Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 15 ноември 2013 г., брой 3593
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(15.11.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.33630
USD/BGN   1.45566
CHF/BGN   1.58598
EUR/USD   1.3436*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Брилянт АД - София
Транзитна търговска зона АД - Варна
Зографски - частно акционерно дружество АД - София
Кераминженеринг АД - София
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ - София
Юнивърсъл Пропъртис АДСИЦ - София
Люк АДСИЦ - София
Автомотор Корпорация АД - София
Технова АД - София
Руен Холдинг АД - Кюстендил
Никром Тръбна мебел АД - Ловеч
БДЖ Булвагон АД - София
Млечен рай АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Третото тримесечие отбеляза най-силния ръст на икономиката от началото на годината. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0.8% на годишна база и с 0.6% спрямо периода април-юни 2013 г. Това показват експресните данни на Националния статистически институт за БВП през третото тримесечие на годината. Спрямо същия период на 2012 г. инвестициите (т. нар. бруто капиталообразуване) са се увеличили с 1.2%. Това обаче е много по-бавен ръст спрямо първата половина на годината, когато увеличението беше с 3 до 5%. Вътрешното потребление на домакинствата също продължава да спада - с 1% на годишна база. Показателят отбелязва съвсем слаб ръст спрямо второто тримесечие на тази година – с 0.2%, което е подобрение спрямо първото шестмесечие, когато спадът беше с над половин процент. 

Източник: Капитал

За периода 1 януари - 30 септември търговските банки в България са реализирали приходи от такси и комисиони в размер на малко над 1 млрд. лв. Освен традиционните такси и комисиони по откриване или закриване на сметки, карти, преводи, банките имат и някои интересни приходи. Така например при Уникредит Булбанк според действащата тарифа за физически лица, в случай, че желаете служител на банката да преброи повече от 10 броя монети, това ще ви струва 1.5%, или минимум 5 лв. Подмяната на негодните банкноти се таксува с 6%, но минимум 10 лв., въпреки, че това може да се направи в Българска народна банка безплатно. В случай, че физическо лице желае да закрие разплащателната си сметка това ще му струва 12 лв. Ако имате съмнителни банкноти в себе си и желаете те да бъдат проверени в клон на ОББ, това ще ви струва по 1 лв. на всяка банкнота. Банката е и една от най-скъпите при ползването на банкоматите й в случай, че картата ви е издадена от друга банка, докато проверката на баланса ви там е срещу 0.30 лв.

Източник: Дума

Дружества
Производство на вина от грозде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Черноморско злато АД - Поморие   24 500  
  2   Винекс Славянци АД - Славянци   22 710  
  3   Домейн Бойар Интернешънъл ЕАД - София   15 739  
  4   ЛВК Винпром АД - Търговище   15 700  
  5   Винекс Преслав АД - Велики Преслав   14 928  
  6   Винпром Ямбол ЕАД - Ямбол   13 760  
  7   Домейн Менада ЕООД - София   13 283  
  8   Винарска изба Хан Крум АД - Хан Крум   9 099  
  9   Винал АД - София   8 934  
  10   Катаржина Естейт ЕООД - София   7 848  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 14.11.2013
  Обща стойност (BGN): 916 129.26  
Брой търгувани компании: 43
Premium 239 061.35
Standard 633 687.93
АДСИЦ 42 676.44
Права 703.54
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София 14.29 %
ОЦК АД - Кърджали -8.68 %
BaSE - Акции: 4 382.81

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Заводът за калцинирана сода в Девня "Солвей Соди", който е част от белгийската група Solvay, ще инвестира 55 млн. лв. в ново съоръжение, което значително ще понижи разходите на дружеството и ще има голям екологичен ефект. Става дума за изграждането на дестилационна колона, с което сериозно ще намалее потреблението на пара в предприятието. Инвестицията е била одобрена преди броени седмици и трябва да приключи до 2015 г. Това стана ясно на представяне по случай 150-ата годишнина от създаването на Solvay. Проектът е част от мерките, които предприема белгийската група за икономии и оптимизиране на производството в Европа на фона на кризата на основни пазари и очакваното навлизане на нов голям играч в сектора до няколко години.

Източник: Капитал

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е взела решение да прекрати процедурата, която започна преди няколко месеца, за отнемане лиценза на "ЧЕЗ Електро България". Решението е взето на закрито заседание на ДКЕВР на 13 ноември. То подлежи на обжалване пред Върховния административен съд 14-дневен срок. „Нарушенията на Закона за енергетиката, въз основа на които са предприети действия за отнемане на лиценза на „ЧЕЗ Електро България“ АД не оказват влияние върху непрекъснатото и сигурно електроснабдяване на клиентите“, пише в решението.

Източник: Investor.bg

Денис Ершов е новият изпълнителен директор на "Петрол Холдинг", става ясно от последните промени в Търговския регистър и актуалния устав на дружеството. Смяната в Съвета на директорите е извършена на 13 ноември късния следобед като досегашното ръководство на компанията е било променено. От него са заличени имената на Митко Събев, Орлин Тодоров и Стоян Кръстев. Така в момента в Съвета на директорите, освен Ершов, който е и представител на дружеството, влизат още Александър Мелник, Кедилерли Арарат, Цветан Димитров и Мариана Брага. Допреди две години по 47,5% от акциите притежаваха Денис Ершов и Митко Събев.

Източник: Econ.bg

Делото за признаване на дълга на летище София в размер на 58 492 889 лв. към кувейтската компания МАК/АДМАК (Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi & Sons) влиза в Софийски градски съд.  Преди 16 месеца арбитражът при Международната търговска камара в Париж осъди летище София по иск, заведен през 2007 г. от МАК/АДМАК в ролята й на изпълнител на договора за строителство на новата пистова система. След 5-годишен спор арбитражът призна иска. МАК/АДМАК спечели договора за изграждане на новата полоса на летище София след тежък международен търг през март 2003 г. Проектът беше финансиран със заем от 12,3 млн. кувейтски динара ($40 млн. тогава) от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие. Строителството обаче се забави повече от година заради отчуждения и завърши в края на август 2006 г. Кувейтският изпълнител заведе иск срещу летище София за забавяне на разрешителното за строеж. От своя страна аеропортът предяви насрещни искове за 11 млн. долара.

Източник: Стандарт

Районният съд в Павликени отмени като незаконосъобразно наказателно постановление на митницата в Свищов за рекордната сума от 886 727 лева. Глобата е наложена на винарската изба „Ловико Лозари” заради държане на склад на алкохол във фалиралото павликенско предприятие „Росина”. Още преди 7 години собственикът на винпрома в Павликени „Ловико България” в несъстоятелност подал молба за налични стоки в данъчен склад, но те не били на дружеството „Ловико Лозари”, на което е наложена глобата. При проверка преди няколко месеца митничарите обаче открили 170 777 литра различни питиета в бившия винпром в Павликени. Според съда при съставяне на акта митничарите не са посочили дата на проверката, нито дата на нарушението, нито пък какво точно е то.

Източник: Борба - Велико Търново

Изпълнителният директор на "ТЕРЕМ" ЕАД доц. д-р Станчо Петков е освободен, обяви министърът на отбраната Ангел Найденов.  Найденов обяви необходимостта от уволнението така: "Увеличава се загубата в сравнение с минали години. Само за деветмесечието на тази година загубата на ТЕРЕМ и на дъщерните дружества надхвърля 7 млн. лева. Налице е продължаваща декапитализация на дружеството". Найденов подчерта, че в основата стои анализ и предложение на Съвета на директорите за освобождаване на изпълнителния директор.

Източник: Сега       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
15 ноември 2013 Проект на ОП "Конкурентоспособност" 2014-2020 г. Очакваме коментари!
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри
Новини от БСК и членовете на БСК

BUSINESSEUROPE: Необходими са и структурни реформи в ЕС, безработицата в България ще намалее с 0,3%

Броят на фирмите в сектор „Търговия на дребно“ в периода 2008-2012 г. намалява с 20 на сто. Това става ясно от анализ за развитието на сектор „Търговия на дребно“, изготвен от БСК, в изпълнение на проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони.

Пилотно предприятие: MyCompetence ни даде повече, отколкото очаквахме. ITW Ispracontrols Bulgaria и „Експерт партнершип" представиха внедряването на компетентностния подход в управлението на персонала с помощта на MyCompetence пред повече от 300 специалисти по човешки ресурс.


Предстоящи събития

19 ноември: Дискусия „Възможности за партньорство между Българската агенция по безопасност на храните и браншовите организации от хранителната и питейна индустрия“

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Икономически форум Китай – Централна и Източна Европа и възможност за участие на заинтересовани български фирми (26.11.2013), Букурещ

Семинар "Възможности за финансиране на проекти за енергийна ефективност" - 27.11.2013 г.

10-11 декември: Покана за участие в Българска национална изложба

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Влиянието в Европа на Volvo Car Corp не е застрашено въпреки хроничният свръхкапацитет на региона. Това заяви главният изпълнителен директор на шведската компания Хакан Самуелсон. "Ние сме по-скоро в добра позиция, като имаме две фабрики в Европа. Не мисля, че ще се повлияем от проблема със свръхкапацитета. Достатъчно сме гъвкави, за да се справим с малко по-ниските обеми в момента", каза Самуелсон. През октомври европейските продажби на Volvo отстъпиха с 4% до 181 434. Въпреки това компанията отчете добри резултати в Китай, където през тази седмица започна серийно производство на модела S60L. Европейските продажби на автомобили се очаква да намалеят за шеста поредна година през 2013 г., като новите регистрации ще паднат до около 12 млн. от 16 млн. през 2007 г. Една от причините Самуелсон да се уверен в доброто представяне на Volvo на Стария континент е, защото той вярва, че спадът в продажбите в региона върви към своя край.

Източник: Wall Street Journal

Америка

Здравната система на САЩ е много по-скъпа и много по-неефикасна от здравните системи на други развити индустриални страни и много американци искат да бъде сменена, се вижда от сравнително изследване. САЩ харчат 8 508 долара на човек или 17,7% от БВП за своята здравна система, с което далеч изпреварват Норвегия, която е на второ място с 5 669 долара. Това сочи проучване на фондация The Commonwealth Fund, в което се сравняват САЩ с други 6 развити страни. Американците повече от другите са склонни да не ходят на лекар заради високите цини на здравните услуги или да дават от джоба си голяма част от парите за медицински грижи, сочи анкета сред близо 2 000 души през юни 2013 г. Така всеки трети пълнолетен американец не е отишъл да се лекува в рамките на изминалата година, като в сравнение това са 14% от французите и едва 4% от шведите.

Източник: Associated Press

Азия

Японската йена поевтинява в четвъртък във всичките си основни кръстосани курсове заради обратната си корелация с фондовия пазар в Азия и последните данни за забавяне на икономиката на Япония през третото тримесечие на годината. Пазарните участници увеличиха експозициите си срещу йената заради очакванията, че Японската централна банка ще реагира с нови стимули срещу незадоволителния темп на възстановяване. Американският долар се възползва от нестабилността на йената е взе нов аванс по посока на психологическото 100,00. Двойката USD/JPY формира тази сутрин връх при 99,95, като все още остава под критичната граница. Индексът MSCI Asia Pacific, който измерва представянето на акциите на компаниите от тихоокеанския регион на Азия, се покачи с 1,3%, изтегляйки средства от активите с по нисък профил на риск, като йената например.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
14.11.2013
Dow Jones Industrial
15 876.22 (54.59)
Nasdaq Composite
3 972.74 (7.17)
Стокови борси
14.11.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.76
Heating oil ($US/gal.)2.9300
Natural gas ($US/mmbtu)3.6000
Unleaded gas ($US/gal.)2.6800
Gold ($US/Troy Oz.)1 286.30
Silver ($US/Troy Oz.)20.72
Platinum ($US/Troy Oz.)1 444.10
Hogs (cents/lb.)89.80
Live cattle (cents/lb.)134.52

       Опознай България

Смолянски планетариум

Планетариумът в Смолян е най-големият в България и е сред най-големите в Европа. Той е открит на 6 септември 1975 г. и досега се е превърнал в една от най-посещаваните туристически атракции на България. Той се състои от голяма звездна зала, обсерватория, библиотека и заседателни зали. Сърцето на Планетариума е кръглата звездна зала с диаметър 12.5 м. В него, с помощта на проектор - планетариум за космически полети, се пресъздава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското, възпроизвеждат се движенията на небесната сфера, Слънцето, Луната и планетите, различни астрономически обекти и явления. Също така Планетариумът разполага с 15 сантиметров телескоп-рефлектор, с който при ясно небе през деня могат да се наблюдават Слънцето и активните области от слънчевата фотосфера, а през нощта Луната, планетите и много звезди. От създаването си досега в Планетариума са заснети 7 слънчеви и 15 лунни затъмнения. Някои от фотографиите са уникални за България. От 1 януари 1995 г. той е член на Планетарната Общност, а от 2005 г. е сред 100-те национални туристически обекта.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.11.2013
Българска версия: 25883, Английска версия: 3056

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999