Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 18 септември 2013 г., брой 3551
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(18.09.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.32920
USD/BGN   1.46438
CHF/BGN   1.58047
EUR/USD   1.3356*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  БСЕ АД - Бургас
Капитан Дядо Никола АД - Габрово
Ватия АД - София
Свинекомплекс Николово АД - Николово
Паркиране и гаражи мениджмънт АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Общите разходи на работодателите за един отработен час на служителите си са нараснали с 3.4 процента през второто тримесечие на т.г. спрямо същия период на 2012 година. Проучването сочи, че увеличението в индустрията е 3.8%, а в услугите - 1.8%. В строителството общите разходи на работодателите за един отработен час се увеличават с 4.9%. Образованието е секторът, който дава най-висок ръст на общите разходи за труд през второто тримесечие на 2013 година – повишението е 9.3%. Другите драстично "поскъпнали" икономически сектори са хотелиерство и ресторантьорство (9.1%), както и държавното управление (8.0%). Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в областта на културата, спорта и развлеченията - с 10.0%, и при операциите с недвижими имоти“ - с 5.6%. Общите разходи за възнаграждение за един отработен час, към които спадат разходите за труд, се увеличават с 3.2 процента спрямо второто тримесечие на м.г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 4.7%.

Източник: Медия Пул

220 хил. фирми или 91% от предприятията у нас, имат оборот под 500 хил. евро на година. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова. Това е броят на фирмите, които ще могат да се възползват от новия режим на "касова отчетност на ДДС". Едно от изискванията към фирмите, за да ползват този режим, е да имат оборот под 500 хил. евро. Новата схема, която няма да е задължителна, ще дава възможност от 2014 г. фирмите да плащат ДДС едва след като са получили парите по дадена сделка. Сега налогът се дължи след издаване на фактура или получаване на стоката, независимо дали парите по сделката са платени. България е поискала от ЕС отлагане с 6 години на срока, в който да достигнем минималния за ЕС акциз за метана, използват за автомобилно гориво.

Източник: Стандарт

Дружества
Подготовка за продажба, покупка и продажба на собствено недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Ровотел ФМ Пропърти АД - София   43 266  
  2   Кабакум Инвестмънт ЕООД - Варна   17 915  
  3   Елит Петрол АД - София   16 075  
  4   Аурига ЕАД - София   13 819  
  5   Дриймвил ООД - Пловдив   13 811  
  6   Балканстрой Пропъртис ЕАД - София   12 622  
  7   Арко Инвест ЕООД - София   12 346  
  8   Пропърти Мениджмънт БГ ООД - Елхово   3 163  
  9   Клийвс ЕООД - София   2 461  
  10   Явор АД - Варна   1 347  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 17.09.2013
  Обща стойност (BGN): 6 714 286.71  
Брой търгувани компании: 57
Premium 5 929 412.23
Standard 386 190.71
АДСИЦ 102 804.60
Облигации 295 879.17
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч 24.04 %
Енергони АД - София -14.29 %
BaSE - Акции: 6 476.04
BaSE - АДСИЦ: 300 542.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Завод за производство на риба ще бъде построен в южната част на Западната промишлена зона във Варна. Инвестицията ще бъде направена от фирма „Стоянстрой”, която ще вдигне съоръжението на частен терен. Общината в морската столица ще трябва да издаде подробен устройствен план (ПУП) и да разреши отчуждаване на имотите в района, върху които да се изгради прилежащата пътна инфраструктура на завода и връзката му с ул. „Девня”. Това стана ясно на заседанието на комисията по архитектура в градския парламент.  Арх. Лиляна Куцарова от общинската администрация заяви, че планът е прецизиран и улиците са замислени да осигуряват връзка с ул. "Девня" на целия район.

Източник: Новинар

В опит да бъде по-близо до клиентите си, държавното дружество Български пощи планира да премести станциите в молове, магазини от големите вериги и други по-търговски места. Български пощи кандидатства да получи лиценз за оператор за ваучери за храна с национално покритие. От началото на следващата година компанията се очаква да започне да работи и на този пазар. Ръководството планира да въведе единна платформа за електронно разплащане и да се превърне в място, в което електронното правителство да може да си предлага услугите. Планът за оздравяване на дружеството включва увеличаване на международната поща, където освен един спечелен клиент се преговаря и с други два. Компанията възнамерява да се освободи и от неоперативните си активи.

Източник: Дневник

Две от големите компании в инфраструктурното строителство - "Пътища Пловдив" и софийската "ИСА 2000", са на път да обединят бизнеса си. Това съобщи собственикът на пловдивското дружество Георги Гергов. Версията му се различава от информацията в местни медии, според която Гергов излиза от строителния бизнес и продава "Пътища Пловдив". По думите му плановете са по-скоро компанията да се развива чрез бъдещото обединение, например сливане или друга форма на размяна на акционерно участие с "ИСА 2000". Собственикът на софийското дружество Юлиян Инджов също не отрече за преговори с "Пътища Пловдив", но заяви, че продавачът всъщност е той. Каквато и да е сделката, и Инджов, и Гергов очакват да приключи до края на годината. Докато Юлиян Инджов категорично заяви намерение да излезе от строителния бизнес, Георги Гергов по-скоро се цели в по-големи поръчки. "Целта ни е да станем достатъчно големи, за да печелим поръчки в България, а не да сме само подизпълнители на чужди компании", коментира той предстоящата сделка.

Източник: Капитал

Фирма Вкусна ядка вложи четири милиона лева за изграждането на нова пакетираща фабрика, която се намира в Горни Лозен край София. В предприятието ще работят 25 души. Новите мощности са с годишен капацитет 1200 тона Общата застроена площ е 1500 кв. метра. В сградата има производствена зала, складове за входящи суровини, за готова продукция, за опаковки и пакетиращ материал, административна част, спомагателни складове, работилница. Вкусна ядка ЕООД е основана през 2011 година с основен предмет на дейност "печене и пакетиране на ядки и семена в потребителски опаковки". Продуктите се продават под търговската марка "АЯ (Ядките от А до Я)" и са позиционирани в средния ценови клас. За 2012 г. фирмата отчита 2.496 млн. лв. приходи от дейността и 440 хил. лв. печалба. Досега ядките се преработвали и пакетирали на ишлеме в друга семейна фирма - Болкан фудс. Има над 200 служители, изкупвателни пунктове и собствена дистрибуторска мрежа. Снабдява със сурови ядки предприятия в страната и продава във Франция, Германия, Кипър, Испания, Великобритания, Румъния, САЩ.

Източник: Капитал

Завършването на отсечката от магистрала "Струма" до гръцката граница се отлага за юли следващата година, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Причината е непредвидено изместване на инженерни мрежи в участъка, за което ще бъде обявена допълнителна обществена поръчка. Десислава Терзиева направи проверка на строителните работи заедно с председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков. Тя обвини за забавянето на проекта липсата на единен подземен кадастър, който да дава информация за съществуващите мрежи и съоръжения. Там, където има подобна информация, тя често е неточна, коментира министърът. Строителството на отсечката между Сандански и ГКПП Кулата започна през април 2012 г., а срокът за изпълнение е 23 месеца. Това означава, че работата по пътния участък трябва да завърши през март следващата година, но изместването на инженерните обекти ще го забави.

Източник: Дарик радио       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
18 септември 2013 Проект за промени в Наредбата за излезлите от употреба МПС
19 септември 2013 Проект за промени в Наредбата за въвеждане на бандеролите за бутилирани алкохолни напитки
19 септември 2013 Проект на ЗИД на Закона за счетоводството
23 септември 2013 Проекти за промени в Закона за ДДС и Закона за акцизите и данъчните складове
23 септември 2013 Промени в Наредбата за вписване на лицата, извършващи обследване и сертифициране на сгради
30 септември 2013 Включете се в проучване на критичните места при изпълнението на европроекти
Новини от БСК и членовете на БСК

Задълбочаващ се недостиг на кадри с необходимите компетенции е основен проблем пред IT-сектора. Анализ на компетенциите на работната сила в сектор „Информационни технологии“ беше представен на пресконференция на 17 септември, с участието на: Георги Брашнаров – председател на УС на БАСКОМ, Явор Джонев – зам.-председател на БАСКОМ и председател на Секторния консултативен съвет „Информационни технологии“, и Мария Трифонова – член на авторския екип, разработил анализа.

Къде се разминават модерните млади и традиционната икономика? Мнение на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев, публикувано във в. „24 часа“


Предстоящи събития

На 18 септември 2013 г., сряда, от 10.00 часа, в заседателната зала на БСК (ул. Алабин 16-20, ет.1) ще се проведе разширено заседание на Секторния консултативен съвет „Металургия“.

Участвайте в проучване на жизнения цикъл на формално придобитата квалификация!

20 септември: Международна конференция BGBC GREEN FUTURE

20 септември: СЕМИНАР „Семинар по прилагането на европейските Регламенти в областта на химикалите (REACH и CLP)"

Срок – 20 септември! БСК набира фирми, на които да окаже подкрепа в намиране на нови чуждестранни партньори и сключване на договори за износ с тях

Национална конференция с международно участие за обсъждане на Информационната система за оценка на компетенциите ще се проведе на 24 септември 2013 г. (вторник) в БСК. Системата е изградена в рамките на осъществяван от БСК проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

26 и 27 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

26 септември: СЕМИНАР „Прилагане изискванията на законодателството за управление на битови и масово разпространени отпадъци в промишлените предприятия”

На 30 септември 2013 г., понеделник, от 11.00 часа, в залата на БСК (ул. Алабин 16-20, ет.1) ще се проведе пресконференция на Секторен консултативен съвет " Химическа промишленост".

3 и 29 октомври: Семинари „Опитът на „Филипс“ и „Хенкел“ в дуалната система на обучение“

Специализирана изложба за хранително-вкусова промишленост ANUGA 2013, (06.10-09.10.2013 г., Германия)

Специализирана изложба WorldFood Ukraine – International Food and drink exhibition (29.10-02.11.2013 г., Украйна)

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Центърът за професионално обучение е сертифициран по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Излишъкът по външнотърговския баланс на еврозоната за юли 2013 г. се е увеличил на годишна база. Предварителните данни на Евростат показват, че той е 18,2 млрд. евро в сравнение с 13,9 млрд. евро година по-рано. Той нараства и спрямо юни 2013 г., когато бе 16,5 млрд. евро. В сравнение с юли 2012 г. се отбелязва ръст от 31%, като се затвърждава тенденцията еврозоната да изнася повече, отколкото внася. Първоначалните данни за търговския баланс на страните от Европейския съюз (ЕС) също показват излишък - от 10,4 млрд. евро, като на годишна база е отчетен ръст от 700% - през юли 2012 г. излишъкът бе едва 1,3 млрд. евро. Само месец по-рано излишъкът бе 9 млрд. евро, а през юни 2012 г. беше отчетен дефицит от 1,7 млрд. евро. Сезонно изгладените данни на Евростат за вноса и износа, показват, че през юли износът на 17-те страни от еврозоната се е понижил с 1,6%, а вносът – с 0,1% на месечна база.

Източник: Ройтерс

Америка

Инфлацията в САЩ нарасна през август благодарение на по-високите цени на домакинските и медицинските продукти. Покачването обаче бе ограничено спрямо предходния месец поради първия спад на бензиновите разходи от края на пролетта. Данните на американското министерство на труда показват, че индексът на потребителските цени (CPI) e нараснал с минималните 0,1% на месечна база през август, забавяйки покачването си спрямо отчетения през юли ръст от 0,2 на сто. Анкетираните от WBP Online aнализатори очакваха измерителя да запази темпото на растеж от юли. Спрямо година по-рано CPI се е покачил с 1,5 на сто през август в сравнение с растежа от 2,0% през предходния месец. Изключвайки храните и енергийните продукти, мярката разкрива по-устойчива картина за движението на цените в първата по сила икономиката на света. Както и при основния показател обаче, базисната инфлация също се е покачила с 0,1% през август, докато очакванията на пазара бяха за ръст от 0,2%.

Източник: Associated Press

Азия

Японската технологична компания Sharp Corporation планира да емитира 450 млн. бр. нови акции като част от плана за повишаване на капитала си с 1,7 млрд. долара. Набирането на допълнителен капитал ще стане посредством публично предлагане на акции за 150 млрд. йени (1.52 млрд. долара) и набиране на 20 млрд. йени чрез други търговски способи. Инвеститорите в базирания в Осака (Япония) производител на дисплеи за iPhone и iPad на Apple са притеснени, че нарастващата конкуренция в областта на производството на LCD дисплеи в Китай може да доведе до понижение в цената на акциите на Sharp. Компанията е изправена и пред недостиг на средства за своя корпоративен пенсионен план, част от които може да се наложи да осигури в краткосрочен план. Общо непокритите задължения в тази насока възлизат на около 120 млрд. йени към края на март месец тази година.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
17.09.2013
Dow Jones Industrial
15 529.73 (34.95)
Nasdaq Composite
3 745.70 (27.85)
Стокови борси
17.09.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)105.42
Heating oil ($US/gal.)3.0000
Natural gas ($US/mmbtu)3.7400
Unleaded gas ($US/gal.)2.6600
Gold ($US/Troy Oz.)1 309.40
Silver ($US/Troy Oz.)21.78
Platinum ($US/Troy Oz.)1 422.40
Hogs (cents/lb.)87.52
Live cattle (cents/lb.)128.65

       Опознай България

Катя Паскалева

Катя Паскалева е родена в гр. Петрич на 18 септември 1945 г. Завършва ВИТИЗ, където учи в класа на Методи Андонов, а нейни състуденти са Стефан Данаилов, Илия Добрев, Стефан Мавродиев. Дебютира в киното през 1967 г. с малка роля в „Отклонение”. Сред известните й главни роли са още: Стефка във „Вилна зона” (1975 г., реж. Едуард Захариев), Лиза Стрезова в „Звезди в косите, сълзи в очите” (1977 г., реж. Иван Ничев), Мария в „Спирка за непознати” (1989 г., реж. Иван Росенов), Милица в „Бедният Лука” (1979 г., реж. Яким Якимов). Редом с колежките си Невена Коканова, Емилия Радева, Милка Туйкова и Катя Чукова, тя играе и Станка в „Матриархат” (1977 г., реж. Людмил Кирков). Освен в Пазарджик, Катя Паскалева е играла и в драматичните театри в Толбухин (дн. Добрич) и в Пловдив, както и в Драматичен театър „София”. От 1985 г. е в Държавния сатиричен театър Алеко Константинов. С името й се свързват редица театрални роли. На сцената Катя играе Йовковата Албена, Нина Заречная в „Чайка" от Чехов, Розалинда в „Както ви се харесва” на Шекспир, Сара в „Любовникът” от Пинтър - това са някои най-забележителните й роли в театъра. През 1972 г. в Панама Катя Паскалева получава награда за женска роля във филма „Козият рог”, през 1973 г. й връчват награда „Фемина” в Брюксел, през 1976 г. я отличават за принос в развитието на световното кино в Карлови Вари. През същата година получава и награда „Златна роза” за женска роля във „Вилна зона”. Сред другите отличия на Катя Паскалева са наградата на СБФД за женска роля във филма „Памет” (1986 г.) и наградата за поддържаща женска роля във филма „Ева на третия етаж” (1987 г.). Катя Паскалева, любимката на милиони зрители, почина след дълго боледуване на 23 юли 2002 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.09.2013
Българска версия: 25913, Английска версия: 3063

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999