Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 19 декември 2013 г., брой 3619
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(19.12.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.32809
USD/BGN   1.42253
CHF/BGN   1.60170
EUR/USD   1.3749*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0.02%  
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Селл АД - Мирково
Арбанаси АД - Велико Търново
Монтажи Варна АД - Варна
Болгарпродукт АД - Хасково
Хотел Интернационал АД - София
Арбанаси 2000 АД - Велико Търново
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Възрастта за пенсиониране на миньорите, металурзите, летците и останалите работници от първа и втора категория труд замръзва догодина. Това изненадващо решение взеха депутатите по предложение на лидера на БСП Сергей Станишев, въпреки че същата идея бе отхвърлена по-рано от социалната комисия в НС. Така работниците от първа категория труд ще имат право на пенсия щом навършат 47 г. и 8 м. за жените и 52 г. и 8 м. за мъжете, а от втора категория – при 52 г. и 8 м. за жените и 57 г. и 8 м. за мъжете. Това решение за замразяване на пенсионната възраст ще засегне около 3300 души.

Източник: Монитор

Излизането на еврозоната от рецесия ще спомогне за възстановяване на икономическия растеж и в източната част на Европейския съюз (ЕС). Българската икономика ще ускори растежа си през следващата година, но той ще бъде по-нисък от голяма част от останалите нови страни членки на ЕС. Това прогнозира Световната банка в последния си икономически доклад за региона. Според анализаторите на институцията ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в България през 2014 г. ще достигне 1.7%, което е по-оптимистично от прогнозата на Международния валутен фонд за 1.6%, но е малко по-нисък от 1.8%, заложен от правителството в бюджета. Прогнозата е и по-ниска от тази за средния ръст в региона през следващата година от 2.3% .

Източник: Капитал

Висшият прокурор Евгени Диков, който в момента изпълнява функциите на градски обвинител на София, бе избран за директор на Националната следствена служба (НСлС) и заместник-главен прокурор по разследването. Диков бе единствен кандидат за поста.

Източник: Сега

Приватизация

277 704,43 лева са приходите от приватизация на общинска собственост във В. Търново през тази година, включително и постъпленията от разсрочено плащане по стари сделки от предходни периоди. Това сочат данните от годишния отчет и плана за догодина на Надзорния съвет за приватизация и следприватизационен контрол. Планираните постъпления от приватизацията догодина възлизат на 329 670 лв. Ще се разчита основно на продажбата на закрити училища по селата и на имоти в Арбанаси. Тази година не се намериха купувачи на основните училища в Пчелище, Войнежа, Дичин и Русаля и сградите директно минават в списъка за догодина. Имотите са с големи дворове и цените са от 21 240 до 42 756 лв. 

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Производство на месни продукти, вкл. от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч   99 143  
  2   Месокомбинат Русе АД - Русе   63 897  
  3   Кен АД - Стара Загора   57 996  
  4   Брезово АД - Брезово - Пд   50 553  
  5   Димитър Маджаров 2 ЕООД - Пловдив   36 345  
  6   Деликатес 2 ООД - Житница - Пд   32 126  
  7   Меркез ООД - Гоце Делчев   29 141  
  8   Унитемп ООД - Войводиново   23 196  
  9   Дил Тур Пловдив АД - Златитрап   18 569  
  10   Еко Мес ЕООД - Величково - Пз   16 901  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 18.12.2013
  Обща стойност (BGN): 1 620 845.43  
Брой търгувани компании: 44
Premium 73 234.54
Standard 870 147.19
АДСИЦ 119 148.52
Облигации 558 315.19
Най-голяма промяна в цените
Чез Електро България АД - София -17.75 %
Петрол АД - София 15.67 %
BaSE - Акции: 24 333.80

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Трима са предложените за членове на Съвета на директорите на БФБ-София, показват материалите за свиканото на 14 януари 2014 г. Общо събрание на акционерите. Сегашният състав на Съвета на директорите е 5-членен, като в актуалния учредителен акт е записан именно 5-членен състав. Тъй като на събранието на 14 януари 2014 г. не е предвидена точка за промяна на броя на членовете, може да се предположи, че ще бъдат сменени 3-ма от сегашния състав на ръководството и само двама ще запазят позицията си. Сегашният състав на ръководството е Асен Ягодин, Васил Големански, Иван Такев, Георги Български и Любимир Бояджиев. Едно от новите предложения за член на Съвета на директорите на БФБ-София е Димо Спасов, който от тази година е председател на Управителния съвет на Българска банка за развитие. Друго предложение е Иван Борисов Кутлов. Той има 18-годишен опит в ОББ, Банкова консолидационна компания и ШЕЛ България. Третото предложение е Гергана Чавдарова Беремска-Караджова, която от април 2013 г. до ноември 2013 г. е била изпълнителен директор на Търговска банка Д АД.

Източник: Investor.bg

В Комисията за защита на конкуренцията е постъпило уведомление от страна на Приста Холдко Кооператиеф, с което се уведомява, че компанията възнамерява да придобие пряк контрол на 20.78% от капитала на Монбат АД. Монбат осъществява дейността си в България чрез притежаваните от него дружества Старт АД, Монбат Рисайклинг ЕАД и Окта Лайн България. Предметът на дейност на дружеството е производството на акумулатори и рециклирането на акумулатори, оловен скраб, оловни сплави, полиетилен и полипропилен. Преди дни от Монбат обявиха, че очаква да реализира 316.8 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2014 г. Нетната печалба на компанията за следващата година ще достигне 37 млн. лв., като прогнозата е направена на база очакване средна цена на оловото за 2014 г. 1700 евро за тон.

Източник: Profit.bg

НЕК ще получи 14.7 млн. лв. от продажба на парникови емисии, с които ще се компенсира изкупуването на ВЕИ тока, реши правителството. Парите идват от икономическото министерство, както предвижда актуализацията на бюджета за тази година, според която от продажба на спестени въглеродни газове трябваше да постъпят 236.2 млн. лв. Те трябваше да покрият част от заложения дефицит от близо 500 млн. лв. в НЕК.

Източник: Сега

Пощенска банка отново се опитва да продаде мандрата "Дядо Либен" срещу 5.08 млн. лв. без ДДС, като този път в активите влиза и търговската марка Frezco, става ясно от обявление. В края на октомври банката обяви на търг предприятието, но в цената влизаха само производствените мощности, сградите и теренът на мандрата. От сегашната обява става ясно, че цената на терена си остава същата, на сградите и движимите активи е леко намалена, а към общата стойност е добавена и марката Frezco, под която се продаваха продуктите на "Дядо Либен". Разликата обаче е в начисляването на ДДС, което в крайна сметка увеличава крайната цена.

Източник: Капитал

БФБ прекрати регистрацията на емисията акции на Каолин АД Сеново. Емисията е в размер на 50 млн. обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност от 1 лев. Свалянето на акциите е следствие на решението на мажоритарния собственик Quarzwerke GmbH, който притежава вече 100% от капитала, да отпише дружеството от регистъра на публичните дружества. КФН е уважила постъпилата на 12 декември 2013г. молба за отписване на дружеството.

Източник: Money.bg

До седмица българската биотехнологична компания "Провити" очаква да получи лиценз за серията си пробиотични продукти Veda Bulgarica във Филипините, което ще й позволи да започне продажби там. В процес на лицензиране са продуктите също в Казахстан и Израел. Това каза изпълнителният директор на стартиращото предприятие Момчил Анастасов. Veda Bulgarica е първата разработка на "Провити".Представлява патентована серия пробиотични продукти, базирани на специално селектиран от компанията щам (Lactobacillus acidophilus Proviti).

Източник: Капитал       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Конкурс: Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите 2013 – 13 януари 2014 г.

14 януари: Работна среща „Състояние на търговията с квоти за емисии на парникови газове”

7 март 2014 г.: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2014 – двустранни бизнес срещи. Срок за регистрация – 16 февруари!

Двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер, IndustryMatchMaking – IMM2014 – 6 март 2014 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската комисия (ЕК) одобри планът на Словения на стойност 4,6 млрд. евро за рекапитализиране и преструктуриране на банковия сектор. Трите най-големи банки в страната - NLB, NKBM и Abanka, ще получат 3 млрд. евро незабавно, а Factor Banka и Probanka ще бъдат закрити. Еврокомисията посочи, че е одобрила плановете за NLB и NKBM, “защото това ще позволи на банките да станат жизнеспособни в дългосрочен план без да се нарушава конкуренцията”, посочва информационната агенция. Закриването на Factor Banka и Probanka Брюксел определя като “позитивно”. Спасителната помощ за Abanka пък е одобрена временно на първоначален етап заради опасенията за финансова стабилност. ЕК ще се произнесе окончателно, след като стане готов планът за преструктуриране на банката. “Решението ще засили доверието в словенските банки”, коментира еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня.

Източник: Associated Press

Америка

Американският Сенат одобри проектобюджета на САЩ за 2014 г., с което ще бъде избегнато ново блокиране на работата на правителството, а също така се дава сигнал за по-голяма финансова стабилност на страната. По-рано през деня, документът бе одобрен и от Камарата на представителите. Проектобюджетът бе подкрепен от девет републиканци и от всички представители на демократите. Той определя тавана на разходите за 2014 и 2015 г., а в същото време отменя автоматичното съкращаване на разходите с 63 милиарда долара от 1 януари. Документът сега ще бъде предаден на президента Барак Обама за подписване, след което ще влезе в сила. Не се предвижда повишаване на данъците, което беше и основна цел на републиканското малцинство в Сената. Разходите за отбрана намаляват с 6 млрд. долара - до 520,5 млрд., а съкращението на бюджетния дефицит е с 23 млрд. долара, при държавен дълг 17 трлн.

Източник: Ройтерс

Азия

ТЕПКО, операторът на японската АЕЦ „Фукушима“, ще изведе от експлоатация два реактора на централата – 5-и и 6-и. Огромното цунами, което последва мощното земетресение (9 по Рихтер) на 11 март 2011 г., разруши охлаждащите системи на първите четири реактори, като три от тях се стопиха и изпуснаха радиоактивен материал. Реактори 5 и 6 са били изключени по време на аварията за рутинни проверки и не са пострадали. Политици и общественици дълго време настояват ТЕПКО да обещае, че няма да стартира отново реактори във Фукушима. Около 40 години ще са нужни преди японското правителство и ТЕПКО да успеят да почистят и демонтират четирите реактора на централата, предава БГНЕС.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
18.12.2013
Dow Jones Industrial
16 167.97 (292.71)
Nasdaq Composite
4 070.06 (46.38)
Стокови борси
18.12.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)97.80
Heating oil ($US/gal.)3.0100
Natural gas ($US/mmbtu)4.2500
Unleaded gas ($US/gal.)2.7000
Gold ($US/Troy Oz.)1 235.00
Silver ($US/Troy Oz.)20.06
Platinum ($US/Troy Oz.)1 342.70
Hogs (cents/lb.)86.35
Live cattle (cents/lb.)132.35

       Опознай България

Историческа местност Костина

Историческа местност Костина се намира на 4 км от Рибарица. Костина е лобното място на Георги Бенковски. Тук на 15 май 1876 година е предаден и убит водачът на Априлското въстание Георги Бенковски. Причакан в мрака на вечерта, той е прострелян от дебнещите турски заптиета, опитвайки се да прекоси мост на река Костина. Георги Бенковски е убит на място и обезглавен. Турците умиват главата му в Кървавото кладенче, наречено така заради разигралите се в местността събитията, и я дават на предателя на войводата да я носи. Десет години по-късно Въльо, предателят на Бенковски, сам изработва дървен кръст, с който обозначава лобното място на Бенковски. На буково дърво до това място Захари Стоянов, сподвижник на Георги Бенковски издълбава кръст с инициалите “Г. Б.” Този бук е отсечен през 1950 година при преустройването на паметника на Бенковски. Всяка година на 25 май в местността “Костина” се провеждат тържества в памет на загиналите. Актьори пресъздават събитията разиграли се непосредствено преди смъртта на Георги Бенковски.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.12.2013
Българска версия: 25891, Английска версия: 3058

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999