Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 06 ноември 2013 г., брой 3586
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(06.11.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.32754
USD/BGN   1.44941
CHF/BGN   1.59049
EUR/USD   1.3494*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Красикапласт АД - Асеновград
Еуропапир България АД - Русе
Асарел Инвестмънт ЕАД - София
Строителна Механизация АД - Шумен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

С близо 12% дял от общата промишлена продукция и над 16% от продуктовия износ на страната през миналата година металургичният сектор устойчиво е останал една от ключовите индустрии в България. През първите девет месеца на тази година съживяване има в цветната металургия, но производството в стоманодобива продължава да намалява, отчетоха от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) по повод Деня на металурга 5 ноември. Показателите са се влошили в сравнение с предходната година, което се дължи както на външни фактори като икономическата криза и свитото потребление на основни пазари, така и на вътрешни проблеми като рязкото увеличение на цените на енергоносителите за промишлеността.  Данните към края на септември показват, че спрямо същия период на миналата година обемът на произведената течна стомана е намалял с 25%, а ръст от около 15% се отчита единствено при производството на дълъг прокат (арматура и профили). По-различно е положението в цветната металургия, където България се оформя като важен играч на европейско ниво. В страната се произвеждат близо 14% от медта и 4-5% от цинка и оловото на ЕС, като в същото време населението е около 1.5% от това на ЕС. За последните десет години общите инвестиции в металургията са над 4 млрд. лв., 30% от тях са директно в опазване на околна среда. Средства са вложени също в конкурентоспособност, разширяване на продуктовата гама на предприятията и намаляване на енергоемкостта. В резултат на направените инвестиции брутната добавена стойност на зает в сектора е три пъти по-висока от средната за преработващата промишленост - 49.1 хил. лв. спрямо 18.5 хил. през 2012 г. За последните пет години енергийното потребление на единица продукция е спаднало над 30%. Само през 2012 и 2013 г. в сектора са инвестирани около 400 млн. лв. Сред най-големите проекти са тези на КЦМ (над 200 млн. лв.), "Аурубис България" (близо 100 млн. лв.), "Алкомет" (60 млн. лв.). Инвестиции се правят и в "Стомана индъстри", "София мед", Промет стиил", "Етем".

Източник: Капитал

Европейската комисия (ЕК) понижи очакванията си за развитието на българската икономика през 2013 и 2014 г. Публикуваната есенна прогноза на Брюксел е за ръст на БВП на страната от 0.5% през настоящата година при очаквани 0.9% през пролетта. За 2014 г. пък предвижданията се понижават от 1.7% на 1.5%, което е с 0.3 процентни пункта под заложеното от правителството в бюджета. Като основен двигател на растежа в доклада за България се посочват потреблението на домакинствата и частните инвестиции.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на превозни средства, без автомобили
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Крос ООД - Монтана   63 310  
  2   Трансвагон АД - Бургас   63 294  
  3   Булярд Корабостроителна индустрия ЕАД - Варна   54 852  
  4   Вагоноремонтен завод 99 АД - Септември   37 273  
  5   Макском ЕООД - Царацово   37 132  
  6   Кораборемонтен завод - Одесос АД - Варна   25 206  
  7   Тракция АД - Самуил   19 864  
  8   Лидер 96 ООД - Пловдив   18 521  
  9   Спринтер ООД - Монтана   14 745  
  10   Марин Индустрис Сървисис ЕООД - Варна   14 497  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 05.11.2013
  Обща стойност (BGN): 993 741.25  
Брой търгувани компании: 38
Premium 63 369.06
Standard 589 479.95
АДСИЦ 340 740.27
Права 151.97
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Варна АД - Варна 9.65 %
Кораборемонтен завод - Одесос АД - Варна -9.63 %
BaSE - Акции: 32 518.08
BaSE - АДСИЦ: 290 021.75

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Министърът на културата Петър Стоянович е сменил целия Съвет на директорите на НДК. Заповедта е с дата 4 ноември 2013 г. С нея се освобождават Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, Стоян Стоянов, Радка Петрова и Митко Тодоров. Договорите, сключени с тях за възлагане управлението на държавното акционерно дружество, се прекратяват. Всеки от освободените ще получи обезщетение от три месечни заплати. Нито един обаче не е освободен от отговорност. Решението трябва да влезе в сила от датата на вписване на промените в Търговския регистър.

Източник: 24 часа

Над 4,2 млн. лв. неразплатени задължения от страна на болници в цялата страна принудиха фармацевтичната фирма „Фаркол“ да ограничи доставките на лекарства и консумативи към здравните заведения. Спрямо някои от тях ще бъдат предприети и по-драстични мерки – спиране зареждането със здравни продукти и блокиране на банкови сметки, съобщиха от компанията. С най-големи просрочия към дистрибутора са МБАЛ-Бургас с общи задължения над 1,3 млн. лв., болница „Пирогов“ с над 1,2 млн. лв., МБАЛ „Хаджи Димитър“-Сливен с над 530 хил. лв., Военно-медицинска академия с над 440 хил. лв. и др.

Източник: Investor.bg

Българската компания Grafixoft участва в консорциума – изпълнител на иновативен проект за производство на „умни тъкани”, финансиран от Седма рамкова програма на ЕС за научни изследвания и технологично развитие. Началото на проекта CREATIF беше обявено на 1 октомври. Общите разходи по начинанието възлизат на 4,4 млн. евро, като от тях 3,35 млн. евро са финансиране от ЕС. Продължителността на проекта е 36 месеца (3 години), като началната дата е 1 октомври 2013 г., а крайната – 30 септември 2016 г., показва справката в официалния сайт на Седма рамкова програма на ЕС.

Източник: ComputerWorld e-Daily

Държавната компания "Информационно обслужване" ще разработи дългоочакваната система за онлайн продажба на билети.  Договорът между изпълнителя и железниците вече е сключен, но точната стойност на сделката още не се знае. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 66 000 лв. С бъдещата система ще може да се купува електронен билет и да се резервира място, като плащането ще става по правилата на "E-pay" и "Борика".

Източник: Сега

Водещият оператор на центрове за данни в Европа TeleCityGroup обяви навлизането си на българския пазар чрез придобиване на 100% от местния дейта център 3DC. Инвестицията на TeleCityGroup е стратегическа, но официално цена за нея не е обявена и коментирана. Компания е привлечена от местоположението на българския център за данни, който се намира в София, и едновременно предоставя добър достъп до пазара на Балканите, както и връзка между държавите в Европейския съюз и Турция.

Източник: Капитал

На 11 ноември в 11 часа синдикът на „Кремиковци“ Цветан Банков е обявил поредния търг за активи на фалиралия комбинат - 7 декара поземлен имот с начална цена 40 128 лв.  Това е един от последните активи на някогашния металургичен гигант, който бе открит на 5 ноември 1963 г. Производствената площадка е собственост на фирмите „Надин трейдинг“, „Валпет консулт“ и „Елтрейд къмпани“, които я купиха за 316 млн. лв. чрез финансиране от Първа инвестиционна банка. Рудникът е собственост на бизнес дамата Цвети Борисова срещу сумата от 673 хил. лв., а хвостохранилището е на украинския бизнесмен Виктор Демянюк, който ще извлича ценни метали от кремиковските отпадъци. Отделно са разпродадени сгради, халета и апартаменти, техника, тухли, желязо и други материали.

Източник: Преса

Националната електрическа компания (НЕК) е на път да заведе арбитражни и съдебни искове срещу трите регионални доставчика на ток в България – EVN, ЧЕЗ и "Енерго-про". Причината според държавната компания са фактурирани от нея стари вземания, които електроразпределителните фирми не са покрили. Това показва решение, публикувано на сайта на Агенцията за обществени поръчки, с което НЕК възлага на адвокатското дружество "Иванов и Нешев" да представлява енергийната компания по трите процеса.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
15 ноември 2013 Проект на ОП "Конкурентоспособност" 2014-2020 г. Очакваме коментари!
30 ноември 2013 Допитване до работодатели относно компетенциите на икономическите кадри
Новини от БСК и членовете на БСК

МЕТАЛУРЗИТЕ ОТБЕЛЯЗАХА СВОЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК. В рамките на програмата на честването беше представен Анализ на компетенциите на работната сила в сектор „Металургия“-2013 г., който поставя акцент върху текущите тенденции и проблеми на предприятията в металургичния бранш, както и потребностите им от работна сила с определена квалификация, умения и компетенции.


Предстоящи събития

7 ноември: Дискусия - Възможности за подготовка на проекти по поканата за „Технологична модернизация в малки и средни предприятия“

8 ноември: MyCompetence ще бъде представена пред участниците в годишния HR-форум, организиран от БАУХ

11 ноември: КОНКУРС „ОХРАНИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2013”. Срок за регистрация - 20 октомври.

Заключителна конференция по проект GO4EMAS – основни изисквания и ползи от внедряването на EMAS – 13 ноември 2013 г.

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

10-11 декември: Покана за участие в Българска национална изложба

Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Гръцкото финансово министерство се подготвя да проведе тежки разговори с международните кредитори. Коалиционното правителство в южната ни съседка трябва да убеди "Tройката", че не са нужни нови икономии и да договори следващия спасителен транш. Представителите на Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) започнаха срещата си с финансовия министър Янис Стурнарас във вторник сутринта. Преди срещата се появиха съмнения дали тя ще се състои след последните коментари, които отправи Атина по отношение на финансовия си дефицит. Въпреки това в понеделник гръцкият Андонис Самарас обяви, че различията могат да се решат. Опитвайки се да потуши обществените опасения, Самарас заяви пред нацията, че страната не е "във война" с международните кредитори.

Източник: Associated Press

Америка

Финансовите компании в САЩ съкращават десетки хиляди работни места заради проблемите с ипотеките, слабата икономика, ръста в онлайн банкирането и новите регламенти. През първите девет месеца на 2013 г. секторът обяви 49 000 съкращения, с което постави рекорд сред всички индустрии, сочи доклад на Challenger Gray &Christmas. Бюрото за трудова статистика също потвърждава данните, подчертавайки, че през септември финансовите компании са загубили 7200 работни места, а месец по-рано съкращенията са били 5900. Като цяло секторът се възстановява много по-бавно от финансовата криза от 2008 г. в сравнение с други сектори. Много от последните загуби произтичат от покачването на лихвените проценти и в резултат от спада на активността на рефинансирането на ипотечните кредити. Лихвите по 30-годишните фиксирани ипотеки са се увеличили до 4,13%, а през май бяха 3,35%.

Източник: Associated Press

Азия

Южнокорейската компания Hyosung Group е разработила нов тип термопластичен полимер, наречен "поликетон", съобщава сеулският телевизионен канал Ариран. Определян като "материал мечта", полимерът показва по-голяма устойчивост на химикали и разтворители. Освен това той може да издържа на врящ нефт при температула 200 градуса по Целзий. Според компанията, поликетонът може да се използва като заместител на найлона. Химическата му устойчивост е подходяща за използване в автомобилната промишленост и производството на синтетични влакна. Компанията вярва , че благодарение на силата и издръжливостта на поликетона той има голямо бъдеще. Hyosung Group е инвестирала около 50 млн. долара през последните десет години за разработването и комерсиализацията на "материала мечта". Компанията започна масовото му производство миналия месец и до 2015 г. планира да произвежда годишно по 50 000 тона поликетон.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
05.11.2013
Dow Jones Industrial
15 618.22 (-20.90)
Nasdaq Composite
3 939.86 (3.27)
Стокови борси
05.11.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.37
Heating oil ($US/gal.)2.8600
Natural gas ($US/mmbtu)3.4700
Unleaded gas ($US/gal.)2.5200
Gold ($US/Troy Oz.)1 308.10
Silver ($US/Troy Oz.)21.64
Platinum ($US/Troy Oz.)1 450.00
Hogs (cents/lb.)88.25
Live cattle (cents/lb.)132.05

       Опознай България

Деветашка пещера

Деветашката пещера се намира на около 15 км североизточно от гр. Ловеч, на десния бряг на р. Осъм. Тя е една от най-големите пещери в България и впечатлява с размерите си (дълга е 150 м, а входът й е висок 35 м) и природните си дадености. Археологическите разкопки свидетелстват, че е заселена през късния палеолит. Културните пластове доказват, че е обитавана и през следващите епохи - неолит, енеолит, бронзова и желязна епоха, средновековие. Някои от най – интересните Неолитни находки по българските земи, са открити именно в нея. Деветашката пещера е открита през 1921 г., а през 1950 г. е била използвана за съхранение на петрол. В момента този природен феномен е обявен за паметник на културата и защитен природен обект с национално и международно значение.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.11.2013
Българска версия: 25890, Английска версия: 3055

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999