Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 27 ноември 2013 г., брой 3602
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(27.11.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.33309
USD/BGN   1.44374
CHF/BGN   1.58856
EUR/USD   1.3547*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Българска роза-Севтополис АД - Казанлък
Прима Дивелопмънт АД - София
Арчър Айдиас АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В края на септември средният годишен процент на разходите по жилищните кредити в евро е 8.16% в България в сравнение със средно ниво от 3.5% в ЕС, сочат аднни на Европейската централна банка. Цената на ипотечните кредити е по-висока само в Унгария – 9.08%. При това през декември в Унгария се очаква да приключи разследване на финансовите регулатори за банков картел при определянето на цените на ипотеките във форинти. Не само ипотечните кредити за българите са сред най-скъпите в Европа, но и потребителските. Страната ни е девета по цени на заемите за потребление със среден процент на разходите от 13.23 на сто.

Източник: Класа

Природният газ се оказва най-скъп в България от всички държави в Европейския съюз. Това показва сравнение на цените по т.нар. стандарт на покупателната способност - PPS (Purchasing Power Standart) на Евростат. При него се елиминира влиянието на ценовите разлики в отделните страни заради различното ниво на брутния вътрешен продукт. PPS е условна валута, при която една единица купува еднакъв обем стоки или услуги във всички държави. Така чрез данните за PPS на Евростат и цените в евро към първото полугодие на 2013 г. се получава, че 1 киловатчас природен газ за домакинствата у нас струва 0,1125 преизчислен в PPS. Най-близо до българите по скъпотия на газа са португалците с 0,1017 PPS. Изненадващо най-евтин за домакинствата излиза газът в супербогатия Люксембург, където доходите на човек са най-високи.

Източник: 24 часа

Приватизация

Общо 37 дружества ще бъдат предложени за приватизация през 2014 г., каза Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, който участва във форум за бъдещето на предприятията с държавно участие. Програмата за приватизация за 2014 г. е на стойност 217 млн. лв., одобрена е, но Надзорният съвет е поискал корекция – да се повишат параметрите и това вече е направено с изменение от 20 млн. лв. Интересните за инвеститорите дружества са 12 или 13, коментира Караниколов. Останалите предложения са миноритарни пакети, които се предлагат всяка година на централизирани публични търгове, но към тях досега не е проявяван интерес. Караниколов посочи, че в програмата за приватизация са включени Българска фондова борса (БФБ) и Централен депозитар, миноритарният пакет от БМФ (30%) и Пловдивският панаир.

Източник: Investor.bg

Регулирана информация

На 26.11.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи консолидиран финансов отчет за трето тримесечие на 2013 г. на Ловечтурс АД -Ловеч /4O9/

Дружества
Производство на месни продукти, вкл. от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч   23 083  
  2   Кен АД - Стара Загора   20 890  
  3   Димитър Маджаров 2 ЕООД - Пловдив   15 542  
  4   Тандем В ООД - София   11 184  
  5   Унитемп ООД - Войводиново   9 262  
  6   Месокомбинат Русе АД - Русе   8 584  
  7   Рун Фууд ООД - София   6 758  
  8   Елит Мес Минев Родопа В.Т. ООД - Велико Търново   6 269  
  9   Деликатес 2 ООД - Житница - Пд   5 308  
  10   Дил Тур Пловдив АД - Златитрап   4 731  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 26.11.2013
  Обща стойност (BGN): 828 869.35  
Брой търгувани компании: 51
Premium 65 559.31
Standard 730 068.94
АДСИЦ 33 240.66
Права 0.43
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София -25.00 %
Фонд имоти АДСИЦ - София 8.11 %
BaSE - Акции: 7 262.41
BaSE - АДСИЦ: 9 877.48

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Втори завод за производство на тапицерии за автомобилни седалки ще открие "АЛС България" в град Ихтиман до края на годината. В него ще работят между 200 и 300 души, а продукцията ще е предназначена за Mini Cooper във Великобритания. Това каза управителят на българската фирма Шон Бош, след като получи наградата на представителството на Бавария в България за българско предприятие с икономически контакти в Бавария. Основният клиент на дъщерната компания на южноафриканската Automotive Leather Company (ALC), която през лятото на 2011 г. отвори първия си завод в село Мусачево край София, е базираният в най-голямата федерална провинция на Германия автомобилен производител BMW.

Източник: Капитал

Липсата на ресурс за инвестиции, честите смени в ръководствата и объркани обществени цели тормозят всичките 249 предприятия, в които държавата е мажоритарен собственик. Затова повечето трупат дългове и загуби и едва 92 са на печалба. "Към октомври задълженията им са 9.8 млрд.лв., като 5 млрд. лв. са краткосрочни", съобщи вицепремиерът Даниела Бобева на форум за управлението на държавните фирми. Не стана ясно каква част от борчовете са просрочени. Най-зле са предприятията във ВиК, енергетиката, транспорта и съобщенията, обясни зам.-министърът на финансите Людмила Елкова. Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков посочи, че "задълженията на НЕК вече са над 2.8 млрд. лева, а към тях се очаква да се добавят още 370 млн.лв. заради неправилно изчислени приходи от емисии".

Източник: Сега

Центърът за градска мобилност, ще тегли заем до 100 млн. лв. заради натрупаните дългове към транспортните оператори. Искането е отправено от зам.-кмета по транспорта към общината Любомир Христов и ще бъде разгледано днес на стопанска комисия, а общинският съвет ще го гласува евентуално другата седмица. Към края на декември м.г. дълговете на дружеството са 97 млн. лв. "Задълженията растат с всяка година и трябва да се намери начин да се разплатят", коментира Любомир Христов. От кметството посочиха, че приходната и разходната част на бюджета на дружеството ще бъдат изравнени, от една страна, чрез увеличение на постъпленията от билети, карти, платено паркиране и др., а от друга - като се намали транспортната задача на частните превозвачи с допустимите 5% и така се намалят плащанията към тях. Големите дългове на ЦГМ предизвикаха в края на 2012 г. питане от тогавашния общински съветник Георги Свиленски към кмета Йорданка Фандъкова. От нейния отговор обаче не се разбираше дали общината редовно плаща на фирмата си. През 2011 г. кметството не плати около 80 млн. лв.

Източник: Сега

Малка бутикова винарна с капацитет до 100 тона вино е новият проект, по който започва работа „Гулбанис вайн“. Избата ще се намира в село Горски Долен Тръмбеш, където фирмата отглежда около 450 дка лозя с различни винени сортове. Реализацията на проекта ще стартира през 2014 г., като първоначалните инвестиции за закупуване на нужното оборудване възлизат на около 200 хил. евро. Фирмата разполага със собствен терен и сграда, намираща се в бившето ТКЗС, където фирмата е закупила седем сгради още през 2009 г. В момента „Гулбанис Вайн” произвежда вино във винарната в Старосел и затова отдавна се обмисля вариантът за затваряне на цикъла и създаване на собствена винарна. Според плановете на собствениците тя трябва да е готова до 2016 г. 

Източник: Борба - Велико Търново

Данъчни започват разпродажба на имотите на фалиралата държавна фирма „Бургаски медни мини” АД. В момента те вадят парцел от 6 дка в местността „Капчето”. Публичният изпълнител Ива Манахилова е насрочила тайния търг за 12 декември т.г. с началната тръжна цена на имота е 150 000 лева. Дружество изпадна в несъстоятелност още от юни 2012 година, когато окончателно спря да плаща задълженията си. С решение от 9 ноември м.г. на Бургаския окръжен съд компанията е обявена в несъстоятелност. Ликвидатор е Катя Василева. Общите задължения на „Бургаски медни мини” са 3 915 985,76 лева към 30.07.2012 година, става ясно от решението на БРС. Това не е първия имот, с който дружеството се разделя.       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри
Новини от БСК и членовете на БСК

АНКЕТА "2013 г. през погледа на бизнеса". За девети пореден път Българската стопанска камара провежда анкетно проучване сред своите членове с цел изследване на състоянието на състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия. Каним Ви да се включите в анкетата до 10 декември 2013 г. Въпросникът е публикуван ТУК


Предстоящи събития

Семинар "Възможности за финансиране на проекти за енергийна ефективност" - 27.11.2013 г.

Семинар: „Системи за управление на енергията в съответствие с изискванията на стандарта БДС EN ISO50001” – 12 декември 2013 г.

Конкурс: Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите 2013 – 13 януари 2014 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Потребителското доверие в Италия се подобри през ноември, благодарение на оптимизма в ориентираните към износ Северни райони. Домакинствата в цялата страна чувстват по-голяма сигурност за собственото си финансово състояние, отколкото националното такова, обяви днес статистическият институт Istat. Индексът на потребителското доверие на Апенините се качи с един пункт на месечна база до 98,3 през ноември и отчасти компенсира резкия спад от 100,8 до 97,3 между септември и октомври. Мнението на домакинствата за собственото им финансово състояние се увеличи до 101,1 от 98,1 през миналия месец, но възгледът им за икономиката като цяло се влоши до 91,6 от 93,1, според данни от изследване на Istat. Италианското правителство обеща да премахне непопулярния данък върху основните жилища, чийто общ размер през декември беше 2,4 млрд евро. В Италия 80% от населението са собственици на жилище, така че данъкът обхвана и немалката част от него, която не работи или не плаща данъци.

Източник: Market Watch

Америка

Новият главен изпълнителен директор на BlackBerry Джон Чен не губи никакво време по пътя към евентуално спасяване на производителя на смартфони след дългите години на пропадане. Въпреки това на него му остава значително по-малко време, отколкото на предшественика му. Но и самият Чен действа бързо. В понеделник, само три седмици след встъпването си в длъжност, той обяви, че трима топ мениджъри и един член на Управителния съвет на BlackBerry ще напуснат компанията. Бързата намеса на Чен доказва, че той планира сериозни промени в компанията. Новият силен човек в концерна нееднократно сигнализира, че устройствата са част от бъдещето на BlackBerry. След като бизнесът с мобилни телефони на BlackBerry почти колабира, сега компанията постига около половината от приходите си от услуги, които правят мрежата по-сигурна и надеждна.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Индия е изпреварила Китай като най-привлекателна инвестиционна дестинация, според Ernst & Young (EY), като рязката обезценка на рупията и отварянето на нови сектори за чуждите играчи подкрепят привлекателността на страната. След Индия се нареждат Бразилия, Китай, Канада и САЩ, показва деветият двугодишен Барометър за инвестиционното доверие на EY – проучване сред 1600 висши мениджъри от над 70 страни. В предното проучване лидер бе Китай, следван от Индия и Бразилия. Инвестиционните перспективи пред Индия остават положителни въпреки предизвикателствата пред икономиката в последно време. През последната година Индия ускори усилията си да привлече външен капитал, облекчавайки притока на преки чуждестранни инвестиции в няколко отрасъла, включително телекомуникационния, петролния и газовия, и търговията на дребно. В допълнение, на фона на макроикономическото напрежение и голямата задлъжнялост, някои индийски компании се опитват да се освободят от несвойствени бизнеси, създавайки големи възможности за чужди инвеститори, които търсят по-сериозна роля на индийския пазар.

Източник: Market Watch

 
Индекси на фондови борси
26.11.2013
Dow Jones Industrial
16 072.80 (0.26)
Nasdaq Composite
4 017.75 (23.18)
Стокови борси
26.11.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.68
Heating oil ($US/gal.)3.0400
Natural gas ($US/mmbtu)3.7800
Unleaded gas ($US/gal.)2.6800
Gold ($US/Troy Oz.)1 241.40
Silver ($US/Troy Oz.)19.85
Platinum ($US/Troy Oz.)1 371.90
Hogs (cents/lb.)90.40
Live cattle (cents/lb.)133.02

       Опознай България

Клисура

Град Клисура се намира в Пловдивска област, на 25 км от Копривщица. Той е старо занаятчийско селище и балнеолечебен планински курорт. Клисура влиза в националната ни история с участието си в Априлското въстание през 1876 година. Клисурци се борят за свободата си шест дни, а на седмия над 400 от тях са убити, всички къщи, двете училища и църквата са опожарени. Руините на църквата Св. Николай Чудотворец още напомнят за тези героични събития. Оттогава са и запазените в Градския исторически музей оригинална камбана, възвестила бунта на клисурци, и автентично черешово топче. Клисура е родното място на Христо Г. Данов, Христо и Илия Блъскови, Марко Балабанов и революционера Никола Караджов. Една от най-интересните къщи в градчето е Павурджиевата къща. В неиния двор се намира единствената запазена до днес розоварна. Червенаковата къща е първата къща, възстановена след опожаряването на града по време на въстанието. На първият й етаж се намира автентичен дюкян от началото на XX век. В нея се намира и Музеят на картофите. Клисура е един от стоте национални туристически обекта.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.11.2013
Българска версия: 25891, Английска версия: 3055

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999