Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 25 октомври 2013 г., брой 3578
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(25.10.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.29100
USD/BGN   1.41675
CHF/BGN   1.58972
EUR/USD   1.3805*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0.03%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Пътстройинженеринг АД - Враца
Юнайтед пропъртис АДСИЦ - София
Зиесто АД - Варна
ЗИК-22 АД - Варна
Алерион България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Заделянето на крупни целеви резерви под едноличното управление на кабинета ще бъде дългосрочна политика в мандата на правителството "Орешарски". За 3 години кабинетът възнамерява да разпредели без санкция на парламента общо 2.6 млрд. лв. Парите публично се представят като заделени в целеви фондове, но реално структуриране на такива фондове не се предвижда, а средствата ще се изразходват по усмотрение на кабинета. Проектобюджет 2014 предвижда създаването на нов резерв "Икономически растеж и държавност" под прякото управление на кабинета. За догодина в резерва ще има 640 млн. лв., като до 500 млн. лв. ще бъдат разпределени за реализирането на инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", а други 100 млн. лв. са предвидени за програми в сферата на образованието. В резерва са планирани и 20 млн. лв. за финансиране на програми за развитие на иновациите, както и 20 млн. лв. за бойна подготовка и готовност. През 2015 и 2016 г. този резерв ще расте, показва тригодишната бюджетна прогноза.

Източник: Сега

Парламентът на България върна възможността чужденци да получават разрешение за постоянно пребиваване, които са вложили поне 1 млн. лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок от минимум пет години. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в Закона за чужденците в Република България. Чужденци, увеличили инвестицията си на 2 млн. лева, ще се възползват от по-благоприятни условия за получаване на разрешение за постоянно пребиваване, както и техните семейства. Това ще се прилага и за молбите за придобиване на българско гражданство по натурализация, подадени до влизането на промените в сила. Контролът и надзорът върху извършените инвестиции ще бъдат възложени на Българската агенция за инвестиции.

Източник: Investor.bg

Приватизация

Четири от търговските дружества на армията ще бъдат предложени за продажба, съобщава военният министър Ангел Найденов. В момента се оценява стойността на "Военно издателство", и на три ДКЦ-та - бивши поликлиники в Бургас, Хасково и Стара Загора. Това е само част от програмата на ръководството на МО, с която се цели освобождаване на армията от неприсъщи дейности. Министърът вече обяви, че първоначалната цена за него ще бъде не по-малко от 5 млн. лева. Той съобщи още, че ще преобразува фирма МОБА ЕООД в държавно предприятие, за да може да му възлага директно задачи за охрана на военни обекти. Военният министър възнамерява да се вадят и активи от останалите дружества на армията, за да се приватизират. В момента МО е собственик на 100% от многопрофилна болница "Вита", санаториум в Наречен, ТЕРЕМ, "Интендантско обслужване", "Снабдяване и търговия - МО", "Военно строителство", ПРОНО и "Армстройинвест". Армията държи 30% от Авиостроителна компания и 4% от Застрахователно дружество "Армеец".

Източник: Дарик радио

Дружества
Производство на изделия от бетон, гипс и цимент
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Хидробетон ООД - Казичене   29 750  
  2   Баумит България ЕООД - Елин Пелин   23 080  
  3   Златна Панега Бетон ЕООД - София   15 756  
  4   Брамак покривни системи ЕООД - Силистра   14 710  
  5   Ксела България ЕООД - София   13 841  
  6   Атмикс ООД - София   13 064  
  7   Стимекс ЕООД - Варна   11 133  
  8   ДК Домостроене АД - Бургас   7 256  
  9   Бетон ЕООД - Сандански   7 149  
  10   БГ Бетон ООД - София   6 284  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 24.10.2013
  Обща стойност (BGN): 816 983.09  
Брой търгувани компании: 36
Premium 59 857.76
Standard 192 962.49
АДСИЦ 61 016.88
Облигации 503 145.96
Най-голяма промяна в цените
Елхим Искра АД - Пазарджик -9.85 %
Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол 4.64 %
BaSE - Акции: 20 674.90
BaSE - АДСИЦ: 3 480.42

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Швейцарско-австрийска компания ще строи завод за рибни деликатеси в Айтос. По потвърдена информация става въпрос за ръчно белени скариди. На 1-ви май 2014 год. заводът ще отвори врати. В него ще работят 250 души. Предприятието ще се изгражда върху частен терен на около 2.5 дка. Той се намира в посока с. Карагеоргиево, в района на бившите казарми. Компанията има намерение след време да разшири дейността си с друго производство. От "Платиниум инвестмънт" ООД са известни в света със своите предприятия за рибни деликатеси. Продукцията от Айтос ще е за външния пазар. Одобрен е работният проект на предприятието. Най-късно в началото на следващия месец започва строежът на завода.

Източник: Бургас - днес и утре

Проектанти започват работа по летище Пирин край Гоце Делчев. Инвеститорът "Хелт енд уелнес" АДСИЦ възложи поръчката на инженеринговата компания "Щраплан", която има опит в изграждането на инфраструктурни проекти. Според договора до 30 ноември 2014 трябва да бъде готов подробният устройствен план на площадката и да е извадено разрешително за строеж на фаза одобрен идеен проект. Летището трябва да заработи през 2015 година, като така подпомогне развитието на зимния туризъм в района. То ще се появи на мястото на бивше военно летище и ще е с капацитет да поема 3 хил. полета годишно. Вече е осигурен и крайният купувач на обекта, когато бъде завършен. Това е компанията "Бромак инвест", с която е сключен предварителен договор за продажба на обща стойност 8.6 млн. евро без ДДС. Купувачът е свързан с банкера Цветан Василев. Неговата банка КТБ пък е акционер в "Хелт енд уелнес". Бъдещото летище Пирин ще бъде седмото малко летище, което ще приема граждански полети, освен по-големите 5 летища в страната. То ще се простира на площ от 874 680 кв.м и ще се състои от една писта с дължина 2100 м и широчина 25 метра, както и от пътнически терминал, пише в инвестиционния проект. Капацитетът му ще позволява обслужването на 100 хил. души годишно. Летището ще приема граждански и чартърни полети за нуждите на туристическата индустрия в района.

Източник: Капитал

"Газпром" стана спонсор на ПФК "Локомотив" (Пловдив). Предстои в най-скоро време да бъде подписан и официалният договор между двете страни. След неговото сключване ще стане ясно как бензиностанции “Газпром” ще партнират на футболен клуб Локомотив. 

Източник: Медия Пул

Победителитe в четирите отделни категории в годишната класация на най-добрите работодатели от технологичния сектор у нас – “ТОП ИКТ Работодател”, са SAP Labs Bulgaria – в категория “Развой на софтуер”, Ericsson Telecommunications Bulgaria – “Телекомуникации”, Bulpros Consulting – “ИТ услуги” и 60K – аутсорсинг на ИТ услуги (ITO).  Във второто издание на “ТОП ИКТ Работодател” взеха участие 26 компании (колкото и през 2012 година), като броят на служителите, попълнили въпросник за ангажираност, достигна 2151(1771 през 2012 г.). 

Източник: ComputerWorld e-Daily

Куриерската компания "Спиди" има силен ръст на приходите си за деветмесечието, а за цялата година прогнозите са увеличението спрямо резултатите от 2012 г. да се запази. Това съобщиха от публичното дружество по време на представянето на електромобилите, закупени по проекта Speedy goes green. Покупката на вановете с марка Renault Kangoo Zero Emission беше обявена още преди няколко месеца, като вложението в тях е 800 хил. лв. Очаква се инвестицията да се изплати за около пет години. Данните показват близо 47 млн. лв. приходи за деветмесечието, с над 20% увеличение на годишна база. Ръстът на печалбата изпреварва този на оборота и е с близо една четвърт по-висок спрямо септември миналата година до 8 млн. лв.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 октомври 2013 Проект на Закон за фискален съвет"
31 октомври 2013 Законопроекти в икономическата сфера, внесени в Народното събрание"
31 октомври 2013 Проект на ЗИД на Закона за здравословни и безопасни условия на труд
03 ноември 2013 Проект на Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в РБ
04 ноември 2013 Проекти за промени в два закона за земеделските земи.
Новини от БСК и членовете на БСК

Срещу демонополизацията на НЗОК се обявиха участниците в дискусия по проблемите на здравеопазването, организирана от БСК


Предстоящи събития

25 октомври: Две комисии към НСТС ще обсъждат проектобюджетите на Република България и на НЗОК за 2014 г.

29 октомври: Дискусия "Дуалната система в обучението в подкрепа на младежката заетост - опитът на "Хенкел"

Специализирана изложба WorldFood Ukraine – International Food and drink exhibition (29.10-02.11.2013 г., Украйна)

8 ноември: MyCompetence ще бъде представена пред участниците в годишния HR-форум, организиран от БАУХ

11 ноември: КОНКУРС „ОХРАНИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2013”. Срок за регистрация - 20 октомври.

Заключителна конференция по проект GO4EMAS – основни изисквания и ползи от внедряването на EMAS – 13 ноември 2013 г.

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

10-11 декември: Покана за участие в Българска национална изложба

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Центърът за професионално обучение е сертифициран по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Автомобилната индустрия във Великобритания продължава стабилното си възстановяване, стимулирана от ръста на инвестициите и насърчителните мерки на правителството. Британското производството на автомобили от началото на годината достига 1 125 433 превозни средства, което е увеличение от 3,9% на годишна база. Ръстът е стимулиран основно от доброто представяне през септември, когато е отчетено покачване с 9 на сто на годишна база, показват данните на Организацията на автомобилните производители и търговци (SMMT). "Данните показват, че секторът постига един от най-добрите резултати в Обединеното кралство през последните години", заяви главният изпълнителен директор на организацията Майк Хоус. "Само през тази година са били извършени инвестиции за повече от 2,6 млрд. паунда в автомобилния сектор във Великобритания", допълни още той.

Източник: Market Watch

Америка

ЕС трябва да излезе от споразумението със САЩ за проследяване на финансиране на тероризъм (TFTP) в отговор на твърденията за проследяване на банковите данни на гражданите на ЕС, пазени на сървърите на белгийската компания SWIFT, от Агенцията за национална сигурност. Това се посочва в необвързваща резолюция, гласувана днес от Европарламента. Действието на споразумението трябва да бъде спряно, докато тези твърдения не се изяснят напълно, и не се даде задълбочена оценка за работата на TFTP. Резолюцията, внесена от С&Д, АЛДЕ и Зелените/ЕСА, бе приета с 280 гласа "за", 254 "против" и 30 въздържали се. Въпреки че Парламентът няма официални правомощия да инициира спиране или прекратяване на международно споразумение, "Комисията трябва да предприеме съответните действия, ако Европарламентът оттегли подкрепата си за определено споразумение", се уточнява в одобрения текст.

Източник: Associated Press

Азия

Силните нови поръчки изведоха производствения сектор в Китай през октомври до най-голямата експанзия в последните 7 месеца. Предварителното проучване бе поредният сигнал, че втората по сила икономика запазва курса си на стабилизация. Изготвяният от Markit и HSBC индекс на мениджърите по покупките достигна 50,9 пункта през октомври спрямо 50,2 месец по-рано, съобщава Ройтерс. 10 от 11-те подиндекса на компонента отчетоха покачване, което изведе индикатора до 7-месечен максимум. "Възстановяването на китайския растеж се консолидира в началото на четвъртото тримесечие след спада през предходните три месеца", заяви Чу Хонбин, главен икономист в HSBC.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
24.10.2013
Dow Jones Industrial
15 509.21 (95.88)
Nasdaq Composite
3 928.96 (21.89)
Стокови борси
24.10.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)97.11
Heating oil ($US/gal.)2.9000
Natural gas ($US/mmbtu)3.6300
Unleaded gas ($US/gal.)2.5700
Gold ($US/Troy Oz.)1 350.30
Silver ($US/Troy Oz.)22.82
Platinum ($US/Troy Oz.)1 456.20
Hogs (cents/lb.)89.60
Live cattle (cents/lb.)132.88

       Опознай България

Академик Тодор Бурмов

Тодор Бурмов е български политик, първият министър-председател на България. Тодор Бурмов е роден на 2 януари 1834 в село Нова махала, Габровско. През 1857 завършва Духовната академия в Киев и става учител в Габрово. След 1860 е редактор на вестниците Български книжици, Съветник и Време. По време на Временното руско управление е Пловдивски вицегубернатор и Софийски губернатор. От 17 юли 1879 до 6 декември 1879 оглавява първото българско правителство. През 1881 става член на просъществувалия кратко Държавен съвет. През 1883 за кратко е министър на финансите в кабинета на генерал Леонид Соболев, както и за няколко дни по време на преврата от 1885. След преврата заедно с други консерватори преминава към проруската Прогресивно-либерална партия. След 1886 г. се оттегля от политическия живот и се занимава с книжовна дейност - участва в редактирането на вестниците Витоша, Български глас и Светлина. Умира в гр. София на 25 октомври 1906 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.10.2013
Българска версия: 25905, Английска версия: 3056

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999