Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 05 август 2013 г., брой 3520
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(05.08.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.24460
USD/BGN   1.48135
CHF/BGN   1.57945
EUR/USD   1.3203*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Силед Инвест АД - Силистра
Химмаш АД - Хасково
Трансстрой холдинг АД - Бургас
Проучване и добив на нефт и газ АД - София
Тунджа-Сливен АД - Сливен
Стамп Гард АД - София
Дунав 57 АД - Силистра
Първи май АД - Силистра
Фарин ЕАД - Добрич
Стил Инженеринг 2000 АД - София
Екарисаж АД - Силистра
Присое Пак АД - Гурково
Хидромад Русе ЕАД - Русе
Стал 20 роман АД - Роман
Генерал лизинг България АД - София
Корина АД - Силистра
Ди транс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

3.2 млрд. евро дължат фирми, регистрирани в България, по заеми от европейски банки, сочат данните на Европейската централна банка (ЕЦБ). Сумата не включва кредитните линии, които чуждестранните банки майки отпускат към поделенията си в България, тъй като цитираните данни на ЕЦБ се отнасят само за нефинансовите предприятия. За сравнение, бизнес кредитите, отпуснати от банките в България, са на стойност от 25.589 млрд. лв. Така взетите 3.2 млрд. евро от трезорите в чужбина са доста сериозна сума. Най-вероятно голяма част от посочената сума се формира благодарение на чуждестранни корпорации, които имат регистрирано дружество в България, но предпочитат да получат по-евтино финансиране от чужбина. Австрийските банки са най-активни при кредитирането на компании, регистрирани у нас - общата сума на отпуснатите заеми достига 1.9 млрд. евро.

Източник: Profit.bg

С 55.7 млн. лева по-малко от планираното са разходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) за първите 6 месеца на 2013 г. Това сочат данните от предварителния отчет за изпълнението на Консолидирания бюджет на ДОО към 30 юни 2013 г. За отчетния период общите разходи възлизат на 4 362.3 млн.лв., което представлява реализирани разходи с 1.3% по-малко от предварително направените разчети. За първото шестмесечие на годината направените разходите за пенсии са в размер на 3 790.9 млн. лева, което е с 59.5 млн. лв. по-малко от плана към м. юни. Към отчетния период разходът за пенсии е с 172.1 млн. лв. В същото време разходите за паричните обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване са в размер на 164.6 млн. лв., което представлява 17.3 млн.лв. преразход спрямо плана към м. юни т.г. За изплащане на обезщетения за майчинство са изразходвани 133.6 млн. лв., което е с 3.6 млн. лв. по-малко от направените разчети за периода. За обезщетения за безработица са изплатени 176.7 млн. лв., което е с 1.4 млн. лв. по-малко от планираното. Към първото шестмесечие на 2013 г. приходите на ДОО са в размер на 1 983.7 млн. лв. като е отчетено неизпълнение от 77 млн. лв.

Източник: Дарик радиоКвалификационeн REFA-курс
16.09-27.09, 7.10-18.10.2013

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Организация на работното място/ергономия
 • Ергономия на работното място
 • Натоварване, напрежение и последствия от тях
 • Организация на работното място – антропометрия и работни средства, Работна среда

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Дружества
  Производство на изделия от хартия и картон
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2011 г.
  (хил. лв.)
    1   Дунапак Родина АД - Пловдив   43 509  
    2   Завод за хартия Белово АД - Белово   29 495  
    3   Унипак АД - Павликени   27 661  
    4   Велпа 91 АД - Стражица   15 141  
    5   Кам 919 ЕООД - Пловдив   13 363  
    6   Витавел АД - Луковит   12 314  
    7   Темподем ЕООД - Труд   12 289  
    8   Интерпред Партнер АД - Гоце Делчев   8 507  
    9   Сарс Груп Пловдив ЕООД - Пловдив   6 617  
    10   Ролко АД АД - Варна   5 113  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 02.08.2013
    Обща стойност (BGN): 2 879 244.53  
  Брой търгувани компании: 50
  Premium 775 367.31
  Standard 1 240 986.75
  АДСИЦ 153 206.70
  Облигации 709 683.77
  Най-голяма промяна в цените
  ОЦК АД - Кърджали 22.22 %
  Топливо АД - София -7.69 %
  BaSE - Акции: 429.00

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на инвестиционното дружество CSIF да закупи „Фиш Порт“ и „Булджак“. Сделката между компаниите няма да наруши конкуренцията в бранша, става ясно от съобщението на регулатора. Така инвестиционната компания, представлявана от Цветелина Бориславова, ще придобие Рибното пристанище в Бургас, както и хладилна база. CSIF има капитал в размер на 88,7 млн. лева, а предметът му на действие е консултации на предприятия по отношение на корпоративната им стратегия, при покупка на дружества и други сделки, пише в анализа на КЗК. От подадената документация компанията има дългосрочна стратегия за развитие посредством развитие на нови пазари, сред които и тези на предоставяне на услугите на морски пристанища и хладилно съхранение на храни.

  Източник: Investor.bg

  За първи път в 40-годишната история на АЕЦ "Козлодуй" атомната централа е докарана до загуба от дейността си през първото полугодие на 2013 г. Централата отчита 5,8 млн. лв. загуба от дейността си за първите 6 месеца на годината, при положение че за същия период м.г. има 90 млн. лв. печалба. "Откакто през 2001 г. АЕЦ "Козлодуй" започна да прави самостоятелни финансови отчети, винаги е била на печалба", коментира пред изданието шефът на Българския атомен форум Иван Хиновски, който е и бивш шеф на борда на централата. Той е категоричен, че и преди това няма сведения първа атомна да е работила на загуба. От отчета излиза, че основната причина за рязкото влошаване на финансовия резултат е намалението с 13% на произведената електроенергия в сравнение с първите 6 месеца на 2012 г.

  Източник: 24 часа

  Съставът на Съвета на директорите на държавната компания-преброител „Информационно обслужване" е променен на 22 юли след общо събрание на акционерите и по искане на принципала на дружеството - Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, сочи справка в Търговския регистър. Освободени са четирима членове на Съвета на директорите - проф. Михаил Константинов, Ивайло Филипов, Валери Борисов и Ваня Големанска, а на техните позиции са назначени Георги Тодоров, Александър Петров, Гюнай Мехмедов и Николай Недялков. Държавната фирма обикновено печели конкурсите за компютърна обработка на изборните резултати. За вота на 12 май тя беше единствената, подала оферта за поръчката - на стойност 1,7 млн. лв.

  Източник: Дарик радио

  Близо 15 000 тона здрави тръби, собственост на държавното дружество "Напоителни системи" са извадени и продадени за скрап. Това показва доклад на инспектората към земеделското министерство. Експерти смятат, че поне половината от тях е можело да се ползват още 20 години. Извадените и нарязани тръби са предложени на стоковата борса без обявена начална цена. Така вместо пазарната стойност от 450 лева те са продадени за 250 лева на тон. От сделката държавната фирма е получила близо четири милиона лева, милион и половина, от които са платени на частните дружества, предоставили техниката за изваждане на тръбите. Крайната цел на операцията е била "Напоителни системи" да се източи и да се продаде на безценица, смятат експертите.

  Източник: Стандарт

  Британската компания United Capital, която миналия месец се съгласи да купи почти изцяло най-големият български пенсионен фонд – "Доверие", не е листвана на борсата, няма интернет страница и телефонен номер, пише Reuters. Резултатите от направено от агенцията разследване показват, че офисът на компанията е в къща в градчето Грейс в Есекс. Тя е заета от Таня Пазарчик, която работи за Insolution Service – агенция, която предоставя помощ за учредяване на компании.

  Източник: Капитал

  За първите шест месеца на 2013 г. Свинекомплекс Николово отчита печалба в размер на 301 хил. лв. Година по-рано компанията обяви положителен финансов резултат от 132 хил. лв. Към полугодието общите приходи от дейността на дружеството са 4.33 млн. лв., като основните постъпления са от продажби на животни (2.762 млн. лв.), а 1.217 млн. лв. са от продажби на фураж. Компанията успя да намали и разходите си през първите шест месеца на година, като най-съществено е понижението при разноските за материали и възнаграждения, където средно-списъчния брой на служителите намалява от 115 на 83-ма. Инвестиции са планирани и за подобряване на условията за отглеждане на животните и породния състав на стадото.

  Източник: Profit.bg         Българска Стопанска Камара


  Изнесен Търговски офис”
  В помощ на външнотърговската дейност


  Външноикономическо сътрудничество  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
  БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
  Срок за реакция: Тема:
  8 август 2013 Проект на Закон за представителите по индустриална собственост
  9 август 2013 Проект на Наредба за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи
  5 септември 2013 Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


  Предстоящи събития

  5-9 октомври: Търговско изложение за води WEFTEC 2013, гр. Чикаго, САЩ. Срок за записване - 10 септември!

  13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

  Участвайте в проучване на жизнения цикъл на формално придобитата квалификация!

  26 и 27 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

  18-21 ноември: Международен панаир ”Земеделие , храни и туризъм”

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
  Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
  - за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.  Регионална Cisco академия
  CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
  CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
  CCNP - Troubleshoot- м.октомври 2013 - съботно-неделен 
  Основи на ОС Debian Linux
  Ниво 3
  - 14.09.2013 - съботно-неделен

  Регистрирайте се онлайн сега!

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Lloyds Banking Group се готви да напусне на австралийския финансов пазар. Банката възнамерява да продаде лизинговото си звено в страната, с отчетната стойност от 3,6 млрд. долара и кредитен портфейл от 625 млн. долара, заявиха източници, запознати със ситуацията. Интерес към кредитния портфейл на банката в Австралия до момента са заявили пет финансови корпорации - националната банка на Австралия, Macquarie Group, капиталовия гигант KKR & Co, Westpac Banking Corp. и американският хедж фонд Oaktree Capital Group. Те трябва да депозират своите оферти до средата на август. Американската инвестиционна банка Goldman Sachs ще бъде консултант по продажбата на лизинговото звено на Lloyds, според запознати източни. От Lloyds Banking Group и Goldman Sachs отказаха коментар. Lloyds, която е 39% собственост на правителството на Великобритания, следва програма за намаляване на разходите си и закрива клонове в 17 страни, тъй като иска да се съсредоточи върху основния си пазар в Обединеното кралство

  Източник: Ройтерс

  Америка

  Приходите за второто тримесечие на професионалната социална мрежа LinkedIn са нараснали с 59% в следствие на увеличение в потребителите и успеха при мобилните устройства. Акциите на компанията са поскъпнали със 7 на сто до рекордните 228,50 долара за бройка, което е 9-ти пореден месец на по-добри от очакваните данни. Компанията обаче обяви по-слаби прогнози за третото тримесечие. Основните приходи на LinkedIn идват от това, че компанията продава на работодателите достъпа до резюметата на своите потребители. Компанията регистрира приходи в размер на 363,7 млн. долара през второто тримесечие. Прогнозата за годишната печалба беше увеличена до между 1,46 и 1,48 млрд. долара. Ръст имаше и при броя на потребителите. В момента те наброяват 237 млн. души, което е с 37% повече от предходната година и с 9% от първото тримесечие. Двойно са се увеличили дневните посещения на страницата на LinkedIn през последните 12 месеца. Това се дължи както на ръста в потребителите, така и в създаването на поток от новини, подобен на този на Facebook, смятат от компанията

  Източник: BBC

  Азия

  Авиопревозвачът от Обединените арабски емирства Etihad Airways ще придобие 49% дял от сръбската JAT Airways. В резултат на сделката затруднената сръбска компания ще придобие ново име - Air Serbia, и ще разшири обслужваните линии към Персийския залив. Според споразумението, подписано със сръбското правителство, двете страни първоначално ще инжектират по 40 млн. долара в националния превозвач, като от 1 януари 2014 г. инвестицията на Etihad ще бъде превърната в акции. В по-късен етап Белград и арабската компания ще осигурят финансиране от по още 60 млн. долара чрез акционерни кредити и други механизми. Средствата ще бъдат използвани, за да се покрият изискванията за оборотен капитал и разширяване на дейността. Etihad също така получава петгодишен договор за управление на JAT. Сделката е част от усилията на сръбското правителство да се освободи от тежестта на редица губещи държавни компании, включително авиопревозвача, и да ограничи растящия бюджетен дефицит

  Източник: Ройтерс

   
  Индекси на фондови борси
  02.08.2013
  Dow Jones Industrial
  15 658.36 (30.34)
  Nasdaq Composite
  3 689.59 (13.85)
  Стокови борси
  02.08.2013
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)106.94
  Heating oil ($US/gal.)3.0700
  Natural gas ($US/mmbtu)3.3500
  Unleaded gas ($US/gal.)2.9900
  Gold ($US/Troy Oz.)1 310.50
  Silver ($US/Troy Oz.)19.91
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 451.50
  Hogs (cents/lb.)83.95
  Live cattle (cents/lb.)124.48

         Опознай България

  Поморийско солно езеро

  Поморийското солно езеро е най-северното от Бургаските езера. Представлява свръхсолена лагуна от естествен произход и е разположено непосредствено до гр. Поморие на територия от 850 ха. В южната част на езерото се добива лечебна кал, а северната се използва за солодобив. Голямата соленост на езерните води определя наличието на специфични растителни и животински видове. Най-голямата ценност на Поморийското езеро е неговото орнитологично богатство. В района са установени над 215 вида птици, като 4 от тях са световно застрашени: къдроглав пеликан, малък корморан, белоока потанпница, ливаден дърдавец. Езерото е рай за дъждосвирците и зимовище от международно значение за немия лебед.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.08.2013
  Българска версия: 25891, Английска версия: 3065

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031

  Февруари 2021
   ПВСЧПСН
  51234567
  6891011121314
  715161718192021
  822232425262728

  Март 2021
   ПВСЧПСН
  91234567
  10891011121314
  1115161718192021
  1222232425262728
  13293031    

  Април 2021
   ПВСЧПСН
  13   1234
  14567891011
  1512131415161718
  1619202122232425
  172627282930  


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999