Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 29 ноември 2013 г., брой 3604
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(29.11.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.35033
USD/BGN   1.43896
CHF/BGN   1.58714
EUR/USD   1.3592*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Пъткомплект 2000 АД - София
Фарма АД - Дупница
Синтермат АД - Нови Искър
АБ АД - Хасково
Петричка праскова АД - Петрич
Пътстрой 97 АД - Хасково
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През 2012 г. България е получила общо 1.7 млрд. евро от бюджета на Европейския съюз и е внесла там малко под 417 млн. евро. Така страната ни се нарежда сред нетните получатели на средства от ЕС за миналата година, сочат данните на финансовия доклад за бюджета, представени от Европейската комисия в Брюксел. Най-голямата част от средствата очаквано са дошли по кохезионния и структурния фонд, по който се финансират програми като "Регионално развитие" и "Околна среда" – 849 млн. евро. Допълнителни 747 млн. евро са дошли от земеделските фондове, от които 426 млн. евро за директни плащания и 308 млн. евро за Програма за развитие на селските райони. 

Източник: Капитал

Агенцията по заетостта e разпределила на български предприятия над 900 млн. лв. по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП „РЧР”) от началото на действието си до момента, съобщават от агенцията. Сключени са общо 1 986 договора с работодатели, кандидатствали с проектни предложения, уточняват от агенцията, като по-голямата част от договорите - 1471 - са сключени през последните две години. Държавната агенция очаква до средата на следващата година още близо 1 000 български предприятия, спечелили финансиране по някоя от схемите за подбор на проекти, да сключат договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Източник: Investor.bg

Приватизация

Шуменският общински съвет обяви нова процедура за приватизация на "Топлофикация – Шумен", въпреки съдебно решение, с което дружеството е обявено в несъстоятелност. Според общински съветници - юристи няма законова пречка да започне подобна процедура. Съветът е одобрил докладната записка на местната администрация, според която чрез публично оповестен конкурс ще бъдат продадени на един етап 9 697 101 акции, представляващи 100 процента от капитала на дружеството при минимална конкурсна цена 10 000 лева.

Източник: Investor.bg

Дружества
Техническо обслужване и ремонт на автомобили
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   М Кар ООД - Пловдив   18 014  
  2   Ер Ем Трейд АД - Пазарджик   10 713  
  3   Хаас 60 ЕООД - Пловдив   8 766  
  4   Евросервиз Тандер ЕАД - София   8 656  
  5   Стефанов Мотърс ЕООД - Пловдив   7 390  
  6   Авто Елит Груп ЕООД - Варна   3 563  
  7   Мадара Моторем ООД - Шумен   1 476  
  8   Експрес Карго Интернешънъл ООД - Пловдив   662  
  9   Кароса ЕАД - Божурище   324  
  10   Авто Прециз ЕООД - Плевен   31  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 28.11.2013
  Обща стойност (BGN): 623 337.48  
Брой търгувани компании: 41
Premium 153 497.93
Standard 143 180.47
АДСИЦ 89 942.73
Облигации 236 254.51
Права 461.86
Най-голяма промяна в цените
Златни пясъци АД - Варна -11.32 %
Момина крепост АД - Велико Търново 8.70 %
BaSE - Акции: 10 357.38
BaSE - АДСИЦ: 5 384.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Австрийци влагат 3 мл. евро в завод за ток от царевичен силаж в Сухиндол, обяви кметът на общината Пламен Чернев. Инвеститорът в инсталацията за електро- и топло производство от биогаз и биомаса е “Био гез”. Ние се включваме с апортна вноска в общата ни компания, предоставяйки 18,5 дка общински терен и с проектното обезпечаване, посочи Чернев. Турбините ще са с обща мощност от 1,2 мeгавата.  Производството е високо механизирано и специализирано и ще разкрие най-малко 7 работни места. Община Сухиндол е партньор на Министерството на земеделието по проект за 1 млн. лв. за изграждането в източните покрайнини на града на претоварна станция за умрели животни за екарисажа в Шумен. Планира се претоварната станция да разкрие 10 работни места и да е готова до август догодина.

Източник: Янтра - Велико Търново

С български мотокари ще бъдат оборудвани част от базите на НАТО в Европа и Азия. Десет специални машини вече са тръгнали към Полша, откъдето ще бъдат разпределени за нуждите на военната организация. Мотокарите са специална поръчка на единствения у нас завод за подобен вид техника "Балкан Рекорд" АД Пловдив. Изискванията от страна на НАТО са били машините да са 4Х4, да имат автоматична скоростна кутия и офроуд проходимост по меки и кални пътища. Освен това мотокарите трябва безпроблемно да преодоляват водни препятствия с дълбочина 80 сантиметра, да имат товароподемност до 8 тона и да са оборудвани с климатик и удължители на работа със самолети.

Източник: Дарик радио

Новият терминал на Летище Бургас ще бъде официално открит на 4 декември. Това съобщи Ивилина Панайотова – пресаташе на концесионера "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт". По данни през неговите терминали до момента са преминали 2 453 000 пътника, което е с 4,5% ръст, сравнено с 2012 г.

Източник: Бургас - днес и утре

На 26 ноември Български енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) е взел решение да освободи от борда на директорите на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) Владимир Инков, като на негово място е избрана Екатерина Истаткова. Истаткова има дългогодишен опит в Държвната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като е оглавявала дирекция „Икономически анализи и регулаторен одит". Ден по-късно на заседание бордът на директорите на НЕК единодушно е избрал за нов изпълнителен директор досегашния член на борда Йордан Желев. През септември Желев, който е бил финансист в БЕХ, също така се нареди сред представителите на българската страна в борда на „Южен поток България" на мястото на Борис Тодоров от борда на „Булгартрансгаз".

Източник: Money.bg

Европейската комисия започва разследване на дългогодишния план за застрояване на къмпинг Корал в община Царево. Това е разпоредил еврокомисарят по околната среда Янез Поточник, се казва в отговор на Генерална дирекция "Околна среда" до сдружението "Да запазим Корал", съобщи председателят му Атанас Русев. "Незаконното там е самата сделка за плажа през 2003 г., при която държавата е била ощетена с милиони. Има над 20 строителни разрешения издадени, и те са незаконни", каза той. Очакванията са ЕК да направи пълно разследване и да има налагане на парична санкция. Според договора с наематели на „Корал” там може да се извършва търговска дейност без да се уточнява каква точно.

Източник: Бургас - днес и утре       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри
Новини от БСК и членовете на БСК

MyCompetence беше представена пред членовете на европейската мрежа EQAVET. На 26 и 27 ноември 2013 г. в Брюксел се състоя среща на Националните референтни точки (НРТ) за осигуряване на качество на професионалното образование и обучение. В нея взеха участие представители на 25 Европейски държави, членове на европейската мрежа EQAVET (European Quality Assurance in Vocational Education and Training) – Европейско осигуряване на качеството на професионалното образование и обучение.

БКДМП успешно проведе обучение "Готови ли сме за експорт"

БКДМП награди участниците от Лесотехнически университет в "Дизайн за интериора"

АНКЕТА "2013 г. през погледа на бизнеса". За девети пореден път Българската стопанска камара провежда анкетно проучване сред своите членове с цел изследване на състоянието на състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия. Каним Ви да се включите в анкетата до 10 декември 2013 г. Въпросникът е публикуван ТУК


Предстоящи събития

2 декември: Икономическият и социален съвет (ИСС) на България ще отбележи 10 години от своето създаване

10 декември: Среща на браншовите организации, членове на БСК, с представители на НАП

Семинар: „Системи за управление на енергията в съответствие с изискванията на стандарта БДС EN ISO50001” – 12 декември 2013 г.

Конкурс: Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите 2013 – 13 януари 2014 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Швейцарската икономика се е разширила с повече от очакваното през третото тримесечие, като износът й е помогнал да се представи по-добре от съседна Германия. БВП на Швейцария е нараснал с 0,5% през последното тримесечие спрямо предходното. Такъв бе ръстът и през второто тримесечие. Данните надвишават оценката за ръст от 0,4% на икономисти, запитани от агенцията. На годишна база растежът през третото тримесечие е 1,9% спрямо 2,5% през второто. Вътрешното търсене съставлява 57% от БВП, а експортът – 10%. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира икономическият растеж в Швейцария тази година да бъде 1,9%, а през следващата – 2,2%. Износът през третото тримесечие се е повишил с 0,5%, потреблението – с 0,2%, а строителните инвестиции – с 1%.

Източник: Блумберг

Америка

Веригата за бързо хранене Burger King Worldwide хвърля ръкавицата на основния си конкурент McDonald’s във Франция, където планира да завземе 20% от пазара чрез бърза експанзия. Burger King се завърна през миналата година на пазара, който е вторият най-голям за McDonald’s на Стария континент. В сряда Burger King обяви създаването на ново съвместно дружество, включващо Groupe Olivier Bertrand, която оперира около 250 ресторанта във Франция, и инвестиционния фонд Naxicap Partners. Веригата, която в момента има само три обекта във Франция, в партньорство с италианската Autogrill не разкри финансовите условия на споразумението или броя на планираните нови ресторанти, но обяви, че партньорството ще доведе до разкриване на 120 работни места само през първата година. Burger King ще открие четвъртия си ресторант в Париж на 17 декември, а обектите, които са в рамките на новото съвместно дружество, трябва да започнат да се появяват през първото полугодие на 2014 г. Според данните на Euromonitor McDonald’s разполага с близо 1300 ресторанта в страната и държи 46% от пазара за бързо хранене.

Източник: FT

Азия

Panasonic ще продаде трите си завода за чипове в Япония на израелската компания TowerJazz. Сделката се очаква да се осъществи към края на настоящата финансова година (която приключва през март). Действията на технологичния гигант са част от усилията му да преструктурира бизнеса си и да се върне на печалба. Panasonic планира да отдели трите завода в Япония от структурата на компанията и след това контрола над тях да поеме TowerJazz в ново съвместно дружество, допълват източниците на Reuters. В момента двете страни преговарят колко точно дял ще купи израелската фирма, както и колко работници ще бъдат трансферирани под нейното крило. Трите завода разполагат с около 2500 служители и към 31 март тази година тяхната счетоводна стойност се оценява на около 416 млн. долара. От Panasonic коментираха, че все още не е взето окончателно решение за отделянето и продаването на производствените мощности в Япония.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
27.11.2013
Dow Jones Industrial
16 097.33 (24.53)
Nasdaq Composite
4 044.75 (27.00)
Стокови борси
27.11.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)92.30
Heating oil ($US/gal.)3.0400
Natural gas ($US/mmbtu)3.7800
Unleaded gas ($US/gal.)2.6900
Gold ($US/Troy Oz.)1 237.80
Silver ($US/Troy Oz.)19.63
Platinum ($US/Troy Oz.)1 352.70
Hogs (cents/lb.)90.48
Live cattle (cents/lb.)134.10

       Опознай България

Читалище Постоянство - Лом

Народно читалище Постоянство е културно-просветно сдружение на населението на град Лом, което изпълнява и държавни културно-просветни задачи. За читалище в Лом първи започва да говори учителя възрожденец и патриот Кръстъо Пишурка през 1848 година в светското училище. Много от дописките до Цариградски вестник от Лом и Видин говорят, че читалището съществува далеч преди официалното му откриване на 23 април 1856 г. Според Димитър Маринов първото откриване на читалището станало на 27 октомври 1852 г. Читалището ражда и първия български театър през 1856 г. Първата играна пиеса е Mногострадална Геновева. Кръстьо Пишурка става родоначалник и създател на първия български театър - пръв режисьор, постановчик, сценарист и артист. В същата година се играе и второто театрално представление Велизариевата опера, което е съпроводено с музикални изпълнения на малък оркестър. Тази пиеса е по преведен текст на операта Велизарий от Гаетано Доницети. Превода е осъществен от младия търговец Ангелаки Иванович, приятел и сътрудник на Кръстьо Пишурка. В по-късно време той има много свои верни наследници и последователи, като Белчо Белчев – основател на детската оперета през 1914 г., Петър Евстатиев – основател на Ломския оперетен театър през 1923 г., на единствената в северозападна България детска музикална китка, на първата детска духова музика през 1925 г., както и Александър Моцев – основател на народен хор през 1927 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 29.11.2013
Българска версия: 25891, Английска версия: 3055

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999