Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 06 август 2013 г., брой 3521
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(06.08.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26304
USD/BGN   1.47532
CHF/BGN   1.58341
EUR/USD   1.3257*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Винарско имение Санта Сара АД - Горица - Бс
Форум АД - София
Макси I АД - София
Метален амбалаж АД - Генерал Тошево
Еф Би Ти АД - София
Мебел АД - Стара Загора
Многопрофилна болница за активно лечение "Тракия" АД - Пловдив
Енергия 97 АД - Търговище
Астратранс АД - Сливен
Гео зона ЕАД - София
Тунел проект ЕАД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Данъчните следят бизнеса на млади фирми, които току-що са се регистрирали по ДДС. Причината е, че за ДДС измамите често се използват именно нови фирми, които се регистрират по ДДС за осъществяване на конкретна схема за източване на хазната. За да се осъществи една измама по ДДС, може да се използват десетки фирми, които препродават една на друга определена стока. Затова 2-3 месеца след регистрацията по ДДС на една компания данъчните правят проверка на място, без да има информация за нарушения. Ако при тези проверки фирмата не бъде открита на официалния й адрес, няма служители и реален бизнес, веднага става ясно, че тя е създадена за някаква данъчна измама. Собствениците и шефовете на фирми, замесени в ДДС измами, се вкарват от НАП в черен списък.

Източник: Стандарт

Вътрешният министър Цветлин Йовчев ще закрие сигнално-охранителната дейност на МВР.  От години МВР играе парадоксална роля в охранителния бизнес. От една страна, министерството всяка година си докарва милиони от охраната на хиляди обекти, но в същото време издава лицензите на охранителните фирми. Така МВР едновременно е конкуренция и регулатор в охранителния пазар. Като лицензиращ орган МВР има и пълен достъп до информацията относно дейността на негови конкуренти - клиенти, параметри на договори, на изпълнение, въобще всичко. А част от тази информация би трябвало да е търговска тайна. Според финансовите разчети за първото шестмесечие на 2013 г. МВР е реализирало 12.4 млн. лв. приходи от сигнално-охранителна дейност. В същото време обаче се отбелязва, че за цялата миналата година са били планирани 26 млн. лв. приходи, но те не са постигнати.

Източник: СегаКвалификационeн REFA-курс
16.09-27.09, 7.10-18.10.2013

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Производствени данни/процеси
 • Значение на производствените данни
 • Установяване на данни – основни положения
 • Структуриране на задачи, разпределение на функции, приоритетен анализ (АВС анализ)

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Концесии

  Министърът на икономиката Драгомир Стойнев е изпратил официално писмо до управителя на "Пирин Ораново" ЕООД Валери Манов за спиране на действието на концесионния договор за добив на въглища от находище "Ораново", съобщиха от ведомството. Сега започва да тече срок от 15 работни дни, в които трябва да се отстранят неизпълнените по договора задължения както и констатираните нарушения при проверките, последвали инцидента, при който загинаха четирима миньори. Според Закона за подземните богатства при спиране на концесията се прекратяват добивните дейности, а концесионерът е длъжен да поддържа рудника и минните изработки в такова състояние, че да са годни за последващо използване, посочват от ведомството.

  Източник: Дневник

  Концесионери ще представят проекти за дейностите, планирани за всяка година. Това ще стане с приемането на новата Наредба за съдържанието на работните проекти за търсене, проучване, добив и първична преработка на подземни богатства към Закона за подземните богатства. В зависимост от типа дейност до 15 или до 30 октомври концесионерите ще трябва да представят проекта на работната си програма за следващата година. Той ще трябва да бъде одобрен от Министерството на икономиката и енергетиката и едва след това концесионерите ще могат да пристъпят към предвидените дейности.

  Източник: Стандарт

  Дружества
  Производство на изделия от бетон, гипс и цимент
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Печалба
  за 2011 г.
  (хил. лв.)
    1   Хидробетон ООД - Казичене   1 259  
    2   ДК Домостроене АД - Бургас   791  
    3   Стимекс ЕООД - Варна   509  
    4   Бетон ЕООД - Сандански   465  
    5   Баумит България ЕООД - Елин Пелин   261  
    6   Андела инвест АД - Бургас   215  
    7   Симат АД - Димитровград   207  
    8   БГ Бетон ООД - София   202  
    9   Дунав АД - Русе   31  
    10   ЗСК-Лозово АД - Бургас   11  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 05.08.2013
    Обща стойност (BGN): 1 202 805.65  
  Брой търгувани компании: 36
  Premium 259 247.10
  Standard 636 758.06
  АДСИЦ 306 800.50
  Най-голяма промяна в цените
  Енергони АД - София -22.00 %
  Елхим Искра АД - Пазарджик 6.46 %
  BaSE - Акции: 1 727.88

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  Компанията за производство и търговия с моторни и индустриални масла "Приста ойл" е купила Chevron Чехия, съобщиха от българското дружество. Чешката компания се занимава с дистрибуцията на масла за американската Chevron от 1998 г., като реализира на пазара 1.5 млн. литра и има приходи от 4 млн. евро. Едни от значимите й клиенти са производителите на автомобили и камиони Toyota и DAF, производителите на багери Bobcat и подразделението на Škoda за изработване на турбини. Сделката е второто по-голямо придобиване на активи на американската компания от "Приста ойл". През 2011 г. българската компания изкупи участието на Chevron в завод за масла, който се управлява в партньорство с "Узбекнефтегаз" – националната петролна компания на Узбекистан.

  Източник: Капитал

  Фабриката за българска лютеница, произвеждана по бабина рецепта от най-стари времена - „Булконс Първомай", получи утвърждение за продукт "лютеница" с географско указание "Лютеница Първомай". С документа, издаден от Министерството на земеделието и храните през месец март, се определят границите на географското място за производство на продукта - територията на община Първомай. Европейската комисия е издала заповед "Лютеница Първомай" да може да се произвежда само от заводи и фабрики в района на града. Другият такъв продукт е "Горнооряховски суджук" също като продукт със специфично географско указание за района на Горна Оряховица.

  Източник: Money.bg

  Комисията за финансов надзор издаде два лиценза за извършване на застрахователна дейност, информираха оттам. Лиценз е издаден на „Застрахователно дружество Съгласие” АД (заявлението е постъпило от „Здравноосигурителен фонд Съгласие” АД), като той е за извършване на застраховане по застраховка „Злополука” (включително производствени злополуки и професионални заболявания) и застраховка „Заболяване“. Лиценз за застраховане получи и „Токуда Здравно Застраховане” ЕАД, бившият „Токуда Здравноосигурителен фонд” ЕАД, за застраховките „Злополука” и „Заболяване”. През последните два месеца лицензи от КФН получиха още от Здравноосигурителна компания България Здраве ЗАД и Здравноосигурителна каса FiHealth. Заедно с последните, общият брой на лицензираните компании в страната нарасна до 21.

  Източник: Profit.bg

  Държавното дружество „Информационно обслужване” е отчело загуба в размер на 2,5 млн. лв. за 2012 г. , съобщи транспортният министър Данаил Папазов. Толкова лош финансов резултат не е регистриран досега от компанията, чиито шефове бяха сменени миналата седмица. „Предишното ръководство не е показало визия и воля да промени основната ситуация в дружеството. Всички реформи могат да се обосноват само със съкращаване на персонал, което не води до подобряване на производителността или до ръст на приходите. Съкратени са заради това, че са намалявали приходите и съответно се е търсел някакъв вариант за оптимизация на разходите”, отчете Папазов.

  Източник: Монитор

  186 от общо работещите около хиляда души в ТЕЦ "Бобов дол" ще бъдат освободени в периода 15 август - 15 септември. Работните заплати в централата ще бъдат намалени с 20 на сто. Заповедите за съкращения вече са подписани, коменираха от ръководството на ТЕЦ-а. Изпълнителният директор на дружеството Владимир Владимиров увери, че има споразумение с Българския енергиен холдинг (БЕХ) централата в Бобов дол да бъде натоварена максимално през следващите няколко месеца, което означава, че друго съкращение на персонала не се предвижда. Освобождаването на 186 служители е мотивирано с намаления обем на работата в момента. ТЕЦ "Бобов дол" работи само с един от енергоблоковете си. По думите на Владимиров Националната електрическа компания (НЕК) дължи на централата около 10 милиона лева.

  Източник: Investor.bg         Българска Стопанска Камара


  Изнесен Търговски офис”
  В помощ на външнотърговската дейност


  Външноикономическо сътрудничество  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
  БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
  Срок за реакция: Тема:
  8 август 2013 Проект на Закон за представителите по индустриална собственост
  9 август 2013 Проект на Наредба за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи
  5 септември 2013 Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


  Предстоящи събития

  5-9 октомври: Търговско изложение за води WEFTEC 2013, гр. Чикаго, САЩ. Срок за записване - 10 септември!

  13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

  Участвайте в проучване на жизнения цикъл на формално придобитата квалификация!

  26 и 27 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

  18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
  Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
  - за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.  Регионална Cisco академия
  CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
  CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
  CCNP - Troubleshoot- м.октомври 2013 - съботно-неделен 
  Основи на ОС Debian Linux
  Ниво 3
  - 14.09.2013 - съботно-неделен

  Регистрирайте се онлайн сега!

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Румъния понижи основния си лихвен процент в по-голяма от очакваната от икономистите степен, съобщи Bloomberg, според чиито анализатори действията са знак, че определящите монетарната политика в страната, са все по-уверени в изпълнението на целите за инфлацията, след като правителството обяви и понижаване на ДДС върху хляба от септември. Румънската централна банка понижи днес основната си лихва с половин процентен пункт до рекордно ниските 4,5%, се посочва в нейно съобщение. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха понижение до 4,75%, като само един от 14 запитани предвиждаше запазване на ставката на досегашното ѝ ниво от 5%.

  Източник: Блумберг

  Америка

  Американското списание Newsweek намери нов собственик в лицето на International Business Times (IBT). Newseek е едно от най-старите седмични издания с първа публикация през 1933 г. и някогашен основен конкурент на излизалото по същото време „Time“. През 2012 г. книжното издание е преустановено и списанието става почти изцяло онлайн базирано. Това е втората продажба на Newsweek за последните три години. След множество трудности под управлението на „Вашингтон Поуст“, през 2010 г. то е закупено от бизнесмена Сидни Хърман за 1 щатски долар. По-късно списанието, разполагащо най-вече с авоарите на богатата си история, е обединено с „The Daily Beast”.

  Източник: Associated Press

  Азия

  BMW изтегля повече от 140 000 превозни средства от Китай, по-малко от седмица след като плановете за експанзия на германската компания бяха остро критикувани от китайското министерството на околната среда. Съвместното предприятие на BMW Brilliance обяви, че изтеглянето на колите е доброволно и се дължи на проблем в кормилните системи на 5-тата серия, като дефектните автомобили са произведени през последните 4 години. Миналата седмица министерството на околната среда на Китай отказа да одобри плановете на завода на BMW за удвояване на производството до 400 000 превозни средства на година.

  Източник: FT

   
  Индекси на фондови борси
  05.08.2013
  Dow Jones Industrial
  15 612.13 (-46.23)
  Nasdaq Composite
  3 692.95 (3.36)
  Стокови борси
  05.08.2013
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)106.56
  Heating oil ($US/gal.)3.0500
  Natural gas ($US/mmbtu)3.3200
  Unleaded gas ($US/gal.)2.9500
  Gold ($US/Troy Oz.)1 302.40
  Silver ($US/Troy Oz.)19.72
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 448.10
  Hogs (cents/lb.)85.50
  Live cattle (cents/lb.)124.55

         Опознай България

  Козарска пещера

  Козарската пещера е част от Лакатнишкия карстов район. Намира се в платото, където река Пробойница се влива в река Искър. Входът и е високо над нивото на реката и е трудно да бъде забелязан от случаен посетител. До тук се достига трудно, по тесни и стръмни пътечки, от където пещерата носи своето име. Входът й е голям с обширно преддверие, което често се използва за нощуване. Струящата от него прохлада е истинско блаженство след уморителното катерене по голия склон под парещите слънчеви лъчи. Пещерата е много малка, а за някогашната й красота напомнят само нападалите по пода кварцови кристали. Има два успоредни прохода, по които се достига до единствената зала. В цепнатините по тавана могат да се видят основите на някогашни огромни кварцови друзи. В ляво по посока на ръба на скалния венец може да се мине пълзейки по тясна галерия, която завършва с отвор, високо в него. От там се открива прекрасна гледка на местността.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.08.2013
  Българска версия: 25891, Английска версия: 3066

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031

  Февруари 2021
   ПВСЧПСН
  51234567
  6891011121314
  715161718192021
  822232425262728

  Март 2021
   ПВСЧПСН
  91234567
  10891011121314
  1115161718192021
  1222232425262728
  13293031    

  Април 2021
   ПВСЧПСН
  13   1234
  14567891011
  1512131415161718
  1619202122232425
  172627282930  


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999