Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 20 ноември 2013 г., брой 3597
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(20.11.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.33253
USD/BGN   1.44855
CHF/BGN   1.58585
EUR/USD   1.3502*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Алфа Дент АД - Габрово
Екобулпак АД - София
Верея инвест АД - Стара Загора
Иновативни Трафик Системи АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Близо 20 000 граждани и фирми са подали заявления в НАП за отписване на задължения с изтекла давност от началото на годината до сега. Изричното отписване на стари дългове се налага, защото от началото на 2015 година те ще се прихващат автоматично от НАП, въпреки че давността им е изтекла. Проблемът с изтеклите по давност задължения възникна заради въвеждането на единната сметка и принципа, че най-старите по дата дългове към хазната се покриват с предимство при постъпили нови плащания. Давността изтича за 5-годишен период, стига да не е прекъсвана заради ревизии. В момента с изтекла давност са задължения, които е трябвало да бъдат платени преди 1 януари 2008 година. Не е ясно какъв е обемът на отписаните задължения по давност в рамките на тази година.

Източник: Сега

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство доклад, в който се предвижда до 2020 г. България да получи 208 503 000 евро за закриването на блокове 1-4 в АЕЦ "Козлодуй". Общата сума от бюджета на ЕС, която ще бъде отделена в посочения период за закриването на реактори съветско производство, е 552 947 000 евро, включително за атомните централи "Игналина" (Литва) и "Бохунице" (Словакия). В доклада е записано, че изразходването на отпуснатите средства ще бъде следено от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Европейската комисия ще направи първата си оценка по използването на новоотпуснатите суми до края на 2015 година.

Източник: Investor.bg

Дружества
Производство на превозни средства, без автомобили
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Спринтер ООД - Монтана   3 564  
  2   Крос ООД - Монтана   3 200  
  3   Макском ЕООД - Царацово   2 002  
  4   Тракция АД - Самуил   1 339  
  5   Трансвагон АД - Бургас   1 232  
  6   Лидер 96 ООД - Пловдив   1 144  
  7   Веломания ЕООД - София   944  
  8   Марин Индустрис Сървисис ЕООД - Варна   481  
  9   Българска индустриална група АД - Пловдив   259  
  10   Макстек ЕООД - Царацово   150  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 19.11.2013
  Обща стойност (BGN): 941 540.33  
Брой търгувани компании: 44
Premium 59 853.52
Standard 136 648.93
АДСИЦ 8 445.02
Облигации 736 204.65
Права 388.21
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Нов век АД - София 22.12 %
Фаворит Холд АД - София -10.00 %
BaSE - Акции: 231.34

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Русенската фирма „БТБ България“ ООД.  откри шивашка фабрика с 200 работни места в дуловското село Руйно с амбицията догодина да наеме още 50 работника. Шивачките са от 8 села на община Дулово и от съседната община Главиница. Фабриката има за цел да стане една от най-модерните в Европа и има нужда от подкрепа. Това е постижимо, ако се направи заедно с всички, така ще се получи най-висока продуктивност и стабилност за много години напред, смята предприемачът. 100 000 броя дамски облекла се изнасят от фирмата всеки месец за Германия. Общо 700 души, заедно с работещите във фабриката в Русе, са наети от „БТБ България“ ООД.

Източник: Бряг - Русе

Проф. Богдан Угърчински, президент на фирма „Велграф Груп” обяви, че компанията работи за реализацията на проект на фирмата в Тюркменистан за изграждането на комплекс за развъждането на есетрова риба и поддържане на популациите й в Каспийско море. Дъщерното дружество на „Велграф” в Тюркменистан ще оперира на пазара. Проф. Угърчински сподели, че в България има фирми с опит в производството на есетрова риба, който ще е полезен за развитие на новооткрития комплекс. Положителна роля за това е изиграл и опитът, натрупан в областта на рибовъдството за осъществяване на проекти по оперативна програма „Рибарство и аквакултури“ към Министерството на земеделието и храните.

Източник: Фирмена информация

Основни активи на производителя на безалкохолни напитки "Болкан бевъриджис къмпани" се продават от Банка ДСК. От съобщение на Банка Пиреос, която е довереник по дълговите книжа на компанията, до Българската фондова борса се посочва, че информация за обезпечението и продажбата му не е била съобщена на облигационерите. От началото на септември ББК вече не е част от "ВМ Финанс груп", а беше купена от регистрираното на британския остров Гърнси дружество "Ню Юръп спешъл ситюейшънс лимитид" (New Europe Special Situations Limited). Около месец и половина след смяната на собствеността Банка ДСК е обявила на търг с минимална цена 5.4 млн. лв. линия за сокове, стоки и транспортни средства, заложени като обезпечение по кредит.

Източник: Капитал

Българският енергиен холдинг (БЕХ) преведе дължимия дивидент на държавата, с което планът на постъпленията по това перо е преизпълнен над 100%. По специалните сметки на Националната агенция за приходите и БНБ вече са внесени 423.4 млн. лв. при заложени в Закона за държавния бюджет 333.1 млн. До края на годината се очакват още преводи, съобщиха от Министерството на финансите. Сумата дотук е резултат на отчисленията от печалбата, направени от 86 дружества, в които държавата е акционер. Най-големият донор на средства е енергийният холдинг, който преведе 205.8 млн. лв., или близо половината от общата сума. Дружеството трябваше да изпълни ангажимента си към бюджета още през юли, но заради демонстрирани финансови затруднения получи отсрочка.

Източник: Капитал

Министерството на икономиката и енергетиката е поискало да бъде проведено извънредно общо събрание на акционерите на дружеството „Слънчев бряг” на 23 декември. Причината е, че ведомството предлага да бъдат сменени членовете на съвета на директорите. Министерството на икономиката в момента притежава 75% от капитала на дружеството. Според предложението на ведомството трябва да бъдат освободени всички членове на борда на директорите. Това са Златко Димитров, Иво Маринов, Константин Лефтеров, Соня Енилова и Мариела Павлова. На тяхно място се предлага да бъдат назначени Йордан Георгиев, Евгений Мосинов, Румен Кулев, Светлодара Петрова и Валентин Михалев. При липса на кворум събранието ще се проведе на 7 януари 2014 г.

Източник: Монитор

Главният инспектор по безапасност на труда във „Въгледобив Бобов дол” ЕООД Васил Велинов бе назначен със заповед на Христо Ковачки за заместник-управител на мината.

Източник: Вяра - Благоевград       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри

Предстоящи събития

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Икономически форум Китай – Централна и Източна Европа и възможност за участие на заинтересовани български фирми (26.11.2013), Букурещ

Семинар "Възможности за финансиране на проекти за енергийна ефективност" - 27.11.2013 г.

Конкурс: Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите 2013 – 13 януари 2014 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Икономическото доверие в Германия се е подобрило за четвърти пореден месец през ноември и представителният индикатор отново е нараснал над очакванията на анализаторите. Индексът на ZEW, който отразява очакванията на бизнеса за икономиката за следващите шест месеца, се е повишил до 54,6 от 52,8 пункта, колкото бе през октомври. Анализаторите очакваха индексът да достигне 54 пункта. Така икономическото доверие в страната остава на най-високо ниво от октомври 2009 г. Подиндексът, който отразява текущата ситуация, обаче се е понижил до 28,7 пункта през месеца, докато експертите прогнозираха той да се повиши до 30,8 пункта от 29,7 пункта, колкото беше през октомври. Предварителните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия, публикувани миналата седмица от националното статистическо бюро на страната Destatis, показаха, че икономиката е нараснала с 0,3% на тримесечна база в периода юли-септември, което оправда очакванията на анализаторите.

Източник: Associated Press

Америка

Американският банков гигант JPMorgan Chase и правосъдното министерство са постигнали споразумение за изплащане на $13 млрд. компенсации. Банката ще плати $6 млрд. на инвеститорите, $4 млрд. на частни лица и $3 млрд. под формата на глоба. За първи път за споразумението се заговори в края на октомври. Споразумението е почти подготвено и то предстои да бъде обявено по-късно през деня на вторник, съобщава АП. Агенцията се позовава на информирани с хода на преговорите лица. Това ще е най-голямата сделка между властите и частна компания в САЩ. По този начин се детронира предишното споразумение между правосъдното министерство и ВР за изплащане на $4 млрд. компенсации за нанесените щети от разлива на нефтената платформа „Дийп хърайзън" в Мексиканския залив, припомня АП.

Източник: Associated Press

Азия

"Япония все още има работа за вършене, за да се премахнат икономическите бариери, пред които са изправени европейските компании, в навечерието на решаващите търговски преговори между ЕС и Япония през април следващата година", заяви комисарят на ЕС по търговията Карл де Гухт. Япония и ЕС започнаха преговори за една от най-амбициозните сделки в света миналия април, въпреки опозицията от страна на европейските автомобилни производители, които се страхуват, че ще засили конкуренцията в задния им двор, без да се подобри техният достъп до японския пазар. За да се справят с такива опасения, Брюксел и Токио се договориха за "пътни карти" за отстраняване на икономическите спънки и създаване на равни условия за компании в ЕС да наддават за изгодни договори в Япония.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
19.11.2013
Dow Jones Industrial
15 967.03 (-8.99)
Nasdaq Composite
3 931.55 (-17.51)
Стокови борси
19.11.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.34
Heating oil ($US/gal.)2.9100
Natural gas ($US/mmbtu)3.5600
Unleaded gas ($US/gal.)2.6400
Gold ($US/Troy Oz.)1 273.50
Silver ($US/Troy Oz.)20.33
Platinum ($US/Troy Oz.)1 419.90
Hogs (cents/lb.)89.90
Live cattle (cents/lb.)131.68

       Опознай България

Небет тепе

Небет тепе е историческата причина за възникването на днешния Пловдив. На Небет тепе се намират останки от първото праисторическо селище на Трихълмието, което през 12 век пр.Хр. е било един от първите градски центрове в Югоизточна Европа. Разкритите здрави крепостни стени, ограждащи светилище и аристократичен дворец са основните компоненти, характеризиращи селищата през тази епоха. През елинистическата епоха древнотракийската Евмолпия се разширява по цялото Трихълмие, както и в подножието му, а старото заселище с крепостта на Небет тепе се превръщат в цитадела на градския акропол, обхванал най-високите части на трите хълма. От този период са останките на западната крепостна стена с внушителната четириъгълна кула и вход от вътрешната й страна. Запазили са се и поправки на северната стена от времето на Юстиниан Велики (VI век) - потерна, таен изход със стъпала в скалния масив, отвеждащи до десния бряг на Марица. През Средновековието, най-вече по времето на Втората българска държава, на Небет тепе освен стени били изградени и големи водохранилища, използвани при вражески обсади. Запазеното и до днес правоъгълно водохранилище предизвиква интерес с размерите си и вместимостта от триста хиляди литра. “Ньобет” на турски означава „стража”.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.11.2013
Българска версия: 25886, Английска версия: 3056

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999