Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 10 октомври 2013 г., брой 3567
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(10.10.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.31076
USD/BGN   1.44716
CHF/BGN   1.58843
EUR/USD   1.3515*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0.03%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Мелница Съгласие АД - Шумен
Старият Пловдив АД - Пловдив
Финансова къща Популярна каса-95 АД - Пловдив
Глобал Химик ООД - Шейново
Филипови 2000 АД - Стара Загора
Стройинжект АД - София
Грийн А енд Д АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Износът на България към държавите - членки на ЕС, е нараснал до 14.7 млрд. лв., или с 6.6% на годишна база от началото на годината до юли. Това показват данни на националната статистика. Основни търговски партньори през този период са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 68.8% от износа на страната ни за ЕС. Най-голям ръст при изнесените стоки е регистриран при безалкохолните и алкохолните напитки и тютюна - с 28.5%, и на химичните вещества и продукти - с 24%, а най-голям е спадът на продадените минерални горива и масла - 15.6%. За същия период вносът от държавите членки към България се е увеличил само с 1% в сравнение със същия период на 2012 г. и е на стойност 17.3 млрд. лв.

Източник: Сега

Фирмите, които развиват производствена дейност в общини, където безработицата е с 25% по-висока от средната за страната, няма да плащат данък върху печалбата. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които бяха приети от Министерски съвет. Сега данъкът се преотстъпва на компаниите, които развиват дейността си в райони с безработица с поне 35% над средната за страната. С промените обаче се въвеждат допълнителни условия, за да могат компаниите да ползват облекчението. Фирмите трябва да поддържат поне 10 работни места, като 50% от тях трябва да са заети пряко в извършваната производствена дейност. Освен това поне 30% от персонала трябва да са хора, които имат постоянен адрес в общини, където безработицата е с 25% по-голяма от средната за страната.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на етерични масла
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Интермед 1 ЕООД - София   6 565  
  2   Еньо Бончев Продакшън (ограничен достъп) ООД - София   6 140  
  3   Биоланд България ЕООД - Пловдив   3 654  
  4   Лаборатоар Биодерма България ЕООД - София   3 069  
  5   Триглав - Еделвайс ЕООД - Казанлък   2 724  
  6   Катеко ООД - Пловдив   2 086  
  7   Дамасцена ЕООД - Скобелево - СЗ   2 006  
  8   Булаттарс Продакшън Къмпани ООД - София   1 986  
  9   Берже Тракия ЕООД - Пловдив   1 683  
  10   Икаров ЕООД - Пловдив   1 442  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 09.10.2013
  Обща стойност (BGN): 619 738.29  
Брой търгувани компании: 41
Premium 273 076.11
Standard 190 511.23
АДСИЦ 16 882.92
Облигации 139 268.02
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Нов век АД - София 15.38 %
Холдинг Пътища АД - София -14.29 %
BaSE - Акции: 755.10

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Правителството на България определи вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева за управител за България в Черноморската банка за търговия и развитие. Заместник-управител ще бъде главният секретар на Министерския съвет Нина Ставрева. Черноморската банка е независима международна институция с регионален характер. Дейността й е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор и към поощряване на търговската дейност между страните-учредителки, какъвто статут притежава и България, съобщава правителствената информационна служба.

Източник: Profit.bg

В община Хайредин, която е с население само от 5000 души, строят завод за преработка на риба, съобщи областният управител на Враца Венцислав Василев. В него се влагат 13,2 милиона лева. 40 на сто от парите са на немския инвеститор Феликс Ауахер. Той е предоставил необходимите документи от банка за осигурените собствени средства. Останалата сума идва от европейските програми. Предприятието ще осигури 60 работни места. В първия етап на експлоатацията му ще се преработва и консервира океанска риба, предимно от Норвегия. Ще я доставя сръбската компания „Интерфиш", която има подобен завод и в Ниш. В следващата фаза пък ще се полза и риба от нашите сладководни басейни. Продукцията ще се продава в страни от Европейския съюз.

Източник: Econ.bg

Нова ферма за отглеждане на млекодайни крави ще заработи до няколко месеца в добричкото с. Красен. Това съобщиха от общ. Генерал Тошево, на чиято територия в момента се изгражда комплексът. Инвеститорът е компанията с германски капитал "Пол аграр кампани", а вложението в кравефермата ще бъде на обща стойност 16-18 млн. лв. Точното вложение зависи от цената на животните. Очаква се в края на тази година да приключи първият етап по изграждането й и от началото на следващата да започнат продажбите на мляко. Фермата ще се изгражда на три етапа, обясниха от компанията инвеститор, като крайната стойност на проекта ще зависи от цената на животните. 

Източник: Капитал

Подизпълнителят на Националната електрическа компания (НЕК) по проекта „Белене“ Уорли Парсънс не е свързано лице с „Атомстройекспорт“. Това съобщиха от пресцентъра на Уорли Парсънс. Във вторник от партия „Демократи за силна България“ показаха данни от руския търговски регистър, според които компанията е създала съвместно предприятие с „Интер РАО“. Проучването на ДСБ показа връзката на руската компания с мажоритарния собственик на „Атомстройекспорт“ - „Росатом“.От Уорли Парсънс правят уточнения и във връзка с обвиненията в подстрекателство, повдигнати миналата седмица срещу регионалния директор Събин Събинов. Според компанията те са работили по съществуващ договор с НЕК, прекратен едва на 7 октомври.  От Уорли Парсънс припомнят още, че след като правителството на България е спряло строежа на втората ядрена централа у нас, обхватът на договора е бил променен.

Източник: Investor.bg

Най-голямото пенсионно дружество в страната - "Доверие", се опитва да неутрализира негативния ефект от скандала с непрозрачната му продажба, като намалява таксите. Преди дни от дружеството са внесли за одобрение промени в правилника за дейността си, с които предвиждат намаление на таксите. Инвестиционната, която в момента е на максималния 1% от нетните активи годишно, се намалява на 0.9%. По сложна схема намалява и таксата, която се прибира от всяка постъпила вноска. Тя се запазва на максималните 5% за новите осигурени, но вече при вноски до 96 месеца. Досега максимална такса плащаха осигурените за по-малко от 120 месеца. 4.5% ще се прибират вече от вноските на хора, осигурявани между 97 и 120 месеца. А за старите клиенти на дружеството с вноски над 120 месеца таксата пада на 4.25% от 4.5 на сто.

Източник: Сега

Летището в Равнец остава собственост на военното министерство. Още през лятото на миналата година кметът на Бургас Димитър Николов отправи искане до ведомството за прехвърляне на собствеността. Проектът беше задвижен и се очакваше в края на 2012 год. бившето военно летище да стане собственост на Община Бургас.  След смяната на властта обаче, новият министър на отбраната Ангел Найденов е стопирал прехвърлянето на имотите, от които ведомството искаше да се освободи. Амбицията на общинската администрация беше базата в Равнец да се използва като чартърно или карго летище.

Източник: Бургас - днес и утре       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
15 октомври 2013 Проект на Стратегия по заетостта на РБ 2014-2020 г. (вариант от 29.09.2013 г.)
3 ноември 2013 Проект на Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в РБ

Предстоящи събития

24 октомври: Информационен семинар относно прилагането на европейската Директива за забавените плащания

Специализирана изложба WorldFood Ukraine – International Food and drink exhibition (29.10-02.11.2013 г., Украйна)

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Центърът за професионално обучение е сертифициран по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Подобно на останалата част от света Европа следи внимателно кризата във Вашингтон. Малцина очакват фалит . Но ако той все пак се случи, това вероятно ще бъде пагубно за крехкото икономическо възстановяване на еврозоната. Според анализатори евентуална неплатежоспособност на САЩ ще върне европейската икономика обратно в рецесия. Последната прогноза на МВФ сочи, че и трите водещи икономики в Европа - Франция, Германия, и Великобритания - ще регистрират растеж догодина. БВП на Германия трябва да нарасне с 0.5 на сто тази година, а на Великобритания, с 1.4%. Но това със сигурност ще се промени, ако републиканците и Белият дом не успеят да постигнат споразумение до 17 октомври за повишаване на тавана на дълга.

Източник: Associated Press

Америка

Сделката на стойност 7,2 млрд. долара, с който Microsoft закупи Nokia, не успява да привлече интереса на разработчиците на софтуер, които са ключови за успеха. Вземете например Томи Палм и Джеф Смит. Палм е ръководител на производителят на игри за смартфони King.com, а Смит на компанията Smule, занимаваща се с приложения за музика. И двамата отдавна избягват да създават приложения за Windows и твърдят, че дори и след придобиването на Nokia операционната система на Microsoft няма да има достатъчно потребители, които да оправдаят изразходваните за създаването на софтуер ресурси. Microsoft и финландският производител на мобилни телефони имат засилени връзки още от 2011 г., а през миналият месец изпълнителният директор на софтуерния гигант Стив Балмър обяви сделката, която цели да увеличи пазарния дял на Windows сред смартфоните.

Източник: Блумберг

Азия

Близо 2 млн. души в Китай работят като онлайн контрольори, сочи официален доклад. Тази бройка, която е значително по-голяма от 1,5-те милиона редовни военнослужещи в китайската армия, показва внушителните мащаби на интернет цензурата в комунистическата държава. Въпросните професионалисти следят онлайн коментарите и постингите, които близо 500 млн. интернет потребители в страната публикуват в социалните мрежи. В последствие тази информацията бива предоставяне на държавата или на частни компании. Стряскащата статистика показва в каква огромна индустрия се е превърнало следенето и опитът на контрол върху интернет потребителите в Китай. Стига се дори до там, че официалният орган на китайската компартия „Женмин жибао“ (в превод „Народния ежедневник“) да организира четиридневни обучителни семинари, на цена от 650 долара.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
09.10.2013
Dow Jones Industrial
14 802.98 (26.45)
Nasdaq Composite
3 677.78 (-17.06)
Стокови борси
09.10.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)101.61
Heating oil ($US/gal.)3.0200
Natural gas ($US/mmbtu)3.6800
Unleaded gas ($US/gal.)3.6200
Gold ($US/Troy Oz.)1 307.20
Silver ($US/Troy Oz.)21.89
Platinum ($US/Troy Oz.)1 383.00
Hogs (cents/lb.)86.52
Live cattle (cents/lb.)131.95

       Опознай България

Художествена галерия на град Добрич

Художествената галерия на град Добрич е специализиран музей с над 35-годишна история. Тук се съхраняват над 3000 творби - живопис, скулптура, графика и декоративно-пластични изкуства от различни поколения български творци. Галерията се помещава в една от най-представителните сгради в града - обявена за архитектурно-строителен паметник на културата. Тя е строена в периода между 1933 - 1935 и е интересна като пример на европейското архитектурно влияние. На обща площ от 3960 кв.м. галерията в Добрич е събрала богат художествен фонд от творби на българското изобразително изкуство, между които работи на Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков, Александър Петров, Васил Захариев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов. Гостували са изложби с чуждестранно изкуство от Франция, Испания, Полша, Словакия, Куба и др. Художествена Галерия – Добрич притежава над 1700 живописни творби, създадени от началото на ХХ век до наши дни. Графичната колекция наброява над 1000 творби. Скулптурният раздел на галерията включва творби на български художници, създадени най - вече в периода 70-те - 90-те години. Макар и малка по обем, колекцията от декоративно-пластични изкуства съдържа произведения от декоративните жанрове - керамика, текстил, мозайка, дървопластика, плакат и др.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.10.2013
Българска версия: 25907, Английска версия: 3060

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999