Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 20 декември 2013 г., брой 3620
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

Екипът на БИК Капиталов пазар ЕООД Ви пожелава спорна и успешна 2014 година!       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(20.12.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.34259
USD/BGN   1.43106
CHF/BGN   1.59516
EUR/USD   1.3667*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0.02%  
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Аурубис България АД - Пирдоп
Домостроител Карлово АД - Карлово
Кетмаш ТР АД - Велико Търново
Акварекс ООД - София
Деметра-Агрохимсервиз АД - Пловдив
Самарт 58 АД - София
Кетмаш АД - Велико Търново
Авионамс АД - София
Агро финанс АДСИЦ - София
Ибера инвест АД - София
Фандинг Салюшън Инкорпорейтид ЕАД - София
Застрахователно дружество Евро Инс АД - София
Раховец 98 АД - Горна Оряховица
Фида АД - Брацигово
Ерантис АД - Видин
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Около две трети от средствата от Националния иновационен фонд (НИФ) отиват в предприятия от Югозападна България. Подобен е делът и на одобрените проектите от тази част на страната спрямо общия брой. Това показва анализът на данните, включен в доклада "Иновации.бг 2013" на фондация "Приложни изследвания и комуникации". Основният двигател на тази активност са фирмите от София. Очаквано най-слабо се представят компаниите от Северозападна България както по брой предложения, така и по спечелено финансиране. От създаването на фонда преди осем години регионът, в който влиза столицата, остава водещ с най-много спечелили проекти за финансиране (62% за всичките шест сесии).

Източник: Капитал

Записаните премии от животозастрахователите (включително и премиите по активно презастраховане на тези, които извършват такава дейност) са в размер на 245.67 млн. лв. за периода януари – октомври 2013 г. при 203.95 млн. лв., записани през същия период на 2012 г., показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). На годишна база се отчита ръст от 20.5 % при изчислен ръст от 3.2 % в края на октомври 2012 г. Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите, заема застраховка „Живот” и рента – 74.9 %. 

Източник: Profit.bg

За неработещото все още у нас електронно управление са предвидени над 1 млрд. лв. до 2020 г. Числото е записано като предварителна прогноза в намеренията на управляващите, става ясно от доклад на Сметната палата за парите, похарчени в периода от 2002 до 2012 г. Според одиторите на практика не може да се проследи как досега са харчени средствата за е-управление. Опитите то да се въведе у нас са стрували прекалено скъпо. Процедурите са били неработещи, непрозрачни и тромави. В резултат България се е сринала и в доклада на ООН за състоянието на е-управлението в световен мащаб - от 44-то място през 2010 г. до 60-о през 2012 г.

Източник: Сега

Приватизация

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е открила процедура за провеждане на ограничен конкурс за възлагане изготвянето на анализи на правното състояние, информационни меморандуми и приватизационни оценки на 50.05% от капитала на “Българска фондова борса- София” АД, гр. София и 43.70% от капитала на Централен депозитар. До конкурса се допускат физически или юридически лица, включително техни обединения. Изискването е те да разполагат с екип с най-малко четирима правоспособни юристи, правоспособни независими оценители, икономисти и специалисти с подходяща квалификация и лица, притежаващи опит през последните десет години в изготвянето на анализи, информационни меморандуми и приватизационни оценки на търговски дружества, като на поне едно от тях балансовата стойност на активите надвишава 50 милиона лева.

Източник: Profit.bg

Дружества
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Кенар ЕООД - София   28 732  
  2   Филикон 97 АД - Пловдив   23 542  
  3   Дерони ООД - Хасково   20 029  
  4   Олинеза ООД - Костинброд   18 851  
  5   Палиррия България ЕАД - Нова Загора   18 687  
  6   Стар Фудс България ЕООД - София   18 081  
  7   Кронос АД - София   14 612  
  8   Гривас ООД - Сливен   12 791  
  9   Ядки Детелина ЕООД - Севлиево   11 783  
  10   Диони ООД - Стара Загора   9 858  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 19.12.2013
  Обща стойност (BGN): 2 273 828.62  
Брой търгувани компании: 59
Premium 321 555.95
Standard 1 035 672.58
АДСИЦ 916 600.09
Най-голяма промяна в цените
Адванс Екуити холдинг АД - София 37.80 %
Спарки-Елтос АД - Ловеч -8.85 %
BaSE - Акции: 19 241.93
BaSE - АДСИЦ: 575.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Икономическият министър Драгомир Стойнев връчи на ръководството на "Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс" сертификат за инвеститор клас А. Фирмата ще изгради пристанищен терминал за жито на р. Дунав при силистренското село Айдемир. Проектът ще бъде реализиран на няколко етапа, като за 3 г. ще бъдат вложени 10,6 млн. лв. Министърът заяви още, че през тази година са връчени общо 9 сертификата за инвестиции клас Б и още 6 за клас А, а тези проекти са за общо 100 млн. лв. и създават 901 работни места. Само за последните 7 месеца сертификатите са 4, а разкритите щатни бройки - 210. Стойнев отбеляза, че у нас се наблюдава засилен интерес на чуждестранните инвеститори към секторите на автомобилостроенето, транспортното оборудване и бизнес услугите, където се отбелязва и ръст на инвестициите.

Източник: Стандарт

Светият синод на Българската православна църква e избрал фирма “Смарт брокерс” да поеме управлението на църковните имоти. Предложението е на Пловдивския митрополит Николай. Фирмата трябва да подготви документацията на синодалните имоти и да намери наематели за тези, които са свободни. След като изготви договорите, тя ще ги представи за одобрение на Синода. От години Църквата не може да направи регистър на имотите си и губи от отдадените на различни фирми сгради за офиси и заведения, коментира изданието. Американският митрополит Йосиф е предложил да се сключи договор с “Адрес”, а Ловчанският митрополит Гавриил - със строителната компания “Джи Пи Груп”. Избрана е обаче основаната преди две години “Смарт брокерс”.

Източник: Медия Пул

"3БЕЙ.БГ" АД закупи туристическия портал NasamNatam.com - сайт номер 1 в България по данни на Gemius в категория Туризъм. NasamNatam.com се посещава от над 130 000 уникални потребители месечно, които търсят подходяща оферта за своето пътуване или идея за уикенда. През 2014 година се планира нова версия на сайта. Сайтът ще работи в тясно партньорство с втория по големина туристически портал в България - Peika.bg, собственост на "3БЕЙ.БГ" АД.

Източник: Econ.bg

Затъналото в дългове предприятие "Бургаски корабостроителници" ще бъде обявено в несъстоятелност. Информацията потвърди изпълнителният директор Диян Дянков, който най-накрая благоволи да се появи. Той пристигна на поредната среща с областния управител и кмета на Бургас, придружаван от двама адвокати. Адвокатите споделиха, че са упълномощени единствено да извършат процедурата по обявяване в несъстоятелност. Въпросът с неизплатените работни заплати на 150 служители от 3 месеца насам също остана висящ. Изненадващо след това те обявиха, че планират да подновят производството на кораби в завода още през март догодина.

Източник: Стандарт

Столичният общински съвет даде съгласие за сключване на договор на нов заем за Центъра за градска мобилност до 100 милиона лева. Зам.-кметът по транспорт Любомир Христов заяви, че по отношение на формирането на недостига на средства в бъдещите периоди от управата смятат, че основните договори, които са били одобрени за обществен превоз на пътници, до голяма степен въвеждат доста добър ред по разпределение на средствата, които се акумулират от приходите от продажби и от изчисленията на изплащане на компенсации. Заложена е гаранция за спиране на натрупване на бъдещи лоши дългове на Центъра за градска мобилност към транспортните дружества.

Източник: Дума       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК по внесените законопроекти за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение

Томчо Томов: Компаниите не купуват вече работно време и труд, а знания и умения


Предстоящи събития

Конкурс: Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите 2013 – 13 януари 2014 г.

14 януари: Работна среща „Състояние на търговията с квоти за емисии на парникови газове”

7 март 2014 г.: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2014 – двустранни бизнес срещи. Срок за регистрация – 16 февруари!

Двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер, IndustryMatchMaking – IMM2014 – 6 март 2014 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейският съюз заведе дело срещу Бразилия в Световната търговска организация (СТО). Причина са таксите върху вноса, които южноамериканската страна налага върху редица продукти, в това число автомобили и компютри. От ЕС обаче заявиха, че диспутът няма отношение по деликатните преговори за свободна търговия. От Европейската комисия (ЕК) са провели повече от 10 кръга преговори, но тъй като всички те са били неуспешни, сега единственият вариант е спорът да бъде отнесен до СТО. Представители на Комисията заявиха, че е възможно други големи търговски партньори, включително САЩ, да вземат отношение по случая. От ЕС допълниха, че настоящото дело няма никаква връзка с планираното за началото на следващата година споразумение с най-големия търговски блок в Южна Америка - Меркосур.

Източник: Associated Press

Америка

Федералният резерв на САЩ реши да намали с 10 млрд. долара месечната си програма за изкупуване на активи. Обемът й от 85 млрд. долара се свива до 75 млрд. долара, като ще се намалят темповете на изкупуване както на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, така и на държавни облигации. Американската централна банка потвърди ангажимента си да поддържа рекордно ниските лихви близо до нулата, докато безработицата в страната не падне под 6,5%. “Информацията, която Федералната комисия за отворените пазари получи през октомври показва, че икономическата активност се разширява с умерени темпове. Условията на трудовия пазар също се подобряват, като равнището на безработицата намалява, макар и нивото й все още да е високо”, се посочва в становището на Фед.

Източник: Market Watch

Азия

Губернаторът на Токио Наоки Иносе подаде оставка заради финансов скандал, в който беше замесено името му. Иносе обясни решението си с нежелание да хвърля сянка върху кандидатурата на японската столица за домакин на олимпиадата през 2020 г. Иносе заяви пред медиите, че е взел "личен заем" в размер на 50 млн. йени /500 хил. долара/ от притиснатата от скандали верига от болници Токушукай. Той беше избран за губернатор на Токио през декември 2012 г. Болничната верига Токушукай беше забъркана в скандал с купуване на гласове на депутати.

Източник: Бряг - Русе

 
Индекси на фондови борси
19.12.2013
Dow Jones Industrial
16 179.08 (11.11)
Nasdaq Composite
4 058.14 (-11.93)
Стокови борси
19.12.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)98.77
Heating oil ($US/gal.)3.0300
Natural gas ($US/mmbtu)4.4400
Unleaded gas ($US/gal.)2.7400
Gold ($US/Troy Oz.)1 193.60
Silver ($US/Troy Oz.)19.19
Platinum ($US/Troy Oz.)1 318.40
Hogs (cents/lb.)86.38
Live cattle (cents/lb.)132.98

       Опознай България

Вършец

Вършец има население от 7500 жители и е разположен в подножието на гористите северни склонове на Стара планина, сред голяма долина по поречието на река Ботуня. Намира се на 90 км северно от София и 30 км южно от областния център Монтана. Някога наричали градчето Здравницата на България заради топлия минерален извор. Поради уникалната си природа и лековита вода (37˚C) Вършец е обявен за курорт още през 1850 г. Тук от 150 години насам се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат. По състав минералната вода има свои аналози в Аржентина, Еквадор, Индия. Освен с минералните си лековити води градчето е известно и с кристално чистия въздух, който заради разположението на Вършец сред обширни гори, е леко влажен и действа успокояващо и прави разходката из втория по големина изкуствено залесен парк в страната изключително приятна. Близо до Вършец, на около 3 км след града, се намира красив водопад, а наблизо, на запад от Вършец, е разположен и четвъртия по големина манастир в България – живописният Клисурски манастир, основан през 1240 г. по време на Второто Българско Царство.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.12.2013
Българска версия: 25890, Английска версия: 3058

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999