Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 20 януари 2017 г., брой 4386
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(20.01.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.25964
USD   1.83336
CHF   1.82294
EUR/USD   1.0668*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автомобилно рециклиране АД - София
Алко Комерс АД - Девня
Фениксресурс 97 АД - Добрич
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За 11-те месеца на 2016 г. България е привлякла едва 953.7 млн. eвpo, съобщи БНБ. Инвестициите за същия период на 2015 г. са били почти двойно повече - над 1.78 млрд. евро. Най-големите инвеститори у нас са Xoлaндия (202.1 млн. eвpo, или 21.2% oт oбщия paзмep зa пepиoдa), Гepмaния (155.1 млн. eвpo, 16.3%) и Люкceмбypг (128.4 млн. eвpo, 13.5%). Спад има при повечето групи инвестиции. Вложенията на чужди компании в цели предприятия, акции, дялове, сгради и др. за януари-ноември са само 297.8 млн. eвpo. А за същите месеци на 2015 г. БНБ отчете цели 983.8 млн. евро задгранично участие под формата на дялов дялов капитал. Най-значителни са реинвестираните печалби на задграничните собственици на фирми у нас, но и тук е налице спад. Сумата за 11-те месеца е малко над 594 млн. евро (при 660.5 млн. евро година по-рано). Според методиката на БНБ за преки чуждестранни инвестиции се броят и парите, които компании майки заемат на дъщерните си дружества в България. Към 1 декември 2016 г. те са били 61.8 млн. евро, докато година по-рано тези кредити са възлизали на 136 млн. евро. При този слаб приток на капитали отвън е цяло чудо, че българската икономика постигна 3% ръст.

Източник: Сега

България има осигурено финансиране от 45 млн. евро по изграждането на интерконектора със Сърбия, който ще влезе в експлоатация до 2020 г., каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Тя подписа меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия със сръбския си колега Александър Антич. До края на 2020 г. интерконекторът ще бъде въведен в експлоатация. Това, което остава да бъде стартирано, е втората фаза по строителството на проекта. С меморандума България и Сърбия се споразумяха да положат максимални усилия да започнат изграждането на връзката най-късно до май 2019 г., така че до края на 2020 г. тя да влезе в експлоатация. Подписването на меморандума е продължение на сключеното на 14 декември 2012 г. споразумение между двете държави за строителството на газовата връзка.

Източник: Дарик радиоКонцесии

Компанията "Гугуланови“ ООД получава право за 35-годишен добив на скалнооблицовъчни материали – туфи, от находище "Сулица-1“, участъци "Юг” и "Север”. Приходите от концесионни плащания ще надхвърлят 851 935 лв. с ДДС. Предвидените инвестиции в производството са за 241 500 лв. За концесионер на два участъка от находище "Бойчовата круша“ в община Ивайловглад е избрана фирмата "СМС - Родопи“ ООД. Тя ще вложи 270 хил. лв. в добив на скалнооблицовъчни материали – гнайсошисти. Очакваните постъпления от концесионните плащания надхвърлят 637 644 лв. без ДДС. Прехвърлено е изпълнението на концесионен договор, сключен с фирмата "Благстрой" ЕОOД, на нейния правоприемнит "Пътперфект-Т. за находище "Богорово“, където се добиват варовици, годни за трошени фракции за пътното строителство и за направа на обикновен бетони. Концесионният договор е 25-годишен срок, считано от 3 октомври 2003 г. Аналогично е положението по отношение концесионера на находище "Бялата скала” в община Плевен, от което се добиват варовици. "Водно строителство 2000“ АД може да прехвърли изцяло правата и задълженията по предоставената през юни м. г. концесия на "Водно стопанство 2000“ ЕООД. По предложение на "Холсим кариерни материали” АД по взаимно съгласие е прекратен концесионният договор за добив на строителни материали от находище "Нови силози“, намиращо се на територията на област София.

Източник: mediapool.bg

Дружества
Производство на сухари, бисквити и сухи сладкарски изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Престиж 96 АД - Велико Търново   38 912  
  2   Победа АД - Бургас   37 431  
  3   ЗИВ ЕООД - Варна   25 385  
  4   Итал Фууд ЕАД - Шумен   14 438  
  5   Ден и нощ ООД - Горна Оряховица   9 387  
  6   Кармела 2000 ООД - Велико Търново   8 223  
  7   Си комерсиал 7 ЕООД - Самоков   5 279  
  8   Великови ООД - Две могили   3 759  
  9   Млин 97 АД - Разград   2 194  
  10   Тотал Вини ООД - Лясковец   1 179  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 19.01.2017
  Обща стойност (BGN): 794 795.71  
Брой търгувани компании: 41
Premium 256 854.78
Standard 383 652.30
АДСИЦ 154 188.15
Структурирани 100.49
Най-голяма промяна в цените
Чез Електро България АД - София 9.50 %
Кораборемонтен завод - Одесос АД - Варна -5.26 %
BaSE - Акции: 1 611.72

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Половината от участниците в търга за 10-километров участък на магистрала "Хемус" обжалват поръчката, за която преди десет дни бе спечелена от фирми. Общо пет са компаниите и обединенията, които са подали жалби в КЗК в последния възможен срок – 19 януари (10-дневния срок след излизането на решението, както е по закон). Сред тях има такива с индиректни връзки с Пеевски, с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, с Христо Ковачки и собствениците на ПИБ Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев. За изпълнител на поръчката беше избрано обединението "ХВП Ябланица" с цена от близо 55 млн. лв. без ДДС. В обединението участват "Хидрострой""Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас". Официално фирмите се водят собственост на бившия шеф на пътната агенция от времето на управлението на НДСВ и ДПС Велико Желев. През миналата година той купи свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98". Според представители на строителния бранш обаче сделката е фиктивна и Пеевски е запазил контрола над дружеството. Търгът за "Хемус" беше спрян шумно преди година от премиера Бойко Борисов по подозрения, че е спечелен именно от фирми, за които има "витаещи съмнения" че са свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Нито един от петимата кандидати, които оспорват резултатите от търга, не е поискал да се спре временно сключването на договора с избрания изпълнител. Към момента договорът не е подписан и най-вероятно Агенция "Пътна инфраструктура" ще изчака произнасянето на съда по жалбите, както обикновено процедира.

Източник: mediapool.bg

С решение от 16 януари 2017 г. Софийският градски съд (СГС) реши веригата за битова техника "Техномаркет", собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, да предаде на дружеството "Глориент инвестмънт БГ" ползван от нея магазин в Русе. Решението подлежи на обжалване. Съдът отказва да допусне предварително изпълнение на решението, което означава, че до окончателното разрешаване на спора помещението ще продължи да се ползва от "Техномаркет". Компанията, в която акционери са редица международни фондове и инвеститори, води 27 дела срещу "Техномаркет". Причината за тях е фактът, че от началото на 2016 г. "Техномаркет" е спрял да плаща наем за обектите, които ползва. Това съвпада по време с придобиването на веригата от Пеевски. Обектът в Русе също е бил част от съдебния спор. Решението за магазина в Русе е четвърто поред. Досега на първа инстанция СГС разпореди опразване в Кърджали, Пазарджик и Севлиево. От своя страна "Техномаркет" атакува като нищожни договорите за продажба на обектите десет години след сключването им. Като нищожни са оспорени съответно и договорите за наем. На това фирмата поиска спиране на делата, заведени от "Глориент", до окончателното приключване на процесите, започнати от нея.

Източник: Дневник

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането за спиране на електронния търг за лекарства. Първият конкурс на електронната борса на здравното министерство предвижда да се сключат договори за доставки на всички лекарства за 145 болници за 3 години напред и за близо 1.2 млрд. лв. Срещу процедурата бяха подадени две жалби с искане тя да бъде спряна - от търговеца на лекарства на едро "Медекс" и от доставчика на медицинско оборудване, изделия и апаратура "Топ Хоспитал Сървис". Заради жалбите здравното министерство спря търга. Фирмите искат процедурата да бъде спряна, тъй като в търга не са посочени всички възможни лекарства, което ограничава конкуренцията, изискват се големи остатъчни срокове на годност при доставка, налагат се тежки административни процедури. Жалбата не е уважена, тъй като според КЗК "от спирането на процедурата ще настъпят значително по-големи вреди за засегнатите страни - възложител и обществото като цяло, които превишават ползата от нейното налагане", т.е. има опасност болниците да останат без лекарства. Определението на комисията се обжалва пред Върховния административен съд. Ако ВАС го потвърди, електронният търг за лекарства може да бъде подновен.

Източник: Сега

Първият и най-голям в България проект за воден цикъл на Враца на обща стойност 136 милиона лева отново попадна в капана на некоректно и некачествено строителство. В опит да спаси обекта от фалит, община Враца аварийно прекрати договора с основния изпълнител на етап 2 – дружество „Понсстройинженеринг“, натрупало абсурдното закъснение от близо 2 години спрямо строителните графици. Обектът бе стартиран през 2009 година с решение на Европейската комисия, отпуснала 124 милиона лева безвъзмездна финансова помощ. Но до края на определения срок бяха изпълнени едва 50 процента от дейностите, а работата по довеждащия водопровод от язовир „Среченска бара“ изобщо не започна. Пред заплахата да се връщат европейските милиони, което щеше да доведе до фалит община Враца, водният цикъл бе преправен за новия програмен период и през 2016 Министерството на екологията отпусна 80 милиона лева за довършването му. Спасителният план обаче отново забуксува заради фирмата главен изпълнител. В момента на прекратяване на договора „Понсстройинженеринг“ има закъснение със 701 дни. По анализ на инженера, който следи обекта, имат над 300 инструкции за некачествено изпълнение или неизпълнение на голяма част от обектите.

Източник: Труд

Стартиран е процесът за паспортизация на фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF от местния регулатор във Великобритания. След това следва самото листване на Лондонската фондова борса. Една от целите на индексния фонд върху SOFIX е да даде бърз и лесен достъп на чуждите инвеститори до българския капиталов пазар. Избрахме Лондон не защото е във Великобритания, а защото е най-големият център за търговия на книжа от развиващи се пазари. Според нас акциите на фонда трябва да се търгуват там, където са събрани най-много потенциални инвеститори, заявиха от Експат Асет Мениджмънт. Крослистването е естественият път за развитието на подобен продукт. Няма друга българска компания или фонд, които да са се листнали на Лондонската борса.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция

Специализирано обучение "Източници за финансиране на предприятието"

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.


Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA TSHOOT - м. февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 04 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA 1 - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!

ЦКО към БСК в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” / Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти 01-05 март 2017 г., 5-дневен, 35 часа

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Швейцарската Сrеdіt Suіssе се съгласи да заплати 5.3 милиарда долара на САЩ. Сумата е свързана със споразумението на банката и американските власти по повод обвинение, че финансовата институция е подвела инвеститорите в имотечни ценни книжа в навечерието на финансовата криза. Това съобщиха от Министерството на правосъдието в САЩ, цитирани от Rеutеrs. "Банката признава, че е знаела, че това са незначителни инвестиции, които вероятно са щели да се провалят", коментира сътрудникът на главния прокурор Бил Баер в изявление по повод сделката. Според договореното базираната в Цюрих Сrеdіt Suіssе ще плати 2.48 милиарда парични санкции, като наравно с глобата ще предостави и 2.8 милиарда, за да обезщети клиентите. От банката, която обяви принципно споразумение на 23 декември миналата година, заявиха в изявление, че са доволни от постигнатите договорки, които позволяват на ситуацията да остане в миналото.

Източник: Reuters

Америка

Един от най-големите производители на битова техника Раnаsоnіс неотдавна започна работа по сглобяването на литийно-йонни акумулаторни батерии в партньорство с американския автомобилен производител Теslа. Двете компании обявиха сътрудничеството си в сферата, но сега корпорацията иска да мине отвъд тези отношения, насочвайки поглед към технологиите за самостоятелно шофиране. Японският конгломерат продължава да мести фокуса си от производство на електроуреди към автомобилния бизнес, предаде Rеutеrs. "Силно сме заинтересовани от системата за самостоятелно шофиране на Теslа", коментира главният изпълнителен директор на Раnаsоnіс Казухиру Цуга по време на интервю в четвъртък. "Надяваме се да разширим нашето сътрудничество чрез съвместно създаване на устройства за нея, като например сензори", допълни шефът на компанията. Един от кандидатите, с които Раnасоnіс иска да "омае" Теslа за следващата стъпка от отношенията им, ще бъдат т. нар. органични фотопроводящи СМОS сензори за изображения, които в момента са в процес на разработване.

Източник: Reuters

Азия

Най-голямата петролна компания в света не се е отказала от своите планове да направи историческо излизане на борсата през 2018 година. Още през миналата година от държавния енергиен гигант на Саудитска Арабия Sаudі Аrаmсо заявиха, че планират първично публично предлагане на акции (ІРО). "Все още проверяваме възможностите да го направим през 2018 година и няма промяна в нашия план за това", коментира главният изпълнителен директор на компанията Амин Насер пред СNN Моnеу по време на годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман заяви още преди месеци, че Рияд възнамерява да продаде част от петролния гигант. Тогава стана ясно, че става въпрос за около 5% от пакета ценни книжа на Аrаmсо. Експерти очакват това ІРО да бъде най-голямото в корпоративната история. Представители на саудитското правителство коментират, че то ще покачи пазарната стойност на дружеството до 2 трилиона долара.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
19.01.2017
Dow Jones Industrial
19 732.40 (-72.32)
Nasdaq Composite
5 540.08 (-15.57)
Стокови борси
19.01.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.50
Heating oil ($US/gal.)1.6200
Natural gas ($US/mmbtu)3.3100
Unleaded gas ($US/gal.)1.5400
Gold ($US/Troy Oz.)1 207.30
Silver ($US/Troy Oz.)17.07
Platinum ($US/Troy Oz.)965.40
Hogs (cents/lb.)68.90
Live cattle (cents/lb.)1.20

       Опознай България

Свети Евтимий -Патриарх Търновски

На 20 януари православната църква почита паметта на Преподобни Евтимий Велики, живял в 14 век. През 15 век българската църква канонизира Евтимий Търновски – българският патриарх, роден ок. 1327 г. Той произлиза от знатен род, живял във Велико Търново. Съвсем млад се присъединява към Килифаревски манастир – известен книжовен център с голямо значение за средновековна България и за другите славянски народи. След години той доразвива тази школа в истински университет с международно значение, известен като Търновската книжовна школа. След продължителен престой във Византия, Евтимий се завръща в България и се усамотява в пещера, недалеч от Велико Търново. Наблизо той построява църквата „Света Троица”. Скоро около него се събират ученици и образуват манастир. След избирането му за Търновски патриарх през 1375 г., Евтимий продължава да развива обширна книжовна дейност. При падането на Велико Търново под турско робство през 1393 г. Патриарх Евтимий остава сред последните бранители на българската държава. Заловен е и осъден на смърт, обаче става чудо и когато турският палач вдига ръка да го посече, ръката му се вцепенява, а мечът пада на земята. Патриарх Евтимий Търновски е заточен и умира през 1402 г. В народните представи 20 януари е известен като Петльовден. Коли се черен петел за здраве, а с кръвта му се рисува кръст по вратата. Обредната трапеза,освен готвения петел, включва и обредна пита.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.01.2017
Българска версия: 29239, Английска версия: 3015

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999