Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 11 ноември 2013 г., брой 3589
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(11.11.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.34161
USD/BGN   1.45621
CHF/BGN   1.58985
EUR/USD   1.3431*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Вега Секюрити 1 АД - София
Кораборемонтен завод Порт - Бургас АД - Бургас
Италмодалуче България ЕООД - Пловдив
КТЗ Болгар АД - София
Ню Сии Лоджистикс ЕАД - Варна
Прокредит Развитие България АД - София
БСТ Тръст АД - Пловдив
Многопрофилна болница за активно лечение - Пирдоп ЕАД - Пирдоп
Металорежещи машини АД - Асеновград
ПФК-Черно море АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За 24 години България създаде нов феномен – потомствени безработни. Това са 40 000 млади хора между 15 и 29 години, на които и родителите са безработни. Младежи, които никога не са имали първо работно място, които имат ниско образование и никаква квалификация. Младежи, за които пазарът на труда е затворен завинаги. Това коментира изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на дискусия за младежката безработица, организирана от Европейската комисия. Според данните на БСК всеки четвърти безработен младеж е с висше образование. 30 процента от безработните млади хора никога не са започвали работа, почти толкова са младежите, които нито учат, нито работят. Тревожна е и тенденцията за „оголването“ на цели професионални направления в икономиката. Средноквалифицираните кадри са на изчерпване и това води до феномена на места за хора със средно-техническо образование да работят инженери. Божидар Данев представи на всички участници Информационната система за оценка на компетенциите MyCompetence, като подчерта, че на нея всеки може да провери знанията, уменията и компетенциите си и съответствието им с професионалните стандарти, разбработени от бизнеса.

Източник: БСК

По отношение на производството на млечни продукти България е на едно от последните места в ЕС. През 2012 година у нас са произведени 514 хил. тона млечни продукти. След нас са единствено Люксембург, където са произведени 278 млн. тона и Кипър с произведени 154 млн. тона млечни продукти. Това показват последните данни на Евростат. В Германия производството на мляко и млечни продукти достига обеми от около 29 млн. тона. Германия е и една от петте държави, която надхвърли квотата за производство на мляко през миналата година. Останалите са Австрия, Дания и Полша. В същото време България не успява да усвои дори и половината от отпуснатите от ЕС квоти за млечни продукти.

Източник: Дума

Дружества
Издателска дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Агенция Стрела ЕООД - София   35 490  
  2   Пресмаркет ЕООД - София   22 928  
  3   Просвета София АД - София   22 647  
  4   Анубис Булвест ООД - София   18 497  
  5   168 часа ЕООД - София   16 869  
  6   Сиела Норма АД - София   15 331  
  7   Телеграф ЕООД - София   13 131  
  8   Санома Блясък България АД - София   11 368  
  9   Стандарт Нюз АД - София   9 903  
  10   Издателство за списания Медия ЕООД - София   4 690  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 08.11.2013
  Обща стойност (BGN): 1 623 567.16  
Брой търгувани компании: 46
Premium 90 934.75
Standard 318 635.69
АДСИЦ 499 804.40
Облигации 714 125.12
Права 67.20
Най-голяма промяна в цените
Унипак АД - Павликени -18.42 %
Кораборемонтен завод - Одесос АД - Варна 6.67 %
BaSE - Акции: 35 073.95

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

С решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от петък (8 ноември) изпълнителния директор на дъщерната му компания "Булгаргаз" - Димитър Гогов, бе изненадващо освободен. Отлично осведомени източници заявиха , че основната причина за смяната му са подписани 16 анекса към договора с "Овергаз Инк" (в която 50% от собствеността са на "Газпром").  Проверка в Търговския регистър показа, че в Агенцията по вписванията вече е внесено заявление с решение на борда на директорите на Българския енергиен холдинг на мястото му да се впише Шишман Антонов Чаушев, който е бил директор на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите във Видин

Източник: Банкеръ

На фона на всеобщите съкращения великотърновската компания „Мегапорт” разкрива почти 40 нови работни места. Според Мирослав Младенов, мениджър по развитие на дружеството, на служителите се осигурява даже транспорт. Фирмата започва работа по проект за повишаване на конкурентоспособността и зелен растеж чрез разширяване на рециклиращите мощности по програма „Инвестиции в зелена индустрия” с помощта на Европейския фонд за регионално развитие. Ще бъдат закупени нови, съвременни машини, които ще позволят увеличаване на капацитета и много по-ефективно рециклиране на фолиа и торбички.

Източник: Борба - Велико Търново

"Труд" АД спечели приза в категория „Средни и големи фирми“ в конкурса „Най-добра българска фирма на годината“. Фирмата произвежда широка гама плътни и лекотегловни огнеупорни изделия, тухли и материали. Подгласници в категорията станаха фирмите "Виденов груп" ЕООД (производство и търговия с мебели) и "Колев и Колев" ООД (производство и търговия на едро и дребно с детски обувки и стоки). В категория „Микро и малки български фирми“ призът получи „Рея фиш“ ООД. Тя се занимава с отглеждане, преработка и търговия с риба и рибни продукти от 1994 година. На второ и трето място бяха класирани съответно „Гаврош“ ЕООД – производство на сладкарски изделия и "Анимарт" ООД – фирмата създава анимационни и корпоративни филми, като организира и провежда Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер".

Източник: Profit.bg

Най-малко 20 млн. евро ще е инвестицията за изграждането на летище край гоцеделчевското с. Мусомища. Това коментира експерт от ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) към транспортното министерство. Инвеститорът "Хелт енд уелнес" АДСИЦ вече разполага с одобрен от ГД ГВА генерален план за развитие на аеропорта. Той предвижда пълна рехабилитация на пистата на бившето военно летище, която е дълга 2100 м, повишаването на товароносимостта й и разширяването й от 25 на 45 метра. Така тя ще може да обслужва среднотонажни самолети от фамилиите на "Еърбъс А320" и "Боинг 737".Инвеститорът планира летището да е готово за зимния сезон на 2015/2016 година. То ще обслужва основно чартърните полети с туристи за ски курортите в Банско и Добринище и СПА комплексите в Пиринския край, включително и Сандански.

Източник: Стандарт

Веригата за цигари и вестници Lafka, собственост на "Булгартабак" чрез "Табак маркет", продължава своята експанзия с помощта на общината и в още един голям областен град - Кърджали. Oбщинският съвет прие инвестиционното предложение на "Булгартабак" да бъде проведен конкурс за общо 21 нови павилиона за цигари и вестници в града. Според одобреното предложение на кмета кандидатите за наематели трябва да представят финансово-обезпечена инвестиционна програма за не по-малко от 300 хил. лв. в павилиони и да внесат гаранция от 50 хил. лв., че в срок до шест месеца ще изпълнят програмата си.

Източник: Капитал

Инж. Лазар Лазаров е назначен за главен директор на Международен панаир Пловдив. Той пое поста от д-р Иван Соколов, който неотдавна бе избран за председател на Съвета на директорите на дружеството. Негов изпълнителен директор остава Богомил Бонев, съобщиха от пресцентъра на панаира. Досега Лазаров беше член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), а от септември 2011 до август 2013 г. - негов председател.

Източник: Агенция Фокус       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
15 ноември 2013 Проект на ОП "Конкурентоспособност" 2014-2020 г. Очакваме коментари!
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри

Предстоящи събития

11 ноември: КОНКУРС „ОХРАНИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2013”. Срок за регистрация - 20 октомври.

Заключителна конференция по проект GO4EMAS – основни изисквания и ползи от внедряването на EMAS – 13 ноември 2013 г.

Включете се в дискусия с правителството за растежа и доходите в икономиката, организирана от Българския икономически форум (14-15.11.2013 г.)

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Икономически форум Китай – Централна и Източна Европа и възможност за участие на заинтересовани български фирми (26.11.2013), Букурещ

10-11 декември: Покана за участие в Българска национална изложба

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Търговията в Обединеното кралство отново показа признаци на слабост в края на третото тримесечие, след като търговският дефицит на страната нарасна до 3,26 млрд. паунда през септември. Макар и покачвайки се минимално спрямо отчетените през август 3,25 млрд. паунда, измерителят изненада неприятно пазарните анализатори, които прогнозираха спад до 2,7 млрд. паунда. За последно търговският дефицит бе по-голям през октомври 2012 г. Същевременно дефицитът при търговията със стоки също не оправда прогнозите, покачвайки се до 9,8 млрд. паунда. Според експерти разочароващите резултати вероятно ще имат отрицателен ефект върху второто преразглеждане на растежа на британската икономика през третото тримесечие.

Източник: BBC

Америка

Светлина и сянка при портала за сделки Groupon - въпреки че дружеството е в състояние под ръководството на новия си шеф отново да расте, същевременно за пореден път отчита загуба. В крайна сметка Groupon отчита през третото тримесечие загуби от около 2,6 млн. долара, спрямо загуба от 3 млн. долара през същия период на миналата година, обяви компанията в четвъртък. За текущото четвърто тримесечие Groupon очаква приходи от между 690 и 740 млн. долара, а анализаторите очакваха около 723,7 млн. долара. Но и за последното тримесечие с важния коледен бизнес Groupon не таи много надежда за печалба. Акциите паднаха с 9% в следборсовата сесия. Компанията страда от високи разходи. В крайна сметка, продажбите през тримесечието са се увеличили с 5 на сто до 595 млн. долара. Анализаторите обаче очакваха приходи в размер на 615,69 млн. долара.

Източник: New York Times

Азия

Търговският излишък на Китай се е разширил през миналия месец, изпращайки нов сигнал към пазарите, че растежът на икономиката се стабилизира. Износът на втората по сила икономика в света се е покачил с 5,6% на годишна база през десетия месец след неочаквания спад с 0,3% през септември, показаха данните на Генералната митническа администрация на Китай. Анализаторите очакваха експортът да се покачи с 1,5 на сто. В същото време растежът на вноса остана стабилен през октомври, покачвайки се малко над очакванията с 7,6%. Експертите от инвестиционната банка Standard Chartered обясняват ръста с подобряването на бизнес доверието. По този начин общият търговски излишък на Китай нарасна до 31,1 млрд. долара спрямо 15,2 млрд. долара месец по-рано. Резултатът надхвърли пазарните прогнози за покачване до 24,28 млрд. долара.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
08.11.2013
Dow Jones Industrial
15 761.78 (167.80)
Nasdaq Composite
3 919.23 (61.90)
Стокови борси
08.11.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)94.60
Heating oil ($US/gal.)2.8700
Natural gas ($US/mmbtu)3.5600
Unleaded gas ($US/gal.)2.5500
Gold ($US/Troy Oz.)1 284.60
Silver ($US/Troy Oz.)21.32
Platinum ($US/Troy Oz.)1 442.90
Hogs (cents/lb.)88.12
Live cattle (cents/lb.)132.40

       Опознай България

Свети Мина

На 11 ноември православната църква отбелязва празника на Свети Мина, известен като чудодеен лечител и прочут със смелостта си воин. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. На 11 ноември имен ден празнуват Мина, Виктор, Виктория, Викентий.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.11.2013
Българска версия: 25885, Английска версия: 3054

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999