Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 05 декември 2013 г., брой 3608
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(05.12.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.35642
USD/BGN   1.43896
CHF/BGN   1.59425
EUR/USD   1.3592*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0.02%  
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Зеда Тур АД - София
Тунджа турист 2004 АД - Ямбол
БД Спорт Банско АД - Благоевград
Инфинити Груп АД - Панчарево
Фрутиком ООД - Калипетрово
Стройрайон Разлог ООД - Разлог
Бултрако АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

По предварителни данни на НСИ, през третото тримесечие брутният вътрешен продукт на един зает в България расте с 1,6% спрямо същия период на 2012 година. За периода между юли и септември заетите лица в икономиката са 3,62 млн. души - има леко увеличение на относителния дял на заетите в аграрния сектор и в сектора на услугите. За сметка на това обаче намаляват заетите в индустрията. Общо за третото тримесечие заетите са отработили 1,46 млрд. работни часове. 

Източник: Investor.bg

Управляващата коалиция прие на първо четене скандални поправки в Закона за хазарта. Според промените от догодина този специален бранш не само ще бъде облаган с по-ниски суми, но част от него ще се окаже единственият бизнес сегмент, освободен от данъци и от контрола на НАП. За държавните интереси, приходи и контрол над фирмите, които печелят от организиране на тото, лото, залагания върху резултати от мачове, конни надбягвания, бинго и др., вече ще се грижи не НАП, а Държавната комисия по хазарта, предвиждат текстовете, внесени от депутатски колектив начело с Йордан Цонев. На практика се предлага пълна промяна на философията на облагане на голяма част от хазартните игри. Фирмите, които ще се измъкват от опеката на НАП и от данъчно облагане, ще дължат два вида такси. Независимо каква е играта, операторите ще плащат една и съща "входна" такса - 100 000 лева, които ще се внасят еднократно при взимане на лиценз. Другото плащане, което на практика ще замени сегашния 15% данък върху приходите, ще е месечна такса, която ще се формира като 20% от разликата между постъпленията от залози и изплатените печалби.

Източник: Сега

Отново странен избор на проекти в ОП "Конкурентоспособност"
Жечко Димитров

Очакванията, че чрез ОП "Конкурентоспособлност" бизнеса в България ще получи възможност да подобри конкурентоспособността си чрез технологична модернизация и/или внедряване на иновации, изглежда изобщо няма да се сбъднат. Бавните и тромави процедури са само една част от причините за липса на доверие и интерес към Програмата. В резултат на сбърканата система за оценка на проектните предложения, сред печелившите проекти винаги и по странен начин се промъкват немалък брой предприятия, които печелят финансиране в размер, който многократно надхвърля размера на техните активи, дори и оборота за няколко години. Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Концесии

"Геотехмин" ще добива строителни материали във Видинска област за срок от 35 години, съобщи пресслужбата на кабинета. Правителството предостави на дружеството концесия за добив на диабази и гранодиорити от находище "Лещака" в землището на село Раковица, община Макреш. Предвидените инвестиции за срока на концесията са за над 2.4 млн. лв. Очакваните постъпления от концесионни плащания са за повече от 3.9 млн. лв. Половината от тях, без ДДС, ще постъпват по бюджета на община Макреш. Правителството одобри и две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства. Първото е със срок една година и е за "Авея" ЕООД. Дружеството ще търси строителни материали в площта "Калина" в община Симитли. Второто разрешение е за "Хай Мед Тех" ЕООД и е с тригодишен срок. То ще позволи проучването на неметални полезни изкопаеми в площта "Каменливото кладенче", разположена в общините "Тунджа" и Елхово.

Източник: Медия Пул

Дружества
Търговия на едро с фармацевтични, медицински и ортопедични изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Ромфарм Компани ООД - София   105 349  
  2   Байер България ЕООД - София   10 491  
  3   Фармнет АД - Варна   7 087  
  4   Търговска лига-Национален аптечен център АД - София   6 336  
  5   Ей енд Ди Фарма България ЕАД - София   4 906  
  6   РСР ЕООД - София   4 111  
  7   Актавис Оперейшънс ЕООД - София   3 455  
  8   Цито Къмпани ООД - София   2 660  
  9   Рош България ЕООД - София   2 550  
  10   Б.Браун Медикал ЕООД - София   1 933  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 04.12.2013
  Обща стойност (BGN): 838 251.68  
Брой търгувани компании: 46
Premium 236 821.44
Standard 460 233.76
АДСИЦ 141 196.48
Най-голяма промяна в цените
ЦБА Асет Мениджмънт АД - Дебелец -56.57 %
Фаворит Холд АД - София 17.50 %
BaSE - Акции: 11 097.55
BaSE - АДСИЦ: 13 002.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Приключилият в края на миналата година проект за разширение и модернизация на производството на златодобивната компания "Дънди прешъс металс Челопеч" получи оценка "отличен" от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която осигури най-голямата част от финансирането за него. Това стана ясно при посещението на първия вицепрезидент на международната финансова институция Фил Бенет, който инспектира направеното в Челопеч. Изпълнението на проекта започна през 2009 г., като целта беше да се увеличи добивът на руда от 900 хил. тона до 2 млн. годишно.

Източник: Капитал

За по-малко от пет месеца финансовият холдинг "Еврохолд България" направи второ придобиване на конкурент - застрахователния бизнес на международната група QBE в България и Румъния. След разрешение от регулаторите портфейлите на QBE в двете държави ще бъдат прехвърлени към съответните застрахователни компании – българската и румънската "Евроинс". Те са част от подхолдинга "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ), собственост на "Еврохолд", в който са обединени всички застрахователни дружества на групата. През август ЕИГ сключи договор за придобиване на българските "Интерамерикан общо застраховане" и "Интерамерикан животозастраховане", които дотогава бяха собственост на холандската Achmea.

Източник: Капитал

"Кремиковци" отново може да заработи - има заявен инвеститорски интерес към една част от металургичния комбинат, обяви премиерът Пламен Орешарски в парламента. Става въпрос за леярната за стомана в "Кремиковци", уточни министър-председателят. Според него тази част от завода не е разрушена и може отново да се експлоатира. Премиерът обаче не пожела да даде повече информация за бъдещия инвеститор, нито за евентуалните срокове, в които може да се пристъпи към възстановяване на дейността в "Кремиковци". Орешарски обаче бе категоричен, че държавата няма да похарчи нито лев повече за завода.

Източник: Стандарт

"Линдстрьом Груп", която предоставя текстилни услуги в Европа и Азия, придоби бизнес дейността на местната компания за услуги с изтривалки под наем "Меджик Карпет" ООД в България. Придобиването на компанията ще затвърди позицията на Линдстрьом като лидер на пазара за улуги с изтривалки под наем и работно облекло в България. Линдстрьом предлага своята концепция за услуги с изтривалки под наем в 13 европейски държави.

Източник: Money.bg

Активи на бившето предприятие за обработка на кожи "Севко" в Севлиево се продават на търг, стана ясно от регистъра на частните съдебни изпълнители. Продажбата е по искане на кредитора "Родна земя холдинг", бивш приватизационен фонд и акционер в предприятието, според последните документи от Търговския регистър. Съдебният изпълнител Весела Цонева предлага за продажба сгради и терени в Севлиево с начална цена 3.34 млн. лв. с ДДС. Върху тях има две ипотеки в полза на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и една от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Цялото предприятие "Севко" е заложено в ЦКБ заради дълг от 2.6 млн. лв., показват данни от Търговския регистър.

Източник: Investor.bg

"Финансовото състояние на НЕК е тежко, като за десетте месеца на година е натрупана загуба от 96 млн. лв", заяви на заседание на енергийната комисия в парламента Венцислав Марков, зам.-председател на НЕК. Основната причина за загубите е, че ДКЕВР не признава на компанията голяма част от разходите. Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ също е в трагично състоние. "В края на миналата година в резултат на недобра експлоатация дружеството има 38 млн. лева загуба", каза Валентин Колев, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ЕСО.

Източник: Сега       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри
Новини от БСК и членовете на БСК

АНКЕТА "2013 г. през погледа на бизнеса". За девети пореден път Българската стопанска камара провежда анкетно проучване сред своите членове с цел изследване на състоянието на състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия. Каним Ви да се включите в анкетата до 10 декември 2013 г. Въпросникът е публикуван ТУК

АНКЕТА! Питаме Ви: "Планирате ли коледни бонуси за служителите си?"


Предстоящи събития

10 декември: Среща на браншовите организации, членове на БСК, с представители на НАП

Семинар: „Системи за управление на енергията в съответствие с изискванията на стандарта БДС EN ISO50001” – 12 декември 2013 г.

17 декември: Дискусионен форум „Умения и иновации. Как пазарът на труда се готви за предизвикателствата на бъдещето?“ По време на форума ще бъдат представени резултатите от анкетно проучване за жизнения цикъл на компетенциите, осъществено в рамките на проект на БСК по ОПРЧР „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони” (MyCompetence).

Конкурс: Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите 2013 – 13 януари 2014 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската комисия (ЕК) ще глоби с рекордните 1.7 млрд. евро поредната група от водещи европейски и американски банки за манипулирането на лихвени индекси. До момента това е най-голямата наложена глоба от страна на ЕК за банките, изкривявали стойността на лихвите на междубанковия пазар, считано за едно от техните най-нагли нарушения, наблюдавано по време на финансовата криза. Става дума за лихвения процент на лондонския междубанков паричен пазар (Libor), за междубанковия лихвен процент в Токио (Tibor), както и за подобните им, използвани в еврозоната (Euribor). Те се използват като основа за определяне на лихвите на редица активи – от ипотеки до деривати. Според източниците глоби ще отнесат Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan, Barclays и Societe Generale. Говорителят на ЕК Антоан Коломбани отказа да коментира слуховете.

Източник: Ройтерс

Америка

Американската корпорация Google е придобила седем дружества, които участват в разработването на хуманоидни роботи, през последните шест месеца. Ръководител на новото подразделение е бившият главен разработчик на платформата Android Анди Рубин, който в началото на 2013 г. се отказа от поста ръководител на отдела на операционната система в Google. Всички придобити дружества се занимават с разработването на хуманоидни роботи. От компанията заявиха, че роботите ще бъдат използвани за промишлени цели и няма да се продават на крайните потребители.

Източник: New York Times

Азия

Fiat SpA е пред сделка за рестартиране на производство на автомобили от марката Jeep в Китай. За целта италианският производител е направил някои отстъпки спрямо китайския си партньор относно мястото на производство, заявиха пред Bloomberg двама души, запознати с преговорите. Наскоро Fiat се е съгласил да изгради производствени мощности в близост до завода на Guangzhou Automobile Group в Пануи. Според източниците споразумението все още е неофициално и е предмет на окончателно одобрение. Сделката открива пътя пред Jeep към Китай. Джиповете бяха първата чуждестранна марка, сглобявана в Китай през 1983 г. Производството ѝ обаче бе спряно през 2006 г., тъй като италианският производител изпадна в тежко финансово състояние. Китайското правителство одобри инвестиция в размер на 4.7 млрд. юана (770 млн. долара) в съвместния план на Guangzhou Auto и Fiat.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
04.12.2013
Dow Jones Industrial
15 889.77 (-24.85)
Nasdaq Composite
4 038.00 (0.80)
Стокови борси
04.12.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)97.20
Heating oil ($US/gal.)3.0600
Natural gas ($US/mmbtu)3.7800
Unleaded gas ($US/gal.)2.7200
Gold ($US/Troy Oz.)1 247.20
Silver ($US/Troy Oz.)19.83
Platinum ($US/Troy Oz.)1 376.00
Hogs (cents/lb.)89.00
Live cattle (cents/lb.)134.42

       Опознай България

Белица

Белица се намира в Югозападна България, на 76 км от Благоевград. Първите писмени доказателства за съществуването на селището са от началото на XVI в. По-голямата част от населението е помохамеданчено в края на XVII в. По време на Възраждането основният поминък на хората е земеделието, животновъдството и дърводобивът. Беличките жители участват в Илинденско-Преображенското въстание, несъгласни с подписания Берлински мирен договор, според който македонските територии остават в пределите на Османската империя. След неговото потушаване Белица е опожарена като повече от 475 къщи са унищожени, а над 120 души убити. Все пак освобождението на града идва през 1920 г. с помощта на над 260 белички четници. Един от символите на Белица е изградената през 1835 г. църква, която изгаря по време на въстанието. След Освобождението тя е възстановена на още по-видно място. През 2000 г. на 12 км. от Белица е отворен първият на Балканите и в Източна Европа Парк за танцуващи мечки. Областта на парка е покрита с естествени гори, поляни и водни площи, множество езера за къпане и пещери за зимен сън.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.12.2013
Българска версия: 25892, Английска версия: 3056

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999