Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 16 март 2017 г., брой 4424
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(16.03.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24620
USD   1.84130
CHF   1.82532
EUR/USD   1.0622*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  ТНК Кепитъл мениджмънт АД - София
Фарена ЕООД - Благоевград
ЧЕЗ Разпределение България АД - София
Юръп онлайн трейд ЕАД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Служебното правителство подновява обсъждането на нов механизъм за определяне на такса смет, който да отговаря на принципа "замърсителят плаща", съобщиха от Българската стопанска камара, която от години лобира за по-справедлив начин на изчисление. Сега налогът преобладаващо се определя според данъчната оценка на имота или отчетната му стойност за фирмените имоти. И сега в закона е предвидено, че таксата трябва да се смята на база количеството генерирани отпадъци. Допуска се изключение при обстоятелства, възпрепятстващи прилагането на този принцип. Общините често се оправдават, че няма начин да се определи индивидуално кой колко боклук изхвърля. Сега над България виси заплаха от налагане на наказателни санкции от ЕК. Те ще са следствие на жалба, която БСК изпрати през юли 2016 г. до комисията. В нея се настояваше Брюксел да се намеси за отмяна на действащия режим за определяне на таксата и да предприеме всички необходими правни действия пред Съда на ЕО, в случай че българското правителство не се съобрази с това.

Източник: Сега

Пазарът на труда през 2016 г. продължава да се подобрява, но хората, които могат да се включат на него, намаляват, съобщи Националният статистически институт (НСИ). През миналата година делът на икономически активната част от населението намалява за първи път от 2011 г. насам - с 2.2% на годишна база. Спадът идва от всички групи в обществото с изключение на най-възрастните. Най-значително е понижението при хората на възраст между 25 и 34 г. Коефициентът на заетост през 2016 година достига 49.3%. За сравнение, през 2015 г. стойността на показателя е 49.1%. В същото време броят на заетите намалява с над 15 хиляди спрямо 2015 г. Обяснението за това противоречие е, че населението намалява по-бързо, отколкото броят на заетите. Най-значителен спад има при работещите младежи, които продължават да намаляват за осма поредна година. Спадът през 2016 г. е 6.8%, а в номинално отношение се равнява на близо 10 хиляди. Броят на работещите на възраст между 25 и 34 г. също намалява (с 13 хиляди), а повишение се вижда единствено във възрастовите групи над 45 г.

Източник: КапиталДружества
Производство на машини и оборудване за преработка на храни, напитки и тютюн
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Интелиджънт Фууд Системс ЕООД - София   8 237  
  2   Хранинвест Хранмашкомплект АД - Стара Загора   7 245  
  3   Индекс 6 ООД - Пловдив   6 675  
  4   ПИМ ООД - Хасково   5 572  
  5   Айгер инженеринг ООД - Пловдив   4 269  
  6   Технофууд ООД - София   2 000  
  7   Донидо Машин Индъстри АД - Хасково   1 947  
  8   Термохран Инженеринг АД - Стара Загора   1 168  
  9   Родина Хасково АД - Хасково   921  
  10   Мейнтек Сървиз ЕООД - София   625  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 15.03.2017
  Обща стойност (BGN): 3 605 591.00  
Брой търгувани компании: 30
Premium 733 197.87
Standard 2 832 449.15
АДСИЦ 38 623.89
Структурирани 1 186.75
Права 133.34
Най-голяма промяна в цените
Еврохолд България АД - София 8.31 %
Спиди АД - София -7.44 %
BaSE - Акции: 1 782.96

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Четвъртият мобилен оператор "Макс телеком" от месеци е в тежко финансово състояние и води преговори да бъде купен от "Булсатком". През последните месеци телекомът затвори офисите си в България, служителите не са получавали възнагражденията си от месеци, гласовата услуга Voicer на компанията не работи, а интернет услугата в много градове е прекъсната или с много лошо качество. Намирането на партньор или купувач изглежда като единствения шанс за оцеляването на "Макс телеком". Цялото предприятие е заложено в Първа инвестиционна банка. Собственици на оператора са Даниел Купсин с минимален пряк дял и "Ем Ти мениджмънт" с над 99% от капитала. Последното дружество е на регистрираната в Люксембург офшорка LuxTech Capital с капитал от 43.4 млн. евро, като в мениджмънта й влиза и самият Купсин, който придоби оператора през 2013 г. От "Булсатком" потвърждават за покана за сделка, но не гарантират сключване. "В процес на рефинансиране сме, в т.ч. на приоритетния за нас проект за извеждането на първия български комуникационен геостационарен сателит "България Сат-1", заявиха от Булсатком.

Източник: Капитал

Български компании се насочват към производство на „умни“ дрехи, които могат да се окажат животоспасяващи за любителите на откритата природа. Русенското шивашко предприятие "Аристон С", известно най-вече с експортно ориентираното си производство, се насочва към производство на спортни облекла за жените, които се занимават с екстремен туризъм и спорт. Компанията шие основно за марки като Hugo Boss, а в България има 13 магазина, повечето брандирани като Bobo Zander. Русенското предприятие ще диверсифицира продуктовото си портфолио чрез внедряване на дамско яке за екстремен туризъм „AdventureS“ от защитна мембранна материя с вграден GPS за проследяване и соларен панел за зареждане на мобилни устройства. Текстилната компания "Мизия-96" АД също разширява портфолиото си чрез реализация на собствена разработка, наречена „B n S SMART”, насочена към потребителите на облекла за алтернативен и екстремен туризъм и спорт. С близка концепция е и плевенската „Георгиев и Ко“ ООД, която влиза в конкуренцията на пазара също със своя разработка на яке, което се превръща в спален чувал. Якето ще разполага със солар и допълнителни приспособления, които да гарантират живота и безопасността на потребителите, но без да се посочва какви ще бъдат те. Общото и при трите компании е, че са получили финансиране по програмата „Иновации и конкурентоспособност“, за да реализират производството си през следващите една до две години.

Източник: economic.bg

Новият изп. директор на "София Тех Парк" е Асен Ненчев. Името му се свързва единствено с компанията "Бе Ге Ритейл". В съвета на директорите на фирмата са назначени още Васил Караиванов и Натанаил Стефанов. Предстои вписването им в Търговския регистър.

Източник: Банкеръ

Великотърновската сладоледена фабрика „Дени“ е първата компания в регион Велико Търнов, която ще използва изцяло зелена енергия в цялото си производство. "Закупувайки енергия, произведена по екологичен начин, се стремим да осигурим по-благоприятна околна среда за нас, нашите деца и бъдещите поколения. Цената на тока, добит от ВЕЦ, соларни панели или ветрогенератори, е с около 5-6% по-висока, но ефектът върху природата е несъизмерим“, заяви собственикът й Цветан Цветанов. Двете предприятия на „Сладоледена фабрика“ ООД в промишлена зона „Дълга лъка“ и това край Дебелец ще използват изцяло зелена енергия. По-голям консуматор ще е фабриката в Дебелец, която бе отворена наскоро след инвестиция от над 10 млн. лв. В нея работят близо 100 души, които правят повече от 30 вида сладолед.

Източник: Борба - Велико Търново

"Софарма трейдинг" взима заеми за над 52 млн. лв. Те ще бъдат отпуснати от три банки - SG ЕкспресбанкБанка ДСК и Райфайзенбанк, и с тях ще бъде финансирана експанзия на аптечната верига SОpharmacy и на дистрибуторското дружество в Сърбия. На общото събрание на дружеството на 24 април 2017 г. ще бъде предложено да бъдат одобрени заемите, с които ще се финансира частично придобиването на нови компании. Компанията майка на дружеството - "Софарма", която притежава 72.14% от акциите към 31 декември 2016 г., ще бъде съдлъжник по кредитите. "Софарма трейдинг" почти няма дългосрочни и банкови задължения - те са едва 2.9 млн. Това е минимално на фона на финансовите й резултати. За миналата година приходите й растат до над 610 млн., а нетната й печалба е 11.6 млн. лв., според консолидирания отчет към края на 2016 г. Освен че е лидер при търговията с лекарства и консумативи, "Софарма трейдинг" е и една от най-големите публични компании с капитализация за 267 млн. лв., която се е повишила с 55% за 12 месеца.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Експорт на местни занаятчийски храни

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център

Конференция "REACH 2018 and Beyond" - 27 и 28 април 2017 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA 1 - 11 февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 11 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA TSHOOT - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Безработицата във Великобритания се понижи към края на януари до най-ниско ниво от 1975-а година насам, но при слаб растеж на заплатите въпреки увеличаващата се инфлация. Това е сигнал, че британците са изправени пред влошаване на стандарта на живот, показват данни на официалната британска статистика ONS. Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за трите месеца до края на януари се понижи изненадващо до 4,7%, достигайки най-ниско ниво от август 1975-а година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за нейна стабилизация в нивото от 4,8%, достигнато през последните три месеца на миналата година. Броят на безработните британци се понижи в началото на настоящата година с 31 000 до 1,584 милиона, като в същото време заетостта нарасна с цели 92 000 до рекордните 31,85 милиона. Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания се свиха през февруари с 11 300 след техен спад с цели 41 400 през януари.

Източник: Reuters

Америка

Продажбите на дребно и инфлацията в САЩ се повишиха слабо през февруари, оправдавайки прогнозите на финансовите пазари. По данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно се увеличиха на месечна база с 0,1% до 473,99 млрд. долара след растеж с 0,6% в началото на годината. Въпреки че това представлява тяхно най-слабо повишение от август 2016 година, комбинираните продажби на дребно през първите два месеца на годината нараснаха с цели 3,7% спрямо същия период на предходната година. Продажбите на дребно, без тези за автомобили, се повишиха с 0,2% на месечна база (при очаквания по-слаб растеж с 0,1%) след техен скок с 1,2% през януари, докато продажбите, изключвайки тези на автомобили и на бензин, нараснаха с 0,2%, след като в началото на годината се повишиха с цели 1,1 на сто. Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха слабо с 0,1% (при очаквания за повишение с 0,2%), но след техен ръст от 0,8% месец по-рано (солидна възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,45).

Източник: Reuters

Азия

Китай не иска търговска война със САЩ. Това заяви премиерът Ли Къцян, описвайки себе си като оптимист за отношенията между двете страни. Една търговска война няма да направи нашата търговия по-справедлива, посочи той на пресконференция след края на годишната сесия на китайския законодателен орган. Влиянието от подобен ход ще се усети най-вече от чуждестранните и особено от американските компании, допълни той. Ли Къцян каза, че Китай няма намерение да отслаби местната си валута, за да увеличи износа. Тази негова декларация е в отговор на американския президент Доналд Тръмп, който определи страната като валутен манипулатор и заплаши да наложи данъчни тарифи в размер на 45% върху китайските стоки с оглед на нередни търговски практики. Премиерът на Китай също така отбеляза, че обменният курс на юана ще остане като цяло стабилен и че валутните резерви на страната са достатъчни за покриване на плащания при вноса на стоки и за изплащания на краткосрочни външни задължения.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
15.03.2017
Dow Jones Industrial
20 950.10 (112.73)
Nasdaq Composite
5 900.05 (43.23)
Стокови борси
15.03.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.12
Heating oil ($US/gal.)1.5200
Natural gas ($US/mmbtu)2.9500
Unleaded gas ($US/gal.)1.6000
Gold ($US/Troy Oz.)1 225.10
Silver ($US/Troy Oz.)17.46
Platinum ($US/Troy Oz.)968.60
Hogs (cents/lb.)78.95
Live cattle (cents/lb.)1.08

       Опознай България

Боен празник на 4-ти пехотен Плевенски полк

4-ти пехотен Плевенски полк е формиран в гр. Ловеч през октомври 1884 г. В състава му влизат Видинска № 10, Севлиевска № 14 и Ловчанска № 13 пеши дружини. Всички имат формени знамена, дарени от княз Александър І на 30 август 1881 г. в София. В Сръбско-българската война (1885 г.) воюва при Врабча, Трън, Сливница, Пирот и Ниш. През 1889 г. от 3-та и 4-та дружини на 4-ти пехотен Плевенски полк се сформира 16-ти пехотен Ловчански полк. През 1894 г. полкът е преименуван на 4-ти пехотен Плевенски на Н. Ц. В. Престолонаследника Княз Борис Търновски полк. По време на Балканската война (1912-1913 г) е включен в състава на 9-та пехотна Плевенска дивизия и участва в боевете при Одрин и щурма на Акалан и Курт дере на Чаталджа от 4 до 6 ноември 1912 г. По време на Втората балканска война (1913 г.) воюва срещу сърбите при село Габровци, на брега на Тимок и срещу гръцките войски в района на Разлог и Предела. По време на Първата световна война (1915-1918 г.) участва в Нишката и Косовската операция на Първа българска армия, под командването на генерал Климент Бояджиев, в състава на 9-та пехотна Плевенска дивизия. Воюва срещу сърбите при Дрянова глава, Дервент, Ниш и Косово поле, срещу французите и англичаните в долината на река Вардар, височината Близнаците и Дойран. Във връзка с реорганизацията на армията от 1 декември 1920 г. 4-ти пехотен Плевенски полк се преименува в 4-та пехотна Плевенска дружина. През 1928 г. от състава на 4-та пехотна Плевенска и 3-та пехотна жандармерийска дружина се формира отново 4-ти пехотен Плевенски полк, който до 1935 г. продължава да носи явното наименование 4-та пехотна Плевенска дружина. На 3 октомври 1937 г. в с. Паламарца, Поповско, полкът получава ново бойно знаме. От ръцете на царя го приема командирът полковник Г. Ганчев. Полкът участва в заключителния етап на Втората световна война в Европа (1944 -1945 г.) в състава на 9-та пехотна Плевенска дивизия. (Източник/снимка: www.boiniznamena.com)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.03.2017
Българска версия: 29258, Английска версия: 3015

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999