Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 16 юли 2013 г., брой 3506
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(16.07.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26186
USD/BGN   1.50310
CHF/BGN   1.57805
EUR/USD   1.3012*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Делфи прим АД - София
Узана тур АД - Габрово
Хладилно-консервен комбинат АД - Исперих
Мургаш-кооп АД - Челопечене
Балканфарма Дупница АД - Дупница
Андела АД - Бургас
Нордком Холд АД - София
Орел Разград АД - Варна
БЛ Рила метал АД - Благоевград
ФРАМ Билд АД - София
Ди Комерс АД - Шумен
Спийд уей АД - София
Гебо-92 АД - София
Капман грийн енерджи фонд АД - София
Краностроене инженеринг 97 АД - София
Експал България АД - Габрово
Лев корпорация АД - София
Хидро-строителство-2000 АД - София
ПМУ АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За нас еврото е цел, но не на всяка цена, заяви министър-председателят Пламен Орешарски.  Според него, България има европейска перспектива и изходът от борда е в „другия борд" - ERM 2 (обменно валутният механизъм) и еврозоната.  България е страна, която ще се присъедини към еврото в договора, но кога точно зависи от много фактори.

НАП Пловдив запорира банковите сметки на 4 145 лица от Южна България заради натрупани през първото полугодие данъчни и осигурителни задължения. 1 365 от длъжниците са от Пловдивска област, 1 122 от Хасковска, а останалите са от Стара Загора, Пазарджик, Смолян и Кърджали. За да се наложат запорите, публичните изпълнители от агенцията са изпратили 24 206 съобщения до различни банки в страната. Запорът е особено ефективна мярка спрямо юридически лица, които не отговарят на поканите на публичните изпълнители за доброволно изпълнение и отказват да погасят задълженията си. "Разрешението за неотложно плащане" е възможност, която позволява на фирмите да не спират дейността си докато се издължават към бюджета. При него част от оборотните средства на дружествата отиват за погасяване на просрочените данъци и осигуровки, а друга остават на тяхно разположение за разплащане с доставчици и наети служители. За първите шест месеца на тази година НАП Пловдив е издала 1 385 такива разрешения, от които 843 на пловдивски фирми.

Източник: Медия ПулКвалификационeн REFA-курс
16.09-27.09, 7.10-18.10.2013

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Области на приложение:
 • анализ на задачите, на последователността на операциите в трудовия процес и на условията на труд
 • реконструкция и модернизация на системата за труд с цел постигане на рентабилен и същевременно ергономичен труд
 • самостоятелно проектиране и оптимизиране на процесите
 • ръководство и организиране на работни групи.

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Дружества
  Производство на изделия от бетон за строителството
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Брой
  служители
    1   Симат АД - Димитровград   156  
    2   Завод за стоманобетонови конструкции и изделия ЕООД - Свищов   147  
    3   Реликс Вибро АД - София   142  
    4   Ксела България ЕООД - София   117  
    5   ЗСК Девня АД - Девня   109  
    6   ЗСК-Лозово АД - Бургас   103  
    7   Генерал Ганецки АД - Плевен   100  
    8   ЗСК Стоманобетон ЕАД - София   97  
    9   Завод за бетонови елементи ООД - Стряма   92  
    10   Европрефабрикати България АД - Равно поле   75  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 15.07.2013
    Обща стойност (BGN): 470 291.46  
  Брой търгувани компании: 38
  Premium 46 226.48
  Standard 159 103.23
  АДСИЦ 258 997.34
  Облигации 5 964.42
  Най-голяма промяна в цените
  Ломско пиво АД - Лом 24.64 %
  Тексим банк АД - София -10.02 %
  BaSE - Акции: 297.50
  BaSE - АДСИЦ: 11 500.25

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  Строящата се от 40 години автомагистрала "Тракия" най-сетне свърза София и Бургас, след като тържествено бе открит последният участък на трасето й от пътния възел Зимница до Карнобат. Дължината на новоизграденото трасе на магистрала "Тракия" е около 34 км. Общата дължина на лот 4 от Ямбол до Карнобат е 49.08 км, от които първите 15 км бяха завършени и пуснати в експлоатация през август 2012 г. Изпълнител на отсечката, чиято цена е 209.646 млн. лв., бе Сдружение "Тракия IV" ДЗЗД.
  Първите участъци на "Тракия" започват да се строят през далечната 1975 г. Десет години по-късно в експлоатация влиза трасето София - Пловдив. По проект автомагистралата трябва да свързва София и Бургас през Пловдив. Общата й дължина е 368.5 км. Към ноември 1999 г. от тях са готови 173.5 км. През 2000 г. Министерският съвет одобрява вземането на заем от 100 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за участъците Оризово-Стара Загора и Карнобат – Бургас. Съфинансирането от българска страна е 140 млн. евро. За последните 3 участъка с обща дължина 115 км. се кандидатства за финансиране пред Европейската комисия чрез оперативната програма "Транспорт". Стойността на безвъзмездната финансова помощ е 699 648 287 лв. с ДДС. Кохезионният фонд на Европейския съюз отпусна 513 970 279 лв., а от държавния бюджет са похарчени 185 678 007 лв.

  Източник: Медия Пул

  Обединена българска банка (ОББ) е върнала 1,3 млрд. евро на собственика си - Национална банка на Гърция, в последните три години. Само през 2012 г. са върнати 700 млн. лв., каза шефът на ОББ Стилиян Вътев на годишното общо събрание на акционерите. Това е основната причина, заедно с негативната кредитна активност, тежката икономическа среда и ръста на лошите заеми, за загубата от близо 40,7 млн. лв. (след провизии и облагане с данъци), отчетена от ОББ за 2012 г. Вътев обаче е оптимист, че това е последната следкризисна година и последната, в която банката отчита загуби. Според него кредитната институция ще си възвърне позициите на пазара, тъй като собственият й капитал е 1,07 млрд. лв., а капиталовата адекватност е 14%. Загубата е покрита от фонд "Резервен".

  Източник: Стандарт

  До края на август 2014 г. ще приключи изграждането на завода за биодизел в Провадия на Зърнени храни България. Планира се още през септември той да стартира работа и до края на годината да достигне максималния капацитет, който е 100 хил. тона само за биодезел. „През 2013 г. е планирано да се участва в изкупната кампания, с цел да се търгува със зърно, докато през 2013 г. ще участваме с идеята да изкупуваме суровини за завода за биодизел и рафинирани масла. Имаме планирани общо 80 млн. лв. търговски оборот за постигане“, заяви още изпълнителният директор на компанията Керезов.

  Източник: Profit.bg

  В свое официално съобщение VIG заявява, че е приключила преговорите по продажбата на 92% от капитала на Доверие с кандидат-купувача United Capital Plc. VIG не посочва цената и други детайли по сделката. Изпълнителният директор на групата Петер Хаген коментира само, че е уверен, че Доверие ще продължи да изпълнява ролята си на водеща пенсионна компания в България в полза на своите клиенти". "Пенсионното осигуряване не е ключов бизнес за VIG. С продажбата на Доверие искаме да се фокусираме още повече върху имущественото и животозастраховането на българския пазар", допълва Хаген. VIG е собственик на компанията за общо застраховане "Булстрад" и на животозастрахователя "Булстрад живот". United Capital Plc e регистрирана през 2007 г. във Великобритания и оттогава няма дейност. Скромните на фона на сделката 2.8 млн. паунда капитал са разпределени между офшорна компания, фондация и едно българско дружество. Последното е "Риджънт кeпитал". То се управлява от Румен Нанов, който директно има малък дял и представлява един от другите му големи акционери - Posh Enterprises LLC, регистрирано отново в офшорна зона, този път на Сейшелите.

  Източник: Капитал

  Между 5 и 8 на сто трябва да бъде надценката, която ЕРП-тата в качеството си на доставчик от последна инстанция ще слагат върху цената на тока за клиенти на средно напрежение. Това каза председателят на УС на "Енерго-Про" Пламен Стефанов. ДКЕВР предлага тя да включва цената, на която ЕРП-то купува ток от НЕК, и до 3% надценка за доставката на този ток. Според Стефанов надценката трябва да е по-голяма заради разходите за балансиране на мрежата при по-високо и по-ниско потребление, които за година са около 50 млн. лв. Ако тези разходи не бъдат включени отделно в цената, Стефанов предлага надценката да е 5-8%. Предложението ще бъде разгледано, заяви председателят на ДКЕВР Анжела Тонева. Промяна при образуването на цените на тока за бита поискаха от "ЕВН България".

  Източник: Агенция Фокус         Българска Стопанска Камара


  Изнесен Търговски офис”
  В помощ на външнотърговската дейност


  Външноикономическо сътрудничество  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
  БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
  Срок за реакция: Тема:
  12 юли 2013 Проект на ЗИД на Закона за насърчаване на заетостта
  17 юли 2013 ПМС за промяна на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа
  31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
  5 септември 2013 Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


  Предстоящи събития

  13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

  Участвайте в проучване на жизнения цикъл на формално придобитата квалификация!

  25 и 26 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
  Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
  - за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.  Регионална Cisco академия
  CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
  CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
  CCNP - Troubleshoot- м.октомври 2013 - съботно-неделен 
  Основи на ОС Debian Linux
  Ниво 3
  - 14.09.2013 - съботно-неделен

  Регистрирайте се онлайн сега!

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Представители на германското правителство коментират продажбата на държавния пакет от акции на Commerzbank на швейцарската банка UBS. Изданието посочва, че финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле е говорил с председателя на борда на директорите на UBS Аксел Вебер, макар и да не цитира източници на информацията. На този етап и Commerzbank, и UBS са отказват коментар на тази новина. Вебер е бившият ръководител на централната банка на Германия. Commerzbank е вторият по големина заемодател в Германия. Правителството изкупи 25-процентен дял от банката, за да спаси институцията през 2009 година. 17% от банката са в портфейла на фонда Soffin - част от държавната програма за стабилизиране на финансовия сектор на Германия.

  Източник: Associated Press

  Америка

  Citigroup отчете ръст на коригираната печалба за второто тримесечие в размер на 26%, което е доста повече от очакваното. Причина за това са по-високите цени на жилищата, което понижава загубите по необслужваните от клиентите ипотеки, и повишението на търговските приходи на банката. Коригираният нетен доход* на третата по големина банка по активи в САЩ нарасна до 3,89 млрд. долара, или по 1,25 долара на акция, през второто тримесечие от 3,08 млрд. долара, или по 1 долар на акция, година по-рано. Анализаторите очакваха средна печалба от 1,17 долара на акция. Книжата на Citigroup се повишиха с 1.9%, до 51,69 долара. Акциите на банката са удвоили стойността си през миналата година. Приходите на банката от пазари с фиксиран доход нараснаха с 18% до 3,37 млрд. долара, а приходите от фондовите пазари - с 68% до 942 млн. долара.

  Източник: Ройтерс

  Азия

  Забавянето на китайската икономика продължи да се доказва с нови данни, след като в понеделник стана известно, че икономическият растеж на страната е спаднал до 7.5% през второто тримесечие на годината спрямо съшия период на 2012 г. През първите три месеца на 2013 г. втората най-голяма икономика в света нарасна със 7.7%. Макар резултатът да съответства на очакванията на анализаторите и на заложената от Пекин цел за цялата година, охлаждането на икономиката поставя пред изпитание както плановете на властите за реформи, така и различни индустрии от цял свят, разчитащи на продължилото десетилетия бързо разрастване на азиатския гигант. Забавянето очаквано се дължи на намаленото търсене на китайски стоки в чужбина, което е натежало над производството и инвестициите.

  Източник: BBC

   
  Индекси на фондови борси
  15.07.2013
  Dow Jones Industrial
  15.48 (19.96)
  Nasdaq Composite
  3.61 (7.41)
  Стокови борси
  15.07.2013
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)106.32
  Heating oil ($US/gal.)3.0300
  Natural gas ($US/mmbtu)3.6700
  Unleaded gas ($US/gal.)3.1000
  Gold ($US/Troy Oz.)1.28
  Silver ($US/Troy Oz.)19.84
  Platinum ($US/Troy Oz.)1.42
  Hogs (cents/lb.)84.70
  Live cattle (cents/lb.)126.68

         Опознай България

  Село Побит камък

  Село Побит камък е живописно разположено в центъра на Лудогорското плато, на 20 км североизточно от Разград, от двете страни на пътя Разград-Завет. Селото е създадено през 1800 г. от преселници балканджии, дошли от Габровско. Получило е наименованието си от природния феномен "побития камък", който се намира и до днес в центъра му. Запазени са десетки стари къщи, в които е жива атмосферата от отдавна отминалите дни. "Историко-етнографският комплекс" обхваща няколко автентични къщи балкански тип, строени преди повече от век. Експозициите показват поминъка, свързан с основните занаяти в селото. Една от атракциите включва варене и дегустация на ракия. И днес в селото се празнуват Бабинден, Тодоровден, Лазаровден, Великден и Коледа. Туристически екомаршрут в района е горският път до местността "Николова геран – могилата". През май 1867 г. тук отсяда четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски. Дъбови, брезови и липови гори ограждат екопътеката. Районът е извънредно привлекателен за ловен туризъм. През 1876 г. тук се крие четата на Таньо войвода.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.07.2013
  Българска версия: 25894, Английска версия: 3067

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031

  Февруари 2021
   ПВСЧПСН
  51234567
  6891011121314
  715161718192021
  822232425262728

  Март 2021
   ПВСЧПСН
  91234567
  10891011121314
  1115161718192021
  1222232425262728
  13293031    

  Април 2021
   ПВСЧПСН
  13   1234
  14567891011
  1512131415161718
  1619202122232425
  172627282930  


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999