Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 26 януари 2017 г., брой 4390
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(26.01.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29227
USD   1.82056
CHF   1.82243
EUR/USD   1.0743*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Финансови новини

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 27 януари 2017 г. служебно правителство на Република България. Огнян Герджиков ще бъде служебен министър-председател, а Деница Златева вицепремиер по председателството на ЕС в служебния кабинет. Вицепремиер ще е и ген. Стефан Янев, който ще бъде министър на отбраната. Проф. Илко Семерджиев ще е вицепремиер и здравен министър. Вицепремиер е и Малина Крумова, която поема управлението на еврофондовете. Министър на финансите ще бъде Кирил Ананиев. Доц. Теодор Седларски поема министерството на икономиката. Външен министър ще бъде настоящият посланик на България в Берлин и бивш шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски Ради Найденов. Правосъден министър ще е Мария Павлова. Тя е следовател от Националната следствена служба. МВР ще поеме Пламен Узунов. Министерството на околната среда ще оглави Ирина Костова. Тя е декан на Хидротехническия факултет в УАСГ. Министър на туризма ще е Стела Балтова, която е била зам.-председател на Държавната комисия по туризъм. Регионалното министерство ще бъде поето от Спас Попниколов. Досегашният зам.-председател на Държавния резерв Гълъб Донев ще бъде социален министър. Министър на образованието ще бъде проф. Николай Денков. Министър на транспорта ще бъде зам. генералният директор на НКЖИ Христо Алексиев. Енергетиката ще поеме Николай Павлов Той е бил изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД. Министър на земеделието е приел да бъде доц. Христо Бозуков. Служебен спортен министър ще е проф. Даниела Дашева, бивш заместник-ректор на Националната спортна академия. Актьорът и режисьор Рашко Младенов ще бъде министър на културата.

Източник: Банкеръ

За трети поред месец през декември БНБ отчита ръст в кредитирането както на бизнеса, така и на домакинствата. Това е първото трайно повишение на общата сума отпуснати заеми от лятото на 2014 г. насам. Общата сума на кредитите, отпуснати за нефинансовите предприятия от частния сектор, нараства с 0.3% в сравнение с края на 2015 г. до 30.6 млрд. лв., въпреки че намалява в сравнение с предходния месец с 418 млн. лв. Увеличение на годишна база регистрира и сумата, одобрена като кредити за потребление от физически лица, еднолични търговци и нетърговски организации. Тя достига 7.3 млрд. лв., което е с 0.6% повече в сравнение с декември 2015 г. Най-видим е ръстът при жилищното кредитиране, при което увеличението е с 1.4% на годишна база до общо 8.8 млрд. лв. Ниските лихви, които безспорно стимулират вземането на кредити, не са обезкуражили спестяванията, които продължават да растат впечатляващо.

Източник: ДневникКонцесии

"Кичера-2007" ЕАД ще добива варовици от находище "Пладнището" в землището на видинското село Макреш. Дружеството ще вложи 440 хил. лв. за осигуряване на производствените дейности, а очакваните постъпления от концесионните плащания надхвърлят 692 хил. лв. "Евробент" ЕООД ще добива индустриални материали от находище "Ралица" - участъци 1 и 2, в община Кърджали. Концесионерът планира инвестиции за над 4.2 млн. лв. Очакваните концесионни плащания са за над 8.2 млн. лв. Двете концесии бяха одобрени вчера на последното заседание на кабинета в оставка.

Източник: Сега

Дружества
Строителство на хидротехнически съоръжения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Станилов ЕООД - София   87 391  
  2   Драгиев и Ко ООД - Пловдив   26 130  
  3   Гелак ООД - София   23 691  
  4   Хидростроителство ООД - Герман   12 918  
  5   Водно Строителство Благоевград АД - Зелендол   12 594  
  6   Хидроинжект ЕООД - София   11 387  
  7   Акватек ЕООД - Варна   10 736  
  8   Водстрой Пловдив АД - Пловдив   10 667  
  9   Аква Системс АД - Бургас   8 486  
  10   Хидроинженеринг Груп ЕООД - София   8 351  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 25.01.2017
  Обща стойност (BGN): 4 436 360.53  
Брой търгувани компании: 41
Premium 1 305 865.73
Standard 3 107 195.11
АДСИЦ 11 074.53
Структурирани 12 225.15
Най-голяма промяна в цените
Соларпро Холдинг АД - София -13.04 %
Алкомет АД - Шумен 9.76 %
BaSE - Акции: 4 715 541.56
BaSE - АДСИЦ: 488 967.60

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

С още 115 дка ще се увеличи площта на икономическата зона в Божурище край София. Земите се намират в землището на с. Гурмазово и върху тях има 29 стари сгради. Имотът ще бъде внесен като непарична вноска в капитала на „Национална компания Индустриални зони” ЕАД и ще послужи за осигуряване на терени за инвеститори и изграждане на прилежаща инфраструктура към зоната. От Българската агенция за инвестиции (БАИ) съобщиха, че в икономическата зона има привлечени със сключени окончателни или предварителни договори общо 16 инвеститори от България, Германия, Дания и Гърция. Те са от секторите автомобилна промишленост, високи технологии, складова и логистична дейност, като се очаква реализираните инвестиции да бъдат в размер на 220 млн. лв. и да бъдат разкрити около 1000 работни места. В зоната край Божурище в момента работят три производства, две компании са в процес на стартиране и до края на 2017 г. ще започнат своята дейност още две фирми. Има няколко фирми, които сега изграждат базите си. Има заявен интерес от инвеститори за изграждане на интермодален терминал, съчетаващ 2 вида транспорт - автомобилен и железопътен, и се предвижда проучване на възможностите за изграждането му и свързването му с минаващата наблизо жп линия. Отделно се предвижда строеж на нова пътна връзка, а старата, която в момента се използва и не е в добро състояние, няма да се ремонтира.

Източник: Монитор

Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство с инвеститора „Язаки България“ ЕООД относно изпълнение на инвестиционен проект – завод за производство на кабелно оборудване Хасково/Димитровград. Проектът предвижда изграждане на завод за производство на електрически инсталации за вграждане в автомобили „Мерцедес”, клас А и клас Б, на „Даймлер”. Той ще бъде разположен край с. Крепост, община Димитровград. Очаква се производството да започне през април 2017 г. Инвеститорът е заявил инвестиция в размер на 45 500 000 лв., която ще бъде реализирана на няколко етапа в периода до 2019 г. Очакваният брой новооткрити работни места, пряко свързани с проекта, ще бъдат 3150. За осъществяване на проекта държавата ще предостави пакет от административни и финансови насърчителни мерки.

Източник: Банкеръ

Компанията майка на Нова телевизия - "Нова Броудкастинг Груп", стана собственик на 20% от онлайн платформата за търговия еВаg.bg. Това е поредната стъпка на фирмата към разширяване на интернет бизнеса й. Онлайн магазинът еВаg.bg е лидер в електронната търговия на хранителни стоки и за продукти за дома и офиса на територията на София. В началото на миналата година чрез "Нетинфо" "Нова Броудкастинг Груп" придоби 51% от сайта за групово пазаруване Grаbо.bg и от платформата за търговия на маркови стоки Тrеndо.bg. Сделката включваше и закупуването на мажоритарен дял от акциите на Ороznаі.bg. През лятото на 2016 година дружеството стана собственик и на 20% от сайта Вrоshurа.bg.

Източник: money.bg

„Синтетика“ АД е продало изцяло инвестицията си в предприятието „Еврохотелс“ АД, гр. Самоков, ж.к. Комплекс Боровец, хотел „Ела“, равняваща се на 97,80% от капитала на дружеството. От дружеството обясниха решението си с това, че „Еврохотелс“ осъществява хотелиерска дейност, която е странична спрямо средносрочните приоритети на „Синтетика“. Сключената сделка е за продажба на 1 822 002 обикновени поименни акции с право на глас, представляващи приблизително 97,80% от капитала на „Еврохотелс“. Продажната цена на акциите е в размер на 1,80 лева за една акция и обща продажна цена на целия пакет акции в размер на 3 279 604 лева за всички акции. Получените средства ще се инвестират в подкрепа на дъщерните компании в групата на „Синтетика“, както и в нови придобивания, съгласно инвестиционната политика на компанията. Печалбата на "Синтетика" се понижи с 57% през деветмесечието на 2016 г. в сравнение със същия период на предходната година.

Източник: investor.bg

Пореден зелен сигнал за старт на строителството на един от дивите плажове на българското Черноморие - Иракли, е дала Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ). Разрешава се строителството на две ваканционни селища с бунгала и еднофамилни къщи. И в двата случая се изтъква проверка, която показала, че в района няма дюни. Ваканционните селища ще бъдат построени в местността Кладери, тъй като няма вероятност строителството им да окаже "значително отрицателно въздействие" върху местообитанията и видовете, пише в становището на бургаската екоинспекция. Заключението е направено, без да е извършена оценка на въздействието върху околната среда, тъй като от РИОСВ са преценили, че такава не е нужна - двата съседни парцела са от по 5.37 декара всеки, а законът задължава оценка да се прави само при строежи на терени над 10 декара. Макар проектите да са на двама братя, инспекцията ги разглежда като два отделни случая. Проектите за ваканционните селища са на братята Димитър и Васил Саръстови.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Обучение „Европейски стандарти във фасилити мениджмънта ЕN 15221”

Специализирано обучение "Източници за финансиране на предприятието"

Втора международна LEAN конференция - 21 февруари 2017 г.

Бизнес форум „Пътна карта на бизнеса 2017“

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.


Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA TSHOOT - м. февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 04 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA 1 - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!

ЦКО към БСК в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” / Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти 01-05 март 2017 г., 5-дневен, 35 часа

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Бизнес доверието в Германия се понижава неочавано през януари, като достига най-ниското си ниво от септември 2016 г. насам, показват резултатите от проучването на мюнхенския Институт за икономически изследвания (Ifo). Данните са сигнал, че компаниите са по-малко оптимистично настроени за перспективите пред най-голямата икономика в Европа. Индексът на института се понижава от 111 пункта през декември 2016 г. до 109,8 пункта през първия месец на 2017 г. Прогнозата на икономистите, анкетирани от Ройтерс, беше за лек ръст на индикатора до 113 пункта. „Германската икономика започва годината с по-малко увереност“, казва Клеменс Фюст, директор на института Ifo. По думите му компаниите изразяват по-голямо задоволство от актуалните бизнес условия, но са по-малко оптимистично настроени за следващите шест месеца. Проучването на Ifo се провежда сред около 7 хил. германски компании.

Източник: Reuters

Америка

Cisco купува разработчика на корпоративен софтуер AppDynamics за сумата от 3,7 млрд. долара. Това е една от най-големите сделки на Cisco в последните години в търсене на нови източници за растеж извън пределите на основния бизнес. Cisco ще даде по 26 долара за всяка акция на AppDynamics, което е над два пъти по-скъпо от първоначалната цена от 10-12 долара, която американската компания беше склонна да плати, отбелязва Уол Стрийт Джърнъл, цитиран от Technews.bg. Очаква се формалностите по сделката да бъдат финализирани през третото тримесечие на 2017 г. С приключване на придобиването, AppDynamics ще стане част от подразделението Cisco Internet of Things and Applications, ръководено от старшия вицепрезидент Роуен Тролъп. Главен изпълнителен директор на AppDynamics ще остане Дейвид Уадхуани. Cisco е клиент на AppDynamics от над две години. Компанията планира да внедри технологиите на новата си придобивка в мрежово оборудване, инструменти за анализ и информационна сигурност. Основана през 2008 г.

Източник: Reuters

Азия

Китайските марки смартфони, водени от Vivo, се борят с местни конкуренти в Индия, залагайки на все по-стилни и все пак достъпни устройства. С това те отправят предизвикателство към надмощието на южнокорейската Samsung Electronics на най-бързо растящия голям пазар на телефони в света, пише Bloomberg. Китайските компании заеха четири от петте топ места през последното тримесечие на 2016 г., оставяйки на заден план Micomax и Intex, сочи доклад на Counterpoint Research. Samsung заема първата позиция, но нейният дял от продажбите в Индия се е свил до 24% от 29% през същото тримесечие година по-рано. Vivo, Xiaomi, Lenovo/Motorola, Oppo и други китайски производители завземат дял от 46% от пазара, разкрива проучването. Тези класации са особено променливи по цял свят. Но неумолимото настъпление на китайските марки в Индия, където през следващите пет години се очаква да бъдат продадени около 500 млн. смартфона, е необичайно, като се има предвид цялостната липса на ентусиазъм към китайските стоки там.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
25.01.2017
Dow Jones Industrial
20 068.51 (155.80)
Nasdaq Composite
5 656.34 (55.38)
Стокови борси
25.01.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.19
Heating oil ($US/gal.)1.6400
Natural gas ($US/mmbtu)3.3900
Unleaded gas ($US/gal.)1.5700
Gold ($US/Troy Oz.)1 197.80
Silver ($US/Troy Oz.)16.94
Platinum ($US/Troy Oz.)987.10
Hogs (cents/lb.)70.02
Live cattle (cents/lb.)1.18

       Опознай България

"Сляпата Вайша"

Филмът "Сляпата Вайша" на българският аниматор Теодор Ушев по разказ на Георги Господинов е номиниран за Оскар в категорията за късометражна анимация. За първи път българин стига сред финалните номинации за наградата на филмовата академия в Холивуд. „Сляпата Вайша" е част от книгата „И други истории" (2001), която е преведена на немски, френски, английски, италиански и др. Това е първият общ проект на Георги Господинов и Теодор Ушев. Филмът е заснет с продуцентството на Националния филмов борд на Канада, за който българският режисьор работи от години. Музиката към филма е създадена от Котарашки. Сляпата Вайша има две очи - лявото вижда в миналото, дясното вижда в бъдещето.Във филма хората виждат през очите на Вайша и виждат самата Вайша. Текат два паралелни разказа. Всичко е монтирано така, че да се вижда както обективната, така и субективната гледна точка. Ушев е роден през 1968 г. в Кюстендил, но от 1999 г. живее в Монреал, Канада. Носител е на над 120 престижни международни награди през последните 10 години за филмите си "Tower Bawer", "Drux Flux", "Човекът, който чакаше" - по текст на Кафка, музикалния "Демони".


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.01.2017
Българска версия: 29267, Английска версия: 3012

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999