Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 11 януари 2017 г., брой 4379
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(11.01.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24963
USD   1.85088
CHF   1.82158
EUR/USD   1.0567*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агроенерджи инвест АДСИЦ - София
Български фонд за дялово инвестиране АД - София
Юг 14 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Администрацията, въоръжена с всякакви регулаторни режими, практически пречи на бизнеса, заяви в интервю за сп. Business Connect изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. По думите му през 2016 г. има 11,6% ръст на приходите от такси в бюджета, а за 2017 г. се предвижда нов ръст от 7,6%. Т.е. таксите се превръщат във второ данъчно бреме, категоричен е Данев. Той обаче е категоричен, че независимо от всичко в момента добре се управлява фискалният резерв, добре се погасяват съответните плащания, няма сериозна опасност за финансовото здраве и след една година бихме могли да възстановим и кредитния си рейтинг. Данев изтъкна още, че българският бизнес вече е залъгван години наред, че ще има електронно правителство. „През всичките тези години непрекъснато разходваме средства, а видими резултати няма. Това е огромна пречка, защото липсата на е-правителство принуждава бизнеса да се сблъсква директно с администрацията и да е подложен на корупционен натиск“, каза още той.

Източник: БСК

Промишленото производство в България и търговията на дребно продължават възходящия си тренд и за ноември 2016 г. отбелязват най-голямото си увеличение на годишна база за последната половин година съответно с 4.3 на сто и 6.1 на сто. Единствено в строителния сектор спадът продължава, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Електронната и военната промишленост, които отбелязват увеличение с една пета на произведената продукция спрямо година по-рано, са основните двигателите на растежа в промишлеността през ноември. Двуцифрен ръст на годишна база е регистриран при производството на химични продукти (17.1%) и на метални изделия, без машини и оборудване, (16.4%). Намаление е отчетено при производството на части за автомобили (26%), дървен материал и изделия от него, без мебели (19.3%), ремонта и инсталирането на машини и оборудване (13%) и на тютюневи изделия - с (12.3%). Като цяло преработващата промишленост отбелязва ръст с 4.9% на годишна база.

Източник: mediapool.bgДружества
Производство на прясно или замразено месо от домашни птици и от животни , некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Градус 1 ООД - Стара Загора   32 724  
  2   Пилко ЕООД - Разград   27 811  
  3   Галус 2004 ЕООД - София   5 589  
  4   Булиън ЕАД - София   4 713  
  5   Брезово АД - Брезово - Пд   2 221  
  6   Пименс ООД - Стражица   2 139  
  7   Агропласмент 92 В АД - Варна   1 853  
  8   Хепи Лейди ЕООД - Варна   1 434  
  9   Рай 2004 ООД - Хасково   860  
  10   Макси Чикън ЕООД - Костинброд   147  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 10.01.2017
  Обща стойност (BGN): 914 142.01  
Брой търгувани компании: 50
Premium 395 673.03
Standard 371 687.01
АДСИЦ 107 411.96
Структурирани 37 709.65
Облигации 1 615.26
Права 45.10
Най-голяма промяна в цените
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София 12.50 %
Холдинг Нов век АД - София -9.29 %
BaSE - Акции: 2 052.37

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Средствата, които ще бъдат нужни за ремонта на НДК за предстоящото българско европредседателство, изненадващо станаха 35 млн. лв. В сградата ще се провеждат заседанията, официалните срещи и пресконференциите на лидерите на съюза в рамките на шест месеца. Първоначално се очакваше ремонтът да струва 17 млн. лв., и тези пари бяха отпуснати от МС. В края на м.г. сумата набъбна до 20 млн. лв., а в началото на тази вече е с 15 млн. лв. повече. В края на ноември м.г. директорът на НДК Мирослав Боршош заяви, че все още има много неизвестни около ремонта - например какво ще "излезе" от стените и таваните при събарянето им, тъй като от повече от 30 г. никой не ги е поддържал. Затова той ще продължи да преговаря с правителството за отпускането на допълнително пари. До момента са преведени 17 млн. лв., а останалите трябва да бъдат изплатени от държавата до началото на март. Близо 3.9 млн. вече са похарчени за премахването ненужни предмети, ламперии, настилки, част от тях превърнали се в "артефактите", изложени във фоайето на НДК. Закупена е и конферентна техника по стандартите, изисквани от Брюксел, която е струвала 4 млн. лв.

Източник: Сега

12 нoви cпeциaлнocти ca зaявили yчилищaтa oт oблacт Вeликo Tъpнoвo зa cлeдвaщaтa yчeбнa гoдинa. Дeceт ca yчeбнитe зaвeдeния, кoитo ca peшили дa пpивличaт yчeници c нoви пpoфecии, cъoбщиха от Рeгиoнaлнoтo yпpaвлeниe пo oбpaзoвaниeтo. Пoдгoтoвкaтa пo чeтиpи oт cпeциaлнocтитe щe ce ocъщecтвявa в cътpyдничecтвo в бизнeca, кaтo пpeдлoжeниятa нa тpи oт yчeбнитe зaвeдeния ca зa дyaлнo oбyчeниeтo. С oбyчeниeтo нa бъдeщитe млaди cпeциaлиcти ca зaявили гoтoвнocт дa ce aнгaжиpaт двe oт гoлeмитe кoмпaнии в peгиoнa – opъжeйният зaвoд “Аpкyc” АД в Ляcкoвeц и “Зaхapни зaвoди”АД в Гopнa Оpяхoвицa. Мaшинни и кoмпютъpни тeхници, мeниджъpи, мoдни дизaйнepи и бизнec aдминиcтpaтopи иcкaт дa oбyчaвaт yчилищaтa. Нoвa cпeциaлнocт пo мaшини c цифpoвo и пpoгpaмнo yпpaвлeниe иcкa дa paзкpиe Амepикaнcкият кoлeж “Аpкyc” във Вeликo Tъpнoвo. Сeгa yчeницитe тaм ce oбyчaвaт в двa пpoфилa – “Чyждoeзикoв” и “Пpиpoдoмaтeмaтичecки”, нo нaмepeниeтo нa pъкoвoдcтвoтo e дa пpeдлaгa и пpoфecиoнaлнa пoдгoтoвкa. Зaвъpшилитe кoлeжaни щe paзпoлaгaт c диплoмa зa мaшинeн тeхник, a yчeбнaтa и пpoизвoдcтвeнa пpaктикa щe ce ocъщecтвявa в пapтньopcтвo c вoeнния зaвoд “Аpкyc”. Дyaлнo oбyчeниe иcкaт дa въвeдaт в Пpoфecиoнaлнaтa гимнaзия пo хpaнитeлни тeхнoлoгии “Пpoф. д-p Аceн Злaтapoв” в Гopнa Оpяхoвицa. Пo пpeдлoжeниe нa “Зaхapни зaвoди” oт yчилищeтo плaниpaт дa paзкpият cпeциaлнocттa “Пpoизвoдcтвo нa зaхap и зaхapни издeлия”, a зaвъpшилитe щe мoгaт дa ce peaлизиpaт в зaвoдa. Нa дyaлнoтo oбyчeниe зaлaгa oщe eднo yчилищe в Гopнa Оpяхoвицa – Пpoфecиoнaлнaтa гимнaзия пo eлeктpoникa и eлeктpoтeхникa “М. Лoмoнocoв”.

Източник: Янтра - Велико Търново

Новорегистрирано дъщерно дружество на "Международен панаир Пловдив", чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов, е получило 8.5 млн. евро кредит от Търговска банка Д на Фуат Гювен. По-малко от четвърт от заема на "Парк-хотел Санкт Петербург инвест" ще бъде използван за ремонт на едноименния хотел в Пловдив, който е апориран в специално създадената компания. С останалата част младата фирма ще придобие друго дружество - в него ще се отцепи част от комплекса "Слънчев ден", който пак се контролира от Гергов. Подобна сделка беше направена преди малко повече от месец, когато Пловдивският панаир насочи част от полученото финансиране от държавната Българска банка за развитие към друго новоучредено дружество, което пък трябва да развие два други хотела в курорта.

Източник: Капитал

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде разрешение на управляващо дружество "Елана Фонд Мениджмънт" АД за преобразуване на инвестиционно дружество "Елана Високодоходен Фонд” АД. След промяната в правната му форма инвестиционното дружество се превръща в договорен фонд "Елана Високодоходен Фонд". Решението на регулатора може да бъде обжалвано в 14 дневен срок пред Върховния административен съд.

Източник: Банкеръ

Акционерите на "Приморско клуб" ще гласуват за увеличение на капитала на дружеството на извънредно събрание на 10 февруари 2017 г. Тя е 100% собственост на "Албена". Предложението е капиталът на дружеството да бъде увеличен чрез издаване на 4 млн. нови обикновени поименни безналични акции от същия клас като досега издадените, като всяка една нова акция е с номинална и емисионна стойност 1 лев. Капиталът на "Приморско клуб" ще бъде увеличен само ако бъдат записани и напълно заплатени най-малко един милион броя акции. Целта на увеличението на капитала е да бъде оптимизирана капиталовата структура чрез рефинансиране на съществуващи задължения.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Специализиран тренинг за малки и средни предприятия "Иновации чрез дизайн" - 18-19 януари 2016 г., БСК

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция

Специализирано обучение "Източници за финансиране на предприятието"

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти - 01-05 март 2017 г., 5-дневен, 35 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 14 януари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 04 февруари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
30 януари 2017 г., вечерен
CCNA 1 - м. януари 2017 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

За пореден рекорд в доставките на газ за Европа съобщава руската държавна газова компания "Газпром". На 8 януари компанията е доставила 621,8 млн. куб. метра природен газ на своите европейски клиенти. Причината за увеличените доставки е необичайно студеното време в отделни части на континента. Температурите в Централна и Източна Европа паднаха под -10 градуса по Целзий. Дори на гръцките острови студът и обилният снеговалеж създават проблеми. Потреблението на електроенергия у нас е рекордно високо за последните 20 години, отчете пък българският Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Прогнозата е потреблението на електроенергия да достигне своя връх тази вечер. От "Газпром" очакват тенденцията за увеличени доставки на газ в Европа да продължи. Този исторически рекорд беше постигнат в неделя, тоест когато потреблението е традиционно най-ниското за седмицата. Предишният пик на доставките беше фиксиран на 6 януари. Тогава от газовата компания доставика 615,5 млн. куб. метра за денонощие. Рекордно големи са обемите, които компанията доставя по "Северен поток" от началото на годината.

Източник: ИТАР ТАСС

Америка

Японският автомобилостроител Toyota ще похарчи 10 млрд. долара за капиталови инвестиции в САЩ през идните пет години - колкото са били инвестициите му и през предходните пет години. Това заяви днес на автомобилното изложение в Детройт изпълнителният директор на компанията за Северна Америка Джим Ленц. Toyota си спечели критиките на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, след като през 2015 г. обяви намеренията си да премести производството на своята Corolla от Канада в Мексико. Ленц изтъкна, че това решение не е отговор на изявленията на Тръмп, а част от бизнес стратегията на автомобилостроителя в Съединените щати, където има 10 завода в осем щата. По думите му подготовката на плана за нов завод в Мексико е започнала преди две години, ако не и повече, преди да бъде обявен през 2015 г. Това са дългосрочни решения, посочи той, като допълни, че не е разговарял с Тръмп. Тези 10 млрд. долара инвестиции включват новата северноамериканска централа на Toyota в щата Тексас, която се строи в момента, както и големи подобрения на заводите на компанията.

Източник: Reuters

Азия

Ирак е понижил добива си на петрол със 160 хил. барела дневно и започва да прилага съкращенията в добива, договорени миналата година в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Ирак, който е вторият по големина производител в картела, се надява да постигне своята квота от съкращенията в размер на 210 хил. до края на месеца. Това заяви министърът на петрола Джабар Ал-Луейби. По думите му пониженията се правят от находища, управлявани от федералното правителство в Багдад, а не от полета, които се експлоатират от международни енергийни компании или от кюрдските автономни власти в Северен Ирак. В понеделник цените на петрола се понижиха с около 4% заради съмнения, че договорката в ОПЕК и извън картела ще се спазва, но във вторник суровината прави опит да се възстанови.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
10.01.2017
Dow Jones Industrial
19 855.53 (-31.85)
Nasdaq Composite
5 551.82 (20.00)
Стокови борси
10.01.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.95
Heating oil ($US/gal.)1.6100
Natural gas ($US/mmbtu)3.2400
Unleaded gas ($US/gal.)1.5600
Gold ($US/Troy Oz.)1 188.20
Silver ($US/Troy Oz.)16.86
Platinum ($US/Troy Oz.)982.20
Hogs (cents/lb.)64.88
Live cattle (cents/lb.)1.19

       Опознай България

Св. преподобни Теодосий Велики

На 11 януари църквата почита Св. преподобни Теодосий Велики. Роден е в село Магарион в Кападокия. Родителите му посрещнали явяването му на света като дар на Провидението и затова го нарекли Теодосий - "от Бога даден" (Богдан). В Йерусалим Теодосий бил осенен от силно желание да се посвети на отшелнически живот. В една пещера във Витлеемската пустиня той се отдал на непрестанна молитва към Бога и пълно въздържание. Св. Теодосий Велики пръв въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен "началник на общежитието". През 493 г. йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежитийни манастири в Палестина, докато на св. Сава Освещени поверил надзора над пустинниците. При него имало монаси от различни народности (гърци, грузинци, арменци) и те имали отделни храмове, в които всеки ден изпълнявали седмократно молитвено правило, съгласно устава на самия Псалмопевец. За св. Причастие обаче всички се събирали в главната Богородична църква, където се служило на гръцки език. Св. Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня, където започнал своето подвижничество. На днешния ден празнуват всички с имената Теодосий, Теодосия, Богдан, Богдана, Богомил, Досьо, Доско, Дочка, Дочо.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.01.2017
Българска версия: 29243, Английска версия: 3018

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999