Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 23 септември 2013 г., брой 3554
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(23.09.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.31843
USD/BGN   1.44726
CHF/BGN   1.58624
EUR/USD   1.3514*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Енерго-про Продажби АД - Варна
Енерго-Про Мрежи АД - Варна
Лавена АД - Шумен
Дженерали Животозастраховане АД - София
Авионамс АД - София
Дженерали застраховане АД - София
Български дъб АД - Пловдив
ВЕИ ГТ АД - София
Инвестиционна компания Галата АД - Варна
Соларпро Холдинг АД - София
Зином София АД - София
Балканстрой АД - Разлог
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

14.875 млрд.евро са валутните резерви на България в края на месец август. Това показват данните от БНБ. Сумата е с около 600 млн.евро по-голяма от тази в началото на годината, когато през януари резервите паднаха до 14.2 млрд.евро. От данните на БНБ става ясно, че през следващите 12 месеца България ще трябва да плати по заеми, ценни книжа и депозити 1.391 млрд. евро. Правителството обмисля да изтегли синдикиран заем от чужди банкови институции в размер на около 700 млн. лв. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов при изслушването му в парламентарната бюджетна комисия миналата седмица. Това е една от опциите, които допускаме като средство да се изпълни дълговата политика за 2013 г.

Източник: Сега

40% от фирмите възнамеряват да разширяват броя на работниците си и ще търсят нови хора до края на тази година. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите. Очакванията на агенцията са безработицата да не нараства през тази година въпреки приключването на проектите за временна заетост, обхващащи 50 000 души. Фирмите, които са наемали работна ръка по тези мерки, задържат 20% от хората за постоянно. При младежите пък 50% остават на работа и след като държавата спре да субсидира работното им място. Проектите, по които бяха заети 25 000 души, вече приключиха, но няма увеличение на безработицата. През есента 14 000 ще започнат работа по нови мерки за намаляване на безработицата, които финансира бюджетът, обяви още тя.

Източник: 24 часа

Концесии

Юлен АД няма неизплатени задължения към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по концесионен договор за туристическа и ски зона Банско, сключен през 2001 г. Преди дни от коалиция "За да остане природа в България", обявиха, че Юлен има задължения към ековедомството. "Вече 12 години в срок изпълняваме финансовите си ангажименти към държавата. Договорът е публичен и заедно с всичките си приложения е на сайта на министерството. Таксите се определят по формула и се заплащат през месеците април и декември", допълват от Юлен. Компанията е инвестирала 130 млн. лв. в ски зоната, а всяка година даваме по 3 млн. лв. за рекултивация.

Източник: Дневник

Дружества
Други дейности в областта на бизнесуслугите
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Пиеро 97 МА АД - София   79 260  
  2   Галини Н ЕООД - София   63 393  
  3   Бургаснефтепроект ЕООД - Бургас   59 630  
  4   Меджик Флейм ООД - София   40 255  
  5   СОТ Сигнално охранителна техника ЕООД - София   39 214  
  6   Химимпорт АД - София   33 235  
  7   Аргент 2002 ООД - София   29 445  
  8   Публисис АД - София   29 353  
  9   Маркетинг Комуникации ООД - Сливница   24 774  
  10   Медиа С СМВ ЕООД - София   24 502  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 20.09.2013
  Обща стойност (BGN): 1 560 594.70  
Брой търгувани компании: 46
Premium 549 457.58
Standard 673 051.82
АДСИЦ 338 085.30
Най-голяма промяна в цените
ИХБ Електрик АД - София 101.15 %
Соларпро Холдинг АД - София -13.51 %
BaSE - Акции: 4 257.93

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери в областта на енергетиката. Акция на прокуратурата и ДАНС се извършва в офисите на фирма на бизнесмена Богомил Манчев, съобщиха от прокуратурата. Обект на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД за консултантски услуги по АЕЦ „Белене” след решението на отговорните държавни органи за спиране на строителството на атомната електроцентрала. В началото на септември Софийска градска прокуратура обяви, че разследва длъжностно присвояване по "АЕЦ "Белене” в особено големи размери - 18 млн. евро. В петък започна претърсване на 17 обекта в София, Козлодуй, Белене и Перник, сред които консултантската фирма „Уорли Парсънс” и българският подизпълнител "Риск Инженеринг". От офисите на "Риск Инженеринг" са взети за по-детайлна проверка договори и финансови отчети.

Източник: Investor.bg

Турски инвеститор получи 700 хиляди квадратни метра от най-атрактивната южна част на бургаския бряг. 120 милиона евро е платената цена за парцел, върху който половин век бяха разположени „Бургаски корабостроителници" АД. На 18 септември в административната сграда на корабния завод са пристигнали новите собственици от Турция. Инвестиционният интерес към парцела не е свързан с възраждането на тежката ни индустрия или друго производство, а със стратегическото разположение на 70-е декара, явяващи се ядро между центъра на града и бъдещия футуристичен квартал "Форос". Днес в търговския регистър е качена обява за свикване на извънредно общо събрание на „Бургаска корабостроителница" АД с дата 30 октомври 2013 г. "Бургаската корабостроителница" беше приватизарана през 2000 г. от офшорна фирма, която се свързва със столичния бизнесмен Васил Божков. През последните години корабостроителницата бе докарана до фалит, независимо от изпълнението на малки поръчки за външни фирми. Сградният фонд ще бъде разрушен.

Източник: 24 часа

Четири мощни компании ще правят у нас заводи за авточасти на големите марки автомобили BMW, "Мерцедес", "Рено" и други. Инвестиционните проекти са още в суров вариант, но ще създадат 4000 работни места. Още 7 мегакомпании ще инвестират през следващата година 1,5 млрд. лева и ще разкрият над 1400 работни места, обяви в Русе при откриването на нов цех на френската фирма "Монтюпе" икономическият министър Драгомир Стойнев. Според запознати фирмите са от Швейцария, Русия, Турция, Израел, както и родна компания. А производствата са в хранително-вкусовата промишленост, електрониката, транспортната инфраструктура. По думите на министъра само през юли чуждите инвестиции в страната ни са за над 114,6 милиона евро. А за същия месец на миналата година те са били в размер на 80,6 млн. евро като инвестициите на френската фирма "Монтюпе" в България вече са достигнали 85 милиона евро.

Източник: Стандарт

Нова държавноинвестиционна банка ще помага на кметовете да усвояват по-бързо европарите и да получават обратно възможно най-бързо направените от общините инвестиции, заяви вицепремиера Даниела Бобева. Идеята е, след като държавните органи сертифицират направените разходи, те да бъдат изплащани от банката, която след проверката на Брюксел да си получава парите обратно от ЕС. Така кметовете ще разполагат с оперативни средства за други разходи и ще могат навреме да се разплащат с изпълнителите на проектите, от което ще намалее и междуфирмената задлъжнялост, която е най-големият бич за икономиката ни. Сега общините получават помощ за съфинансиране на проектите от фонд ФЛАГ, като правителството преговаря с Брюксел и за увеличение на средствата в него с 20-30 млн. евро.

Източник: Стандарт       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
23 септември 2013 Проекти за промени в Закона за ДДС и Закона за акцизите и данъчните складове
23 септември 2013 Промени в Наредбата за вписване на лицата, извършващи обследване и сертифициране на сгради
30 септември 2013 Включете се в проучване на критичните места при изпълнението на европроекти

Предстоящи събития

Национална конференция с международно участие за обсъждане на Информационната система за оценка на компетенциите ще се проведе на 24 септември 2013 г. (вторник) в БСК. Системата е изградена в рамките на осъществяван от БСК проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

26 и 27 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

26 септември: СЕМИНАР „Прилагане изискванията на законодателството за управление на битови и масово разпространени отпадъци в промишлените предприятия”

На 30 септември 2013 г., понеделник, от 11.00 часа, в залата на БСК (ул. Алабин 16-20, ет.1) ще се проведе пресконференция на Секторен консултативен съвет " Химическа промишленост".

3 и 29 октомври: Семинари „Опитът на „Филипс“ и „Хенкел“ в дуалната система на обучение“

Специализирана изложба за хранително-вкусова промишленост ANUGA 2013, (06.10-09.10.2013 г., Германия)

Специализирана изложба WorldFood Ukraine – International Food and drink exhibition (29.10-02.11.2013 г., Украйна)

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Центърът за професионално обучение е сертифициран по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Още тази година Италия ще приведе бюджетния си дефицит в границите от 3% като дял от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщава Министерството на финансите на страната. „Ще направим каквото е необходимо, за да се задържим в 3-процентовите граници“, каза заместник-министърът на финансите Пиер Паоло Барета. Заради слабата икономика и просрочените плащания на фирмите правителството трябва да спести още 1,5 млрд. евро, за да изпълни изискването на Европейския съюз (ЕС). Министър-председателят Енрико Лета е под натиск, защото трябва на всяка цена да върне бюджетната дисциплина, изисквана от ЕС. В същото време партията на бившия премиер Силвио Берслускони иска правителството да осигури данъчни облекчения за предприятията и домакинствата. Днес в Рим кабинетът на Лета ще се събере, за да обсъди преразглеждането на бюджета и да ревизира прогнозите си за икономическия растеж на страната.

Източник: Блумберг

Америка

Виновни са етикетите на храните. Да, колкото и налудничево да звучи, основният фактор, който води до неизползване на повече 40% от всички произведени хранителни стоки в САЩ, е проблемът с етикетите върху продуктите, показва ново проучване отвъд Океана. Над 90% от американците може би преждевременно изхвърлят храна, защото поради липса на срок на годност смятат продуктите за опасни за консумация. Съвместното проучване е изготвено от Юридическия факултет към Харвардския университет и организацията с нестопанска цел Natural Resources Defense Council (NRDC). Разхищението на храна е сред големите проблеми в САЩ. Цифрите са безкомпромисни – хранителни продукти с изтекъл срок на годност на стойност около 900 млн. долара се отстраняват от доставчиците всяка година, сочат данните от доклада на Харвардския университет и NRDC.

Източник: Market Watch

Азия

Японските компании до голяма степен игнорират призивите на министър-председателя Шиндзо Абе за повишаване на заплатите във връзка с увеличаването на данъка върху продажбите. Това е доказателството за трудностите, с които правителството на страната се сблъсква в опитите да се справи с дефлацията. Очаква се Абе да вземе окончателно решение дали данъкът да бъде увеличен от 5 на 8% на 1 октомври. Реформата със сигурност ще увеличи държавните приходи, но заплашва да заличи постигнатия успех по отношение на местните акции, както и да доведе до поевтиняване на йената. В страната вече се виждат ползите от смелата парична и фискална политика и сега министър-председателят иска компаниите да върнат услугата, повишавайки заплатите, което от своя страна ще увеличи потреблението и цените и ще доведе до устойчиво възстановяване.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
20.09.2013
Dow Jones Industrial
15 451.09 (-185.46)
Nasdaq Composite
3 774.73 (-14.66)
Стокови борси
20.09.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)104.75
Heating oil ($US/gal.)3.0000
Natural gas ($US/mmbtu)3.6900
Unleaded gas ($US/gal.)2.6700
Gold ($US/Troy Oz.)1 332.50
Silver ($US/Troy Oz.)21.93
Platinum ($US/Troy Oz.)1 432.60
Hogs (cents/lb.)86.08
Live cattle (cents/lb.)129.75

       Опознай България

Балдуиновата кула

Балдуиновата кула е издигната недалеч от мястото, където се е намирала Френхисарската порта, която била един от трите входа на Царевец (южния). Името на тази кула е свързано с легендата, че в нея е бил затворен и намерил смъртта си латинският император Балдуин Фландърски , пленен от българският цар Калоян след битката при Одрин през 1205 г. В края на ХІІІ в. при тази кула бил изграден един от градските манастири. Комплексът имал връзка с единственото водоснабдително съоръжение извън стените на цитаделата. Съвременната кула е построена през 1930 г. по проект на архитект Александър Решенов по подобие на запазена средновековна кула, намираща се в Червен. Освен входа, средновековната кула охранявала и водохранилище.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.09.2013
Българска версия: 25911, Английска версия: 3063

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999