Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 08 февруари 2017 г., брой 4399
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(08.02.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.26553
USD   1.83216
CHF   1.83508
EUR/USD   1.0675*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Арт Юнион АД - София
Вит 97 Автотранспорт АД - Тетевен
Зебра АД - Нови Искър
Кулинар еърпорт център АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Бизнесът плати с 11,6% повече данъци през 2016 г. Приходите от корпоративни данъци в бюджета за миналата година са 2,076 млрд. лв., което е с 216 млн. лв. повече спрямо 2015 г., сочат данните на Министерството на финансите. Приходите в държавния бюджет от акциз върху цигарите през 2016 г. се увеличават с 10,66%, или с 222 млн. лв. и достигат 2,304 млрд. При приходите от акциз върху горивата и алкохола също има ръст, макар и по-малък - съответно с 2,17% до 2,164 млрд. лв. и с 6,17% до 295,7 млн. лв. Излизането на сивата икономика на светло се потвърждава и от данните за приходите от ДДС. През 2016 г. в хазната са събрани 8,553 млрд. лв. от ДДС, което е ръст с 813 млн. лв., или с 10,5%.

Източник: БСК

Оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация за последното тримесечие на 2016 г. продължава да бъде положителна, като претегленият общ балансов резултат остава близко до равнището си от предходното изследване. Очакванията им от тогава се сбъднаха с оглед на отчетните данни за реализирания икономически растеж в страната през третото тримесечие на 2016 г. от 3.2%. Въпреки положителната оценка на текущата икономическа ситуация анкетираните посредници очакват икономическият растеж да се забави в началото на 2017 г. Това показват данните от Изданието „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Министерството на финансите. Общият индикатор за бизнес климата през декември остана близо до стойността си спрямо ноември,а оценките в търговията на дребно и услугите се влошиха. Очакванията на предприемачите от бизнес анкетите на НСИ през декември показват, че те предвиждат общият обем на поръчките в промишлеността да намалее през следващите три месеца, а очакванията им за бизнес ситуацията през следващите шест месеца се влошават. Финансовите посредници очакват отрицателната инфлация да продължи да се забавя. Балансовата им оценка нарасна минимално спрямо предходното издание. Тяхната преценка от него се потвърди от отчетните данни, както по националния, така и по хармонизирания индекс на потребителските цени.

Източник: БанкеръКонцесии

Около 150 ще са охраняемите плажове през предстоящия летен сезон, каза служебният министър на туризма Стела Балтова. Очаква се от всички 237 плажа 150 да имат стопани, а останалите да са неохраняеми. Усилията са насочени към намаляване на броя на неохраняемите плажове за това лято в сравнение с миналото. В края на март ще има яснота за броя на неохраняемите ивици. Към момента за 49 плажа действа режим на концесия. Предстои да бъдат подписани пет нови концесионни договора до 28 февруари. Те са влезли в сила и не са обжалвани. За три концесии на плажове текат жалби. Това са Поморие-централен, Нестинарка и Бургас-Север. Паралелно с това имаме шест плажа, за които ще се търси наемател. Плажовете с наеми са общо 63 към момента.

Източник: investor.bg

Дружества
Други довършителни строителни дейности
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Галчев Инженеринг ЕООД - София   35 105  
  2   Ай Джи Тех ЕООД - София   14 853  
  3   Кошин ЕООД - София   13 900  
  4   Бургос Трейдинг 2 ЕООД - Бургас   11 220  
  5   Инженеринг Груп-04 ЕООД - София   10 255  
  6   Стоянов 06 ЕООД - Варна   8 543  
  7   Техномонтаж ЕООД - Асеновград   7 709  
  8   Тракия РМ ЕООД - Пловдив   6 549  
  9   Дамиана 2001 ЕООД - Стара Загора   6 166  
  10   Стреза ЕООД - София   6 109  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 07.02.2017
  Обща стойност (BGN): 752 945.43  
Брой търгувани компании: 46
Premium 395 447.60
Standard 299 387.61
АДСИЦ 52 077.05
Структурирани 6 033.18
Най-голяма промяна в цените
Доверие - Обединен холдинг АД - София 24.00 %
Енергоремонт холдинг АД - София -8.31 %
BaSE - Акции: 8 733.06
BaSE - АДСИЦ: 11 167.17

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българският енергиен холдинг е направил промени в ръководствата на държавните АЕЦ "Козлодуй""Националната електрическа компания" (НЕК) и "Булгаргаз" с цел подобряване на управлението и стабилизирането на финансовото състояние на дружествата. На мястото на Николай Павлов, който бе изпълнителен директор на "Булгаргаз" и сега е министър на енергетиката в служебното правителство, е назначен 31-годишния Стоян Янчев. Досега той е бил съдружник в благоевградските фирми "Ай-Кепитъл" и "Спарта Кепитъл Партньрс". Двете дружества са вече прехвърлени на Венка Янчева. От управата на АЕЦ "Козлодуй" е освободен Жаклен Коен, който през февруари 2016 г. бе отстранен от ръководната длъжност в БЕХ и мястото му бе заето от Петьо Иванов. Сега Петьо Иванов заменя Коен и в управата на ядрения оператор. Смяна е извършена и в съвета на директорите на НЕК, където влиза назначеният за зам.-министър на енергетиката Константин Делисивков, който преди това бе председател на Българската федерация на индустриалните консуматори на електроенергия. Той става председател на управата на мястото на Христо Георгиев.

Източник: Сега

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри придобиването на столичния търговски център The Mall от дъщерно дружество на южноафриканския инвестиционен фонд NEPI. Фондът придобива дела на гръцката компания Assos Capital, която притежава 85% от мола. Миноритарен дял в търговския център притежават базираният в Лондон инвестиционен фонд Stage Capital, зад който стоят фондове на Deutsche Bank и Goldman Sachs. Сделката за The Mall ще е рекордна – за приблизително 180 млн. евро Сделката е знакова за пазара на търговски площи, защото е първата от доста време насам с работещ, а не проблемен актив. След нея очакванията са да се ускорят сделките за няколко други търговски центъра, сред които и Mall of Sofia. Собственикът му – инвестиционният фонд Europa Capital, трябваше да го продаде още миналата година, след като изтече петгодишният хоризонт на инвестицията, но се отказа точно заради липсата на други подобни сделки на пазара, което затруднява оценката. Това е първата сделка на NEPI – първата публично търгувана компания за имоти на борсата в Букурещ, на пазара на имоти в България. Компанията притежава активи за над 1,8 млрд. евро и има сериозно присъствие в съседна Румъния с търговски и офис проекти в няколко града, както и в Словакия, Чехия и Хърватия. Общият брой на сградите, които NEPI притежава, е повече от 30, концентрирани в Румъния – и в Букурещ, и в регионалните центрове.

Източник: investor.bg

"Оптикс" пусна в експлоатация деветнадесетия си инвестиционен проект от създаването на компанията досега. Това е нова индустриална база в Стрелча за производство на електронни компоненти и възли за ендоскопи, медицински роботи и уреди за нощно виждане. Инвестицията в новото предприятие е 3 млн. лв. собствени средства. Около 2 млн. лева е стойността на закупеното ново специализирано оборудване. Прогнозата за приходите от дейността за миналата година са, че те ще бъдат около 40 млн. лв., колкото са били и през 2015 г. В плана за приходите за 2017 година обаче са заложени 55 млн. лв., което прави растеж от 37.5%. "Оптикс" обяви и новите инвестиционни намерения - започва реализация на проект за създаване на нова развойна база в Пловдив и на нова производствена база в София.

Източник: Капитал

Един от най-големите куриери в България "Спиди" отчете спад на нетната печалба от близо 40% на годишна база към края на 2016 г. Това се случва въпреки годишния ръст на приходите на компанията с 20% до близо 147 млн. лв., тъй като разходите са нараствали по-бързо. Растежът на дейността е станал благодарение на новите инвестиции и услуги. Точно те обаче са изисквали повече оперативни разходи, което е свило печалбата. "Инвестициите в капацитет и нови услуги позволиха да се ускори ръстът на приходите от куриерски услуги до 15.3% спрямо 13.4% през 2015 г., но са свързани и с увеличението на оперативните разходи като наеми, възнаграждения, маркетинг и други. Първоначалното ниско натоварване на новия капацитет се отрази негативно на рентабилността и на годишна база EBITDA (печалбата преди лихви, данъци и амортизации) се понижи с 6.8%", се посочва в доклада за дейността на компанията.През 2016 г. тя значително увеличава средствата, отделени за външни услуги и по-специално за подизпълнители. На тях компанията е платила 71.6 млн. лв., което е нарастване от приблизително 30% в сравнение с предходната 2015 г. "Спиди" е увеличила с 26% и разходите си за възнаграждения на персонала, като общо за целта са насочени над 22.8 млн лв. През годината компанията задели 14.2 млн. лв. за инвестиции.

Източник: Капитал

"Софарма" иска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да концентрира в състава си целия бизнес на "Доверие обединен холдинг". През декември 2016 г. в няколко сделки фармацевтичната компания увеличи прекия си контрол в холдинга и в момента притежава 30.22% в него. Ако искането на "Софарма" в КЗК бъде одобрено, е твърде вероятно да бъде отправено търгово предложение към миноритарните акционери - а за бившия най-голям приватизационен фонд "Доверие" това означава оферта към над 147 хил. миноритарни акционери с между една и 100 акции, които заедно притежават 43.45% от акциите. Вторият по големина акционер в холдинга е "Телекомплект" - с 8.92% към края на 2016 година. В тази компания по 48.5% държат Донев и Венцислав Стоев. По закон акционер и свързани с него лица са длъжни да отправят търгово предложение при преминаване на една трета или половината от капитала. Това може да стане обаче и доброволно от акционер. Такова предложение трябва да бъде одобрено от Комисията за финансов надзор.В бившия приватизационен фонд са обединени дялове в над 20 компании - строителни и промишлени дружества, три шивашки компании, малко над 50% в "Доверие Брико", което стопанисва веригата магазини "Мосю Бриколаж" в България, Сърбия и Македония, две винарски изби - "Българско вино" и "Новоселска гъмза", както и многопрофилна болница "Доверие", медицински центрове, две от най-големите по приходи здравнозастрахователни компании, както и множество недвижими имоти. За деветте месеца на миналата година консолидираните приходи на холдинга са над 100 млн. лв. и 7.7 млн. лв. нетна печалба.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Работодателските организации представиха приоритетите си за 2017 г.

АНКЕТА: Обществена консултация относно реформа на ДДС ставките


Предстоящи събития

Втора международна LEAN конференция - 21 февруари 2017 г.

Бизнес форум „Пътна карта на бизнеса 2017“

Работилница за МСП: "Presenting, pitching and beyond"

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA 1 - 11 февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 11 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA TSHOOT - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германското индустриално производство неочаквано е спаднало през декември, но това най-вероятно се дължи на коледните празници. Общият спад е 3% спрямо ноември, когато пък показателите бяха положителни и показаха растеж от 0.5%, коментира министърът на икономиката в Германия Зигмар Габриел. Това е най-лошият месец за показателя от 2009 г. насам, като оттогава средният растеж е 0.3%. Продукцията е спаднала с 0.7% спрямо миналата година. Министерството потвърди съмненията на икономистите, че спадът в производството се крие предимно в по-малкото работни дни през месеца. От институцията добавиха още, че остават оптимистични за икономическия растеж на страната. Бизнесът обаче не е напълно позитивен относно това и увереността на частния сектор също е спаднала. В същото време обаче заетостта в Германия е достигнала рекордни нива и активността във фабриките е на рекордно ниво за последните три години.

Източник: Bloomberg

Америка

Международният търговския дефицит на САЩ се сви слабо през декември спрямо месец по-рано, но в рамките на цялата 2016-а година достигна 4-годишен връх, надхвърляйки 500 млрд. долара. Дефицитът при търговията със стоки и услуги на водещата световна икономика се понижи през декември с 3,2% до 44,26 млрд. долара спрямо дефицит за 45,7 млрд. долара месец по-рано, показват данни на Търговския департамент на САЩ. Средните прогнози на финансовите пазари бяха за малко по-умерено намаляване на дефицита до 45,0 млрд. долара. Основна причина за свиването на дефицита е нарастването на американския износ с 2,7% до 190,69 млрд. долара (най-голям износ от април 2015-а година), като в същото време вносът в САЩ се повиши с 1,5% до 234,95 млрд. долара (най-голям внос от март 2015-а година). За цялата 2016-а година обаче търговският дефицит на САЩ нарасна с 0,4% спрямо предходната година до 502,3 млрд. долара - най-голям дефицит от 2012-а година насам.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Валутните резерви на Китай се понижават под 3 трилиона долара в края на януари. С това спадът бележи най-ниското ниво от 2011 година досега, след като юанът поевтиня с най-резките си годишни темпове от две десетилетия. От запасите са "изтрити" 12.3 милиарда долара, с което резервите отчитат 2.998 трилиона долара, сочат данни на Китайската народна банка, представени във вторник. Първоначалната прогноза на икономисти от Bloomberg беше за резерви на стойност от 3.004 трилиона долара. "Със спада на резервите под психологическия праг от 3 трилиона долара, допълнително ще се повиши натискът върху китайските власти за предотвратяване на по-нататъшното изтичане на капитали", коментира Раджив Бисвас, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския район в компанията IHS Global Insight.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
07.02.2017
Dow Jones Industrial
20 090.29 (37.87)
Nasdaq Composite
5 674.22 (10.67)
Стокови борси
07.02.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.55
Heating oil ($US/gal.)1.6100
Natural gas ($US/mmbtu)3.1200
Unleaded gas ($US/gal.)1.4800
Gold ($US/Troy Oz.)1 234.30
Silver ($US/Troy Oz.)17.71
Platinum ($US/Troy Oz.)1 011.10
Hogs (cents/lb.)72.12
Live cattle (cents/lb.)1.16

       Опознай България

Христо Стоичков

Христо Стоичков е роден на 8 февруари 1966 г. в Пловдив, и е един от най-успелите български футболисти. Името му е заслужено познато из целия свят. Стоичков извоюва славата си след като извежда "Барселона" до четири поредни титли в испанското първенство и печели европейската шампионска титла през 1992 г. Именно с "Барселона" печели КЕШ и Суперкупата, обявен е за футболист на Европа в класацията на “Франс футбол”, номер две в света в класацията на ФИФА и пръв на континента в анкетата на сп. “Онз мондиал”. Той е и четирикратен шампион на Испания (1991, 1992, 1993, 1994). На световното в САЩ през 1994 г. Стоичков е основната фигура за неочаквания успех на българския национален отбор. Христо става голмайстор на първенството и същата година е награден със Златната топка като най-добър футболист на Европа. Обявяван е 4 пъти (рекорд) за най-добър футболист на България (1989, 1990, 1991, 1992). Получава орден “Стара планина” първа степен за успешно представяне на същото Световно първенство (1994 г.). Той е състезател с изключителен талант, най-титулуваният български футболист. Причисляван е към най-добрите нападатели в световния футбол.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.02.2017
Българска версия: 29263, Английска версия: 3015

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999