през 2016 г. се е увеличил с 22.1% до 88.4 млн. евро (172.9 млн. лв.). Така на практика компанията продължава да расте за пета поредна година, като през 2016 г. удвоява темпото. През миналата година българското дружество се е представило най-добре в рамките на групата, която включва компании също в Литва, Латвия, Естония и Полша. Общият оборот на групата е бил 2.684 млрд. евро, което е увеличение с 0.2% спрямо 2015 г. Макар и с по-малък ръст от българското, всички дружества са отчели покачване на продажбите (от 1.2 до 6.1%) с изключение на литовското (-2.1%)

Източник: Капитал

Германската Deutsche Bank и американската Goldman Sachs приключиха сделката по придобиване на базираното в Лондон дружество на гръцката National Bank Of Greece (NBG) – NBGI Private Equity, която бе досегашен собственик на великотърновската сладкарска компания „Престиж 96“. Цената на сделката е 288 млн. евро. Практически са закупени два актива в България – сладкарската компания и софийският The Mall. Продажбата е подготвена от миналата година, но е финализирана едва преди броени дни. „Престиж 96“ бе купена през 2013-а за малко над 80 млн. евро от NBGI Private Equity. Местната сладкарска компания е и един от големите работодатели в региона с близо 500 работни места и е смятана за една от най-големите компании от хранително -вкусовата промишленост на държавата. Сделката е в резултат на окончателно финализираното споразумение с National Bank of Greece (NBG) за продажба на 100% от собствеността на банката във фондове, управлявани от NBGI Private Equity Limited. Те ще преминат в собственост на фондове, управлявани от Deutsche Bank Private Equity и Goldman Sachs Asset Management.

Източник: Борба - Велико Търново

Габрово се сдоби с лаборатория по индустриална роботика. Иновативният проект става реалност благодарение на сътрудничеството между Техническия университет-Габрово и българската фирма RobCo S.W.A.T, която предлага телемеханични роботизирани системи за производство в автомобилостроеното. Новата процесно-изчислителна лаборатория по индустриална роботика ще бъде открита на 12 април 2017 г. ТУ Габрово е първият университет в България със специалност „Индустриална роботика“, но следва да се открият подобни специалности и в Русе, Пловдив и София. Това ще доведе до откриването на нови работни места за преподаватели, нови учебни предмети и практики, които са важни за бъдещото развитие на младите хора.

Източник: kmeta.bg

Фармацевтичната компания на варненския бизнесмен и депутат Веселин Марешки - Фармхолд АД, ще се търгува на Българската фондова борса (БФБ – София) от 10 април 2017 г. До търговия на Основен пазар BSE, сегмент акции „Standard”, се допускат 1,99 млн. акции с номинална стойност на една акция от 1 лев. Борсовият код на емисията е 2PH. Определената от заявителя индикативна референтна цена за първата търговска сесия е 1,06 лв. Емисията се поставя под наблюдение за срок от три месеца. Намеренията на Фармхолд са да придобие дружество, притежател на разрешение за производство на лекарствени продукти. Към момента дружеството е в процес на проучване на потенциалните производители, които отговарят на поставените от мениджмънта конкретни изисквания. След това ще бъдат проведени преговори с избраните обекти. Главният пазар, от който ще зависят резултатите на дружеството в бъдеще, е фармацевтичният и по-точно производството на лекарствени продукти. В първия 2-годишен период след придобиване на публичен статут емитентът ще извършва анализ на пазара за установяване на пазарните тенденции и рискови фактори, както и за дефиниране на подходящ предмет на придобиване.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център

Бизнес форум и двустранни бизнес срещи с корейски фирми

Конференция "Reach 2018 And Beyond" - 27 и 28 април 2017 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA 1 - 11 февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 11 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA TSHOOT - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Общо 16 държави от Европейския съюз са нотифицирали европейските институции за намерение да учредят Европейска прокуратура. Прокуратурата на ЕС ще отговаря за за разследването, съдебното преследване и изправянето пред съд на извършителите на престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза. Уведомителното писмо получено днес, включва 16 подписали държави: Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Финландия, Франция, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия. Очаква се и други държави членки на блока да се присъединят към инициативата. Те имат право да го направят по всяко време преди или след приемането на регламента за Европейската прокуратура. Предстои подновяване на преговорите в рамките на Съвета на ЕС, за да се финализира текста на регламента. Текстовете трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент преди да влязат в сила. Регламентът няма да засегне националните системи на държавите членки на ЕС по отношение на начина, по който се организират криминални разследвания.

Източник: Market Watch

Америка

Apple, Amazon и Google са част от кандидатите за звеното за полупроводници на Toshiba. Акционерите на японската компания одобриха идеята за продажбата му през миналата седмица, като звеното е една от най-апетитните хапки от Toshiba. Японският конгломерат, който има сериозни финансови проблеми, обяви намерението си да го продаде в началото на тази година. Оттогава насам положението за компанията става все по-тежко. Тя трябва да събере най-малко 9 млрд. долара, които да бъдат използвани за покриване на загубите на американското ядрено звено Westinghouse. Именно то е и голямата заплаха за бъдещето на Toshiba. Продажбата на поделението беше одобрена в четвъртък, като решението идва само няколко дни след като стана ясно, че Westinghouse е подала документи за защита от фалит в САЩ. Миналата седмица стана ясно още, че загубата на Toshiba за 2016 г. ще надхвърли 9 млрд. долара. Надеждите на конгломерата са, че тя ще бъде покрита именно от приходите от продажбата на звеното за полупроводници.

Източник: Reuters

Азия

Промишлената активност в Китай се разширява през март за девети пореден месец, но с по-бавно темпо спрямо февруари поради забавяне на растежа на новите експортни поръчки, показват резултати от проучване на компанията Caixin Insight Group и на агенция Markit. Индексът PMI, определян от двете частни агенции, спадна през март до 51,2 пункта от 51,7 пункта месец по-рано, докато осреднената прогноза на икономисти и анализатори беше за по-скромно негово понижение до 51,6 пункта. Въпреки че индексът остава стабилно над водоразделното ниво от 50 пункта за девети пореден месец, влошаване бележат редица важни негови компоненти, включени в проучването, като нивата на растеж на производството, на общите нови промишлени поръчки, както и цените на входа и на изхода на китайските предприятия. Така например индексът, измерващ експортните поръчки, спадна рязко до тримесечно дъно от 51,9 пункта спрямо 53,8 пункта през февруари.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
03.04.2017
Dow Jones Industrial
20 650.21 (-13.01)
Nasdaq Composite
5 894.68 (-17.06)
Стокови борси
03.04.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.28
Heating oil ($US/gal.)1.5600
Natural gas ($US/mmbtu)3.1400
Unleaded gas ($US/gal.)1.7000
Gold ($US/Troy Oz.)1 258.30
Silver ($US/Troy Oz.)18.32
Platinum ($US/Troy Oz.)961.00
Hogs (cents/lb.)72.62
Live cattle (cents/lb.)1.11

       Опознай България

Глухите камъни

Глухите камъни е култов скален комплекс, разположен в североизточните Родопи, на няколко километра от с. Малко Градище. Създаден е от траките преди няколко хилядолетия. Смята с, че е бил едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е. Състои се от няколкостотин трапецовидни ниши, издълбани върху монолитен скален блок, който изниква от земята като гигантски зъб с височина 30 м. Ролята на тези отвори не е напълно изяснена, но се предполага, че са се използвали за погребални урни. На 50 м от нишите са мегалитните гробници, две от които са отлично запазени. Първата представлява помещение дълго 2 м и широко 1,5 м, издълбано в гранитната скала. От него чрез 33 издялани в камъка стъпала се отива на самия връх, на който е разположена гробницата – мавзолей, в която е погребан знатен тракийски вожд. Целият погребален комплекс е бил ограден с голяма крепостна стена, чиито основи личат и до днес.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.04.2017
Българска версия: 29265, Английска версия: 3015

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999