Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 17 септември 2013 г., брой 3550
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(17.09.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.33253
USD/BGN   1.46427
CHF/BGN   1.58060
EUR/USD   1.3357*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Терс-Мошино АД - Перник
МБАЛ-Света Анна-София АД - София
К-ЕИ-Г АД - Варна
Ирис БН ЕООД - София
Смарт Кемикълс ЕАД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Преките инвестиции в страната са 802,5 млн. евро или 2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) от началото на годината до юли, показват предварителните данни на БНБ. За сравнение година по-рано те са възлизали на 1197,9 млн. евро, което е 3 процента от БВП. Само за юли инвеститорите са налели 114,6 млн. евро у нас при 80,6 млн. евро година по-рано. Постъпленията от вложения на чужденци в недвижими имоти възлизат на 73,8 млн. евро, при 143,9 млн. евро за януари - юли 2012 г., посочиха още от БНБ. Най-големите преки инвестиции в страната за януари - юли 2013 г. са на Нидерландия (487,1 млн. евро) и Австрия (81,3 млн. евро).

Източник: Новинар

За следващия програмен период ще увеличим капитала във фонд "Флаг" с 20 - 30 млн. евро. Имаме предварителни разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие, която беше тип спонсор на този фонд. Това обяви премиерът Пламен Орешарски след срещата си с областния управител и с кметове от област Пловдив. На срещата кметовете поискаха по-голяма оперативност от фонда, който им служи най-общо като финансираща институция. „Ще направим усилия в тази посока”, обеща Орешарски. Той припомни, че фондът беше създаден през 2006 г., когато стартира цялостният процес на подготовка за усвояване на европейските средства. Освен усвояването на европейските фондове, премиерът обсъди с представителите на местната власт изплащането на ДДС, необходимостта от по-бързо административно обслужване и поддържането на четвъртокласната пътна мрежа.

Източник: Econ.bg

Концесии

Ирландската енергийна и добивна компания Petroceltic обяви, че е готова да започне да извлича по 850 хил. куб.м природен газ дневно от черноморския шелф на България. Това ще стане възможно благодарение на нов сондаж в находището "Калиакра", който вече е присъединен към помпените инсталации. Компанията ще продължи да инвестира в страната, тъй като тя е източник на значителна част от приходите в групата Прокарването на допълнителни сондажи за експлоатирането на газовите находища е обичайна практика. Този, който е направен в обекта "Калиакра", е втори поред. Извършени са и тестови добиви, които са показали потенциал за извличане на 340 хил. куб.м газ дневно от находището, което се експлоатира от 2010 година. Предстоят допълнителни технически изпитания, които ще отнемат около месец, преди новата инсталация да заработи на пълни обороти. Оборудването, към което е свързан вторият сондаж, централизира потоците, извличани от още две находища в съседство: "Галата" и "Каварна". Така общото количество на изпомпван от компанията природен газ може да се увеличи и да достигне до 850 хил. куб.м дневно.

Източник: Капитал

Дружества
Куриерска дейност, различна от тази на националната поща
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   ТНТ България ЕООД - София   6 406  
  2   Еконт Експрес ООД - Русе   3 957  
  3   Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД - София   1 927  
  4   Спиди ЕООД - Пловдив   737  
  5   Геопост България ООД - София   388  
  6   Арамекс Интернешънъл Куриър ООД - София   330  
  7   Флайинг Карго България ООД - София   247  
  8   Ин тайм ООД - София   124  
  9   Тип Топ-Куриер АД - София   78  
  10   Уърлд куриер България ЕООД - София   1  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 13.09.2013
  Обща стойност (BGN): 248 663.15  
Брой търгувани компании: 38
Premium 24 234.75
Standard 206 047.01
АДСИЦ 18 381.39
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали 95.90 %
Асенова Крепост АД - Асеновград -13.55 %
BaSE - Акции: 4 012.41

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската софтуерна компания Онтотекст, част от групата на Сирма груп холдинг, разработи платформа за търсене на работни места във Великобритания. Проектът се нарича Yagajobs.co.uk и представлява своеобразен агрегатор на информация за предлаганите работни места и въобще тенденциите на британския пазар на труда. Програмата събира информация от над 355 британски борси за работа. Тя позволява да се търсят свободни места по различни показатели като местоположение, позиция, заплащане и др. Платформата може лесно да бъде интегрирана с други софтуерни приложения, онлайн услуги, както и с разнообразни бизнес процеси, посредством създадения от Онтотекст API интерфейс (Application Programming Interface – интерфейс за разработка на приложения). Компанията първоначално работи като изследователско звено на българската група Сирма груп. През 2009 г. обаче дял от нея придобива българският инвестиционен фонд NEVEQ и влага в нея 1.5 млн. евро. В момента основен акционер остава Сирма, а втори по-големина е NEVEQ, която държи миноритарен дял.

Източник: Капитал Dаily

"България е най-трудният пазар, на който присъства Telekom Austria", нееднократно е заявявал собственикът на "Мобилтел". Изказването е подкрепено и от финансовия отчет на австрийския телеком за второто тримесечие, в което компанията обяснява как българското звено е изправено пред засилена конкуренция и регулация, понижаваща се потребителска база, приходи и печалба. В стремеж да промени ситуацията компанията майка освободи главния изпълнителен директор на "Мобилтел" Андреас Майерхофер. На негово място идва Танасис Кацирубас бивш главен изпълнителен директор на сръбското звено на Telekom Austria – Vip Mobile. Името е добре познато на по-паметливите български потребители, защото Кацирубас беше търговски директор на "Глобул" от 2002 г., като оглавяваше компанията през периода 2005 г. - май 2010 г. и реално той изгради втория по големина мобилен оператор до това, което е в момента.

Източник: Капитал

Излизането на държавата от Българска телекомуникационна компания (БТК) се отлага поне с две седмици. Причината се крие в това, че насроченото за вчера общо събрание на акционерите на компанията не се проведе поради липса на кворум, съобщават от БТК. Новата дата на общото събрание е насрочена за 30 септември, като дневният ред остава непроменен. Както е известно, първа точка в дневния ред е отмяна на изключителните права на държавата чрез превръщането на нейната т. нар. "златна акция" от капитала на БТК в обикновена поименна безналична акция. "Златната акция" дава право на държавата да поставя вето на важни решения, свързани с компанията. За да бъдат отменени изключителните права на държавата, на общото събрание на акционерите трябва да присъства и упълномощен представител на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Източник: Стандарт

ВЕЦ Козлодуй беше включена в паралел с енергийната система на страната. ВЕЦ-ът разполага с две турбини с обща мощност 5 мегавата. Те се задвижват от воден стълб с височина 7.5 метра. За задвижването на турбините се използва водата от топлия канал на атомната централа, която се връща в река Дунав. В края на август бяха направени изпитания на пълна мощност. С работата си новата водна централа дава допълнителен принос към електропроизводството с нулеви въглеродни емисии в България. Едноличен собственик на капитала на ВЕЦ Козлодуй е АЕЦ Козлодуй ЕАД.

Източник: Econ.bg       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
tr valign="top">
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
18 септември 2013 Проект за промени в Наредбата за излезлите от употреба МПС
19 септември 2013 Проект за промени в Наредбата за въвеждане на бандеролите за бутилирани алкохолни напитки
23 септември 2013 Проекти за промени в Закона за ДДС и Закона за акцизите и данъчните складове
23 септември 2013 Промени в Наредбата за вписване на лицата, извършващи обследване и сертифициране на сгради
30 септември 2013 Включете се в проучване на критичните места при изпълнението на европроекти

Предстоящи събития

На 17 септември 2013 г., вторник, от 11.00 часа, в залата на БСК (ул. Алабин 16-20, ет.1) ще се проведе пресконференция на Секторен консултативен съвет "Информационни технологии".

На 18 септември 2013 г., сряда, от 10.00 часа, в заседателната зала на БСК (ул. Алабин 16-20, ет.1) ще се проведе разширено заседание на Секторния консултативен съвет „Металургия“.

Участвайте в проучване на жизнения цикъл на формално придобитата квалификация!

20 септември: Международна конференция BGBC GREEN FUTURE

20 септември: СЕМИНАР „Семинар по прилагането на европейските Регламенти в областта на химикалите (REACH и CLP)"

Срок – 20 септември! БСК набира фирми, на които да окаже подкрепа в намиране на нови чуждестранни партньори и сключване на договори за износ с тях

Национална конференция с международно участие за обсъждане на Информационната система за оценка на компетенциите ще се проведе на 24 септември 2013 г. (вторник) в БСК. Системата е изградена в рамките на осъществяван от БСК проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

26 и 27 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

26 септември: СЕМИНАР „Прилагане изискванията на законодателството за управление на битови и масово разпространени отпадъци в промишлените предприятия”

На 30 септември 2013 г., понеделник, от 11.00 часа, в залата на БСК (ул. Алабин 16-20, ет.1) ще се проведе пресконференция на Секторен консултативен съвет " Химическа промишленост".

3 и 29 октомври: Семинари „Опитът на „Филипс“ и „Хенкел“ в дуалната система на обучение“

Специализирана изложба за хранително-вкусова промишленост ANUGA 2013, (06.10-09.10.2013 г., Германия)

Специализирана изложба WorldFood Ukraine – International Food and drink exhibition (29.10-02.11.2013 г., Украйна)

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Центърът за професионално обучение е сертифициран по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Финландия заяви, че следващата година за пръв път ще наруши критериите от Маастрихт, според които дългът не трябва да превишава 60% от БВП. Дългът на страната ще достигне 60.7% през 2014 г. и ще се увеличи до 62% през 2015 г. според представения от правителството бюджет за следващата година. През май рейтинговата агенция Moody's заяви, че Финландия е единствената страна в Европейския съюз, която никога не е нарушавала фискалните критерии от Маастрихт. Ориентираната към износа страна беше силно засегната от кризата, след като сектори като технологиите, стоманата и металите бяха изправени пред трудности. Според прогнозите на правителството икономиката ще се свие с 0.5% тази година, което ще е второто подред годишно свиване. Очакват се загуби в публичните финанси през следващите години, защото структурните проблеми в някои ключови за Финландия сектори са съчетани с трудна икономическа обстановка, заяви правителството.

Източник: Ройтерс

Америка

Американският автомобилен производител Chrysler планира да подаде документи за първично публично предлагане (IPO). До това решение се е стигнало, след като мажоритарният собственик на компания – италианският концерн Fiat, не е успял да постигне споразумение за сливането на компаниите с пенсионния и здравен тръст, който притежава останалата част от акциите. Излизането на борсата, което може да се случи още тази година, е последният възможен ход, до който изпълнителният директор Серджо Маркионе не желаеше да прибягва, отбелязва FT. Той се надяваше да осъществи сливането на двата производителя, което щеше да им помогне да се конкурират с лидерите на автомобилната индустрия Toyota, Volkswagen и General Motors.

Източник: CNN

Азия

Единственият работещ ядрен реактор в Япония беше спрян в нощта на 15 септември за планови технически работи, предават световните агенции. Не е ясно кога реакторът ще бъде пуснат отново. Страната ще остане без ядрена енергия поне до началото на следващата година, тъй като запланираните дейности ще отнемат поне половин година. След аварията във Фукушима през март 2011 г. Япония спря всичките си 50 ядрени реактора. През юли 2012 г. два от тях - в град Ои в Западна Япония, бяха пуснати отново. Един от тях, управляван от Kansai Electric Power, беше спрян по-рано през септември, също за технически работи. До аварията във Фукушима и фактическия отказ на Япония от ядрена енергетика около една трета от електроенергията, необходима на страната, се произвеждаше в АЕЦ. След затварянето на централите Япония повиши рязко търсенето на природен газ.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
16.09.2013
Dow Jones Industrial
15 494.78 (118.72)
Nasdaq Composite
3 717.85 (-4.34)
Стокови борси
16.09.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)106.59
Heating oil ($US/gal.)3.0600
Natural gas ($US/mmbtu)3.7400
Unleaded gas ($US/gal.)2.7200
Gold ($US/Troy Oz.)1 317.80
Silver ($US/Troy Oz.)22.01
Platinum ($US/Troy Oz.)1 441.20
Hogs (cents/lb.)88.48
Live cattle (cents/lb.)129.22

       Опознай България

17 септември – Денят на София

Църквата "Св. София" – един от символите на града София, е построена във Византийски стил от византийския император Юстиниан Велики в средата на VI век (527-565 г.). По времето на Второто българско царство (XII-XIV в.) тя придобива статуса на митрополитска църква и дава името си на града – София, което означава "мъдрост". От 1992г. 17 септември е и празник на столицата София. Своето име град София носи още от 14 век по името на старата църква “Св. София”. На 3 април 1879 г., градът е избран за столица по предложение на проф. Марин Дринов поради географското си разположение и потенциал за икономически растеж. Инфраструктурното развитие на града придобива национално значение. Гербът на София е създаден през 1900 година от художника Харалампи Тачев. Представлява щит, разделен на четири полета, в които са поставени символите на града - църквата "Света София", планината Витоша, храм на Аполон Лечител, символизиращ минералните извори и богинята-покровителка Тюхе.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.09.2013
Българска версия: 25913, Английска версия: 3062

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999