Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 18 декември 2013 г., брой 3618
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(18.12.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.31295
USD/BGN   1.42253
CHF/BGN   1.60235
EUR/USD   1.3749*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0.02%  
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  ЕАЗ 99 АД - Перущица
ПФК Септември АД - София
НУРТС България АД - София
Наба Инвест АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е сред трите страни в ЕС с най-ниска инфлация през ноември на годишна база, показват данните на Евростат. През изтеклия месец спрямо година по-рано у нас се отчита дефлация от 1 процент. На първо място по този показател е Гърция с дефлация от 2.9 на сто на годишна база, а на трето място е Кипър - с 0.8 на сто поевтиняване на стоките и услугите за година назад. Латвия е четвъртата страна с годишна дефлация през ноември от 0.3 на сто. Всички останали членки на общността отчитат инфлация. Средно в ЕС през ноември годишната инфлация е нараснала до 1 на сто спрямо 09 на сто през октомври, показват още данните на Евростат. В еврозоната годишната инфлация миналия месец се е повишила до 0.9 на сто спрямо 0.7 на сто през октомври и 2.2 на сто през ноември 2012 година.

Източник: Дневник

Националният осигурителен институт (НОИ) разработи нови четири електронни услуги, предлагани през интернет страницата на институцията. Те са активни и достъпни за потребителите в рубриката Е-услуги/Административни услуги. Първата от тях е „Декларация за семейно и имотно състояние и за годишния доход на член от семейството - обр. УП-4".  Другата услуга е представяне на Декларация за семейни обстоятелства - обр. УП-5. По електронен път вече е възможно подаването на заявление за Издаване на удостоверение за наличието или липсата на трудови злополуки. Последната нова услуга, която НОИ стартира през тази година, е подаване на Декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за безработица (ПОБ).

Източник: Money.bg

Дружества
Производство на хранителни продукти и напитки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Олива АД - Кнежа   148 074  
  2   Каменица АД - Пловдив   131 320  
  3   Пилко ЕООД - Разград   115 860  
  4   Захар ЕАД - Горна Оряховица   101 858  
  5   Бургаски захарен завод ЕАД - Камено   101 609  
  6   Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч   99 143  
  7   Градус 3 АД - Стара Загора   79 593  
  8   Кристера АД - Попово   76 515  
  9   Винпром Пещера АД - Пловдив   75 279  
  10   ФЗ Панайотов и Щерев ЕООД - Варна   68 843  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 17.12.2013
  Обща стойност (BGN): 8 051 695.69  
Брой търгувани компании: 49
Premium 642 468.86
Standard 6 555 818.87
АДСИЦ 70 088.36
Облигации 783 319.60
Най-голяма промяна в цените
Фонд имоти АДСИЦ - София 15.00 %
Варна плод АД - Варна -9.17 %
BaSE - Акции: 4 926.19
BaSE - АДСИЦ: 834 383.54

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

С една пета е нараснала преработката на концентрати в "Аурубис България" за година след приключването на част от инвестиционната програмата на дружеството. Обемът на произведената мед в завода в Пирдоп е останал почти без промяна. Това стана ясно от доклада на компанията майка Aurubis за финансовата година 2012-2013, която свършва в края на септември. За 12-те месеца до края на септември 2013 г. заводът в Пирдоп е преработил общо 1.2 млн. тона концентрат, което е с 20% повече, отколкото за предходната финансова година. Увеличението е резултат от завършените мерки по програмата "Аурубис България 2014", която започна през 2011 г. и по която са планирани общо 44.2 млн. евро инвестиции. От отчета става ясно, че през финансовата 2012-2013 г. в българския завод са вложени 28.2 млн. евро.

Източник: Капитал

България ще получи първите доставки на газ от Азербайджан в края на 2019 г. Това става, след като в Баку беше подписано окончателното инвестиционно решение за разработването на находището "Шах Дениз 2" от едноименния консорциум. Според условията първите доставки на синьо гориво от новия източник ще бъдат получени в Турция и Грузия в края на 2018 г. Доставките за Европа, включително и за България, ще тръгнат година по-късно. За нашата страна това ще стане на базата на подписания в края на септември договор между "Булгаргаз" и консорциума "Шах Дениз 2" за 1 млрд. куб. м синьо гориво годишно, което представлява близо 1/3 от потреблението в страната.

Източник: Стандарт

Антон Щерев и Атанас Петров, които контролират най-големия български алкохолен производител "Винпром Пещера" и строително-инвестиционната компания "Галакси пропърти груп", искат да купят втория по големина частен собственик на земеделска земя "Уинслоу ленд инвест". Това става ясно от съобщение за концентрация, подадено в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според документа две дружества - "Солатер" ЕООД и "Орбиас" ЕООД, съответно собственост на Щерев и Петров, искат да получат контрол над "Уинслоу ленд инвест". Портфейлът на дружеството от земеделска земя за по-малко от година съществуване и няколко крупни сделки  вече доближава 350 хил. дка.

Източник: Капитал

В "Енерсис" АД, Търговище ще продължи да функционира производството на батерии за подводници, в което компанията е глобален лидер. Останалото производството е временно замразено и ще бъде поддържано в готовност за пускане в експлоатация при позитивно развитие на условията на пазара. В това е уверил изпълнителният директор на „Енерсис“ АД Ойген Петерханс на среща между представители на Българската агенция за инвестиции и ръководството на дружеството, съобщават от БАИ. Миналата седмица бе обявеното съкращаване на производството и персонала в завода с 80%.

Източник: Investor.bg

Почти месец след като изтегли кредит от над 2 млн. лв., държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" отново се нуждае от пари, показва справка в регистъра за обществени поръчки. Централата търси банка, която да отпусне заем от 50 млн. лв. със срок на погасяване 20 декември 2016 г. Централата ще използва парите за инвестиции. На 19 ноември тецът взе заем от 2 млн. лв. от КТБ, за да покрие вноска към Японската държавна банка, която пък му беше отпуснала кредит за рехабилитация на мощности. Отделно дружеството от юни усвоява и заем от 20 млн. лв. за оборотни средства. С изтеглянето му компанията се превърна в третото държавно енергийно дружество, което се нуждае от пари за покриване на текущите си нужди, след "Булгаргаз" и АЕЦ "Козлодуй". ТЕЦ "Марица-изток 2" е получила заем от 137 млн. лв. в средата на годината от своята компания майка БЕХ, показва справка в отчета на дружеството.

Източник: Труд

Европейската комисия санкционира България заради порочни договори за реклама по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), сключени от ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов. България ще трябва да върне близо 3.4 млн. лв. само по 4 договора, сключени преди 3 години, тъй като според ЕК те не отговарят на правилата. Първият от порочните договори е за 155 668 евро и е за създаване на цялостна концепция за информационна кампания по ПРСР. ЕК е решила, че фирмата победител - "Д енд Д - Агенция за проучване и връзки с обществеността" изобщо не е трябвало да бъде допускана до конкурса заради конфликт на интереси. Причината е, че по време на сключване на договора собственикът на фирмата Диана Дамянова е била съветник в политическия кабинет на министъра на културата. При проверка през 2012 г. са установени още 3 порочни рекламни договора на обща стойност над 3 млн. лв. Най-големият от тях е за 1.8 млн. лв. и е сключен с "Арчър Айдиас", свързана с Красимир Гергов. Той е за публикуване на материали в национални и регионални всекидневници. Друг договор, по който са открити нарушения, е за организиране и провеждане на празник за агроекологични земеделски стопани по ПРСР на стойност 400 000 лева. Според Агенцията за обществени поръчки победител е "Студио Златен век" на Калин Сърменов.

Източник: Сега       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Конкурс: Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите 2013 – 13 януари 2014 г.

14 януари: Работна среща „Състояние на търговията с квоти за емисии на парникови газове”

7 март 2014 г.: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2014 – двустранни бизнес срещи. Срок за регистрация – 16 февруари!

Двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер, IndustryMatchMaking – IMM2014 – 6 март 2014 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

"Барселона" и "Реал" (Мадрид) – двата най-големи по приходи футболни клубове са сред общо седемте испански клуба, които Европейската комисия разследва за получаване на незаконна държавна помощ, заяви испанският министър на външните работи Хосе Гарсия-Маргайо. Европейската комисия ще открие по-задълбочено разследване в сряда дали те неправомерно са получили държавни субсидии под формата на данъчни облекчения, заеми и друг вид помощ, заяви Гарсия-Маргало заяви пред репортери в Брюксел. Неговите коментари бяха потвърдени от говорител на Министерство на външните работи.Останалите пет проверявани тима са елитните "Атлетик" (Билбао), "Осасуна", "Валенсия", "Елче" и втородивизионният "Еркулес".

Източник: Блумберг

Америка

Американската компания Boeing обяви, че ще изкупи свои акции на стройност 10 милиарда долара, което ще стане най-голямото обратно изкупуване на акции в историята на компанията. Предишният рекорд на Boeing е от 2007 г., когато бяха изкупени акции на стойност 7 млрд. долара. В допълнение, компанията повиши тримесечния си дивидент с 50% до 0.73 долара на акция. Те ще бъдат изплатени през март следващата година. По думите на говорител на Boeing компанията иска да възнагради акционерите си в момент, в който продажбите и приходите й растат. Акциите на Boeing поскъпнаха с около 2% през следборсовата търговия в Ню Йорк след съобщението. Цените на акциите на Boeing са се повишили с около 79% през тази година, надминавайки двата бенчмарка Dow Jones Industrial Average и Standard & P 500 Index.

Източник: BBC

Азия

Правителството на Япония одобри нова стратегия за национална сигурност и увеличаване на разходите за отбрана в ход, широко разглеждан като насочен срещу Китай. Правителството на страната реши през идните пет години да похарчи за отбрана около 24.67 трлн. йени. Средствата ще бъдат отпуснати през финансовите години от 2014 до 2019 година. По този начин Токио се отказва от политиката на свиване на военните разходи, водена през последното десетилетие, позовавайки се на необходимостта да противодейства на растящата военна мощ на Китай и на ракетно-ядрената програма на Северна Корея. Японските власти одобриха нова стратегия за национална сигурност, насочена към засилване на военния потенциал на страната и снемане на редица ограничения в сферата на отбраната.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
17.12.2013
Dow Jones Industrial
15 875.26 (-9.31)
Nasdaq Composite
4 023.68 (-5.84)
Стокови борси
17.12.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)97.22
Heating oil ($US/gal.)2.9600
Natural gas ($US/mmbtu)4.2900
Unleaded gas ($US/gal.)2.6500
Gold ($US/Troy Oz.)1 230.10
Silver ($US/Troy Oz.)19.84
Platinum ($US/Troy Oz.)1 344.60
Hogs (cents/lb.)85.65
Live cattle (cents/lb.)132.98

       Опознай България

Смрадливото езеро в Рила

Казват, че това езеро е най-голямото от всички планински езера на Рила, Родопите и Пирин. И наистина това е най-голямото по площ високопланинско циркусно езеро на Балканския полуостров, 240 дка. То има сърцевидна форма и дълбочина около три-четири човешки ръста. Твърде хубаво и живописно, задънено до високата скалиста стена Смрадливия чал, езерото има тъмнозелени води. За Смрадливото езеро има много легенди, свързани с преследването и живота на свети Иван Рилски. Името на езерото е свързано с преданието, че при незапомнена по силата си буря езерото се развълнувало и огромни вълни изхвърлили всичката му риба на бреговете, които побелели от нейното множество. Тая риба, като измряла, напълнила със смрад всичките околни усои и бърда, та не могли да се отмиришат три години. Оттогава и до днес риба в това езеро няма и всички опити да я развъдят оставали несполучливи. Но от него водят началото си десетки рилски потоци и реки. Друга легендата разказва, че някога на брега на езерото живеел като отшелник св. Иван Рилски. Веднъж, съселяни на светеца решили да изпитат чудотворните му сили. Убили кравата му и си напълнили торбите с месо, а на него казали, че са убили мечка стръвница. По пътя усетили как месото започва да издава ужасна миризма. Ядосани, те хвърлили торбите в езерото. То се разбушувало и изхвърлило на брега огромно количество мъртва риба. Оттогава останало и името му – Смрадливото езеро.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.12.2013
Българска версия: 25890, Английска версия: 3058

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999