Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 04 януари 2017 г., брой 4374
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД Екипът на БИК Капиталов пазар ЕООД Ви пожелава спорна и успешна 2017 година!

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(04.01.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.31281
USD   1.88332
CHF   1.82754
EUR/USD   1.0385*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  ЗММ Стефан Караджа АД - Русе
СМТУ АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В БНБ започна да функционира регистър на банковите сметки и сейфове, който съдържа централизирана информация от банките и клоновете на кредитни институции, които работят у нас. В електронната система има данни за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници. Информация от регистъра могат да получават органите на съдебната власт (съдилища, прокуратура и следствени органи), Главна дирекция "Национална полиция" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Държавна агенция "Национална сигурност", Националната агенция за приходите, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съдебните изпълнители.

Зa 9 гoдини в oбщecтвeнитe пopъчĸи ce зaвъpтяxa нaд 60 млpд. лeвa. БДЖ, "Coфapмa" и "Πeтpoл" ca в чeлнaтa пeтopĸa пo гoлeми cдeлĸи. 10% oт изпълнитeлитe ca пoлyчили 71% oт дoгoвopитe и 85% oт пapитe. Зa дeвeт гoдини - oт 2007-a дo 2015-a, дъpжaвнитe cтpyĸтypи в Бългapия ca изxapчили нaд 60 млpд. лв. зa близo 200 xиляди пpoцeдypи пo Зaĸoнa зa oбщecтвeнитe пopъчĸи. Πpeз тoзи пepиoд в poлятa нa възлoжитeли ca влeзли пoвeчe oт тpи xиляди дъpжaвни opгaни, oбщини и пpeдпpиятия, a cпeчeлилитe пopъчĸитe ca близo 20 xиляди. Toвa пoĸaзвaт oтвopeнитe дaнни зa пpoцeдypитe, блaгoдapeниe нa ĸoитo мoжe дa ce нaпpaвят paзлични "paзpeзи" нa xapчeнeтo нa oбщecтвeн pecypc. Eдвa ли зa няĸoгo e изнeнaдa, чe нaй-гoлeмитe пopъчĸи ca в cтpoитeлcтвoтo. Ho имa и дpyги, пo-мaлĸo извecтни и дocтa интepecни фaĸти. Haпpимep нaй-cĸъпият дoгoвop в изcлeдвaния пepиoд e зa пpeвoз нa пътници и e cпeчeлeн oт БДЖ. Πopъчĸaтa e дългocpoчнa - зa 15 гoдини, a cтoйнocттa й e в paзмep нa 4.6 млpд. лeвa. Дoгoвopът зa изпълнeниeтo й e пoдпиcaн нa 25 юни 2009 г.

Източник: econ.bg

Дружества
Производство на вълнообразен картон и опаковки от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Ди Ес Смит България АД - Пазарджик   118 790  
  2   Дунапак Родина АД - Пловдив   68 856  
  3   Унипак АД - Павликени   26 152  
  4   Витавел АД - Луковит   12 195  
  5   Велпа 91 АД - Стражица   11 315  
  6   Кам 919 ЕООД - Пловдив   11 155  
  7   Балканпак ООД - Казанлък   10 899  
  8   Темподем ЕООД - Труд   9 853  
  9   Графобал България АД - Своге   8 869  
  10   Форт ООД - Пловдив   8 610  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 03.01.2017
  Обща стойност (BGN): 438 155.72  
Брой търгувани компании: 40
Premium 152 202.30
Standard 255 461.96
АДСИЦ 4 683.12
Структурирани 5 351.17
Облигации 20 457.17
Най-голяма промяна в цените
Параходство Българско речно плаване АД - Русе 9.05 %
Енергоремонт холдинг АД - София -5.66 %
BaSE - Акции: 60 649.43
BaSE - АДСИЦ: 4 321.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Поредна жалба срещу търга за избор на изпълнител за електронната система за таксуване по пътищата спря процедурата. Възложителят Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) информира, че в последния работен ден на миналата година - 30 декември, в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е подадено ново възражение. Поръчката обаче не е прекратена и след произнасяне на КЗК и на Върховния административен съд (ВАС) тя може да продължи отново. Досега заедно с последното оспорване са подадени общо 9 жалби. Жалбата е подадена само ден след като търгът беше възобновен на 29 декември миналата година. От АПИ се аргументираха, че пускат отново поръчката, след като от КЗК са отказали да удовлетворят предходна жалба. Срокът за подаване на оферти бе 5 януари - тоест на кандидатите бяха "отпуснати" цели 4 работни дни. Краткият срок за кандидатстване на практика е в основата на всички оспорвания на поръчката от нейното първо обявяване на 5 април 2016 г. Въпреки това от АПИ упорито всеки път възобновяват търга с абсурдно къси срокове. Последната жалба срещу поръчката за тол системата е внесена от чешката фирма "ТоллНет" на 30 декември. Компанията иска налагането на временна мярка - спиране на търга.

Източник: Сега

Евролийз Груп ЕАД придоби от Кейбъл Нетуърк АД всички притежавани от него 10 000 дяла от капитала на София Моторс ЕООД. Предметът на дейност на София Моторс е отдаване под наем на моторни превозни средства, покупко-продажба на моторни превозни средства, транспортна дейност в страната и чужбина, представителство и посредничество на местни и чуждестранни лица и др. Компанията и досега бе част от групата на "Еврохолд" АД. До този момент едноличен собственик на капитала беше Кейбъл Нетуърк АД. Размерът на капитала е 10 хил. лв. Евролийз Груп е холдингово дружество, обединяващо инвестициите на Еврохолд в лизинговия сектор на територията на България и Македония. Компанията е регистрирана през 2009 година в Холандия и до 2013 г. е регистрирано като холандска компания. При условията на универсално правоприемство през 2013 г. холандкото дружество се влива в регистрираното през 2012 г. дружество - Евролийз Груп ЕАД. Към края на 2014 в структурата на Евролийз Груп влизат Евролийз Ауто България (100% от капитала) , Евролийз Ауто Македония (100%), Аутоплаза (100%) и Евролийз – Рент а Кар (100%).

Източник: investor.bg

Гръцкият производител на кроасани и закуски Chipita се е договорил да купи месопроизводителя от същата държава Nikas. Местният производител на колбаси "Никас" ще стане собственост на "Белла", която се контролира от гръцкия бизнесмен Димитриос Виндзилеос.Собственикът на Chipita Спирос Теодоропулос е постигнал споразумение с банките кредиторки на Nikas - Alfa Bank и Eurobank, за преструктуриране на дълга на месопреработващата компания. Става въпрос за непогасени задължения и лихви по тях в размер на около 37 млн. евро. Това е първото преструктуриране на кредит на голямо гръцко предприятие. Подробностите по сделката вече са подадени до гръцката Комисия за конкуренцията, уведомление е пратено и до Атинската фондова борса. Предстои общо събрание на акционерите на Nikas, за да бъде одобрено споразумението с банките. Impala се е отказала от инвестиция в гръцката PG Nikas SA, но купува "Никас България". Impala Invest вече притежава една фирма от месопреработващия бранш в Гърция - "Лаконики". Тя има две фабрики в Атина и Спарта. Била е собственост на Панайотис Никас, който пък е основател на Nikas, която впоследствие продава на фонда Global Finance.

Източник: Капитал

Почти 110 милиона лева дължат клиентите на "Булгаргаз" за доставен и потребен газ към края на септември на 2016 година. От 1 януари 2017 г. природният газ поскъпна с 4.65% вместо с поисканото от обществения доставчик увеличение от над 13%. От "Булгаргаз" обясниха, че това ще влоши финансовото им състояние и ще доведе до загуби от 34 млн. лв. годишно. Заради увеличението на газа от столичната "Топлофикация" заявиха, че парното трябва да поскъпне с 3%, за да се компенсират разходите на дружеството. Държавното дружество "Мини Марица-изток" също не успява да си събере вземанията. Към 10 октомври компанията чака почти 90 милиона лева от ТЕЦ "Марица-изток 2" и още 22.68 милиона лева от свързвания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел". Задълженията се трупат лавинообразно - "Мини Марица-изток" не може да си събере парите и съответно и самата компания задлъжнява. Към началото на октомври дружеството има задължения за 117 милиона лева, като най-голям дял са дълговете за ползвани кредити (53 милиона лева) и към доставчици (27.7 милиона лева). Кредитите се обслужват в срок и няма просрочени главници и лихви. Очакваният финансов резултат на дружеството за деветмесечието на миналата година е загуба от 11 милиона лева, но прогнозата е планът за добив на въглища да бъде изпълнен и дружеството да приключи финансовата година с положителен резултат.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Специализиран тренинг за малки и средни предприятия "Иновации чрез дизайн" - 18-19 януари 2016 г., БСК

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти - 01-05 март 2017 г., 5-дневен, 35 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 21 януари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 04 февруари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
30 януари 2017 г., вечерен
CCNA 1 - м. януари 2017 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Промишлената активност във Великобритания се разшири през декември с най-солидно темпо от две и половина години насам, тъй като отслабващата британска лира след референдума в подкрепа за Брекзит допринася за солидно повишение както на вътрешното, така и на търсенето на британско произведени стоки зад граница, показва последно проучване на агенция IHS Markit. Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство нарасна от 53,6 пункта през ноември до 56,1 пункта през декември, достигайки най-високо ниво от юни 2014 година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за индекс на ниво от 53,3 пункта. Промишленото PMI проучване сигнализира за икономически растеж на тримесечна база от цели 1,5% в края на 2016 година, като това представлява изненадващо солидно темпо с оглед на относително слабото начало на годината и несигурността около референдума за напускане на Европейския съюз, отбеляза Роб Добсън от агенция Markit. След силното проучване на агенция Markit британската лира поскъпна към 10-дневен връх спрямо еврото около 0,8459 паунда. В същото време паундът се стабилизира около 1,2285 долара, но остава недалеч от двумесечното дъно около 1,2201 нивото, ударено на 28-и декември 2016 година.

Източник: Wall Street Journal

Америка

Членовете от групата Run-DМС са завели иск във федералния съд в Ню Йорк срещу компаниите Аmаzоn и Wаlmаrt. Обвиненията пред търговците на дребно са за продажба и разпространение на продукти, включващи името на групата, без съгласието на членовете й. Става дума за артикули, сред които очила, шапки, тениски и портфейли, разпространявани с марката. От групата обясняват, че през годините са натрупали 100 милиона долара именно чрез запазената марка, като в това число влиза и сделка с Аdіdаs са 1.6 милиона долара. "Марката е изключително ценна", посочват още в иска членовете на групата, цитирани от СNN Моnеу. Run-DМС се формира в началото на 80-те години на миналия век, а групата влиза дори в Залата на славата на рокендрола през 2009 година.

Източник: CNN

Азия

Южна Корея забрани вноса на 10 модела автомобила, произведени от Nіssаn, ВМW и Роrsсhе. Причината: разследване за отделяните вредни емисии. Трите производителя получиха глоби в общ размер на 7.17 милиарда вона или 5.9 милиона долара, а сертификатите за вредни емисии за 4 523 коли са били отнети, обяви местното министерство на околната среда в понеделник. Според обвинението те са били изфабрикувани, предаде агенция Вlооmbеrg. Властите обявиха също така, че ще заведат дело срещу Nіssаn за манипулиране на тестовете за вредните емисии. Това идва след глоба за японския производител от месец май, чиито дизелов модел Qаshqаі е засечен да отделя повече газове от разрешеното. Производителите на коли в цял свят и техните доставчици срещат сериозни трудности след скандалите с врездните емисии около Vоlкswаgеn и японската Міtsubіshі. Миналата година Южна Корея глоби с рекордна сума Vоlкswаgеn за подвеждаща реклама на колите на компанията като безвредни за околната среда.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
03.01.2017
Dow Jones Industrial
19 881.76 (119.16)
Nasdaq Composite
5 429.08 (45.97)
Стокови борси
03.01.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.72
Heating oil ($US/gal.)1.6800
Natural gas ($US/mmbtu)3.3300
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)1 160.80
Silver ($US/Troy Oz.)16.44
Platinum ($US/Troy Oz.)933.80
Hogs (cents/lb.)63.38
Live cattle (cents/lb.)1.14

       Опознай България

4 януари 1878 г. - Ден на освобождението на София

На 4 януари 1878 г. (23 декември 1877 година стар стил) днешната столица на България гр. София е освободена от турците. В хода на Руско-турската освободителна война, войските на руския генерал Гурко уверено напредват към София. Осман Нури паша започва да се изтегля от София. Опитът на турците да подпалят града е осуетен с помощта на чуждестранните консули. На 4 януари, генерал Йосиф Гурко успява без бой да освободи града след 491 години османска окупация. От Русия заедно с водените от него воини, той носи и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица - „Радост на всички скърбящи“. И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя“, тя утешава вярващите. На 3 април (22 март стар стил) 1879 г. по предложение на Марин Дринов Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България (4 април е обявен за празник на София).


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.01.2017
Българска версия: 29245, Английска версия: 3019

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999