Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 25 септември 2013 г., брой 3556
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(25.09.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.31648
USD/BGN   1.45167
CHF/BGN   1.59075
EUR/USD   1.3473*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Корадо България АД - Стражица
Стикс ООД - София
Пампорово АД - Чепеларе
Явор АД - Варна
Билд Инвест ЕООД - Плевен
Лито Балкан АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

На тържествена церемония вчера, 24 септември 2013 г., изпълнителният председател на БСК Божидар Данев даде официален старт на Информационната система за оценка на компетенциите на работната сила. Системата ще работи под името MyCompetence и ще подпомага подбора и развитието на човешките ресурси, както и прогнозирането на нуждите на пазара на труда от работна сила с определена квалификация, умения и компетенции. MyCompetence е иновативен и уникален за България онлайн продукт, който дава възможност на бизнеса, работещите, безработните, студентите и учениците, както и на университетите и професионалните училища да сравняват и уеднаквяват стандартите си за знания, умения и компетенции, свързани с упражняването на различни професии и длъжности. Системата е онлайн базирана и вече е достъпна за потребителите на адрес www.mycompetence.bg

Източник: БСК

Данъкът, с който се облагат доходите от лихви по депозити, няма да бъде отменен през следващата година. Това стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов. От данъка през следващата година се очакват 90 млн. лв. приходи, които според министъра може да се използват за образование. Семейно подоходно облагане през следващата година също няма да има въпреки настояването на синдикатите. Част от бизнеса е изразил опасения за предлаганата от правителството промяна в закона за ДДС, която засяга доставките на стоки при условията на финансов лизинг. Ако тя влезе в сила, лизингодателите ще трябва да внесат косвения данък върху стоките, отдадени на лизинг, накуп, въпреки че е планирано те да получават плащането от своите клиенти на вноски. Зам. финансовият министър Людмила Петкова обяви, че промените ще важат само за сключените сделки от началото на 2014 г.

Източник: Капитал Dаily

Дружества
Търговия на едро със стоки за домакинството
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Фармнет АД - Варна   291 808  
  2   Видеолукс ЕООД - София   185 889  
  3   Ромфарм Компани ООД - София   172 746  
  4   Алта Фармасютикъл ЕООД - София   102 463  
  5   Рош България ЕООД - София   91 905  
  6   Байер България ЕООД - София   88 252  
  7   Санофи Авентис България ЕООД - София   82 819  
  8   Търговска лига-Национален аптечен център АД - София   80 983  
  9   Ей енд Ди Фарма България ЕАД - София   70 144  
  10   Магнум Д ЕООД - София   60 719  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 24.09.2013
  Обща стойност (BGN): 1 275 682.56  
Брой търгувани компании: 47
Premium 146 005.49
Standard 367 243.48
АДСИЦ 19 130.46
Облигации 743 303.13
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София 50.00 %
Формопласт АД - Кърджали -18.03 %
BaSE - Акции: 41 780.05
BaSE - АДСИЦ: 53 672.80

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Строителната компания Балканстрой получи три години удължаване на срока на книжата си вместо поисканите от ръководството четири и половина. Първите вноски по основния дълг ще бъдат направени през март следващата година вместо в началото на този месец, както беше според предишния план за разсрочване. Досега компанията плащаше само лихви. Емисията се удължава до март 2019 г. след едно преструктуриране до 2016 г. същия месец при оригинален падеж 2011 г. Според протокола и дневния ред на събранието миналия четвъртък исканията на Балканстрой са били за удължаване на емисията до септември 2020 г., но всички облигационери единодушно са ги отхвърлили. Тогава са били приети предложенията на пенсионна компания Алианц България - отлагането да е само с две години (до септември 2018 г.), а параметрите по емисията да не се променят.  Два от пенсионните фондове на Алианц - универсалния и доброволния, държат общо 25.02% от дълга на Балканстрой. Сред останалите кредитори са пенсионни фондове на Ай Ен Джи, ДСК-Родина и "Бъдеще", договорни фондове на ОББ асет мениджмънт, ОББ, Алианц банк и Юробанк България.

Източник: Капитал

Гаранционният фонд към Българска фондова борса ще бъде прекратен, информираха по-рано днес от борсовия ни оператор. Той ще престане да съществува в началото на идния месец октомври. Стъпката се предприема за да се изпълнят изискванията за създаване на Фонд за гарантиране на сетълмента към „Централен депозитар” АД. Натрупаните до момента средства в Гаранционен фонд ще бъдат прехвърлени във Фонда за гарантиране на сетълмента с финансови инструменти към Централен депозитар. Държавата е все още мажоритарен собственик в Българска фондова борса и Централен депозитар. Въпреки усилия на предходното правителство по продажбата и привличането на международен борсов оператор, процедурата бе прекратена месец преди изборите през май т. г.

Източник: Profit.bg

По-добри резултати от очакваното отчита през август Стара планина холд. При прогнозирани 12.4 млн. лв. приходи от продажби основните предприятия в групата реализират 13.6 млн. лв. в летния месец. Положителни изненади поднасят производителят на автомобилни акумулатори Елхим - Искра и ямболският Хидралвични елементи и системи, а най-големи приходи продължава да носи М+С хидравлик. Дружеството е и най-печелившето в групата с 9.2 млн. лв. брутна печалба от началото на годината до края на август. При Елхим-Искра традиционно второто полугодие е по-силно от първото. Обратна е тенденцията при другите две машиностроителните дружества в холдинга. На база на постигнатите резултати от холдинга прогнозират, че 2013 г. ще завърши с продажби, които са с 8.5% по-високи от тези през миналата година.

Източник: Profit.bg

Няма причини за поскъпване на природния газ. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов на редовното заседание на ДКЕВР, на което бяха обсъдени цените на горивото за IV тримесечие. От началото на 2014 г. дори е възможно синьото гориво да поевтинее, ако няма рязък скок в цената на петрола или съществена промяна в курса на долара, обясни още Гогов. Засега обаче пазарът е стабилен и няма причини за искане на промяна в цената на природния газ, коментира той. Така цената ще остане 630 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Това означава, че не се предвижда увеличение на цената на парното за зимата, заяви председателят на ДКЕВР Анжела Тонева. Финансовите проблеми на "Булгаргаз" заради несъбрани дългове от няколко топлофикации обаче не се решават, каза Готов.

Източник: Стандарт

Капиталов трансфер, дотация от държавния бюджет или нов кредит са трите варианта за покриване на дълговете на БДЖ към кредиторите. Чрез изпълнявания план за преструктуриране дълговете на БДЖ вече са паднали под 700 млн. лв., като целта е до края на годината да достигнат 670 млн. лв. Спорен остава въпросът за разсрочване на изплащането на борчовете към кредиторите. Те настояват за 5-годишен период, докато българската страна настоява за десетгодишно погасяване. "Надяваме се БДЖ един ден да излезе на счетоводна печалба, като това може да се случи и през следващата година", каза министър Папазов. Транспортният министър отчете ръст на товарните превози, които в последните дни са достигнали до 30 000 тона на денонощие, както и на превозените пътници.

Източник: Медия Пул       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
23 септември 2013 Проекти за промени в Закона за ДДС и Закона за акцизите и данъчните складове
23 септември 2013 Промени в Наредбата за вписване на лицата, извършващи обследване и сертифициране на сгради
30 септември 2013 Включете се в проучване на критичните места при изпълнението на европроекти

Предстоящи събития

26 и 27 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

26 септември: СЕМИНАР „Прилагане изискванията на законодателството за управление на битови и масово разпространени отпадъци в промишлените предприятия”

На 30 септември 2013 г., понеделник, от 11.00 часа, в залата на БСК (ул. Алабин 16-20, ет.1) ще се проведе пресконференция на Секторен консултативен съвет " Химическа промишленост".

3 и 29 октомври: Семинари „Опитът на „Филипс“ и „Хенкел“ в дуалната система на обучение“

Специализирана изложба за хранително-вкусова промишленост ANUGA 2013, (06.10-09.10.2013 г., Германия)

Специализирана изложба WorldFood Ukraine – International Food and drink exhibition (29.10-02.11.2013 г., Украйна)

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Центърът за професионално обучение е сертифициран по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Полското правителство ще забави темпа на раздържавяване на активи. Варшава няма да продава нито процент от дела си в KGHM – вторият по големина в Европа производител на мед. Същевременно ще бъде запазен и контролният пакет в петролната рафинерия Lotos, главно поради стратегическото значение на двата актива, заяви в понеделник полският заместник-министър на финансите Павел Тамборски. Полската държава притежава дял от 32 на сто в KGHM, както и 53% в Lotos – втората по големина рафинерия в страната. Пазарите очакваха, че под натиска на голямата празнина в националния бюджет полското правителство ще прибегне до разпродажба на част от дяловете си в Lotos и KGHM – две от най-високо оценяваните дружества в държавния портфейл.

Източник: Ройтерс

Америка

Вашингтон най-накрая заговори сериозно за начините, по които могат да бъдат заменени Fannie Mae и Freddie Mac – ипотечните гиганти, които американското правителство бе принудено да спаси преди пет години. Компаниите се оказват също толкова трудни за закриване, колкото и затвора в Гуантанамо, посочва изданието. Републиканците и демократите имат дълбоки различия за мерките, които трябва да се предприемат. На повърхонстта противоречията им са свързани с ролята, която трябва да играе държавата на ипотечния пазар. Реалният дебат обаче се свежда до въпроса дали всички американци трябва да продължават да се радват на сравнително лесен достъп до 30-годишни ипотеки с фиксирана лихва. Тя им осигурява стабилност, предвидимост и улеснява управлението на семейния бюджет. В САЩ правителството играче необичайно голяма роля на ипотечния пазар, тъй като банките не са особено положително настроени към 30-годишните ипотеки.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Проучване показва, че богатите в Китай имат повече приходи, отколкото се смяташе първоначално. Проучването идва само ден, след като в източнокитайска провинция беше осъден бившият партиен лидер, Бо Силай. „Колкото по-богато е едно домакинство, толкова по-вероятно е то да има приходи с неясен произход", заявява Уанг Сяолу, водил изследването. Изследването е обхванало 5344 семейства в 18 китайски провинции. Според резултатите, най-богатите 10% от китайците печелят 21 пъти повече от най-бедните 10%. Данните са в остър контраст с тези на официалната статистика в страната, според които приходите на най-богатите 10% са едва 8,6 пъти повече от тези на най-бедните. Голяма част от сивия сектор, според Уанг се дължи на масово отпусканите кредити през 2010 година, както и на липсата на контрол.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
24.09.2013
Dow Jones Industrial
15 334.59 (-66.79)
Nasdaq Composite
3 768.25 (2.97)
Стокови борси
24.09.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)103.13
Heating oil ($US/gal.)2.9600
Natural gas ($US/mmbtu)3.4900
Unleaded gas ($US/gal.)2.6500
Gold ($US/Troy Oz.)1 316.30
Silver ($US/Troy Oz.)21.59
Platinum ($US/Troy Oz.)1 418.80
Hogs (cents/lb.)88.08
Live cattle (cents/lb.)131.22

       Опознай България

25 септември – празник на гр. Добрич

От 1990 г. на 25 септември в Добрич се отбелязва празникът на града. Откритите археологически разкопки в местността свидетелстват, че още от античността тези територии са били населени. През ХVІ век турският пътуващ търговец Хаджиоглу Пазарджик основава тук град, който носи името на основателя си до 1882г. Градът е освободен от османско робство на 27.01.1878 г. С княжески указ от 19.02.1882 г. градът е преименуван в Добрич, на името на добруджанския владетел Добротица. Няколко десетилетия градът носи името на маршал Толбухин. От 19.09.1990 г. с президентски указ е възстановено старото име - Добрич. Днес Добрич е важен културен, икономически и административен център в североизточния икономически регион на нашата страна. Добрич има стари културни традиции. През 1851 г. се организира прочутият Добрички панаир, който приема стоките на едрите търговци от Варна, Русе, Шумен и по-далечни градове. Ежегодно тук се провеждат различни културни фестивали. По случай празника на града oбщина Добрич организира серия от културни и забавни програми.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.09.2013
Българска версия: 25908, Английска версия: 3062

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999