Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 16 септември 2013 г., брой 3549
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(16.09.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.32865
USD/BGN   1.47110
CHF/BGN   1.58034
EUR/USD   1.3295*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  СК-13 Холд Инг АД - София
ГБС-Русе АД - Русе
Слънчо АД - Свищов
МБАЛ Св.Пантелеймон АД - Ямбол
Буллип АД - София
Огняново К АД - София
Скай К АД - Варна
Еларг Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - София
Фининвест Холдинг АД - София
Многопрофилна болница за активно лечение Д-р Димитър Моллов ЕООД - Елена
Пропъртис Мениджмънт Груп ЕАД - София
Енергони АД - София
Джи Пи Ей Груп АД - София
ЕДК АД - София
Мрамор-Беркстон АД - София
РМЗ Враца АД - Враца
Воден свят - Банкя АД - Банкя
Българска телекомуникационна компания (БТК) АД - София
Лагуна Бийч АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Държавни ценни книжа за 452 млн. лв. възнамерява да предложи правителството в оставащите месеци до края на годината. Инструментите ще са предимно средносрочни и дългосрочни, става ясно от емисионните календари на Министерството на финансите. Така в рамките на 2013 г. ще бъдат изтеглени общо 2.3 млрд. заеми от вътрешния пазар. Ако аукционите вървят по план (без провалени или извънредни емисии) и не се стигне до търсене на финансиране от външните пазари, това означава, че държавата няма да използва докрай възможността за поемане на до 3 млрд. лв. дълг, която бе получена с актуализацията на бюджета. В началото на месеца при ниска лихва от 0.60% бяха пласирани едногодишни ДЦК за 300 млн. лв. Аукционът бе проведен непосредствено след като на пазара се освободи значителна ликвидност заради падежа на февруарските облигации за 800 млн. лв. Това в добавка с атрактивната срочност на книжата, предреши успеха на предлагането.

Източник: Капитал

Безбаротицата през август е 10.7%, с 0.1 процентни пункта по-ниска от юли, а причината е в по-големия брой хора включени в програми за заетост. В сравнение с август 2012 г. стойността на показателя е непроменена. Обявени са близо 12 хил. свободни работни места като над половината от тях са в частния сектор. Най-много незаети позиции е имало в преработващата промишленост (2 816 места) и в търговията (1 761 места). По програми за заетост са заявени 6 799 места, а по насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта - 933 работни места. Работа са започнали 19 327 безработни, с 1120 повече от предишния месец. В бюрата по труда са регистрирани 351 438 безработни, с 3 601 души по-малко, отколкото през юли.

Източник: Дневник

Дружества
Други спомагателни дейности в транспорта
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД - Варна   296 963  
  2   Ръководство въздушно движение ДФ - София   198 470  
  3   Пристанище Варна ЕАД - Варна   20 261  
  4   Порт Флот Бургас ЕООД - Бургас   12 497  
  5   ДСВ Роуд ЕООД - София   7 548  
  6   Център за градска мобилност ЕАД - София   6 907  
  7   Космос Шипинг АД - Варна   3 695  
  8   Интерком-шипинг ЕООД - Варна   3 672  
  9   Български корабен регистър АД - Варна   1 751  
  10   ТТЛ ЕООД - София   1 603  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 13.09.2013
  Обща стойност (BGN): 248 663.15  
Брой търгувани компании: 38
Premium 24 234.75
Standard 206 047.01
АДСИЦ 18 381.39
Най-голяма промяна в цените
ОЦК АД - Кърджали 95.90 %
Асенова Крепост АД - Асеновград -13.55 %
BaSE - Акции: 4 012.41

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Да бъде обезсилена т.нар. златна акция на държавата в Българската телекомуникационна компания, ще гласуват на днешното общо събрание акционерите - мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и руската VTB. С нея изпълнителната власт още при приватизацията на телекома преди десет години си беше запазила правото на вето върху основни решения. Дневният ред предвижда особените права на привилегированата акция на държавата в дружеството да се отменят и да я трансформират в обикновена поименна безналична акция. "Златната" акция даваше възможност държавата да блокира евентуална промяна на името на телекома, прекратяване или ограничаване на дейността му, емитиране на нови акции, преобразуване на дружеството по какъвто и да било начин. Второто решение предвижда името на БТК да бъде сменено от БТК АД на БТК ЕАД. Третата точка в дневния ред е за отписването на компанията от регистъра за публичните дружества.

Източник: Дневник

Дъщерното дружество на курортната компания "Албена" - "Интерскай", което е собственик на летищната площадка Лесново, смята да набере 3 млн. лв. чрез публично предлагане на акции. Проспектът за увеличението на капитала беше одобрен на последното заседание на Комисията за финансов надзор на 13 септември. Не е ясно дали компанията ще търси външни инвеститори, или "Албена" възнамерява да запише цялото увеличение. Най-вероятно набраната сума, или поне по-голяма част от нея, ще се използва за увеличаване на капацитета на площадката до гр. Елин Пелин. През март изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев съобщи, че планират да увеличават капацитета на двете си летища в Приморско и Лесново. Според отчетите и сайта на Лесново дружеството е оператор и на едноименната площадка за самолети, а намеренията са инвеститор в крайморския аеропорт да бъде "Приморско клуб", също дъщерно дружество на "Албена".

Източник: Капитал

Ако сте технологична компания, която е в така наречената фаза на растеж, за вас има добри новини на хоризонта. Още 103 млн. евро рисков капитал се насочват към компании в Централна и Източна Европа. 3TS Capital Partners e готов с четвъртия си фонд за дялови инвестиции - TCEE Фонд III. Така общата сума, която управлява компанията, набъбва до 300 млн. евро, съобщиха от 3TS миналата седмица. Новият фонд ще се фокусира върху динамично развиващи се компании. Той ще инвестира и във фазата на развитие на фирмите директно след тази, върху която са фокусирани LAUNCHub и Eleven - начална фаза. Така може да се окаже шанс и за много от проектите в портфейлите на двата фонда, които правят дялови инвестиции в стартиращи компании. Секторите, които са интересни за 3TS, са технологии и интернет, медии и комуникации и технологични услуги, а България попада сред страните, към които фондът гледа.

Източник: Капитал Dаily

Напълно готов е проектът за модернизация на най-старата жп линия у нас - Русе-Варна. Това заяви в Русе Стилиян Кротнев, директор на дирекция "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в НК "Железопътна инфраструктура". Индикативната стойност на проекта е 305,7 млн. евро, но след провеждането на тръжните процедури се надяваме тя да бъде по-малка, каза Кротнев. Модернизацията на жп линията ще се финансира от новата ОП "Транспорт". Трасето е разделено на два участъка - единична жп линия Русе-Каспичан (135 км) и двойната Каспичан-Варна (97 км). Проектът е изготвен от българо-италианския консорциум "Евротранспроект-Нет инженеринг". Предвижда се възстановяване на проектните параметри на жп линията за скорост до 130 км/ч за пътническите влакове и до 100 км/ч - за товарните. Целта е увеличаване на средната скорост за движение от сегашните 40-50 км на над 70 км, което ще даде възможност за нарастване на товарния трафик между пристанищата Русе и Варна.

Източник: Стандарт

Вносителят на пропан-бутан Газтрейд поднови строителството на пристанищния си терминал за LPG в Белославското езеро, Варна. Първата копка е направена, а проектът трябва да бъде завършен до края на следващата година. Това ще е единственото пристанище за LPG, разрешено от българските закони. Работата по проекта започна преди 5 години. Миналата година обаче компанията сключи голяма сделка с българското поделение на "Газпром нефт" – НИС Петрол, като продаде част от базата си за горива в Костинброд. Руският гигант имаше нужда от склад, за да може да разгърне навлизането си на пазара на бензин и дизел в България. Базата е разделена на две и Газтрейд реши да продаде частта за течни горива и да запази за себе си тази за пропан-бутан. Пристанищният терминал за LPG трябва да даде допълнителен тласък в тази посока и трябва да бъде завършен към края на следващата година. Газтрейд е един от най-големите вносители на пропан-бутан. През различните години пазарният дял на компанията на пазара на LPG (Liquefied petroleum gas) се движи между 18 и 25% със спад от 5 процентни пункта през миналата година. До момента компанията е инвестирала 15 млн. евро в терминала.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
tr valign="top">
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
18 септември 2013 Проект за промени в Наредбата за излезлите от употреба МПС
19 септември 2013 Проект за промени в Наредбата за въвеждане на бандеролите за бутилирани алкохолни напитки
23 септември 2013 Проекти за промени в Закона за ДДС и Закона за акцизите и данъчните складове
23 септември 2013 Промени в Наредбата за вписване на лицата, извършващи обследване и сертифициране на сгради
30 септември 2013 Включете се в проучване на критичните места при изпълнението на европроекти

Предстоящи събития

Участвайте в проучване на жизнения цикъл на формално придобитата квалификация!

20 септември: Международна конференция BGBC GREEN FUTURE

20 септември: СЕМИНАР „Семинар по прилагането на европейските Регламенти в областта на химикалите (REACH и CLP)"

Срок – 20 септември! БСК набира фирми, на които да окаже подкрепа в намиране на нови чуждестранни партньори и сключване на договори за износ с тях

26 и 27 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

26 септември: СЕМИНАР „Прилагане изискванията на законодателството за управление на битови и масово разпространени отпадъци в промишлените предприятия”

3 и 29 октомври: Семинари „Опитът на „Филипс“ и „Хенкел“ в дуалната система на обучение“

Специализирана изложба за хранително-вкусова промишленост ANUGA 2013, (06.10-09.10.2013 г., Германия)

Специализирана изложба WorldFood Ukraine – International Food and drink exhibition (29.10-02.11.2013 г., Украйна)

18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът е и Сиско академия за обучение на мрежови специалисти.


Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 1 сем. - 05.10.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot -  19.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 5.10.2013 - съботно-неделен

Курсове по дигитални компетенции
Windows 7 и MS Office 2010 - базово ниво и за напреднали - предстоят през м. октомври

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности. Центърът за професионално обучение е сертифициран по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Исландският министър на външните работи Гюннар Браги Свейнсон заяви, че Исландия спира за неопределено време преговорите за членство с ЕС. "Ние разпуснахме работната група и преговорните екипи и прекратяваме всички срещи на високо равнище", каза Свейнсон пред парламента. Предизборната програма на евроскептичната дясноцентристка коалиция, която спечели изборите в страната, включваше слагането на край на преговорите за влизане в Общността на 28-те вече страни членки.. "Правителството постигна споразумение по въпроса. Процесът е прекратен. Ще подобрим комуникациите и ще заздравим връзките си с ЕС, без обаче да се включваме в Съюза", коментира още Свейнсон. Рибарството е основно препятствие в преговорите за влизането на Исландия в ЕС. Рейкявик и Брюксел досега не са успели да намерят компромис относно спора за скумрията в страната, като ЕС периодично "притискаше" Исландия с възможни търговски санкции, ако не намали своята рибна квота.

Източник: EUBusiness

Америка

От социалната мрежа Twitter обявиха, че са подали документи до регулаторните органи на САЩ за стартиране на първично публично предлагане на акции (Initial Public Offering - IPO). "Ние сме предприели всички необходими стъпки в административна насока относно планирано от нас първично публично предлагане", написа компанията в официалния си блог. От Twitter обаче не споменават кога може да стане това или колко средства планират да наберат. Пазарната стойност на компанията е оценена от частните инвеститори на над 10 млрд. долара (6,3 млрд. паунда) и е на път да достигне приходи през 2013 г. в размер на 583 млн. долара, според консултантската компания eMarketer. Goldman Sachs Group Inc. ще бъде водещият поемател на емисията на Twitter, която има над 200 млн. потребители в цял свят

Източник: BBC

Азия

Индийската икономика се очаква да нарасне 5,3% през тази фискална година, обяви Икономическият съвет към премиера, което е рязко по-ниско от по-ранна прогноза за 6,4%, но повече от миналогодишния ръст. Преразгледаната прогноза е приблизително в съответствие с прогнозите на централната банка, както и много частни икономисти, които очакват третата най-голяма икономика в Азия да расте с около 5 на сто - същото ниво като през 2012/2013 г. Ръст в производството на автомобили и износа през август показва, че производствения сектор ще се представи по-добре през второто полугодие спрямо първото, каза К. Рангараджан, председател на Икономическия съвет. Рупията е спаднала с почти 14% спрямо долара от началото на годината, достигайки рекордно ниско ниво през последния месец, тъй като икономиката се бори с най-ниския растеж за десетилетие, рекорден дефицит по текущата сметка и остър фискален дефицит.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
13.09.2013
Dow Jones Industrial
15 376.06 (75.42)
Nasdaq Composite
3 722.18 (6.22)
Стокови борси
13.09.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)108.21
Heating oil ($US/gal.)3.1100
Natural gas ($US/mmbtu)3.6800
Unleaded gas ($US/gal.)2.7700
Gold ($US/Troy Oz.)1 308.00
Silver ($US/Troy Oz.)21.72
Platinum ($US/Troy Oz.)1 444.00
Hogs (cents/lb.)87.25
Live cattle (cents/lb.)129.15

       Опознай България

14 години "Бизнес Индустрия Капитали"

Електронното издание на БСК “Бизнес Индустрия Капитали” празнува 14-годишен юбилей.
Навършват се 14 години от излизането през 1999 г. на първия брой на електронното издание на Българска стопанска камара - “Бизнес идустрия капитали”. Издател на "Бизнес Индустрия Капитали" е Борсова информационна компания "Капиталов пазар" - еднолично дружество на Българска стопанска камара специализирано в областта на бизнес-информацията. Дружеството поддържа Информационната система за българските предприятия – BEIS.
За четиринадесет години изданието се утвърди като предпочитан бизнес и медиен партньор за повече от 35 000 абоната от страната и чужбина. В морето от информация, което предлага Интернет, “Бизнес идустрия капитали” съумява ежедневно на български и английски език да представя накратко най-важното от икономическите събития в България - финансови, корпоративни, борсови и новини от Българска стопанска камара (БСК).
Основната мисия на изданието ни винаги е била да рекламира българската икономика и българския бизнес. А чрез рубрики като “Опознай България”, които бързо се превърнаха в любимо четиво, както за българските, така и за чуждестранните читатели, “Бизнес Индустрия Капитали” провежда широка кампания за популяризиране на културните и природни обекти и събития в нашата страна. В нея всеки ден се представят накратко традиционни български празници и обичаи свързани с тях, известни български личности и тяхната кратка биография, както и информация за различни красиви местности и забележителности на България.
14 години не са малък период за едно издание, за една електронна медия. Издателският ни екип е приел предизвикателството да развива и занапред “Бизнес идустрия капитали” като издание, което да прави повече приятели и партньори на България, БСК и българския бизнес.
Благодарим на всички абонати за доверието, информацията и коментарите, които получаваме ежедневно от тях. Именно това партньорство винаги е давало силата и мъдростта на целия редакционен екип на БИК Капиталов пазар ЕООД да продължава и развива изданието.
Честито и за много години!


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.09.2013
Българска версия: 25911, Английска версия: 3062

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999