Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 19 януари 2017 г., брой 4385
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(19.01.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.25240
USD   1.83405
CHF   1.82685
EUR/USD   1.0664*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Парк АДСИЦ - София
Хелт енд Уелнес АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България има най-ниската инфлация през декември в ЕС. Тя е отрицателна, в размер на -0.5%, съобщи Евростат. За сравнение през ноември тя беше -0.8%. Дефлация се наблюдава и в Ирландия и Румъния, съответно -0.2% и -0.1%. Най-висока инфлация пък се регистрира в Естония (2.4%), Белгия (2.2%), Чехия и Латвия (2.1%). Евростат засича покачване на инфлацията в 26 от държавите в съюза през последния месец на 2016 г. Инфлацията в ЕС през декември е била 1.1%, спрямо 0.6% през ноември, сочи още европейската статистика. В еврозоната ръстът е до 1.2%, спрямо 0.6% през ноември. Основната причина за ускоряването на ифлацията и в ЕС, и в еврозоната е поскъпването на енергийните продукти. Най-голям принос за ръста има повишението на цената на горивата. Минимален ръст записват и цените на зеленчуците, а също и на горивата за отопление. В същото време цената на газа продължава да намалява.

Източник: mediapool.bg

България отпадна от класацията за най-иновативните икономики в света Bloomberg Innovation Index. Страната ни бе на 42-ро място в топ 50 за миналата година, но в новото издание за 2017 г. е останала извън първите петдесет. Индексът оценява икономиките, като се базира на критерии като брой научни разработки, патенти, разходи за развойна дейност, концентрация на високотехнологични публични компании и др. Тази година на първо място е Южна Корея, Швеция вече е №2, а Финландия влезе в топ 5.

Източник: СегаКонцесии

Компаниите "Булимпекс" и "Ауто фактор" ще управляват плажовете "Слънчев бряг-север" и "Несебър-юг" за следващите пет години, съгласно публикувани заповеди за избор на наематели на ивиците. "Ауто фактор" ще плаща на държавата наем от 432 хил. лв. за плажа в Несебър годишно, а "Булимпекс" - над 902 хил. лв. за този в Слънчев бряг. Двете атрактивни ивици доскоро бяха отдадени на концесия на компаниите "Сънинвест" и "Сироко", но договорите им бяха развалени заради системни нарушения. Така в последните дни на 2016 г. Министерството на туризма пусна търгове за отдаването им под наем. Близо 2 млн. лв. годишно ще получава държавата от новите наметели, или с около 950 хил. лв. повече. Това са и първите процедури за отдаване под наем с изискване за предлагане на цена за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг на етап на кандидатстване от фирмите.

Източник: Капитал

"Горубсо-Кърджали" получи право да добива сребърно-златни руди в продължение на 26 години от два участъка от находище "Седефче" в община Момчилград. В рамките на проучвателни дейности в площ "Момчилград" компанията е открила злато и сега получава концесия. В периода на добива от участъците "Централен” и "Южен” на находище "Седефче”, което е от едва 177.5 ха и е разположено край едноименното село и село Конче в община Момчилград, "Горубсо-Кърджали" ще инвестира 2.548 млн. лв. След приключването на добива са предвидени 195 хил. лв. за закриване и ликвидация на миннодобивния обект, а за рекултивация на нарушените терени – 163.6 хил. лв. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора ще надхвърлят 1.243 млн. лв. Според законовите разпоредби, половината от тази сума постъпва по бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ. Дружеството възнамерява да добива 100 000 тона руда годишно, която да обработва в обогатителната си фабрика в Кърджали. "Горубсо-Кърджали” получи и тригодишно разрешително за търсене на метални полезни изкопаеми в площта "Тинтява”, разположена на територията на общините Ивайловград и Крумовград. Планираните инвестиции надхвърлят 5.3 млн. лв. без ДДС.

Източник: mediapool.bg

Дружества
Производство на мляко и млечни продукти, без сладолед
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Обединена млечна компания АД - Пловдив   40 393  
  2   Тирбул ЕАД - Сливен   30 498  
  3   Шрайбер Фуудс България ЕООД - София   25 480  
  4   Елит 95 ООД - Дълбок извор   24 172  
  5   Ел Би Булгарикум ЕАД - София   14 419  
  6   Меггле България ЕООД - Шумен   9 585  
  7   Ем Джей Дериз ЕООД - София   8 560  
  8   Полидей - 2 ООД - Карлово   4 800  
  9   Данон Сердика АД - София   3 963  
  10   Ваком Мп ООД - София   2 978  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 18.01.2017
  Обща стойност (BGN): 489 972.52  
Брой търгувани компании: 43
Premium 95 413.97
Standard 294 046.14
АДСИЦ 99 392.41
Структурирани 1 120.00
Най-голяма промяна в цените
Тодоров АД - София 10.00 %
Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол -5.89 %
BaSE - Акции: 24 188.24

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Една от големите компании за производство и търговия с растителни препарати в България "Агрия" ще придобие пълен контрол върху дружеството от същия сектор "Зенит кроп сайънсис България". Двете фирми реализират по-голямата част от продукцията си на външни пазари и имат общи акционери и дългогодишни партньорски отношения.В комисията за защита на конкуренцията е постъпило уведомление за предстояща концентрация между "Агрия" и "Зенит кроп сайънсис България". Сделката е за придобиване на еднолична собственост от страна на "Агрия" на всички дялове на другата компания, ако това бъде разрешено от антимонополния орган. Двете компании работят в сферата на растителната защита. Групата "Агрия" е производител и търговец на продукти за растителна защита, като за 2015 г. има приходи 87.54 млн. лв. според консолидирания отчет на дружеството. Голямата част от тях- близо 62 млн. лв., са реализирани на външни пазари. В отчета е посочено още, че данъчната печалба за годината е била 8.93 млн. лв. Дружеството "Зенит кроп сайънсис България" също е излязло на печалба през 2015 г. Компанията е реализирала приходи 15.68 млн. лв и печалба 1.43 млн. лв.

Източник: Капитал

Община Свищов подписа договор с „Тау Мед“ ООД за дългосрочно партньорство, относно бъдещи инвестиции на фирмата в Свищов. Немските предприемачи влагат над 1 млн.лв в изграждането на предприятие за производство на санитарни изделия. Кметът на Свищов Генчо Генчев се ангажира с пълно съдействие от страна на общинска администрация при предстоящите процедури, за успешното стартиране на инвестиционните намерения в началото на март, тази година. Немската фирма е утвърдена в производството на иновативни, специални продукти за ежедневна употреба и медицински грижи, и производственият цикъл ще стартира с 10 работни места, като в перспектива ще осигурят заетост от 30 – 50 човека на пълен работен ден. Служителите ще бъдат предимно жени, като основно предимство при подбора им за работа ще бъде мотивацията на кандидата. Завишеното ниво на хигиенни условия на труд и работа в затворено помещение, също са важни изисквания, които ще бъдат поставени на кандидатите за работа. За производството се използват съвременни, безотпадни технологии и не се очаква генерирането на отпадъци. Производственият цикъл е „затворен” и щадящ околната среда.

Източник: Труд

Над 3300 домакинства са газифицирали жилищата си през 2016 година. Това е почти двоен ръст спрямо предходната година, показват данните на "Овергаз Мрежи". Най-масовият тип газифицирани жилища у нас са с площ 70-90 квадратни метра. За последния месец на миналата година тези домакинства са платили за отопление, готвене и топла вода средно по 113 лева. През 2016 г. столичани са били най-активни при преминаването на газ. В София новите абонати са над 1700. С тях общият брой на газифицираните домакинства, които са клиенти на компанията, вече надхвърля 60 000. По-ниската цена на природния газ спрямо алтернативните енергоизточници и възможността да се спестят 20% от инвестицията по програмата за енергийна ефективност DESIREE Gas са част от стимулите за газификация на домакинствата в България. Програмата покрива 20% от разходите за газификация на жилището, като сумата може да достигне до 2400 лева за едно домакинство. Това включва почти всичко, което формира първоначалната инвестиция - проектиране, изграждане на газова и отоплителна инсталация, газови уреди и газово оборудване.

Източник: Сега

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит подписаха гаранционно споразумение за увеличаване на кредитирането на иновативни малки и средни предприятия (МСП) в осем страни в Централна и Източна Европа, сред които е и България. Партньорството е по програмата на ЕС за проучвания и иновации Хоризонт 2020 и Европейския фонд за стратегически инвестиции. Рамковото споразумение позволява на УниКредит да предложи допълнително финансиране на стойност 160 млн. евро за иновативни компании чрез своите банки в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия. Банките от групата на УниКредит в Босна и Херцеговина и Сърбия ще се възползват от подкрепата на гаранции, предоставени от ЕИФ по програмата Хоризонт 2020, а гаранционните споразумения с банките на УниКредит в България, Хърватия, Чехия и Словакия, Унгария и Румъния ще бъдат подкрепени от ресурси, идващи от Плана за инвестиции на Европа.

Източник: investor.bg

Производителят на детски и зърнени храни Слънчо АД приключва 2016 г. с 4% ръст на нетната печалба през годината до 1,160 млн. лв., показва отчетът на дружеството. Слънчо приключи деветмесечието с печалба в размер на 800 хил. лв., което означава, че през последните три месеца от годината предприятието е спечелило 360 хил. лв.Общо приходите към края на миналата година са в размер на 4,772 млн. лв., като се понижават с 0,35% спрямо предходната година. Разходите са за 3,483 млн. лв., като също отчитат понижение с 1,9% спрямо края на 2015 г. Основни акционери в Слънчо АД са Почивен комплекс – РМ ЕООД със 74,79% и председателят на Съвета на директорите Виктор Алексиев Михайлов с 20,67%.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция

Специализирано обучение "Източници за финансиране на предприятието"

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.
Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.
Курсистите ползват симулатора на Cisco – Packet Tracer със съответната лабораторна постановка, както и реално мрежово оборудване, откриват и отстраняват възникналите проблеми, онагледени в лекцията.


Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA TSHOOT - м. февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 04 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA 1 - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия (ЕК) предложи Хърватия поетапно да бъде интегрирана към информационната система на Шенген. Така страната, която не е член на пространството, ще може да обменя информация за криминални престъпления, изчезнали хора, откраднати превозни средства и документи. Проверката на институциите е показала, че Хърватия покрива всички технически и правни изисквания, за да може да участва в системата. В шенгенското пространство на този етап пълноправни членове са всички държави от ЕС, с изключение на България, Румъния, Кипър, Хърватия, Ирландия и Великобритания. Последните две нямат и задължението да са в Шенген. Освен държавите от ЕС в зоната за свободно придвижване са още и Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария. България и Румъния са в процес на присъединяване към Шенген. Пречка обаче се оказват годишните доклади на ЕК, които показват, че двете страни още имат проблеми по отношение на корупцията и върховенството на закона. Така, макар и изпълнили техническите изисквания, България и Румъния все още не могат да се възползват от членството в пространството. България е присъединена към информационната база на Шенген от ноември 2010 година и може да споделя информация за престъпления с останалите членове от споразумението.

Америка

Премахването на здравната програма Obamacare без замяната ѝ с друга ще увеличи броя на неосигурените американци с 32 млн. души и ще удвои вноските по здравните застраховки до 2026 г., твърди непартийната Congressional Budget Office в свой доклад, който ще увеличи натиска върху спорните усилия на републиканците да сложат край на закона. Около 18 млн. души ще останат без здравно осигуряване, а вноските ще се понижат с 25% само през първата година, съобщава Bloomberg, позовавайки се на твърденията на агенцията, която прави оценки на финансовите влияния на дадени политики за законодателите. Цифрите, публикувани във вторник, са взети от законопроект с наложено вето от 2015 г., който е щял да отмени голяма част от Obamacare. Мярката е щяла да елиминира осигурителното покритие Medicaid и субсидиите, с които се подкрепят гражданите по закупуването на застрахователни политици, но запазвайки популярни части от програмата като гарантиране на осигуряването на американци с вече установени заболявания. Докладът не взима предвид разходите и ползите от план за замяна, представен от републиканците, тъй като за момента такъв не е създаден.

Източник: Associated Press

Азия

Китайските власти са наредили на местните метеорологични бюра да преустановят издаването на предупреждения за смог. Тази стъпка на управляващите засилва притесненията на гражданите, че правителството се опитва да прикрие информация за замърсяването на въздуха в страната. Метеорологичната администрация на Китай е уведомила регионалните звена, прогнозиращи времето, късно във вторник "незабавно да спрат издаването на предупреждения за опасен смог". Писменото нареждане е било разпространено в популярния китайски микроблог "Weibo" и потвърдено от държавните медии. Правителството обяви, че сега само един отдел ще отговаря за издаването на предупреждения за опасни за хората нива на смог с мотива, че така ще се избегнат разминаванията между различните органи. Представител на китайската метеорологична администрация заяви пред подкрепяното от правителството онлайн издание "The Paper"", че "метеорологичните бюра и администрацията по опазването на околната среда често не са съгласни едни с други, когато дават информация, свързана със смога".

Източник: Telegraph

 
Индекси на фондови борси
18.01.2017
Dow Jones Industrial
19 804.72 (-22.05)
Nasdaq Composite
5 555.66 (16.93)
Стокови борси
18.01.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.50
Heating oil ($US/gal.)1.6200
Natural gas ($US/mmbtu)3.3200
Unleaded gas ($US/gal.)1.5400
Gold ($US/Troy Oz.)1 201.50
Silver ($US/Troy Oz.)17.00
Platinum ($US/Troy Oz.)963.50
Hogs (cents/lb.)69.00
Live cattle (cents/lb.)1.19

       Опознай България

Президент на Република България

Новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България Румен Радев и Илияна Йотова полагат клетва пред Народното събрание на 19 януари 2017 г. Президентската институция е нова в политическата история на България. На 1 август 1990 г. VІІ-то Велико Народно събрание избира за председател (президент) на страната лидера на СДС Желю Желев на мястото на подалия оставка Петър Младенов. За вицепрезидент е избран ген. Атанас Семерджиев. На 12 юли 1991 г. VІІ-то Велико Народно събрание приема новата демократична Конституция на Република България, която постановява, че България е република с парламентарно управление. В нея е разписано, че президентът е държавен глава, който олицетворява единството на нацията и се избира пряко от гражданите за срок от пет години. Първият президент на България е докторът по философия Желю Желев. Той печели президентските избори от 1992 година с пряк вот, съгласно разпоредбите на новата конституция. Негов вицепрезидент е поетесата Блага Димитрова. Вторите избори за президент, проведени през 1996 година са спечелени от Петър Стоянов. Той встъпва в длъжност на 22 януари 1997 година, като негов вицепрезидент е Тодор Кавалджиев. През 2001 година Стоянов се кандидатира за втори мандат, но губи на втория тур от Георги Първанов. Изборите са проведени през ноември 2001 година. Така за трети президент на България е избран Георги Първанов, а за негов вицепрезидент Ангел Марин. Те встъпват в длъжност на 22 януари на следваща година. Двойката е преизбрана през 2006 година. След изтичането на втория им мандат, на втория тур на изборите през 2011 година за президент е избран Росен Плевнелиев, а за негов вицепрезидент Маргарита Попова. Те полагат клетва на 19 януари 2012 г. и встъпват в длъжност на 22-ри същия месец. (Снимка:bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.01.2017
Българска версия: 29238, Английска версия: 3015

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999