Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 02 декември 2013 г., брой 3605
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(02.12.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.34864
USD/BGN   1.43695
CHF/BGN   1.59036
EUR/USD   1.3611*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Ти Би Ай Кредит ЕАД - София
Конпло АД - Казанлък
Сердика България АД - София
Офф Медия АД - София
ГРИППА АД - Ботевград
Винпром Шато Аида АД - Стамболово - Хс
Белс Пропърти АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Общата печалба на банките в България с натрупване от началото на 2013 г. до края на октомври е 511 млн. лева, показват предварителните данни на БНБ. Само за октомври печалбата на банковия сектор се повишава със сравнително скромните 45 млн. лева.  Извършената допълнителна обезценка през месеца на кредитния портфейл за 90 млн. лв. се покрива изцяло от нетния лихвен доход (215 млн. лв.) и нетните приходи от такси и комисиони (71 млн. лв.). Балансовата стойност на кредитите с просрочие над 90 дни е 10.66% от балансовата стойност на кредитния портфейл на системата.

Източник: Класа

До една година незаетите работни места в IT-сферата в България ще достигнат 27 хиляди. Това показват данни на Българската асоциация на софтуерните компании. Въпреки че бранша на информационните технологии е сред малкото, успели да останат незасегнати от кризата, компаниите все по-трудно намират необходимите специалисти. Причина за това е голямата разлика между образованието и нуждите на пазара на труда.

Източник: Profit.bg

Предвиденото да влезе в сила от 1 декември обратно начисляване на ДДС при доставки на зърно и технически култури се отлага за след 1 януари 2014 г. Доставчиците и получателите на доставки на зърно и технически култури ще продължат да отчитат сделките си по същия начин, както са го правили и досега, до края на 2013 г., съобщиха от НАП.  Обратното начисляване на ДДС е изключение от общия принцип на данъка върху добавената стойност, при който данъкът се начислява не от доставчика, а от получателя. Новият механизъм на обратно начисляване ще се отнася до зърнените и технически култури в непреработен вид. 

Източник: Дума

Концесии

Състав от седем съдии на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение, с което друг петчленен състав на ВАС обяви окончателно лифт "Платото" в Банско за незаконен. Аргументът на съда е, че дружеството "Маренго трейдинг", което е искало отмяната, трябвало да участва в производството още на първа инстанция като заинтересована страна. През май ВАС отмени решение на ексминистъра на околната среда Нона Караджова, с което се позволява подмяната на влек с 4-седалков лифт, без да е необходима Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС). Кипърската офшорна компания "Маренго трейдинг" е мажоритарен собственик на "Юлен" АД (концесионер на ски зоната).

Източник: Сега

Регулирана информация

На 29.11.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи консолидиран финансов отчет за трето тримесечие на 2013 год. на "Наш Дом - България" АД - Холдинг - София /5ND/

Дружества
Търговия на едро с фармацевтични, медицински и ортопедични изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Фармнет АД - Варна   291 808  
  2   Ромфарм Компани ООД - София   172 746  
  3   Рош България ЕООД - София   91 905  
  4   Байер България ЕООД - София   88 252  
  5   Санофи Авентис България ЕООД - София   82 819  
  6   Търговска лига-Национален аптечен център АД - София   80 983  
  7   Ей енд Ди Фарма България ЕАД - София   70 144  
  8   Бьорингер Ингелхайм Рцв Гмбх И Ко Кг - Клон България Кчт - София   45 903  
  9   Ново Нордиск Фарма ЕАД - София   34 933  
  10   Мерк България ЕАД - София   34 257  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 29.11.2013
  Обща стойност (BGN): 3 626 251.35  
Брой търгувани компании: 56
Premium 228 082.80
Standard 2 162 167.27
АДСИЦ 521 928.69
Облигации 714 072.59
Най-голяма промяна в цените
ЦБА Асет Мениджмънт АД - Дебелец 41.43 %
Адванс Екуити холдинг АД - София -10.45 %
BaSE - Акции: 264.43
BaSE - АДСИЦ: 13 614.04

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Дружеството Албена АД отчете печалба в размер на 21 907 хил. лв. в консолидирания си отчет към третото тримесечие на 2013г. Общите приходи са в размер на 99 478 хил. лв. което е повишение от 8.79 % спрямо предходния период. Общите разходи отчитат ръст от 10.18 % до 76 440 хил. лв. Нетните приходи от продажби в края на септември са в размер на 98 017 хил.лв. и представляват 98.53 % от общите приходи. Спрямо предходния период те се увеличават с 8.02 %. Формираната печалба на акция към третото тримесечие (на осреднена годишна база) е 3.81 лв.

Източник: Money.bg

Въпреки кризата в световен мащаб в "Солвей соди" в Девня ще бъдат инвестирани 55 милиона лева за изграждане на нов дестилатор, съобщи генералният мениджър на дружеството за България и изпълнителен директор на предприятието Спирос Номикос. Изграждането на новия дестилатор ще намали значително производствените разходи, като ще се консумира по-малко пара и ще се отделя по-малко CO2. Най-големият завод в България и Европа за синтетично производство на калцинирана сода има амбициозна инвестиционна програма - от 25 млн. лв. до 60 млн. лв. годишно до 2017 г. "Солвей соди" беше обявен за инвеститор номер 1 за 1997 г. и за 2007 г.

Източник: Стандарт

Банка ДСК бе обявена за „Банка на годината в България за 2013 г.” в престижния конкурс „Награди 2013 за банка на годината”, организиран традиционно от британското списание The Banker. Присъждането на първо място в класацията се основава на оценка на журито на фактори като постигнат ръст, цялостно представяне, водещи инициативи през изминалата година – технологични подобрения и иновации, стартиране на нови банкови продукти и услуги. Призът „Банка на годината в България” за Банка ДСК бе огласен на тържествена церемония в лондонския хотел „Интерконтинентъл” на 28 ноември т.г.

Източник: Profit.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на инвестиционния фонд CSIF, в който съакционери са Цветелина Бориславова и фондацията й „Кредо Бонум“, да изкупи дяловете и съответно да придобие едноличен контрол върху „Перла Мениджмънт“, а оттам и върху спедиторската компания „Деспрет“ и „Пампорово“ АД. Решението е взето на 20 ноември, след нотификация от двете страни. Стойността на сделката не е посочена.

Източник: Investor.bg

Българската телекомуникационна компания Нетера и израелската Spacecom, оператор на комуникационни спътници AMOS, обявиха началото на стратегическо партньорство между двете компании по отношение на спътникови Direct-to-home (DTH) телевизионни услуги, както и разпространението на видео към кабелни главни станции, VSAT комуникации и високоскоростни интернет услуги чрез спътника AMOS-2 (а след края на дейността му- чрез AMOS-6). "White-label" платформата за спътникови телевизионни услуги се казва „W4" и дава възможност на оператори да предоставят DTH услуга на крайни потребители.

Източник: Money.bg

Сделката за печатницата на БНБ вече е факт. В Търговския регистър е регистрирано новото дружество "Обертюр Фидюсиер", като в него 70% от дяловете са притежание на френската печатарска компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп" чрез нейно дъщерно дружество, а останалите 30% са на "Печатница на БНБ". Капиталът на новото дружество е 63,45 млн. лв. За да се защитят интересите на миноритарния собственик, решенията ще се взимат с мнозинство от най-малко 75% от гласовете в общото събрание. Новата фирма се управлява от петчленен съвет на директорите, в който участват сегашният директор на печатницата Георги Симеонов и членът на УС на БНБ Боряна Пенчева.

Източник: Стандарт       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри
Новини от БСК и членовете на БСК

АНКЕТА "2013 г. през погледа на бизнеса". За девети пореден път Българската стопанска камара провежда анкетно проучване сред своите членове с цел изследване на състоянието на състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия. Каним Ви да се включите в анкетата до 10 декември 2013 г. Въпросникът е публикуван ТУК

АНКЕТА! Питаме Ви: "Планирате ли коледни бонуси за служителите си?"


Предстоящи събития

2 декември: ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ: Представяне на резултатите от анкетно проучване за жизнения цикъл на компетенциите

2 декември: Икономическият и социален съвет (ИСС) на България ще отбележи 10 години от своето създаване

10 декември: Среща на браншовите организации, членове на БСК, с представители на НАП

Семинар: „Системи за управление на енергията в съответствие с изискванията на стандарта БДС EN ISO50001” – 12 декември 2013 г.

17 декември: Дискусионен форум „Умения и иновации. Как пазарът на труда се готви за предизвикателствата на бъдещето?“ По време на форума ще бъдат представени резултатите от анкетно проучване за жизнения цикъл на компетенциите, осъществено в рамките на проект на БСК по ОПРЧР „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони” (MyCompetence).

Конкурс: Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите 2013 – 13 януари 2014 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Рейтинговата агенция Standard and Poor’s намали с една степен дългосрочния рейтинг на Нидерландия на "АА+" заради очаквания слаб растеж на икономиката на страната. До този момент Холандия имаше най-високия възможен рейтинг "ААА". "Перспективите за растеж на Нидерландия вече са по-слаби от предишните ни очаквания и тенденцията е за по-нисък растеж на реалния БВП на глава от населението от другите страни със същото високо ниво на икономическо развитие". Тя допълва рейтинга със стабилна перспектива. Според Standard and Poor’s фактът, че "икономическите перспективи не са толкова обещаващи ще усложни задачата на правителството за постигане на бюджетните му цели, но агенцията все пак очаква "политическият консенсус за овладяване на държавния дълг и дефицитите да продължи". Това е причината за решението й да предостави "стабилна" перспектива за новия дългосрочен рейтинг на страната. Рейтингът в краткосрочен план беше потвърден - "А-1+".

Източник: FT

Америка

Австралия отхвърли оферта на стойност 2,8 млрд. австралийски долара за придобиването на компанията за зърнени култури GrainCorp от американския аграрен гигант Archer Daniels Midland (ADM). С това си странно решение държавата отстъпи под натиска на зърнопроизводителите. Сделката беше първото изпитание за обещанието на консервативното правителство, че Австралия е „отворена към бизнеса“ след победата на Либералната партия на премиера Тони Абът на изборите през септември. Финансовият министър на Австралия Джо Хоки каза, че отхвърля предложението съобразно националните интереси. „Много от участниците в сектора, особено производителите в източните райони, изразиха опасенията си, че предложеното придобиване ще намали конкурентноспособността им и ще засегне достъпа им до запасите от култури, логистиката и разпространителната мрежа“ каза той. Той добави, че би подкрепил увеличаването на дела на ADM в GrainCorp до почти 25% от 20%, но енергично предпазва австралийската компания от придобиване.

Източник: Ройтерс

Азия

Потребителските цени в Япония са нараснали с най-бърз темп за последните пет години през октомври. С изключение на храните цените са нараснали с 0,9% в сравнение със същия период година по-рано. През последните години Япония се бори с дефлацията, която се разглежда като основна пречка пред икономиката на страната. Въведените от министър-председателя Шиндзо Абе агресивни мерки за справяне с дефлацията отслабиха японската йена с почти 25% спрямо щатския долар през тази година. В страната имаше и недостиг на енергия, поради затварянето на почти всички ядрени реактори след опустошителното земетресение, последвано от цунами през 2011 г.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
29.11.2013
Dow Jones Industrial
16 086.41 (-10.92)
Nasdaq Composite
4 059.89 (15.14)
Стокови борси
29.11.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)92.72
Heating oil ($US/gal.)3.0300
Natural gas ($US/mmbtu)3.7800
Unleaded gas ($US/gal.)2.6600
Gold ($US/Troy Oz.)1 250.40
Silver ($US/Troy Oz.)20.03
Platinum ($US/Troy Oz.)1 368.80
Hogs (cents/lb.)90.58
Live cattle (cents/lb.)134.25

       Опознай България

Узана – географският център на България

Местността Узана е планински курорт, разположен на 20 км от Габрово, между националните паркове Централен Балкан и Българка. Местността е известна с кристално чистия си планински въздух, тишината и красивата природата. Въздухът е силно йонизиран и обогатен с озон. В местността Узана под връх Исполин се намира най-голямата поляна в Стара планина, разположена на 1240 метра надморска височина. Там е и географският център на България, отбелязан със специален знак. Узана е отправна точка за много туристически маршрути из околността и до върховете Шипка и Бузлуджа. Природата на Средна Стара Планина дава отлични възможности за летен и зимен туризъм, като ски пистите са подходящи за слалом и ски-бягане.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.12.2013
Българска версия: 25891, Английска версия: 3055

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999