Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 31 юли 2013 г., брой 3517
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(31.07.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.25495
USD/BGN   1.47232
CHF/BGN   1.58559
EUR/USD   1.3284*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Фурнир АД - София
Еврохотелс АД - Самоков
Горубсо Мадан АД - Мадан
Полимери АД - Девня
Партньори 2001 АД - София
Булстрад Виена иншурънс груп ЗАД АД - София
Финансова къща Популярна каса-95 АД - Пловдив
Дамяница АД - Дамяница
Завод за шлифовъчни машини АД - Асеновград
Зарена АД - Пловдив
КММ АД - Шумен
Би би сикс мебели АД - Плачковци
Дом Бойар АД - София
Черноморска перла 2003 АД - Варна
ТК Текс АД - Бяла Слатина
Пластмасови изделия АД - Средец - Бс
Индустриален парк София АД - София
Златни Пясъци Сървисис ЕАД - София
Макромедика АД - София
Никотиана БТ Холдинг АД - София
Център холдинг АД - Стара Загора
Захарен комбинат Пловдив АД - Пловдив
Гълъбово енерджи сървис АД - Гълъбово
Димекслифт Груп АД - Пловдив
ТСХ Инвестмънт АД - София
Си ай би холдинг АД - София
Юробанк България АД - София
Зърнени храни-Силистра АД - Силистра
Русенска Стокова Борса АД - Русе
Капитал-3000 АД - София
Монделийз България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Вместо очакваното намаление на цените на бита със средно 5%,окончателното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ги смъква с една идея по-малко. От 1 август тарифите за бита средно се намаляват с 4.54% за абонатите на ЧЕЗ, с 4.21% за ЕВН и с 4.21% за "Енерго-Про". Подобни са намаленията и за стопанските потребители. Цените да бъдат малко по-високи от тези, които бяха предложени преди седмица на обществено обсъждане. Основно това идва от мрежовите услуги по доставката на електроенергия. Трите ЕРП-та получават увеличение на средствата за поддръжка на мрежите, като то се изчислява в части от процента. Малко по-високо е то за НЕК и Електроенергийния системен оператор. Другото увеличение е нарастването на цената на въглищата, което е отразено в себестойността на електроенергията от ТЕЦ. Една от съществените промени в модела на ДКЕВР е увеличението на производствения дял на "Ей и Ес – 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица -изток 3".

Източник: Капитал

По данни на НСИ, през юни цените на производителите страната падат с 0.1% на месечна база, като в нито един от наблюдаваните сектори не се отчита покачване. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2.7%, докато в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение. Още по-притеснително е, че цените на производител на вътрешния пазар през юни 2013 г. са без промяна на годишна база. Слаб ръст с 0.9% има в преработващата промишленост, докато в добивната има спад на цените с 10.5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, с 0.5%.

Източник: Дарик радиоКвалификационeн REFA-курс
16.09-27.09, 7.10-18.10.2013

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на данни и време
 • Хронометриране на разпръснатото време
 • Системи за задаване на планови времена
 • Нормиране на времето
 • Мултимоментно заснемане
 • Време за възстановяване и почивка

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Регулирана информация

  На 30.07.2013 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи финансов отчет за второ тримесечие на 2013 год. на КММ АД - Шумен /4KP/

  Дружества
  Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Дълготрайни
  активи
  за 2011 г.
  (хил. лв.)
    1   Ърнст и Янг Одит ООД - София   3 494  
    2   Ърнст и Янг България ЕООД - София   594  
    3   ПрайсуотърхаусКупърс България ЕООД - София   562  
    4   Зара Консулт ООД - София   349  
    5   Таксбек ЕООД ЕООД - Варна   344  
    6   ПрайсуотърхаусКупърс Одит ООД - София   337  
    7   Делойт Одит ООД - София   292  
    8   Белконт ЕАД - София   62  
    9   Счетоводна къща Кооп и Ко ООД - Своге   49  
    10   Лексис България ООД - София   10  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 30.07.2013
    Обща стойност (BGN): 628 620.06  
  Брой търгувани компании: 50
  Premium 332 858.85
  Standard 267 476.89
  АДСИЦ 23 054.92
  Структурирани 5 229.39
  Най-голяма промяна в цените
  Холдинг Пътища АД - София 58.33 %
  Арома АД - София -9.76 %
  BaSE - Акции: 103 580.57
  BaSE - АДСИЦ: 700.00

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  Сред акционерите в кандидат-купувача на пенсионноосигурителна компания "Доверие" - Юнайтед Кепитъл няма българско участие, категорична бе Дебора Стърман, която представлява купувача след извънредното общо заседание на акционерите на частното пенсионно дружество. Събранието бе свикано по настояване на КНСБ заради непрозрачността на сделката. Синдикатът има миноритарен дял в "Доверие". Основните акционери са LJ Capital, която е много известна и голяма инвестиционна компания, и Asia Trading на руския банкер Сергей Мастюгин, каза Стърман. Третият акционер "Риджънт кепитъл" е с много малък дял в "Юнайтед кепитъл". В "Риджънт кепитъл" вече няма българско участие. Стърман представи кандидат-купувача на "Доверие" като холдинг за финансови услуги, който оперира в развиващи се пазари и има намерение да инвестира в "Токуда банк" в България.

  Четиримата наследници на починалия през 2007 г. собственик на хотела Иван Зографски пробват да продадат “Кемпински” още от 2008 г.  По оценка на експерти хотелът трудно ще се продаде за повече от 35 млн. евро на фона на предстоящата сделка за софийския “Хилтън”. В началото на юни т.г. бизнесменът Спас Русев, който е собственик и на столичния “Радисън”, подписа ексклузивен договор за придобиването на “Хилтън София” за около 20 млн. евро. “Кемпински-Зографски” също като “Хилтън” е 5-звезден хотел, двойно по-голям е като леглова база. За разлика от “Хилтън” обаче през последните десетина години в него не са вложени пари и има нужда от основен ремонт. Освен това средната запълняемост на базата му е по-ниска от тази на “Хилтън”. Според туристическия регистър на Столична община през първото тримесечие на т.г. в “Кемпински” е имало 12 026 нощувки при 443 стаи, а в “Хилтън” 13 496 нощувки при 245 стаи. Минус на разположения в “Лозенец” “Кемпински” е и фактът, че фирмата собственик - “Хотел Витоша” АД, не е пълновластен собственик на целия терен. Още докато беше жив Иван Зографски, той продаде правото за строеж върху терена, на който сега са разположени тенис кортовете на хотела. Купувач бе “Бългериън Ленд Дивелопмънт” (БЛД), фирма, свързана с бизнесмена Христо Илиев. Според източници от бранша стойността на сделката е била 5 млн. евро. Върху терена трябваше да се изгради “БЛД София Тауър” - сграда с луксозни жилища върху 32 000 кв. метра площ. Той не тръгна заради кризата и според договора собственикът на хотела трябва да върне обратно парите на “БЛД”.

  Източник: Труд

  Топлофикация – София дължи 450 млн. лева към Булгаргаз и Българския енергиен холдинг, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев в НС. А задлъжнялостта на доставчика „Булгаргаз” възлиза на 461 млн. лева. „Топлофикация – София” трябва задължително да намери начин и да започне да плаща дълговете си към доставчика. Министър Стойнев обясни, че голяма част от дълговете на „Булгаргаз” са натрупани заради събиранията, които трябва да бъдат взети от топлинното дружество на столицата.

  Източник: Монитор

  "Пикадили" придобива три нови магазина в София, които досега бяха част от веригата за търговия с хранителни стоки "Нова маркет", свързана с "ВМ финанс груп". От 2010 г. досега това е трета поредна сделка, в която белгийската Delhaize разширява бизнеса си в България чрез покупка на конкуренти. Сделките са насочени само към обекти в столицата или във Варна. Така при набора си от общо 50 обекта, от които 26 супермаркета, посоката на "Пикадили" през последните години изглежда ясно очертана: разрастване до най-голямата верига удобни магазини в София чрез собствени нови обекти и покупка на конкурентни. Придобиването става чрез пренаемане. Магазините с търговска площ между 78 и 174 кв.м се намират в столичните квартали "Младост 1", "Лозенец" и "Слатина".

  Източник: Капитал

  Агро Финанс АДСИЦ е реализирало печалба в размер на 1.26 млн. лв. за първите шест месеца на 2013 г., сочи предадения на борсата отчет на компанията. Година по-рано фондът, специализиран в инвестиции в земеделска земя, обяви положителен финансов резултат от 972 хил. лв. Към 30 юни 2013 г. инвестиционният портфейл на дружеството е формиран от 140 779 декара земеделска земя. Инвестираните средства от страна на Агро Финанс АДСИЦ са в размер на 43.213 млн. лв. при средна цена на портфейла, с включени всички разходи, от 306.96 лева на декар. С най-висока концентрация са земеделските земи в областите Монтана, Плевен и Враца, в които Агро Финанс АДСИЦ притежава общо 85 хил. декара (60% от земеделската земя в инвестиционния портфейл на фонда).

  Източник: Profit.bg         Българска Стопанска Камара


  Изнесен Търговски офис”
  В помощ на външнотърговската дейност


  Външноикономическо сътрудничество  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
  БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
  Срок за реакция: Тема:
  31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
  2 август 2013 Предстои въвеждане на задължение за работодателите да регистрират водачите на служебни МПС в КАТ
  8 август 2013 Проект на Закон за представителите по индустриална собственост
  9 август 2013 Проект на Наредба за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи
  5 септември 2013 Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


  Предстоящи събития

  5-9 октомври: Търговско изложение за води WEFTEC 2013, гр. Чикаго, САЩ. Срок за записване - 10 септември!

  13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

  Участвайте в проучване на жизнения цикъл на формално придобитата квалификация!

  26 и 27 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
  Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
  - за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.  Регионална Cisco академия
  CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
  CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
  CCNP - Troubleshoot- м.октомври 2013 - съботно-неделен 
  Основи на ОС Debian Linux
  Ниво 3
  - 14.09.2013 - съботно-неделен

  Регистрирайте се онлайн сега!

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Британската банка Barclays обяви спад на изгладената печалба преди данъци за второто тримесечие със 17% до 3,6 млрд. паунда. Според главния изпълнителен директор на финансовата институция Антъни Дженкинс това показва „добър импулс“. Резултатът не включва по-високите от очакваните допълнителни разходи от 1,35 млрд. паунда за покриване на претенции по продажби на застраховки в заблуда на клиентите, както и 650 млн. паунда за компенсации при хеджиране на лихви. Това далеч не е първото тримесечие, в което банката отчита подобни разходи, като общата сума по двете пера вече достига 5,5 млрд. паунда. „Изключително високата сметка за компенсирането на продадените застраховки продължава да нараства, показвайки доколко банките са опровергани за размера на техните заблуждаващи продажби“, заяви изпълнителният директор на Which Ричард Лойд.

  Източник: BBC

  Америка

  Френската енергийна компания "Електрисите дьо Франс" (EDF) обяви, че напуска бизнеса с ядрена енергия в САЩ. По този начин корпорацията отстъпва пред реалностите, че пазарът в Северна Америка драстично е променен от заливането му с евтин шистов газ. Няколко ядрени реактора в САЩ бяха изключени или в момента се извеждат от експлоатация, защото собствениците им трудно посрещат големите инвестиции, необходими за удължаване на живота им. Освен това електричеството, произведено в АЕЦ, драстично намаля спрямо това от газови централи. "Впечатляващото падане на цените на природния газ в САЩ, което беше нещо немислимо допреди няколко години, направи този тип енергия ултраконкурентна спрямо останалите средства за добив.

  Източник: Ройтерс

  Азия

  Китайската централна банка вля ликвидност на паричния пазар чрез операции на открития пазар за първи път от февруари насам, намалявайки опасенията за нова криза при междубанковото финансиране, каквато имаше през юни. Инвеститорите следят отблизо китайския междубанков пазар, след като в края на юни централната банка позволи пресъхване на междубанковото финансиране като предупреждение срещу рисковите кредитни практики. Краткосрочните лихви в Китай се покачват в последните седмици с наближаването на края на месеца, след като компаниите и банките трупат кеш, за да могат да платят дивиденти и да вкарат в ред счетоводните си баланси. Централната банка така и не обясни причините да позволи междубанковите лихви да сакочат през юни и остави трейдърите да гадаят през юли, като остави падежиращите инструменти пасивно да влеят ликвидност.

  Източник: Ройтерс

   
  Индекси на фондови борси
  30.07.2013
  Dow Jones Industrial
  15 520.59 (-1.38)
  Nasdaq Composite
  3 616.47 (17.33)
  Стокови борси
  30.07.2013
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)103.08
  Heating oil ($US/gal.)3.0100
  Natural gas ($US/mmbtu)3.4300
  Unleaded gas ($US/gal.)2.9800
  Gold ($US/Troy Oz.)1 324.00
  Silver ($US/Troy Oz.)19.68
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 437.50
  Hogs (cents/lb.)83.20
  Live cattle (cents/lb.)125.65

         Опознай България

  Девически манастир Въведение Богородично – с. Батошево

  Село Батошево се намира в североизточните склонове на масива Разлатица от Средния Предбалкан. Отстои на 15 километра от гр. Севлиево, на 25 километра от Габрово и на около 170 километра от София.
  Девическият манастир "Въведение Богородично" се намира в самия център на селото. Не е известно точно кога е основан. Опожарен е през 1674 г. и възобновен два века по-късно - в 1872 година от Миню Попкоев като “семеен” манастир, в който първа монахиня е една от дъщерите му - Мария. Съществува от 40-те години на ХІХ век като метох, а от началото на ХХ век е манастир. Представлява комплекс от църква, построена през 1905 г., жилищни и стопански сгради. В църквата има икони на Станислав Доспевски. Манастирът е свързан е с подготовката на Априлското въстание през 1876 година. Понастоящем манастирът е постоянно действащ. Обявен е за паметник на културата.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 31.07.2013
  Българска версия: 25887, Английска версия: 3064

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031

  Февруари 2021
   ПВСЧПСН
  51234567
  6891011121314
  715161718192021
  822232425262728

  Март 2021
   ПВСЧПСН
  91234567
  10891011121314
  1115161718192021
  1222232425262728
  13293031    

  Април 2021
   ПВСЧПСН
  13   1234
  14567891011
  1512131415161718
  1619202122232425
  172627282930  


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999