Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 19 ноември 2013 г., брой 3596
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(19.11.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.33170
USD/BGN   1.44694
CHF/BGN   1.58740
EUR/USD   1.3517*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Торготерм АД - Кюстендил
Булгара АД - Айтос
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

По-малките и краткосрочни бързи кредити разширяват дела си в портфейла на небанковите дружества, показват данните на БНБ към края на септември 2013 г. Расте делът на заемите със срок до една година, както и на тези до пет години. Обяснение на наблюдаваната тенденция както в сектора, така и според данните на централната банка е отказът на потребителите от стоки за дълготрайна употреба и прибягването им до пари назаем в спешни случаи, като се заемат за по-кратки срокове поради все още затруднената икономическа ситуация в страната. Така кредитите със срок до една година увеличават дела си до 15.2% (от 13.4% година по-рано) в общия портфейл, а тези със срок между една и пет години – до 28.2% (от 23%). 

Източник: Капитал

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на Райфайзенбанк (България) ЕАД нови 15 млн. евро за проекти за енергийна ефективност. Кредитната линия е по Програма за енергийна ефективност и зелена икономика (BEECIFF), подкрепена от структурните фондове на ЕС. Кредитната линия ще даде възможност на Райфайзенбанк да разшири портфейла си от финансирани устойчиви енергийни проекти и да посрещне растящото търсене от страна на малките и средни предприятия.

Източник: Фирмена информация

Приватизация

Обсъжда се възможността да бъдат листвани на борсата предприятия, в които държавата има миноритарни дялове над 5%. Такава опция е предвидена и в момента в Закона за приватизацията, съобщи вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева по време на конференция за ролята на международните финансови институции за българския бизнес. „Голяма част от миноритарните пакети вече са били на борсата, но не пораждат никакъв интерес, въртят се, без да има интерес за купуване Затова част от стратегията да станат по-атрактивни е ако самите предприятия станат публични”, обясни Бобева. Тя припомни още, че вече е одобрена и програмата на Агенцията за приватизация.

Източник: Монитор

Дружества
Други дейности в областта на бизнесуслугите
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Главболгарстрой Холдинг АД - София   11 681  
  2   Спиди груп АД - Пловдив   3 710  
  3   Нове АД Холдинг АД - София   3 319  
  4   Кремък ЕООД - Стара Загора   3 092  
  5   Бургаснефтепроект ЕООД - Бургас   2 556  
  6   Галини Н ЕООД - София   2 497  
  7   Т.Б Консулт ЕООД - София   2 415  
  8   Ипон 1 ООД - София   2 144  
  9   Аргент 2002 ООД - София   2 077  
  10   ГБС АД АД - София   1 987  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 18.11.2013
  Обща стойност (BGN): 600 673.02  
Брой търгувани компании: 43
Premium 369 153.03
Standard 178 333.22
АДСИЦ 51 914.25
Облигации 1 175.94
Права 96.58
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София -33.33 %
Кораборемонтен завод - Одесос АД - Варна 12.40 %
BaSE - Акции: 2 851.43

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Старозагорската компания "Стандард профил България" спечели мащабен проект, който включва изработката на пълната гама каучукови уплътнители за новия модел "Опел Астра". Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Ангелов. Като една от водещите фирми в производството на каучукови уплътнители в Европа "Стандард профил" е спечелил доверието и на мегаконцерна Даймлер и ще оборудва и микроавтомобилите "СМАРТ". Тези два дългосрочни договора ще удвоят производствените мощности и персонала. "Довършваме ново производствено хале върху площ от 700 кв. м, а догодина ще изградим още един нов цех на площ 5 хил. кв. м.", добави Ангелов. Общата инвестиция за изграждане на новите мощности и оборудването е около 2 млн. лв. Работниците, който сега са малко над 1000 души, ще надхвърлят 2000 души.

Източник: Стандарт

Изграждането на четири нови обекта в чужбина пое инженеринговата компания "Енемона", с което бизнесът й извън България се разраства чувствително. За пръв път дружеството стъпва на пазара във Великобритания и Австрия, а в близките месеци се очакват и още поръчки от Германия и България. Според мениджъра на дружеството Прокопи Прокопиев то разполага с нужния капацитет да изпълни поръчките в срок. Възможно е да се наложи търсенето на допълнително финансиране за изпълнение на договорите, като благодарение на тях "Енемона" все повече се превръща в международна компания със седалище в София, коментира Прокопиев.

Източник: Капитал

Застрахователният холдинг Евроинс Иншурънс Груп регистрира 8.2% ръст на премийния приход през месец октомври, който е в размер на 12.7 милиона евро общо спрямо 11.7 милиона евро за съпоставимия месец на 2012 г., информират от дружеството чрез Българска фондова борса. За първите десет месеца на годината Евроинс Иншурънс Груп отчита 7% ръст на премийния приход, достигайки 130.8 милиона евро по предварителни данни спрямо 122.2 милиона евро, реализирани през януари–октомври 2012 г. С най-голям ръст от дружествата в структурата е Евроинс Румъния, чийто премиен приход расте с 20.3% до над 9 млн. евро.

Източник: Profit.bg

Новата въжена линия върху съществуващо трасе на ски влек "Помагалски", собственост на "Пампорово" АД, е в нарушение на разпоредбите на Закона за горите, съобщиха от земеделското министерство. Това е установила проверка на експерти от Изпълнителна агенция по горите и Регионална дирекция по горите - Смолян. Констатирано е, че е маркирана и проведена сеч, различна от предвидената в горскостопанския план. Незаконно са ползвани горски територии за изкореняване на пънове, за изкопно-насипни дейности и подравняване на терена, с което са разширени ски пистите и е променено предназначението им.

Източник: Сега

Съветът на директорите на БФБ-София АД свиква Oбщо събрание на акционерите на 14 януари 2014 г. с единствена точка „промени в състава на Съвета на директорите на дружеството“. Събранието се свиква по искане на Министерството на финансите което е акционер, притежаващ 3 292 000 акции, или 50,05% от капитала на БФБ-София. Подобно събрание ще бъде свикано и за акционерите на Централен депозитар АД, както и за всички фирми с преобладаващо държавно участие. Вече имаше промени в ръководствата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), на НДК, Булгаргаз и други.

Източник: Investor.bg

20 процента от ламинатните тубички за козметика, пасти или бои в света са българско производство. Създадената от инженер Мирослав Хинков фирма „Мехатроника” произвежда машините, от които излизат безчет тубички. Заради подобренията в апаратурата, защитени със съответния патент, инж. Хинков беше обявен за Изобретател на годината и получи приза на Българското патентно ведомство в категория „Машиностроене и строителство”. Сред клиентите на фирмата му са компании като Colgate, Unilever, L'Oreal. „Машините за тубичките им от фолио се произвеждат изцяло в България. Разбира се, купуваме компоненти от много чужди фирми, но разработката е 100 процента българска – производството, крайното сглобяване, пускането. Затова и патентоваме машините си, за да си защитим труда”, разказва изобретателят.

Източник: Монитор       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри
Новини от БСК и членовете на БСК

Анализ на БСК: Масово младежи, завършили професионалните училища за мебелно производство, не познават машините във фирмените цехове


Предстоящи събития

19 ноември: Дискусия „Възможности за партньорство между Българската агенция по безопасност на храните и браншовите организации от хранителната и питейна индустрия“

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Икономически форум Китай – Централна и Източна Европа и възможност за участие на заинтересовани български фирми (26.11.2013), Букурещ

Семинар "Възможности за финансиране на проекти за енергийна ефективност" - 27.11.2013 г.

Конкурс: Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите 2013 – 13 януари 2014 г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

National Bank of Greece (NBG) - най-големият кредитор в страната, е близо до сделка за продажбата на мажоритарен дял от поделението ѝ за недвижими имоти Pangaia. Купувач е компанията за частен капитал Invel Real Estate. Продажбата е част от мерките за преструктуриране на банката, целящи да засилят капиталовата ѝ база. "Споразумението ще бъде сключено до 10 дни. Invel ще придобие около 66% от Pangaia за над 600 млн. евро," твърди един от банкерите. По думите му Invel ще плати част от сумата в брой, ще внесе капитал под формата на имоти, а останалата част от сделката ще бъде финансирана със заем от NBG. Холандската Invel бе учредена през март 2013 г. с цел да се възползва от възможности на пазара на имоти в Европа, като предлага на инвеститорите да съинвестират в сделки.

Източник: Ройтерс

Америка

Google обявиха поредната голяма инвестиция в производството на чиста енергия в САЩ. Компанията вложи 80 милиона долара за шест нови соларни станции. Те ще бъдат разположени в Калифорния и Аризона и ще генерират 160 мегавата електричество, което е достатъчно да захрани 17 000 типични американски домакинства. Очаква се централите да бъдат пуснати в началото на 2014-а година. Google притежава 14 станции за производство на чиста енергия. Те генерират 2 милиарда вата или 2 гигавата и са достатъчни за захранването на 500 000 домакинства в САЩ. До този момент Google са инвестирали 1 милиард долара в енергия, получена от слънце и вятър. 20% от електроенергията нужна на Google идва от слънцето, но амбициите на компанията са този процент да нарасне до 100.

Източник: Associated Press

Азия

Големи американски компютърни и софтуерни компании съобщават за внезапен спад в продажбите на продуктите си в Китай, за което някои обвиняват повишената враждебност на китайците към правителството на САЩ. Kомпанията Cisco Systems обяви миналата седмица, че през последното тримесечие поръчките ѝ от Китай са отчели спад с 18% спрямо същия период година по-рано. Очакванията на Cisco са в световен мащаб приходите ѝ да спаднат с 8-10% през текущото тримесечие, отчасти поради продължаващото отслабване на продажбите в Китай. По-рано технологичните гиганти IBM, Hewlett-Packard и Microsoft също съобщиха за спад на търсенето в Китай през същия период.

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
18.11.2013
Dow Jones Industrial
15 976.02 (14.32)
Nasdaq Composite
3 949.07 (-36.90)
Стокови борси
18.11.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.03
Heating oil ($US/gal.)2.9200
Natural gas ($US/mmbtu)3.6200
Unleaded gas ($US/gal.)2.6600
Gold ($US/Troy Oz.)1 272.30
Silver ($US/Troy Oz.)20.36
Platinum ($US/Troy Oz.)1 411.00
Hogs (cents/lb.)89.90
Live cattle (cents/lb.)133.20

       Опознай България

Парк Стратеш - Ловеч

Паркът Стратеш се намира на едноименния хълм в северната част на Ловеч. Обхваща площ от около 1000 дка. Изграден е по проект на арх. Иванчев (1956 г.), Петко Еврев и Коста Енчев. Строителството се извършва с доброволния труд на населението и със строителната техника на местните предприятия. Първоначално се започва с изграждане на централната част - мястото около Белия паметник. Официалното откриване на парка става на 27 май 1964 г. Асфалтовите алеи минават покрай красиви езера, цветни алеи, декоративни дървета и храсти. На площадката при надвесената към реката скала, там, където през Освободителната война е била руска артилерийска позиция, е издигнат Белият паметник. В съседство са засадени дръвчета от екипажа на "Съюз 33"- Николай Рукавишников и Георги Иванов и техните колеги Александър Александров и Алексей Елисеев при посещението им в Ловеч на 16 май 1979 г. В западната част на парка се намира и Черния паметник, също посветен на руските освободители. В източната част на парка е едно от най-посещаваните места - зоопаркът, който е втори по големина в България както по площ, така и по видове животни.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.11.2013
Българска версия: 25889, Английска версия: 3056

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999