Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 22 ноември 2013 г., брой 3599
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(22.11.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.34231
USD/BGN   1.45177
CHF/BGN   1.58778
EUR/USD   1.3472*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Многопрофилна болница за активно лечение-Добрич АД - Добрич
Бест джоб АД - София
Трансстрой Автоматика и монтажи АД - София
Пи Ви Инвестмънтс ЕАД - София
Интерпред БГ АД - София
Юробанк България АД - София
ЕМКО АД - Белене
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За две години - от 2010 до 2012 година, е отчетен спад от почти 40% в броя на заетите в сектор „Търговия на едро“, сочи анализ за сектора, изготвен от Българска стопанска камара (БСК). Броят на работещите в търговията на едро намалява от 270 286 души през 2010 г. до 169 795 души през 2012 г.  Осезаемото намаление на броя на предприятията води до намаление на заетите. Според анализа се долавят несъответствия между уменията на работниците и служителите и потребностите на предприятията от отрасъла на търговията. Неправилната преценка на уменията често е в основата на проблемите, които хората срещат при търсенето на работа. Често служителите не са наясно със стойността на притежаваните от тях знания и умения и полезността им за бизнеса. Другата крайност са кадрите, които надценяват своите компетенции. В България броят на фирмите е нараснал с малко над 1% - от 26 279 през 2009 г. на 26 566 през 2010 г. По отношение на създадената добавена стойност България е на 22 място с дял от 0,35% от създадената в сектора в ЕС добавена стойност. Единственият подсектор от търговията на едро, който бележи ръст както при броя на предприятията, така и при броя на заетите през периода 2008 до 2010 г., е „Търговия на едро чрез посредничество“. При него рязко нараства и броят на заетите – от 15 686 души през 2008 г. на 100 554 души през 2010 година.

Източник: БСК

Само 20% от храната ни е произведена в България, 80% идва от внос, съобщи министър Димитър Греков по повод на вчерашния Ден на хранително-вкусовата промишленост. Според проф. Греков една от причините е, че субсидиите за селското стопанство у нас са по-ниски, отколкото в другите държави от ЕС, което дава ценово предимство на чуждестранните фермери. Това важи най-вече за животновъдството, поясни министърът. Той увери, че качеството на храната у нас вече е на европейско ниво, тъй като Агенцията по храните осъществява строг контрол. Лошото е, че доходите ни не са на европейско ниво и храните ни струват скъпо. Според шефа на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова 36.2% от разходите на българските домакинства отиват за храни и напитки, докато за ЕС техният дял е едва 13 на сто. Предвижда се от началото на следващата година да заработят постоянно действащи групи на границите за контрол на качеството на вносните стоки.

Източник: Сега

Дружества
Производство на месни продукти, вкл. от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч   99 143  
  2   Месокомбинат Русе АД - Русе   63 897  
  3   Кен АД - Стара Загора   57 996  
  4   Брезово АД - Брезово - Пд   50 553  
  5   Димитър Маджаров 2 ЕООД - Пловдив   36 345  
  6   Деликатес 2 ООД - Житница - Пд   32 126  
  7   Меркез ООД - Гоце Делчев   29 141  
  8   Тандем В ООД - София   28 841  
  9   Унитемп ООД - Войводиново   23 196  
  10   Дил Тур Пловдив АД - Златитрап   18 569  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 21.11.2013
  Обща стойност (BGN): 1 534 318.15  
Брой търгувани компании: 41
Premium 50 451.26
Standard 292 066.13
АДСИЦ 207 629.27
Облигации 984 171.50
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София 33.33 %
Билборд АД - София -7.41 %
BaSE - Акции: 2 611.64
BaSE - АДСИЦ: 1 208.90

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Предишният президент на Сърбия и почетен председател на Демократическата партия Борис Тадич е назначен за съветник в норвежкия телеком "Теленор", който е собственик на българския оператор "Глобул". Тадич ще отговаря за региона и Европа. Пред изданието Тадич обяснява, че новият му ангажимент в "Теленор" няма никаква връзка с отказ от политика и че участва в много съветнически институции по света. Тадич е уточнил, че работата му за "Теленор" се свежда до участие в заседание на компанията около два пъти месечно.

Източник: Медия Пул

Седем компании, главно от фармацията и ИТ сектора, бяха отличени като "Най-добър работодател" в проучването на консултантската компания Aon Hewitt. Те са подбрани сред 45 дружества от 11 индустрии заради ниското текучество и силната ангажираност на служителите си. В категория "Малки компании" отличените са "Джапан табако интернешънъл България" с главен мениджър Владислав Михов, "Рош България" с генерален мениджър д-р Методия Чадиковски, и "Сервие медикал" с управляващ директор Жил Ренако. Сред средните и големи компании приза получиха " Телерик" и основателите и изпълнителните зу директори Светозар Георгиев и Васил Терзиев, " Шнайдер електрик България" с управител Гилем Ласал, "Ди Ейч Ел Експрес България" с управител Снежина Казакова, управител и "Актавис", чийто изпълнителен директор е Илия Пашов.

Източник: Дневник

Започнало е изплащането на заплатите на работниците в „Ремотекс"-Раднево, гарантира областният управител на Стара Загора Живка Аладжова.  „Получих сигнала за проблемите в „Ремотекс" преди две седмици. Незабавно възложих проверка чрез инспекцията по труда, която потвърди, че работещите там не са взимали заплати. По тази причина фирмата е санкционирана на три пъти с по 20 000 лева. Две от тези санкции обаче се обжалват в съда", разясни Живка Аладжова.  Тя обяви, че в Ремотекс вече са получени над 2 милиона лева от „Мини Марица Изток". „Тези задължения са изчистени на 80%. Очаква се пълното им издължаване и работещите в Ремотекс ще започнат да си получават дължимите суми. В „Ремотекс" работят близо 600 човека.

Източник: Дарик радио

След като с решение Варненският окръжен съд позволи Търговският регистър да впише промени, с които Денис Ершов пое ръководството на "Петрол холдинг" и отпадна ключовата блокираща квота на ответната страна - Митко Събев, дойде ред и на стратегията за стабилизация на новия акционер в компанията, президента на Международната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов. Илюмжинов поясни, че има дългосрочна стратегия за развитието на холдинга със стабилизирането му и инвестиции в него от над 100 млн. евро. Той заяви, че на 16 декември тази година иска да се свика общо събрание на "Петрол холдинг", на което да се направят промени в устава и в съвета на директорите на холдинга. Предложенията на Илюмжинов за новите членове са бившият зам.-председател на ДПC и депутат в няколко поредни парламента без последния Юнал Лютфи, французинът Жан Франсоа Пенел и американският дипломат Майкъл Асари.

Източник: Капитал

БДЖ продължава с продажбата на неоперативните си активи. След като наскоро железницата обявява търг с тайно наддаване на стари локомотиви и мотриси със стартова обща цена над 5,5 млн. лева, преди дни холдингът обяви нов търг с тайно наддаване – този път за общо 922 стари товарни вагона. Вагоните са групирани в 8 лота за търга и ще се продават на групи. Калкулация на началната тръжна цена на групите вагони показва, че ако търгът е успешен, БДЖ очаква постъпления на стойност минимум 12,4 млн. лева. Търгът ще се проведе на 9 декември 2013 г. в сградата на “Холдинг БДЖ” ЕАД в София.

Източник: Investor.bg

Министерството на икономиката търси проектант за новата газова връзка със Сърбия, показва обявление в регистъра за обществените поръчки. Избраната компания ще получи за проекта 2,6 млн. лева, който трябва да е готов до септември 2015 г. Строителството на газовата връзка със Сърбия беше отложено за следващия период на еврофинансиране след 2014 г., защото парите са били изхарчени за друго, обяви преди месец икономическият министър Драгомир Стойнев. Гаранцията за участие в конкурса за проектант на съоръжението е 26 700 лева. В него могат да участват само компании, които са изпълнили сходни поръчки за най-малко 1 млн. лева през последните три финансови години. По план газовата връзка със Сърбия ще бъде готова след 2017 г. 

Източник: Труд       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри
Новини от БСК и членовете на БСК

22 ноември: MyCompetence ще бъде представена по време на дискусия на тема "Хора за работата"


Предстоящи събития

Икономически форум Китай – Централна и Източна Европа и възможност за участие на заинтересовани български фирми (26.11.2013), Букурещ

Семинар "Възможности за финансиране на проекти за енергийна ефективност" - 27.11.2013 г.

Конкурс: Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите 2013 – 13 януари 2014 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Гръцкият парламент ще разгледа проектобюджета на страната за следващата година. Той ще бъде представен от финансовия министър Янис Стурнарас, въпреки че и вчера кредиторите и Атина не постигнаха споразумение. Бюджетът ще включва серия съкращения за над 1 млрд. евро. От тях около 600 млн. евро ще бъдат спестени от системата за социална сигурност. В приходната част са заложени приходи от допълнителни 350 млн. евро като резултат от приложените реформи в сферата. Други 100 млн. евро ще се влеят в хазната вследствие на подобряването на икономиката на страната. Според гръцките медии докато правителството очаква бюджетен излишък, кредиторите подчертават, че ще има дупка в новия бюджет. Фактът, че т.нар. 'Tройка“ не даде своята резолюция за проектобюджета обаче означава, че трябва да бъде гласуван допълнително в началото на следващата година.

Източник: Associated Press

Америка

Американският гигант Google пуска своя дебитна карта, която ще позволи на притежателите си да купуват стоки в магазините и да теглят пари от банкомати. Картата ще бъде достъпна единствено в САЩ. Тя ще даде на потребителите достъп до сметките им в Google Wallet - приложение за смартфони за онлайн разплащане, която позволява на потребителите да съхраняват кредитни карти, клиентски карти и карти за подаръци, наред с възможностите за разплащане. Новата карта ще се приема в "милиони точки по света", приемащи MasterCard и банкомати. От Google обявиха, че картата е безплатна и компанията няма да се взима такса на картодържателите.

Източник: Ройтерс

Азия

Инфлацията във Виетнам през тази година може да нахвърли ранните прогнози и да се забави до 6,2-6,3% – най-ниското ниво от десетилетие насам. Това заяви министър-председателят Нгуен Тан Дунг, изтъквайки го като сигнал за възраждане на закъсалата икономика. Според цитираните от Дунг данни прогнозната инфлация ще отстъпи от отчетените през 2012 г. 9,2 на сто. Равнището ще бъде най-ниското от 2003 г., когато бе отчетено ниво от 3%. В последните години инфлацията е основният бич за виетнамската икономика. Пикът бе достигнат през 2008 г., когато потребителските цени се покачиха с 23 на сто. Понижаването на инфлацията ще позволи на виетнамската банкова система да увеличи кредитирането, което ще помогне за ускоряване на икономическия растеж през следващата година. За 2013 г. управляващите очакват икономическа експанзия от 5,4%, докато прогнозите за догодина са за покачване с 5,8 на сто.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
21.11.2013
Dow Jones Industrial
16 009.99 (109.17)
Nasdaq Composite
3 969.16 (47.89)
Стокови борси
21.11.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)95.44
Heating oil ($US/gal.)3.0100
Natural gas ($US/mmbtu)3.7000
Unleaded gas ($US/gal.)2.7400
Gold ($US/Troy Oz.)1 243.60
Silver ($US/Troy Oz.)19.93
Platinum ($US/Troy Oz.)1 391.70
Hogs (cents/lb.)90.58
Live cattle (cents/lb.)132.35

       Опознай България

Община Маджарово

Пътувайки към най-източните разклонения на Родопите, където р. Арда образува едни от най-красивите си меандри, е разположено бившето миньорско градче Маджарово. Подземните богатства на района, криещ в недрата си над 16 вида ценни минерали, полускъпоценни камъни и злато, и лешоядите, намерили тук едно от последните си убежища в Европа, са се превърнали в символи на града. Гнездата на белоглавия и египетски лешояди са пръснати сред скалния комплекс, обграждащ Маджарово и формиращ система от 5 защитени територии около кратера на вулкана – природната забележителност Кован Кая и защитените местности Патронка, Гюргена, Момина скала и Черната скала. За опазване и полуляризиране на това природно богатство през 1998 г. в Маджарово бе открит Природозащитния център Източни Родопи. Културно-историческото наследство също е част от предизвикателството Източни Родопи. Единственият в България кромлех, аналог на световноизвестния Стоунхендж, се намира край Долни Главанак. В околностите на Горно поле, Окопа и Хисаря са открити тракийски светилища и гробници. Пъстра палитра от миналото и настоящето на Маджарово са местният Исторически музей, тракийският мемориал, занаятчийските работилници, таханджийницата в Бориславци, фолклорната група Иглика. А в селата Горно поле и Бориславци ще откриете и идеала за почивка на село или на риболов.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.11.2013
Българска версия: 25886, Английска версия: 3055

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999