Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 20 септември 2013 г., брой 3553
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(20.09.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.32284
USD/BGN   1.44395
CHF/BGN   1.58585
EUR/USD   1.3545*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Самоковска текстилна компания АД - Самоков
Хром АД - Силистра
Джерман София АД - Дупница
Дружба стъкларски заводи АД - София
Слънце Стара Загора-Табак АД - Стара Загора
Спиди АД - София
Рот Елта АД - Труд
Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ - София
Люк АДСИЦ - София
Юнайтед пропъртис АДСИЦ - София
Международна компания за инвестиции и развитие АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

С 3,3% или 61,7 млн. лева се увеличи размерът на лошите и преструктурирани жилищни кредити за една година, сочат данните на Българската народна банка. За сравнение, към края на юли 2012 година лошите ипотеки възлизаха на 1,867 млрд. лева, докато към края на юли тази година размерът им достига 1,929 млрд. лева. Така по последни данни 21,8% от всички теглени жилищни кредити са проблемни. Общият размер на всички лоши и преструктурирани заеми възлиза на 9,9 млрд. лева, като от тях около 20% се дължат на жилищното кредитиране. Като цяло от всички отпуснати кредити в страната, малко над 23% са лоши. Най-сериозен принос за проблемните заеми има корпоративният сектор, тъй като лошите бизнес заеми достигат близо 6,5 млрд. лева или 65% от всички лоши кредити.

Източник: Стандарт

България е изгубила 604 млн. евро, или 1.6% от БВП през 2011 г. заради невнесен ДДС. Това показва проучване на Европейската комисия, разпространено вчера. За периода 2000 - 2011 г. несъответствието между възможните и получените приходи от налога у нас е било 16 на сто. То е под средното за целия Европейски съюз - 18%. В доклада се отбелязва, че въпреки кризата събираемостта в България се повишава. По-ниската събираемост на ДДС в Европа само частично се дължи на данъчни измами. Неплащането на ДДС е повлияно и от други фактори като фирмени фалити, статистически грешки, забавени плащания и др. Като цяло ЕС е загубил около 193 млрд. евро от ДДС през 2011 г. На първо място в евросъюза по несъответствия между действителните приходи от ДДС и това, което теоретично би следвало да получи, е Румъния с 48%.

Източник: Сега

Концесии

Почти сигурно основният акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев вече има и пристанищна концесия. Договорът за терминала Русе-запад е подписан на 18 септември. Конкурсът беше спечелен от свързаното с Цветан Василев Пристанищен терминал Русе-запад АД. В него 65% от капитала държи Шип инвест, а останалите 35% са на транспортната Фанти-Г. Новият оператор има срок от два месеца, за да изпълни условията, за да влезе във владение. На 7 август транспортното ведомство е подписало и договора за концесия на пристанищен терминал Никопол с Параходство "Българско речно плаване", част от групата Химимпорт. Концесионерът ще влезе във владение на 1 октомври. Тоест - от списъка с терминали, предвидени за отдаване на частни компании, все още не е финализирана само сделката за морската гара в Несебър. Тя беше спечелена пак от обединение, свързано с Цветан Василев, но процедурата се обжалва от граждански организации.

Източник: Капитал

Дружества
Покупка и продажба на собствено недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Ровотел ФМ Пропърти АД - София   43 266  
  2   Кабакум Инвестмънт ЕООД - Варна   17 915  
  3   Елит Петрол АД - София   16 075  
  4   Аурига ЕАД - София   13 819  
  5   Дриймвил ООД - Пловдив   13 811  
  6   Балканстрой Пропъртис ЕАД - София   12 622  
  7   Клийвс ЕООД - София   2 461  
  8   БНП Париба Цар Освободител ЕАД - София   1 054  
  9   Сифер ООД - Пловдив   782  
  10   ПС Инвест ЕООД - Бургас   775  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 19.09.2013
  Обща стойност (BGN): 2 132 918.79  
Брой търгувани компании: 45
Premium 261 186.54
Standard 337 325.99
АДСИЦ 49 160.57
Облигации 1 485 245.70
Най-голяма промяна в цените
ИХБ Електрик АД - София -44.87 %
Фазерлес АД - Силистра 6.60 %
BaSE - Акции: 6 125.26
BaSE - АДСИЦ: 24.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Булгаргаз" ЕАД подписа в Баку договор за продажба на природен газ с цел купуване на природен газ от консорциума "Шах Дениз". Доставките за България ще започнат най-рано през 2019 г., като съгласно подписания договор, който е със срок от 25 години, количествата за "Булгаргаз" ЕАД, добити в резултат от разработването на находището Шах Дениз - фаза 2 в Каспийско море, ще бъдат 1 млрд. куб. м годишно. Клаузите на договора се задействат при приемането на окончателното инвестиционно решениe във връзка с Шах Дениз - фаза 2. С този договор за първи път реално се диверсифицират източниците и трасетата за доставка на природен газ за българския пазар, се посочва в съобщението. Това от своя страна ще доведе до разширяване на търговския портфейл на "Булгаргаз" ЕАД и повишаване на сигурността на доставките на природен газ за българския потребител, се отбелязва още в него.

Източник: Дарик радио

Застрахователна компания „Евроинс“ внесе в Комисията за финансов надзор (КФН) документи за придобиване портфейла на общозастрахователното дружество „Интерамерикан България“. В момента надзорът разглежда пакета книжа. Все още не са внесени необходимите документи за животозастрахователната компания на „Интерамерикан“. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на годината. Припомняме, в края на август „Евроинс Иншурънс Груп“ и Achmea подписаха договор с българските застрахователни компании „Интерамерикан България“ и „Интерамерикан Животозастраховане“. Споразумението касае прехвърляне на застрахователните дейности на Achmea. Тогава изпълнителният директор на Евроинс Кирил Бошов коментира, че със сделката „Евроинс Иншурънс Груп“ ще придобие всички застрахователни лицензи – за общо и животозастраховане и здравно осигуряване. Не се очакват откази, понеже придобиването няма да доведе до сериозно разместване на застрахователния пазар у нас.

Източник: Econ.bg

Близо година след като стана ясно, че Булгартабак се оглежда за придобиване в Босна, сделката вече е факт. Дъщерното дружество на цигарения холдинг Благоевград БТ купи 70% от босненската Фабрика Дуваня - Баня Лука. Сделката е финализирана тази седмица на 17 септември, а платената цена за 70.6% от капитала е около 5.8 млн. лв. Сега предстои Благоевград БТ да отправи търгово предложение за изкупуването на останалите акции в босненската фабрика. За придобиването се заговори още в края на миналата година. Очакванията на пазара бяха българският холдинг да започне във фабриката производство на собствените си марки цигари, от които е цитирана например "Ева". Донякъде интересът на Булгартабак да има собствена мощност в Босна се обяснява с безмитния достъп, който стоката му може да получи по този начин до пазарите на Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Молдова, твърди Антонич. Допълнително облекчение в случая дава и двустранното споразумение за свободна търговия на страната с Турция.

Източник: Капитал

БНБ даде разрешение на Първа инвестиционна банка да придобие 100% от акциите на МКБ Юнионбанк. След приключване на цялата процедура по придобиване активите на Първа инвестиционна банка ще възлизат на повече от 8.5 млрд. лв. По предварителни планове сливането на банките трябва да завърши през първото полугодие на 2014 г. Според БНБ по такъв начин ще се постигнат позитивни изменения в консолидираното финансово състояние на двете компании. За сделката бе съобщено в средата на август, когато Първа инвестиционна банка подписа споразумение с досегашния собственик на МКБ Юнионбанк - унгарската MKB Bank, за купуване на 100% от капитала на българското й дружество.

Източник: Сега       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
23 септември 2013 Проекти за промени в Закона за ДДС и Закона за акцизите и данъчните складове
23 септември 2013 Промени в Наредбата за вписване на лицата, извършващи обследване и сертифициране на сгради
30 септември 2013 Включете се в проучване на критичните места при изпълнението на европроекти

Предстоящи събития

20 септември: Представяне на Информационната кампания за европейските избори 2014 г.

20 септември: Международна конференция BGBC GREEN FUTURE

20 септември: СЕМИНАР „Семинар по прилагането на европейските Регламенти в областта на химикалите (REACH и CLP)"

Срок – 20 септември! БСК набира фирми, на които да окаже подкрепа в намиране на нови чуждестранни партньори и сключване на договори за износ с тях

Национална конференция с международно участие за обсъждане на Информационната система за оценка на компетенциите ще се проведе на 24 септември 2013 г. (вторник) в БСК. Системата е изградена в рамките на осъществяван от БСК проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

26 и 27 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

26 септември: СЕМИНАР „Прилагане изискванията на законодателството за управление на битови и масово разпространени отпадъци в промишлените предприятия”

На 30 септември 2013 г., понеделник, от 11.00 часа, в залата на БСК (ул. Алабин 16-20, ет.1) ще се проведе пресконференция на Секторен консултативен съвет " Химическа промишленост".

3 и 29 октомври: Семинари „Опитът на „Филипс“ и „Хенкел“ в дуалната система на обучение“

Специализирана изложба за хранително-вкусова промишленост ANUGA 2013, (06.10-09.10.2013 г., Германия)

Специализирана изложба WorldFood Ukraine – International Food and drink exhibition (29.10-02.11.2013 г., Украйна)

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Центърът за професионално обучение е сертифициран по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Икономиката на Ирландия се е върнала към растеж през второто тримесечие, като по този начин страна излезе от втората си рецесия за последните пет години, съобщава BBC. Икономическият растеж на островната страна е достигнал 0,4% в периода април-юни. Въпреки оптимизма резултатът остана доста под очакванията на експертите. Пазарните анализатори предвиждаха брутния вътрешен продукт (БВП) да се покачи с най-малко 0,8 на сто. Ирландската икономика изпадна отново в рецесия в края на 2012 г. Въпреки покачването на БВП през последните две тримесечия националното стопанство все още изостава спрямо резултатите си година по-рано. На годишна база икономиката на Ирландия е отстъпила с 1,2 на сто в периода април-юни. Данните за националното стопанство в първите шест месеца са в унисон с правителствените очаквания за цялата 2013 г.

Източник: BBC

Америка

JP Morgan се съгласи да плати 920 милиона долара санкции заради огромна измама, наречена "Лондонският кит". По-рано испанската полиция арестува бивш брокер на JP Morgan, издирван от САЩ заради огромна измама, известна като "Лондонски кит". Полицаите арестували испанския гражданин Хавиер Мартин-Артахо Руеда, за когото САЩ издадоха международна заповед за арест, заради обвинения в измама и данъчни престъпления, съобщи полицията в комюнике. След като испанските органи на реда открили Мартин-Артахо, те говорили с него и успели да го уговорят да се яви в полицейски участък, където бил арестуван тази сутрин, съобщи полицията, без да разкрива повече подробности. Заподозряният бил изправен пред съдия-следовател в Националния съд на Мадрид.

Източник: CNN

Азия

Япония отчете по-малко отрицателен търговски баланс през август, след като износът от Страната на изгряващото слънце нарасна, а вносът забави растежа си. Корекцията в данните дойде на фона на мащабните политически инициативи, които причиниха голям спад на обменния курс на йената и подпомогнаха печалбите на експортно ориентираните компании. Износът на Япония е отбелязал ръст от 14,7% през осмия месец след покачването от 12,2% през юли. Вносът пък се е повишил с 16% спрямо 19,6 на сто през предходния месец. По този начин ръстът на вноса остана под очакванията на експертите, докато износът изненада приятно пазарните участници. След представянето на данните за август търговският дефицит на Япония се сви до 960,3 млрд. йени спрямо отчетените месец по-рано 1,024 трлн. йени.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
19.09.2013
Dow Jones Industrial
15 636.55 (-40.39)
Nasdaq Composite
3 789.38 (5.74)
Стокови борси
19.09.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)106.39
Heating oil ($US/gal.)3.0000
Natural gas ($US/mmbtu)3.7200
Unleaded gas ($US/gal.)2.7000
Gold ($US/Troy Oz.)1 369.30
Silver ($US/Troy Oz.)23.29
Platinum ($US/Troy Oz.)1 473.00
Hogs (cents/lb.)87.30
Live cattle (cents/lb.)129.72

       Опознай България

Силистар

Недокосната от времето, в най-южната точка на България, на около три километра от село Синеморец, в посока Резово, на последния плаж преди границата с Турция, се намира местноста Силистар. Районът е част от крайбрежните екосистеми на миграционния път на птиците Via Pontika. Заливът при Силистар е заобиколен от живописен бряг - скалисти била и склонове, покрити с вековни гори от благун и цер. Тук човек може да се докосне до живата природа и да усети целувката на тайнствената Странджа планина и морето. Плажът Силистар е мястото, където едноименната река се влива в морето. Местността е уникална и с това, че е обитавана от повече от 550 вида растения, над 30 вида сладководни и проходни риби, 40 вида бозайници и около 200 вида птици. Тук могат да бъдат забелязани изчезващи видове като Царският орел, Черният щъркел, Диви гълъби и други, които обикновено гнездят по скалите и дюните в района на Силистар. По брега могат да бъдат забелязани и пясъчни лилии. През 1992 г., с цел да бъдат запазени биологичните видове, които се срещат тук, със заповед на Министерството на околната среда Силистар е обявен за защитена местност.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.09.2013
Българска версия: 25914, Английска версия: 3062

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999