Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 04 октомври 2013 г., брой 3563
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(04.10.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.33003
USD/BGN   1.43875
CHF/BGN   1.59321
EUR/USD   1.3594*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0.03%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  МБАЛ-д-р Стамен Илиев АД - Монтана
Заводски строежи Девня АД - Девня
Булбрик инженеринг 97 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

„Реалният брой на безработните млади хора е 3-4 пъти по-висок от официално оповестявания. Близо 300 000 младежи са без работа, докато държавата отчита, че те са около 75 000. Близо 46% от безработните млади хора са повече от една година без работа.“ Това заяви ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите д-р Томчо Томов по време на семинар, свързан с ролята на бизнеса в борбата с младежката безработица. В срещата участваха лектори от компанията „Филипс“ (Австрия). Семинарът се провежда в рамките на изпълняван от БСК международен проект „Подпомагане на младежката заетост в Централна и Източна Европа – CEE YOUTH project”, с партньори от Австрия, Унгария, Словакия, Словения и Черна гора. Според данните, представени на срещата, всеки шести от безработните млади над 20 г. никога не е започвал работа.

Източник: БСК

Плащания за общо 238.3 млрд. евро са минали през системата за разплащания на Българска фондова борса Target2 за периода януари – септември 2013 г. Средномесечно това прави по 26.479 млрд. евро. Година по-рано средномесечните плащания в системата се равняваха на 26.074 млрд. евро. Стартът на системата за разплащания бе даден на 1 февруари 2010 г. Днес в нея участват 24 от представените в страната банки. За цялата 2012 г. през нея са минали плащания за 312 млрд. евро, а от началото на функционирането й – 1.018 трлн. евро.

Източник: Profit.bg

Концесии

До 2015 г. "Булгаргаз" може да започне да получава природен газ от находището край Червен бряг. За целта държавният доставчик е подписал договор с добивната TransAtlantic Petroleum, съобщи по време на енергиен форум изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Гогов припомни, че канадската компания има търговско откритие за газ, но залежите там все още се изследват. По различни оценки в района на Койнаре има между 5.5 и 8 млрд. куб. метра залежи на природен газ. Местният добив е сред възможните варианти за диверсификация на доставките и понижение на цените на газа, от който зависи и цената на топлоенергията и индустриалните продукти. Консумацията на газ в България се движи между 2 и 3 млрд. куб. м.

Източник: Капитал

Дружества
Производство на хляб, хлебни изделия и други хранителни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Захар ЕАД - Горна Оряховица   101 858  
  2   Бургаски захарен завод ЕАД - Камено   101 609  
  3   Престиж 96 АД - Велико Търново   64 546  
  4   Хлебни изделия Лозенец АД - София   34 401  
  5   Ден и нощ ООД - Горна Оряховица   31 211  
  6   Девненски захарен завод ЕАД - Девня   28 164  
  7   Победа АД - Бургас   27 648  
  8   Захарен комбинат Пловдив АД - Пловдив   25 611  
  9   Захарни изделия Варна ЕООД - Варна   25 284  
  10   Интерснак България ЕООД - София   24 329  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 03.10.2013
  Обща стойност (BGN): 15 536 766.13  
Брой търгувани компании: 47
Premium 173 387.11
Standard 185 156.31
АДСИЦ 15 178 222.72
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали -21.83 %
Лавена АД - Шумен 11.63 %
BaSE - Акции: 933.13
BaSE - АДСИЦ: 109 435.84

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Морската гара в Бургас, част от проекта “Супер Бургас – Зона за обществен достъп” ще бъде открита на 4 октомври 2013 г. Цялостният проект на стойност 3,3 млн. лв. е свързан с реорганизация на съществуващите пространства в пристанище Бургас и предвижда изграждане на свободната зона за обществен достъп, в която на едно място ще бъдат събрани морски и сухопътен (автомобилен) и жп транспорт. Целта е чрез Морската гара градът да се отвори към морето, като така се изнасят промишлените дейности. Завършването на проекта подпомага и круизния туризъм, като само до края на октомври са заявени три посещения на луксозни пътнически кораби.

Източник: Монитор

Веригата заведения за бързо хранене Subway - България, е на път да се изравни и дори да задмине лидера McDonald's по брой на отворените ресторанти в страната. Към момента Subway има 34 обекта (McDonald's e с 37), които работят на принципа на франчайзинга. Задвижени са още четири проекта за нови заведения, сред които отварянето на втори ресторант в новия софийски мол "Парадайз център". Ако те успеят да приключат до края на годината, има шанс Subway да стане верига номер едно по брой обекти сред заведенията за бързо хранене в страната за 2014 г. Това каза  Иван Тодоров, изпълнителен директор на дружеството.

Източник: Капитал

Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) обяви, че ще се оттегли от пазарите в Югоизточна Европа, включително от Румъния и България, в рамките на споразумение, сключено между гръцката кредитна институция и Европейската комисия, съобщава румънското издание "Капитал", като се позовава на гръцкия в. "Катимерини". У нас НБГ държи Обединена Българска Банка. От пресцентъра на ОББ заявиха, че не могат да коменитрат тази информация, защото тя касае дейностите на банката майка в Гърция и поради факта, че всичко е на много ранен етап.

Източник: Money.bg

Мина на Ковачки в Перник спря работа. Хората от "Мини Открит въгледобив" и от Обогатителната фабрика напуснаха работните си места. Причината за протеста е размерът на последните получени заплати. Преди ден 70% от щатния състав получил възнаграждения в размер на минималната работна заплата, твърдят синдикалисти. Според шефовете обаче били платени 80% от заплатите за август. Работници са недоволни и от забавяне на заплатите. От ръководството ги увещават да се върнат на работа и обещават, че до 10 дни ще получат дължимите за юни суми. Недоволството назря още през лятото, когато стана ясно, че ще има съкращения.

Източник: Стандарт

Между три и десет години затвор могат да получат виновните за инцидента в рудник "Ораново", ако се окаже, че смъртта на четиримата миньори е причинена по незнание или немарливост, съобщиха от прокуратурата в Благоевград. Те са назначили официална техническа експертиза и очакват резултатите от нея до първи ноември. Обстоятелствата за инцидента ще изясняват 10 експерти по геология, минно дело, скална механика и взривни работи. Нито един от тях не е участвал в изследването на Българската асоциация за подземни води, поръчано от собственика на мината, уточняват от държавното обвинение.  Докладът на концесионера беше представен и екипът посочи като основна причина за инцидента непознат досега разлом, разположен точно над злополучната галерия.

Източник: БНТ

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри придобиването на общозастрахователния портфейл на "Интерамерикан България" от застрахователна компания "Евроинс". IT-системите на „Интерамерикан“ са спрени както за издаването на нови полици, така и за ликвидацията на щети. До момента все още не са внесени необходимите документи за животозастрахователната компания на "Интерамерикан". Сделката трябва да бъде одобрена и от Комисията за защита на потребителите (КЗК).

Източник: Econ.bg       Българска стопанска камара"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
15 октомври 2013 Проект на Стратегия по заетостта на РБ 2014-2020 г. (вариант от 29.09.2013 г.)
Новини от БСК и членовете на БСК

Среща по промяна на методиката за такса "смет" се проведе в МФ

БСК: Всеки шести от безработните младежи над 20 години никога не е започвал работа

Становище на БСК относно Актуализирана стратегия по заетостта на РБ 2014-2020 г. (вариант: 29.09.2013)


Предстоящи събития

Специализирана изложба за хранително-вкусова промишленост ANUGA 2013, (06.10-09.10.2013 г., Германия)

9-10 октомври 2013 г.: Семинар „Изменение на климата”

24 октомври: Информационен семинар относно прилагането на европейската Директива за забавените плащания

Специализирана изложба WorldFood Ukraine – International Food and drink exhibition (29.10-02.11.2013 г., Украйна)

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Центърът за професионално обучение е сертифициран по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Секторът на услугите в Русия е продължил да разширява активността през септември, но с по-бавен темп, сочат данните на британската финансова компания HSBC. Индексът на непроизводствената активност в Руската федерация се е понижил до 51,5 пункта през деветия месец спрямо 51,8 пункта през август. Въпреки отстъплението измерителят остана над границата от 50 пункта, което разделя експанзията от контракцията. По този начин третото тримесечие се превърна в най-слабото представилото се от перида април-юни 2009 г. със среден темп на растеж от 50,7 пункта. За сравнение, индексът отбеляза най-добрият си резултат преди 12 години – през октомври 2001 г., когато бе достигнато ниво от 56,2 пункта. Секторът на услугите е отговорен за около 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия.

Източник: Market Watch

Америка

Третият ден от парализата на федералните ведомства в САЩ приключи без постигане на напредък по решаването й след като Камарата на представителите гласува временни частични мерки, които вероятно ще бъдат отхвърлени от доминирания от демократите Сенат и Белия дом. Долната камара на Конгреса, която е доминирана от републиканците, продължи стратегията си по приемане на частични закони за временни бюджети, целящи отварянето само на отделни елементи от федералната административна машина. След парковете, националните музеи и паметници и националните здравни институти, Камарата на представителите прие две нови мерки за заплатите на военните резервисти и услугите за бивши военнослужещи. Президентът Барак Обама отхвърля този подход "на парче" и поиска общ бюджетен закон.

Източник: AFP

Азия

Плановете на Sony за развитието на мобилния бизнес на компанията са амбициозни. Наскоро стана дума, че за следващата година японците планират да доставят 55% повече телефони, но това не е достатъчно. Според Денис ван Шие, който ръководи продажбите и маркетинга в Sony Mobile, целта на компанията е да стане третият по големина производител на телефони по отношение на стойността на продажбите. Не е уточнил обаче за какъв период е поставена тази цел, но е допълнил, че не става дума за 10 години, а много по-скоро. Според него третото място означава около 20% от пазара на смартфони по отношение на стойността, а в момента на Sony Mobile се падат 6,5-7%. Агресивната цел е следствие от смяната на управленския екип в Sony и избора на Казуо Хираи за президент през април 2012 г. и сега е възможно в разработката на мобилни продукти да се използват всички технологии на компанията майка.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
03.10.2013
Dow Jones Industrial
14 996.48 (-136.66)
Nasdaq Composite
3 774.34 (-40.68)
Стокови борси
03.10.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)103.31
Heating oil ($US/gal.)3.0000
Natural gas ($US/mmbtu)3.5000
Unleaded gas ($US/gal.)2.6400
Gold ($US/Troy Oz.)1 317.60
Silver ($US/Troy Oz.)21.79
Platinum ($US/Troy Oz.)1 373.30
Hogs (cents/lb.)86.78
Live cattle (cents/lb.)131.78

       Опознай България

4 октомври 1918 г. - Борис III става цар на българите

Цар Борис III е роден на 30.01.1894 г. Качва се на престола на 4.10.1918 г., след като баща му абдикира при поражението на България в Първата световна война. Страната ни е принудена, по силата на Ньойския мирен договор, да отстъпи част от територията си на съседните страни, както и да плати огромни репарации, което заплашва нейната политическа и икономическа стабилност. В страната се зараждат две движения – БЗНС и комунистическата партия, които отправят призиви за сваляне на монархията. В такава обстановка Борис заема българския престол. Управлението му се характеризира с постепенно укрепване и засилване на монархическата власт, въпреки популярността на земеделското движение сред народните маси. През втората световна война присъединява България към Тристранния пакт. Приживе се обкичва със славата на Цар Обединител, под чиято власт в една държава живеят почти всички българи от новоприсъединените територии след 1941 г. Прави всичко възможно, за да не бъдат изпратени български войски на Източния фронт. Има най-големи заслуги за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.10.2013
Българска версия: 25909, Английска версия: 3062

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999