Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 13 февруари 2017 г., брой 4402
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(13.02.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29315
USD   1.84009
CHF   1.83319
EUR/USD   1.0629*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Демисвет АД - София
Ебиос Енерджи АД - София
Нортик 2016 АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Минималната месечна работна заплата в България нараства най-бързо, но в номинално изражение остава най-ниската в рамките на Европейския съюз, според данни на „Евростат", които сравняват нивата на заплащане за последните 9 години. Към 1 януари 2017 г. минималната заплата в България е била 235 евро, със 109% повече спрямо 1 януари 2008 г., когато е била 112 евро. В същото време МРЗ в съседна Румъния, която е втората най-ниска в ЕС, е 275 евро, но по показателя растеж е на второ място след българския с 99 на сто. В Люксембург е отчетена най-високата минимална месечна заплата за ЕС. Тя възлиза на 1999 евро месечно и е с около 9 пъти по-висока от минималните заплати в Румъния и България. Минимална заплата на национално равнище се определя в 22 от държавите членки. Изключение са Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция. Страните в източната част на Европейския съюз са с минимални заплати под 500 евро. На трето място по най-ниска минимална заплата се нареждат Латвия и Литва (380 евро), следвани от Чехия (407 евро), Унгария (412 евро), Хърватия (433 евро), Словакия (435 евро), Полша (453 евро) и Естония (470 евро). Държавите от южната част на Стария континент имат минимални заплати между 500 и 1000 евро месечно - Португалия (650 евро), Гърция (684 евро), Малта (736 евро), Словения (805 евро) и Испания (826 евро).

Източник: БанкеръКонцесии

Жителите на Трън ще гласуват на референдум дали в общината да се развива добивна дейност. Това стана ясно, след като общинският съвет единодушно одобри предложението на кмета Станислав Николов. Инициативата е свързана с инвестиционните намерения на "Евромакс сървисиз" от групата на "Асарел – Медет" за разработване на златна мина в региона. Допитването ще се проведе заедно с извънредните парламентарни избори на 26 март и ще струва до 40 хил. лв. на общината. До това решение се стигна, след като през последните месеци беше организирана активна кампания срещу проекта, който иначе се подготвя от години. В резултат общинските власти решиха да прехвърлят решението на гражданите. От компанията обаче са категорични, че подобен въпрос не е в компетенциите на жителите.

Източник: Капитал

Дружества
Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Лукойл-България ЕООД - София   3 003 899  
  2   ОМВ България ООД - София   1 024 522  
  3   Сакса ООД - Долна баня   942 381  
  4   Петрол АД - Ловеч   642 980  
  5   Еко България ЕАД - София   642 563  
  6   Шел България ЕАД - София   443 945  
  7   НИС Петрол ЕООД - София   124 794  
  8   Синергон Петролеум ЕООД - София   109 679  
  9   Диас 2000 ООД - Ямбол   46 521  
  10   АЛ и КО АД - Шумен   31 345  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 10.02.2017
  Обща стойност (BGN): 308 141.08  
Брой търгувани компании: 37
Premium 66 253.96
Standard 140 930.11
АДСИЦ 97 254.61
Структурирани 3 702.40
Най-голяма промяна в цените
Слънчев бряг АД - Несебър 10.00 %
Златни пясъци АД - Варна -4.76 %
BaSE - Акции: 250 233.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Най-голямата компания в сектора – "Адванс адрес експертни оценки", има нов собственик и планове за разширяване на бизнеса. Купувачът е софийското инвестиционно дружество "Уестан гроут капитал" (Weston Growth Capital), познато доскоро като "Инниммо инвестмънтс", което заедно с дългогодишния мениджър на "Адванс" Ценка Божилова придобива 100% от собствеността. Продавач е най-големият български холдинг за инвестиции в бизнеси, свързани с недвижимите имоти – AG Capital. "Уестан" ще има мажоритарно участие, а освен че става партньор в бизнеса, Божилова ще запази и ръководната си позиция. "Адванс адрес експертни оценки" е създадена през 2005 г. като част от стратегията на AG Capital да развива различни услуги, които да допълват дейността на агенцията за недвижими имоти "Адрес". С тази цел освен дружеството за извършване на оценки през годините холдингът създава компании с дейност в областта на кредитното посредничество, продажбата на кредити и застраховки, извършването на ремонти, фасилити мениджмънта, събирането на необслужвани вземания и т.н. От дружеството посочват, че оборотът им за миналата година вече е над 2.52 млн. лв. В сравнение с отчетените година по-рано 1.93 млн. лв. той е нараснал с почти 31%. Към края на 2015 г. приходите на посочените от "Адванс" като техни основни конкуренти "Консултантска къща Амрита" и "Явлена импакт" са съответно 1.88 млн. лв. и 1.34 млн. лв.

Източник: Капитал

Научно-технологичен парк ще бъде изграден във ВМЗ Сопот. На едно също място ще си взаимодействат научни работници, лабораторен комплекс, експериментариум, монтажно звено и изпитателен полигон, които да гарантират съвременното развитие на дружеството. ВМЗ Сопот в момента работи на пълни обороти. Предвижда се и разкриването на около 500 нови работни места, а натрупаните загуби от предходни години вероятно ще успеят да бъдат покрити постепенно с добрите финансови резултати. Безработицата в района на предприятието е паднала под 3%. Търси се контакт и с потенциални работници от съседни общини.

Източник: investor.bg

Кипърската компания "Лулис Мел" ще купи 30 декара земя в икономическата зона в Божурище за изграждане на мелница за брашно. В края на 2016 г. "Лулис Мел" получи сертификат за първокласен инвеститор. Кипърската компания планира да инвестира 18 млн. лв. в изграждането на съвременна производствена база с капацитет от 150 т брашно на денонощие. Инвестицията ще осигури 48 нови работни места. Икономическата зона в Божурище е собственост на Национална компания "Индустриални зони". Преговорите за цената на сделката предстоят.

Източник: mediapool.bg

Българският производител на ветеринарни медикаменти и хранителни добавки „Хювефарма“ планира да построи завод за €150 млн. в Пещера, каза изпълнителният директор на фирмата Кирил Домусчиев. Строежът най-вероятно ще започне следващата година. Заводът ще увеличи производството на хранителни добавки и ветеринарни медикаменти на фирмата с с 50%. Тази фабрика ще ни помогне да посрещнем растящото търсене на световните пазари, каза Домусчиев. Също така искаме да пуснем нови продукти в следващите няколко години, добави той. Компанията ще финансира начинанието със собствени средства и банков заем.

Източник: Труд

Цялата летателна техника на българската армия, включително и изтребителите МиГ 29, ще бъдат ремонтирани в държавното предприятие "Авионамс". Това ще стане след получаване на съответните разрешения от руска страна, съобщи Министерството на икономиката. Ще бъдат предприети съвместни мерки, които да дадат възможност цялата летателна техника на българската армия, включително МиГ 29, да бъдат ремонтирани на територията на завода след получаванe на съответните разрешения от руска страна. Предвид на това ще продължат съвместните усилия за сътрудничество с руската компания "РСК МиГ" и съответните структури в Руската федерация. "Авионамс" е съхранило всички мощности, необходими за ремонтно-възстановителни дейности на авиационна техника руско производство, която в момента се експлоатира от българските военно-въздушни сили. В момента държавното дружество разполага със съответните сертификати, издадени от конструктура, които му предоставят възможност за бъдещо разширяване на дейността, е посочено в съобщението на Министерството на икономиката. Държавната компания "Авионамс" е единственото предприятие извън Руската федерация, което извършва ремонт на вертолети с гражданско и военно предназначение от типа МИ 8, МИ 17 и техните модификации и на самолети от фамилията МиГ и СУ. В момента дружеството изпълнява договор за ремонт на 36 броя вертолети, сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка NSPA.

Източник: mediapool.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

АНКЕТА: Обществена консултация относно реформа на ДДС ставките


Предстоящи събития

Втора международна LEAN конференция - 21 февруари 2017 г.

Бизнес форум „Пътна карта на бизнеса 2017“

Работилница за МСП: "Presenting, pitching and beyond"

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA 1 - 11 февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 11 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA TSHOOT - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Кредиторите от еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) постигнаха помежду си споразумение за обща позиция, която да представят на Гърция. Това заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Среща между кредиторите и гръцките официални представители е насрочена за по-късно в петък, каза в Хага официалният представител на финансовите министри от еврозоната съобщи. Налице е съгласие да представим единна позиция на гърците, посочи той и добави, че все още не е ясен резултатът от предстоящата среща, тъй като не е ясно дали Атина ще приеме направените от кредиторите предложения. Дейселблум каза, че се надява на прогрес по въпроса за Гърция на днешната среща. Той отбеляза, че първото голямо изплащане на средства за Атина е панирано за лятото, така че аз няма чувството за някакъв фатален срок или за някаква кризисна атмосфера.

Източник: Reuters

Америка

Производителят на Durex прави ново и рекордно придобиване. Британската компания Reckitt Benckiser, която прeдлaгa различни потребителски стоки, се съгласи да зaĸyпи пpoизвoдитeля нa бeбeшĸи xpaни Меаd Јоhnѕоn Nutrіtіоn, предаде Reuters. Споразумението е за 16.6 милиарда долара и е най-голямата сделка досега за компанията. С подписването на договора Reckitt Benckiser се насочва към нова област на пазара за потребителски стоки. От компанията заявиха в петък, че ще заплатят по 90 долара за акция, което е 30 процента премия към цената на затваряне за активите на Меаd Јоhnѕоn Nutrіtіоn. На този фон приходите за четвъртото тримесечие от финансовата година на Reckitt Benckiser наброяват 2.76 милиарда паунда, което е с 1 процент повече от предходния период. С това компанията регистрира общ скок от 3 на сто при приходите на годишна база.

Източник: New York Times

Азия

Малко след като Воеіng спечели поръчка за 13.8 милиарда долара от Сингапурските авиолинии, компанията разширява поделенията си, за да привлече още сделки. Ново индийско бизнес звено на Воеіng ще помогне на компанията да спечели повече поръчки от местни клиенти и да увеличи заетостта в страната, обяви Пратуш Комар, ръководител на производителя на авиационна техника за Индия. Бизнес поделението, обявено тази седмица, е четвъртото подобно за компанията след структурите във Великобритания, Австралия и Саудитска Арабия. За целта на дейността му Воеіng ще наеме повече персонал, като голяма част от новите служители ще са местни жители. Наравно с това ще се вземат и специалисти от чужбина в амбицията на компанията да спечели нови сделки на место ниво. Шефът на индийския бизнес обаче отказа да коментира какъв ще е точният брой на местата, които ще бъдат разкрити. "С цел да се подпомогне износът на САЩ, ние се нуждаем от по-добра поддържа за нашите индийски клиенти", допълни експертът.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
10.02.2017
Dow Jones Industrial
20 269.37 (96.97)
Nasdaq Composite
5 734.13 (18.95)
Стокови борси
10.02.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.77
Heating oil ($US/gal.)1.6700
Natural gas ($US/mmbtu)2.9900
Unleaded gas ($US/gal.)1.5800
Gold ($US/Troy Oz.)1 230.80
Silver ($US/Troy Oz.)17.94
Platinum ($US/Troy Oz.)1 009.50
Hogs (cents/lb.)71.12
Live cattle (cents/lb.)1.13

       Опознай България

Драгалевски манастир

Драгалевският манастир “Света Богородица Витошка” е разположен на 3 км южно от Драгалевци, в полите на Витоша. Той един от най-красивите и същевременно лесно достъпни манастири в България. Основан е от цар Иван Александър през 1345 г., по време на Второто Българско царство, като савропигиален манастир (подчинен директно на патриарха). Покровителстван е и от цар Иван Шишман. Разрушен при нашествието на турците в София през 1382 г., манастирът е възстановен през XV в., когато се превръща в средище на книжовен живот. По време на реставрацията, малката манастирска църква е декорирана с красиви стенописи, повечето от които са запазени и до днес. През XVII век централната част на църквата е украсена с нови стенописи. Историята на манастира е свързана с освободителните борби. През 1871-72 чест гост е Васил Левски. През 80-те години на ХХ в. е построено най-новото крило на манастира. Понастоящем манастирът е действащ, женски. Храмовият празник на манастира е на 15 август - Успение Богородично.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.02.2017
Българска версия: 29261, Английска версия: 3015

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999