Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 09 януари 2017 г., брой 4377
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(09.01.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28357
USD   1.84704
CHF   1.82362
EUR/USD   1.0589*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Бургаспътстрой АД - Бургас
Димана АД - Харманли
Елит Сат АД - Русе
Индустриален и логистичен парк-Бургас АД - Бургас
Поддържане чистотата на морските води АД - Варна
СИНЕМениджмънт България АД - София
Топком плюс ЕАД - Бургас
Улпина АДСИЦ - София
ФК Логос ТМ АД - София
Хибридни интегрални схеми АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Към края на 2016 година България не е изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през новия програмен период (2014-2020 г.). Има реален риск от спиране на парите по някои от програмите, съобщи вицепремиерът в оставка Томислав Дончев . Става въпрос за 1 общо и 11 тематични предварителни условия, които е трябвало да бъдат изпълнени до края на декември миналата година. Други две от условията са "подадени" на Европейската комисия, но още не са сертифицирани. Очаква се анализ, след което ще стане ясно дали има нужда от допълнителни корекции. Реално страната ни е изпълнила общо 31 от предварителните условия, по две очаква отговор, а за 12 е в забавяне. Изпълнението на тематичните предварителни условия се бави в секторите "Наука и иновации", "Риск от бедствия", "Води", "Транспорт", "Интеграция на ромите", както и в част от Програмата за развитие на селските райони и в сектор "Морско дело и рибарство".

Източник: Сега

Оборотът на т.нар. ведомствени бензиностанции нараства през последните три години, като отчита ръст от 19.8% към ноември 2016 г. спрямо цялата 2015 г. Заради по-ниската цена на горивата приходите в сектора като цяло спадат. Все още няма данни за последния месец на 2016 г., но средните месечни постъпления от продажби на дребно спрямо предходната година са с 5.5% надолу. Броят регистрирани обекти, които търгуват с гориво в страната, расте от 3.3 хил. през 2014 до 4.2 хил. през първите 11 месеца на 2016 г. Оборотът на бензиностанциите намалява от 6.4 млрд. лв. до 5.3 млрд. лв. за същия период, сочат данните от електронната система с фискална памет (ЕСФП) и нивомерните системи, които свързват обектите с НАП и митниците.

Източник: КапиталДружества
Разпределение и търговия на електрическа енергия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   ЕВН България Електроснабдяване ЕАД - Пловдив   705 398  
  2   Чез Трейд България ЕАД - София   324 673  
  3   ЕВН България Електроразпределение ЕАД - Пловдив   293 992  
  4   ЕВН Трейдинг саут Ийст Юръп ЕАД - София   192 562  
  5   Гранд Енерджи Дистрибюшън ЕООД - София   174 299  
  6   Енерго-про енергийни услуги ЕООД - Варна   165 511  
  7   Ес И И Пауър Трейдинг АД - София   143 993  
  8   Енерджи съплай ЕООД - София   142 776  
  9   Акспо България ЕАД - София   111 396  
  10   Фючър Енерджи ООД - София   57 125  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 06.01.2017
  Обща стойност (BGN): 276 209.59  
Брой търгувани компании: 37
Premium 142 855.17
Standard 102 711.15
АДСИЦ 9 043.54
Структурирани 21 599.74
Най-голяма промяна в цените
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София 33.33 %
Слънчев бряг АД - Несебър -21.09 %
BaSE - Акции: 1 729.11
BaSE - АДСИЦ: 96.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Столичният търговски център The Mall на бул."Цариградско шосе" скоро ще има нов собственик срещу 180 млн. евро. Това е южноафриканската инвестиционната група "Ню Юръп Пропърти Инвестмънтс" (New Europe Property Investments – NEPI). Тя купува мола чрез българското си дружество "София Къмършъл Сентър" ЕООД от "АП Ритейл І", собственост на кипърската "Форторе Холдинг", зад която стои корабният магнат Виктор Рестис с фонда си "Асос кепитъл". Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се произнесе относно концентрацията. Очаква се да няма проблем, защото това е първа придобивка за фонда NEPI в България. Прогнозите са да има и други сделки, защото южноафриканският фонд управлява 22 търговски центъра в Румъния, Словакия, Хърватска, Чехия и Сърбия. Търговският център The Mall е с разгърната застроена площ от 66 хил. кв.м и е сред най-големите в столицата. В него има над 200 магазина, а заради възловото си място е и сред най-посещаваните молове. През миналата година врати затвори най-големият магазин – хипермаркета на "Карфур", заради финансови проблеми на гръцкия собственик "Маринопулос", който държи правата на марката за България. Така магазинът беше придобит от кредитора си "УникредитБулбанк". Новият собственик на The Mall придобива търговския център, заедно с магазина на "Карфур" (15 000 кв.м).

Източник: mediapool.bg

Държавният инвестиционен фонд на Сингапур приключи сделката за компанията P3 Logistics Parks, с което фондът стъпва и в България. Фондът придоби логистичната компания от TPG Real Estate и Ivanhoé Cambridge за 2,4 млрд. евро. В активите й влизат 163 логистични и складови имота в 9 европейски държави. В България Р3 притежава парцел край София, за който още няма планове за застрояване. Сделката беше обявена през ноември 2016 г. Тя трябваше да получи одобрението на европейските регулатори, за да бъде приключена. Фондът планира да задържи мениджмънта на Р3, който ще продължи да работи по портфейла от имоти на компанията. Р3 планира и експанзия, предвид че през октомври миналата година договори дългосрочен пакет за рефинансиране на задълженията в размер на 1,4 млрд. евро. Приоритет е разработването на притежаваните от компанията парцели, както и придобиването на нови обекти в деветте държави, в които присъства. Компанията възнамерява и да навлезе на нови пазари.

Източник: investor.bg

Продажбата на два парцела на Технологичен център – Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ) в София от частен съдебен изпълнител (ЧСИ) се провали, след като нито един кандидат не подаде предложение. Оферти се приемаха до 27 декември 2016 г., а самото наддаване трябваше да се състои ден по-късно. ЧСИ Иван Чолаков съобщи, че продажбата не е станала. Двата парцела с обща площ от близо 60 хил. кв.м се намират зад Централна гара и се предлагаха за 24.2 млн. лв. Сумите не включват ДДС, но данъкът е дължим, като се очакваше той да бъде определен след приключване на продажбата. Производството е по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който урежда събирането на публични вземания, но няма информация кой е взискателят. Върху двата имота има ипотека в полза на Обединена българска банка, както и възбрани, включително от други съдебни изпълнители. Длъжникът ТЦ-ИМЕ някога беше ключова компания в структурите на Цветан Василев, но след фалита на КТБ се смята, че се контролира от лагера около депутата от ДПС Делян Пеевски.

Източник: Капитал

Гръцката структура на "Ърнст и Янг Бизнес Адвайзори Сълушънс" е международната компания, която бе избрана за консултант при оценката на риска и изготвянето на изискванията за системата "бонус-малус" при сключването на застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите в България, съобщи Гаранционният фонд на застрахователите. С влизането в сила на Кодекса за застраховането (от началото на 2016 г.) бе предвидена възможност премията по задължителната за автомобилистите застраховка "Гражданска отговорност" да се определя индивидуално, като се вземат предвид причинените от шофьорите произшествия. В най-общ смисъл "бонус-малус" позволява да бъдат въведени по-големи застрахователни премии за рисковите шофьори, а на коректните с малко или без никакви нарушения ще бъдат намалени.

Източник: Банкеръ

Нов кредит за 7.5 млн. евро е получил производителят на електроинструменти "Спарки Елтос" от Българската банка за развитие. Сумата е предвидена за оборотни средства и е поредният заем, който компанията получава от държавната финансова институция. "Спарки Елтос" от години е губещо, като за последно е работило на печалба през 2008 г. (9.8 млн. лв. положителен финансов резултат). Кредитът е краткосрочен – падежът му е 31 декември 2017 г. Освен кредита на "Спарки Елтос" от ББР компанията ще гарантира и два заема от Първа инвестиционна банка – 1 млн. евро за "Спарки Елтос" и 2 млн. евро за дъщерното "Спарки трейдинг", също с падеж до края на 2017 г

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Специализиран тренинг за малки и средни предприятия "Иновации чрез дизайн" - 18-19 януари 2016 г., БСК

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти - 01-05 март 2017 г., 5-дневен, 35 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 14 януари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 04 февруари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
30 януари 2017 г., вечерен
CCNA 1 - м. януари 2017 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Швейцария, известна като привлекателно място за компаниите, търсещи данъчни икономии, е в разгара на битка, за да запази тази своя позиция. Заради натиск отвън страната може би ще сложи край на специалните предимства за мултинационалните компании, като планира да облага всички – от активните на глобално ниво трейдъри на суровини до малките градски пекарни, с една и съща ставка. Противниците, които никак не са щастливи от предложенията, включващи намаляване на регионалните ставки, които могат да ударят местните бюджети, бяха принудени да свикат референдум по въпроса. Планът на Швейцария да намали облекченията е поредният опит на страната да задоволи чуждестранните критики, след като вече сложи край на банковата си тайна. Заедно с допълнителните мерки целта е да се компенсира отнемането на специалния статут на мултинационалните компании, в които работят над 150 хил. души в Швейцария и генерират половината от приходите на федералното правителство от данъци върху печалбата. Реформата има подкрепата на 51% от швейцарците, макар че значителна част от анкетираните все още не са взели решение.

Източник: Bloomberg

Америка

Куба ще доставя дървени въглища в САЩ, започвайки легален експорт към тази страна за първи път от над 50 години. Съгласно споразумението между Соаbаnа Тrаdіng и кубинското експортно предприятие Сubаехроrt, американската компания ще заплати по 420 долар за тон дървени въглища, въпреки че пазарната цена на тази стока е $340-380 за тон. "Това е първият подобен контракт, но ние се надяваме да продължим нашите отношения дълги години. И това се отнася не само до дървените въглища, а и до друга продукция, която ние имаме възможност да изнасяме, например мед и кафе", отбелязва директорът на Сubаехроrt Изабел О`Рейли, цитирана от Rеutеrs. В края на октомври 2016 година Генералната асамблея на ООН прие резолюция за необходимостта от прекратяването на икономическата, търговската и финансовата блокада, прилагани от САЩ спрямо Куба.Американският представител в организацията за първи път не гласува против подобни резолюции, а се въздържа. Ембаргото на САЩ против Куба бе въведено през 1962 година. Загубите от тази политика се оценяват за близо шест десетилетия на 125 милиарда долара.

Източник: Reuters

Азия

Gеnеrаl Моtоrs (GМ) през миналата година е реализирал на китайския пазар 3,87 милиона превозни средства. По този начин компанията е поставила рекорд за своите продажби в Китай, съобщава агенция "Синхуа". По данни на автомобилния концерн дилърите на GМ са увеличили продажбите в Китай със 7,1%. В настоящия момент на азиатската страна се падат над една трета от глобалните продажби на компанията. Най-популярната марка на GМ в Китай е Вuіск. През 2016 година от нея на китайския пазар са реализирани над 1,1 милиона единици, при ръст на продажбите 19 на сто. Местният бранд на американската компания - Ваоjun е продал 688 хил. коли (ръст 49%), а Саdіllас е реализирал 116 хиляди автомобила (46%). През GМ е предложил в Китай 13 обновени модела, а към 2020 г. компанията има намерение да доведе продуктовата си гама до 60 модела пише ТАСС.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
06.01.2017
Dow Jones Industrial
19 963.80 (64.51)
Nasdaq Composite
5 521.06 (33.12)
Стокови борси
06.01.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.70
Heating oil ($US/gal.)1.7000
Natural gas ($US/mmbtu)3.2600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)1 174.40
Silver ($US/Troy Oz.)16.48
Platinum ($US/Troy Oz.)976.60
Hogs (cents/lb.)64.10
Live cattle (cents/lb.)1.15

       Опознай България

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ е най-старото техническо учебно заведение в България. Основите на родното морско образование са положени в гр. Русе на 9 януари 1881 г. Инициатор на формирането на учебното заведение е капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич. Пръв началник на Морското училище е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Алексеевич Машнин. На Морското училище се възлага задачата да подготвя машинисти и огняри за княжеския военен флот. През 1892 г. училището е преустроено и преименувано в Унтерофицерска морска школа, в която се подготвят боцмани, рулеви, артилеристи, миньори и машинисти. През 1900 г. учебното заведение е преместено във Варна и преименувано на Машинно училище при Флота. През 1904 г. със закон на Народното събрание училището става първото средно техническо учебно заведение в България, като срокът на обучение е удължен до шест години. През 1906 г. училището издава първите зрелостни свидетелства. През 1910 г. във Варна е построена първата специално проектирана и построена за целта сграда за нуждите на Машинното училище при Флота на Негово Величество. През 1949 г. Морското училище приема за свой патрон Никола Вапцаров, поет, възпитаник на училището от випуск 1926 г. и получава названието „Народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. През 2001 г. получава пълна акредитация като висше училище, в съответствие с новоприетия Закон за висшето образование. През 2000 г. получава сертификат за качество ISO 9002.4 по специалността „Корабоводене“ от Лойд регистър, а през 2004 г. – ISO 9001-2000 за всички специалности. (Снимка: www.naval-acad.bg/)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.01.2017
Българска версия: 29246, Английска версия: 3019

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999