Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 25 ноември 2013 г., брой 3600
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(25.11.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.34400
USD/BGN   1.44683
CHF/BGN   1.58985
EUR/USD   2.3440*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Хебър АД - Симеоновград
Витапрот-Славяново АД - София
Птицевъдство-Ломци АД - София
УСМ АД - Стара Загора
Република холдинг АД - София
Олпауер България АД - София
Флоримонт Пропъртис АДСИЦ - София
Електрон България АД - София
Белотекс 95 АД - Златоград
ЗИТ (Завод за изчислителна техника) АД - София
Фортуна 7 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

18 млн. броя нови банкноти са влезли в обращение само за една година. Това сочат данните на БНБ към края на септември. Така книжните пари в обращение нарастват с 5,66% за година и достигат 336,2 млн. броя. За сравнение в периода септември 2011 г.-септември 2012 г. банкнотите са нараснали с 3,48%. Най-масовата банкнота у нас е тази от 20 лв. (дял от 31,75%) със 106,7 млн. броя в обращение. Интересно е да се отбележи, че старата банкнота от 1 лев все още е актуална и според данните на БНБ в обращение има около 5 млн. броя от нея. Като цяло стойността на парите в обращение (монети+банкноти+възпоменателни монети) отчита стабилен ръст от 7,89% за година до общата сума от 9,583 млрд. лв. 

Източник: Стандарт

Средната сума, която българинът харчи при пътуване зад граница, е 587.40 лева, показват данните на националната статистика за третото тримесечие на годината. Пътуванията на родна територия са излизали средно по 326.40 лв. Специално разходите за командировка на човек през юли-септември са били средно 745 лв. в чужбина и 237.70 лв. у нас. Разходите за второто тримесечие за екскурзии, почивка, командировки и гостуване са били по-скромни - 214.40 лв. в страната и 433.70 лв. зад граница. Любопитен факт е, че спрямо третото тримесечие на предната година пътуванията на българи в чужбина са намалели с 2.3%, а домашният туризъм отбелязва силно увеличение с 14.2 на сто. През този период 1.343 сънародници са пътували нанякъде - 85.3% само в страната, 11.1% - извън родината, а 3.6% - смесено.

Източник: Сега

Концесии

Върховният административен съд постанови ново класиране на конкурса за градски автобусни линии във Велико Търново. Делото e от 2009 година, тъй като част от участниците обжалваха. Върховните съдии са намерили пропуски в класирането по почти всички пакети и са върнали документацията за ново разглеждане. Един от най-спорните моменти, заради които се намесва съдът, е с определянето на изпълнител на най-печелившата градска линия – N 13. За нея преди четири години не бе допуснат най-големият местен превозвач – „Алекс ОК”, а я получи ЕТ „Атанасов 90”.

Източник: Борба - Велико Търново

Дружества
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Филикон 97 АД - Пловдив   27 041  
  2   Митак ООД - Ястребово - СЗ   7 937  
  3   Кенар ЕООД - София   4 702  
  4   Палиррия България ЕАД - Нова Загора   4 522  
  5   Булконс Първомай АД - София   4 433  
  6   Фрукто Сливен АД - Варна   4 048  
  7   Стар Фудс България ЕООД - София   4 020  
  8   Олинеза ООД - Костинброд   3 890  
  9   Диони ООД - Стара Загора   3 855  
  10   Екоплод БГ ЕООД - Велико Търново   3 324  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 22.11.2013
  Обща стойност (BGN): 2 280 880.70  
Брой търгувани компании: 51
Premium 65 335.43
Standard 2 144 894.18
АДСИЦ 48 696.83
Облигации 21 954.26
Най-голяма промяна в цените
Фаворит Холд АД - София -36.25 %
Тексим банк АД - София 8.00 %
BaSE - Акции: 1 658.20
BaSE - АДСИЦ: 5 449.70

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

В рамките на следващите две години в "Солвей соди" в Девня ще бъдат инвестирани 55 милиона лева за изграждане на нов дестилатор съобщи генералният мениджър на дружеството за България и изпълнителен директор Спирос Номикос. Изграждането на новия дестилатор ще намали значително производствените разходи ,като консумира по-малко пара и отделя по-малко CO2. Генералният мениджър на компанията за България коментира, че пред производството на калцинирана сода в дружеството има голямо предизвикателство, тъй като на пазара в следващите 2-3 години ще се появи новият завод в Турция, който ще е с двойно по-голям капацитет от девненския завод - 3 милиона тона годишно.

Източник: Стандарт

"Дженерал електрик" изявиха интерес да изградят два нови блока на площадката на ТЕЦ "Марица-изток 2". Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, коментирайки току-що завършилото си посещение работно посещение в САЩ. По време на разговорите си представители на компанията той е приел предложението и предстои да започнат преговори за уточняване на конкретните параметри. "Дженерал електрик" ще правят девети и десети блок в "Марица-изток 2", което било важно, защото правителството искало да продължи да развива добива на електроенергия от въглища, стана ясно от думите на Стойнев. Американската компания е проявила интерес и да достави компресори за изграждане на газопровода "Южен поток", каза още министърът.

Източник: Класа

Първият ETF фонд (exchange traded fund) в България може да се появи догодина, което би направило по-динамична и по-обемна търговията на фондовата борса. Възможност за структурирането му се разкрива с промените в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране, които са внесени в Народното събрание и се очаква да бъдат гласувани до края на годината. Инициативата за създаването на такъв фонд ще бъде на бизнеса, а интерес от негова страна не липсва. Според участниците в дискусията на пазара ще има място за не повече от един ETF фонд, който най-вероятно ще бъде структуриран върху водещия индекс на БФБ SOFIX.

Източник: Капитал

Единайсет нови предприятия ще отворят през следващата година на територията на Икономическа зона Тракия. Тя обхваща шест индустриални зони около Пловдив. Най-много нови инвеститори е привлякла индустриално-търговска зона „Марица” – шест, три компании ще вдигат заводи в „Раковски”, други две – в индустриална зона и и високотехнологичен център „Тракия”. В промишлено-търговска зона Куклен пред строеж са две сгради от по 4 000 квадрата, които вече са проектирани. Водят се усилени преговори с нов инвеститор, който има намерение да вложи пари в завод за катализатори. Равносметката даде председателят на СД на „Сиенит холдинг” инж. Пламен Панчев заедно с доц.д-р инж. Никола Добрев, председател на СД на КЦМ 2000 АД. Дружеството има дялове в търговско-промишлена зона Куклен. До момента инвеститорите в икономическа зона Тракия са над 100, като 80 от тях са чужди компании, допълни инж. Панчев. Заетите там са над 12 000 души.

Източник: Марица

Дружеството ХД Дунав АД отчете печалба в размер на 72 хил. лв. в консолидирания си отчет към третото тримесечие на 2013г. Печалбата е идентична в три от последните четири години към този период. Общите приходи са в размер на 293 хил. лв. което е повишение от 35.65 % спрямо предходния период. Общите разходи отчитат ръст от 33.54 % до 215 хил. лв. Нетните приходи от продажби в края на септември са в размер на 184 хил.лв. и представляват 62.80 % от общите приходи. Спрямо предходния период те се увеличават с 100.00 %. Формираната печалба на акция към третото тримесечие (на осреднена годишна база) е 0.34 лв.

Източник: Money.bg       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри
Новини от БСК и членовете на БСК

Стопанска камара – Смолян организира бизнес-форум съвместно със Търговската камара на побратимения на Смолян турски град Ялова

Проведе се заключителната конференция на проект CEE Youth


Предстоящи събития

Икономически форум Китай – Централна и Източна Европа и възможност за участие на заинтересовани български фирми (26.11.2013), Букурещ

Семинар "Възможности за финансиране на проекти за енергийна ефективност" - 27.11.2013 г.

Конкурс: Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите 2013 – 13 януари 2014 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Брюксел и Вашингтон предупредиха Киев, че е малко вероятно да получи помощ от Международния валутен фонд (МВФ), след като Украйна прекрати преговорите с Европейския съюз (ЕС) за търговско споразумение, съобщава онлайн. В извънредно изявление върховният представител по въпросите на външните работи на ЕС Катрин Аштън коментира, че Украйна е пропуснала шанса си да докаже, че е „сериозна в намеренията си за модернизация и опитите да стане предвидим и надежден партньор за международните пазари“. „Това щеше да даде тласък и на преговорите с МВФ за стенд бай споразумение“, допълни Аштън. Говорител на държавния департамент на САЩ пък заяви, че Украйна е пропуснала „исторически момент да докаже на международните инвеститори непоколебимия си ангажимент за демократични реформи“. Разривът на Киев с Брюксел означава, че вероятно ще бъде стопиран и европейският заем от 610 млн. евро.

Източник: EUObserver.com

Америка

Южнокорейската технологична компания Samsung ще трябва да плати обезщетение в размер на 290 млн. долара на американската Apple заради копиране на детайли от iPhonе и iPad. Припомняме, че преди време съдът реши, че корейската компания трябва да даде 1,05 млрд. долара за нарушаване на патенти, но американският съдия Люси Кох нареди делото да се гледа отново. Според нея тази сума не е била изчислена правилно. Южнокорейската компания най-вероятно ще обжалва и новото решение. От своя страна от Apple заявиха, че „този случай винаги е бил нещо повече от патенти и пари. Той е свързан с иновация и здравата работа, която отива за изобретяване на продуктите, които хората обичат.“ Въпреки че според Apple е трудно да се постави цена на тези ценности, то от технологичния гигант са благодарни на съда за това, че е показал на Samsung, че копирането си има цена.

Източник: BBC

Азия

Южна Корея ще купи стелт изтребители F-35 на Lockheed Martin, за да отговори на евентуални ракетни атаки на Корейската народно-демократична република. Началникът на генералния щаб на Южна Корея се е срещнал с висши командири от армията, военноморския флот и военновъздушните сили, за да вземат окончателно решение за параметрите и броя на военните самолети, които да бъдат поръчани. Страната планира да подпише споразумение за покупка на 40 изтребителя F-35 Block 3s през 2014 г. Те могат да носят две ракети въздух-земя и 2 – въздух-въздух. Правителството на Южна Корея отстъпи заради засиления обществен натиск и се отказа от офертата на Boeing за 60 военни самолета. Петото поколение F-35 вече е поръчано от САЩ и още седем държави, включително Япония и Израел.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
22.11.2013
Dow Jones Industrial
16 064.77 (54.78)
Nasdaq Composite
3 991.65 (22.49)
Стокови борси
22.11.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)94.84
Heating oil ($US/gal.)3.0400
Natural gas ($US/mmbtu)3.7700
Unleaded gas ($US/gal.)2.7100
Gold ($US/Troy Oz.)1 244.10
Silver ($US/Troy Oz.)19.86
Platinum ($US/Troy Oz.)1 382.70
Hogs (cents/lb.)89.68
Live cattle (cents/lb.)131.80

       Опознай България

Екопътека Бяла река

Екопътека Бяла река е част от туристическата инфраструктура в Калоферския участък на Национален Парк Централен Балкан. Изградена в ждрелото на Бяла река, двукилометровата пътека минава по осем моста с обща дължина около 80 м, близо 400 м вградени в земята стълбища и над 85 м дървени стълби и платформи, опасана е от 460 м парапети, има три площадки за наблюдение, място за отдих и осем къта, от които всеки може да се наслади на биологичното разнообразие. Маршрутът е замислен като атрактивен образователен тур в един от най-живописните участъци на парка. Стръмните брегове са покрити със зеленина и диви цветя и населени от изобилен животински свят. Трасето представлява кръгов маршрут под формата на осмица и започва на около 500 м след Калоферския манастир, където е изграден т.н. бивак Бяла река. Местата на мостчета през реката са сполучливо подбрани на най-красивите и недостъпни участъци. Пътеката свършва в началото на резерват Джендема и се обхожда за около час.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.11.2013
Българска версия: 25886, Английска версия: 3055

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999