Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 14 ноември 2013 г., брой 3592
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(14.11.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.32865
USD/BGN   1.45794
CHF/BGN   1.58804
EUR/USD   1.3415*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Катекс АД - Казанлък
Агроенерджи инвест АДСИЦ - София
Чез Електро България АД - София
Агроенерджи АДСИЦ - София
Балканика Имоти АДСИЦ - София
Кейвит АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Най-голямото предизвикателство, пред което е изправена икономиката на Европа, е как да се задържи на пътя на възстановяването от финансовата криза, по който вече пое. Това е основното послание на Европейската комисия (ЕК) в нейния "Годишен обзор на растежа“. България остава под наблюдението на процедурата за прекомерните дисбаланси, за да се види дали премахването им е устойчиво. Освен нашата страна в „черния списък“ миналата година бяха поставени Белгия, Великобритания, Дания, Финландия, Франция, Унгария, Италия, Малта, Холандия и Швеция. През април страната ни е отчела макроикономически дисбаланси, в частност - влиянието на деливъриджа в корпоративния сектор, както и продължаващите промени във външните позиции, конкурентоспособността и трудовия пазар. Актуализираните данни показват, че само няколко индикатора са изключително високи, а именно – нетната инвестиционна позиция и безработицата. Изглежда, че през последните няколко години рисковете по външните позиции са намалели. Отрицателните нетни инвестиционни позиции остават високи (-80% от БВП), докато нетният външен дълг продължава да е значително нисък (+28,8% от БВП), като се има предвид размерът на преките чуждестранни инвестиции (+3,7% от БВП за 2012 г.).

Източник: Investor.bg

Правителството взе решение за почивните дни около Коледа и Нова година, като определи за почивен ден 23 декември 2013 година. Така официалната коледна ваканция става пет дни, от неделя, 22 декември до 26 декември, четвъртък. В замяна на това 21 декември, събота, ще бъде работен ден. Официални работни дни ще бъдат също 27 и 30 декември - това е времето, в което финансово-стопанските организации могат да приключат годината. 31 декември също е обявен за почивен ден, като заработването му ще бъде на 14 декември.

Източник: 24 часа

Износът на електроенергия през септември е спаднал рязко спрямо август, когато експортът отбеляза пикови за годината стойности. Износът е по-нисък и от същия месец през предходните години. Така в традиционно силното трето тримесечие, когато търсенето в Гърция и Турция дърпа износа до най-високи нива, тази година се наблюдава сериозно намаление, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). През септември са изнесени 378 хил. мегаватчаса електроенергия спрямо 1 млн. мегаватчаса през предходния месец. 

Източник: Капитал

Концесии

Правителството предостави на „Индустриални минерали БГ” ЕООД 35-годишна концесия за добив на кварцови пясъци от находище „Брусарци” – участъци „Смирненски” и „Брусарци”, информира правителствената пресслужба. Предвидените инвестиции за срока на концесията за обезпечаване на производствената дейност са в размер на 150 000 лв., а очакваните постъпления от концесионни плащания – над 1,43 млн. лв. без ДДС. Половината от тях ще постъпват по бюджета на община Брусарци.

Източник: Econ.bg

Регулирана информация

На 13.11.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи покана за общо събрание на акционерите на "Наш Дом - България" АД - Холдинг - София /5ND/

Дружества
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Кенар ЕООД - София   28 732  
  2   Филикон 97 АД - Пловдив   23 542  
  3   Дерони ООД - Хасково   20 029  
  4   Олинеза ООД - Костинброд   18 851  
  5   Палиррия България ЕАД - Нова Загора   18 687  
  6   Стар Фудс България ЕООД - София   18 081  
  7   Еко фрут 1 ООД - Пловдив   17 819  
  8   Кронос АД - София   14 612  
  9   Гривас ООД - Сливен   12 791  
  10   Ядки Детелина ЕООД - Севлиево   11 783  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 13.11.2013
  Обща стойност (BGN): 512 841.53  
Брой търгувани компании: 40
Premium 172 175.18
Standard 192 434.05
АДСИЦ 69 616.65
Облигации 6 011.52
Права 72 604.12
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София -30.00 %
ОЦК АД - Кърджали 9.50 %
BaSE - Акции: 7 209.49
BaSE - АДСИЦ: 17.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е установила, че лифтът "Двата моста" в курорта Пампорово, изграден от "Пампорово" АД, е незаконен. Липсват одобрени инвестиционни проекти от главния архитект на община Смолян. Установен е незаконен строеж на лифта "Двата моста" в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж. На "Пампорово" АД е съставен акт, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти.

Източник: Дума

60 на сто от парното тази зима във В. Търново ще е от топлинна енергия, произвеждана от изгарянето на слънчогледови люспи, дървесен чипс и пелети. Мощността на инсталацията е близо 6 мегавата. В “Топлофикация ВТ” сега се монтира котелът за алтернативното гориво на биомаса. Инвестицията е за половин милион лева, съобщи зам.-шефът на топлоцентралата инж. Красимир Игнатов. Той увери, че дружеството е готово за работа и при първите заявки от обществени и битови абонати започва поетапното пускане на парното.

Източник: Янтра - Велико Търново

Летище София вече ще може да приема самолети и при видимост от едва 75 метра, с което ще се намали броят на полетите, пренасочвани към други аерогари при много гъста мъгла, и ще се спестят неудобствата на пътниците от подобни мерки. Това става възможно от 14 ноември, когато влиза в сила по-висока категория – ІІІ В, на Системата за инструментално кацане, съобщиха от Министерството на транспорта. За да повиши категорията си, летище София е подменило стоманената ограда в чувствителната зона с радиопрозрачна от фиброармиран полимер. Тя позволява да се каца в много гъста мъгла и пречи на външно въздействие да изкривява лъча от антената, която насочва приземяването.

Източник: Монитор

Водещите международни агенции за кредитен рейтинг Moody's и Standard & Poors (S&P) определиха подинвестиционен рейтинг на БТК. Първата дава оценка B1 със стабилна перспектива, а втората BB- в позитивна перспектива. Рейтингът се определя заради обявеното намерение на компанията да емитира еврооблигации за 400 млн. евро с падеж през 2018 г. Преди около година подобна крачка направи и Корпоративна търговска банка (КТБ), като издаде емисия облигации за 150 млн. долара.

Източник: 24 часа

Дружеството Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ е реализирало печалба към трето тримесечие на годината, в размер на 1336 хил. лв. Като стойност, тя е стандартна за дружеството към този отчетен период.  Общите приходи на дружеството са 2594 хил. лв., което е с 23.94 % повече спрямо предходния период. Общите разходи отчитат ръст от 28.63 % спрямо предходния период до 1258 хил.лв.  Нетните приходи от продажби към края на септември 2013г. са в размер на 0 хил.лв. и представляват 0.00% от общите приходи. Спрямо третото тримесечие на 2012 година те се увеличават с %. Данните са от Баланс/Отчет на дружеството за трето тримесечие на 2013 г.

Източник: Money.bg       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
15 ноември 2013 Проект на ОП "Конкурентоспособност" 2014-2020 г. Очакваме коментари!
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри

Предстоящи събития

Включете се в дискусия с правителството за растежа и доходите в икономиката, организирана от Българския икономически форум (14-15.11.2013 г.)

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Икономически форум Китай – Централна и Източна Европа и възможност за участие на заинтересовани български фирми (26.11.2013), Букурещ

Семинар "Възможности за финансиране на проекти за енергийна ефективност" - 27.11.2013 г.

10-11 декември: Покана за участие в Българска национална изложба

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Рецесията в Италия вероятно се е проточила и през периода юли-септември за девето поредно тримесечие, съобщи главният икономист на италианското финансово министерство Лоренцо Кодоньо. Според него страната обаче ще успее да излезе от рецесията през последните три месеца на годината. Подобна прогноза наскоро направи и ръководителят на статистическия институт Антонио Голини. Италианската статистика утре ще публикува официалните данни за икономическия растеж през третото тримесечие. Кодоньо коментира пред информационната агенция, че финансовото министерство на Италия очаква свиване на икономиката от порядъка на 0,1 – 0,2%, след като през второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отчете спад от 0,3%.

Източник: Ройтерс

Америка

Съд наложи глоба от 2,7 млрд. долара на американската кафе верига Starbucks, която ще бъде заплатена на хранителния гигант Mondelez. Причината е едностранно прекратен договор за дистрибуция на кафе. През ноември 2010 г. Starbucks обяви, че прекратява договора си за дистрибуция с Kraft, чийто клон е Mondelez. Сиатълската компания обвини Kraft, че не са изпълнили задълженията си, което е било разтълкувано като "ерозия на марката". Starbucks решава да продава директно на дистрибуторите. Според Kraft, договорът с кафе веригата датира от 1998 г. и е за неопределен срок. От компанията твърдяха, че са увеличили продажбите до 500 милиона долара годишно през този период. Сумата е за компенсиране на на "пазарната стойност на договора, към която се прибавя премия и лихва за забава за неправилно прекратен договор".

Източник: Блумберг

Азия

Правителството на Япония е одобрило плановете за привличане на допълнителни 3 трилиона йени (30 млрд. долара) за изплащане на компенсациите на евакуираните от Фукушима и за почистване на зоната около разрушената ядрена централа. Тези нови, допълнителни разходи от една страна са признание за постоянно растящите разходи за проекта, а от друга - за затрудненията в постигането на първоначално поставените цели за намаляване на нивата на радиация в градовете и селата, засегнати най-тежко от ефектите от най-лошия ядрен инцидент от Чернобил насам. Новата програма за държавно финансиране ще увеличи сумата, предназначена за справянето с Фукушима, до еквивалента на малко над 80 млрд. долара. Тази сума не включва разходите за извеждане от експлоатация на шестте реактора във Фукушима - един процес, който се очаква да отнеме десетилетия.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
13.11.2013
Dow Jones Industrial
15 821.63 (70.96)
Nasdaq Composite
3 965.58 (45.66)
Стокови борси
13.11.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.88
Heating oil ($US/gal.)2.9000
Natural gas ($US/mmbtu)3.5700
Unleaded gas ($US/gal.)2.6300
Gold ($US/Troy Oz.)1 268.40
Silver ($US/Troy Oz.)20.44
Platinum ($US/Troy Oz.)1 432.00
Hogs (cents/lb.)90.77
Live cattle (cents/lb.)134.50

       Опознай България

Самоводската чаршия

Самоводската чаршия във Велико Търново се създава през 60-те и 70-те години на XIX в., когато градът започва да расте на запад. Оформят се две улици с търговски и занятчийски дюкяни, работилници и ханове. Едната от тях започва от малък площад, сега известен като Самоводски пазар. През годините на Възраждането тук са бакалската, опинчарската, ковашката и др. чаршии, хаджи Давидовият, хаджи Великовият и на Атанас Йоноолу ханове. Тук е и метохът на Хилендарския манастир. По уличката, която тръгва на запад от Самоводския пазар, наред със занятчийските работилнички се намира запазеният и днес хан на Хаджи Николи. След Освобождението тази стопанска част на Търново запазва дълго традициите на възрожденските занаятчийски чаршии. Тя става символ на занаятчийско-търговския характер на стария град. Днес занятчийската чаршия е значим музеен обект във Велико Търново. Изграждането на комплекса, който включва Самоводския пазар и чаршията е част от програмата за развитие на Велико Търново като исторически, културен и туристически град. Комплексът се състои от реставрирани и адаптирани възрожденски или следосвобожденски къщи с характерната за търновския стръмен терен раздвижена архитектура. Между тях е и родната къща на Емилиян Станев.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.11.2013
Българска версия: 25886, Английска версия: 3056

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999