Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 15 юли 2013 г., брой 3505
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(15.07.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.26710
USD/BGN   1.50056
CHF/BGN   1.57881
EUR/USD   1.3034*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Макс и Ко АД - София
Златен лев холдинг АД - София
Трансимпекс АД - София
Оранжерии Гимел АД - София
Булагро АД - Стара Загора
Папас Олио АД - Ямбол
ЗСК-Лозово АД - Бургас
Олива АД - Кнежа
Техникон Груп АД - София
Дуропак Тракия АД - Пазарджик
Обединена българска банка АД - София
ВАГ Инвестмънт АД - Бургас
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ - София
Фарминформ АД - София
Адванс Екуити холдинг АД - София
Винъс АД - София
Гарант-инвест холдинг АД - Кюстендил
Инвестстрой билд ЕАД - София
Прокредит Развитие България АД - София
Имоти Директ АДСИЦ - София
Винал АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

От началото на годината стойността на индекса на потребителските цени е отрицателна, в размер на 1,1%, отчете Националният статистически институт (НСИ). Дефлация е регистрирана и на месечна база - през юни спрямо май цените на потребителските стоки намаляват с 0,4 на сто. От данните на статистиката се вижда, че годишната инфлация (юни 2013 спрямо юни 2012 година) е в размер на 2,6 на сто. Средногодишната инфлация за периода юли 2012 - юни 2013 година възлиза на 3,5 на сто. На месечна база най-голямо понижение имат цените на хранителните продукти (-1,2%), транспорта (-0,7%), както и на облеклото и обувките (-0,2%). В същото време обаче се повишават разходите, направени за развлечение и култура – с 2,6% Традиционно по това време на годината намаляват цените на плодовете и зеленчуците. За всички видове пипер през юни понижението е в рамките на малко над 16 на сто.

Източник: Investor.bg

Двойно ще бъдат увеличени средствата от европейските фондове, предназначени за малкия и среден бизнес. Това предвижда "Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020", която е публикувана за обществено обсъждане. Идеята е поне 9% от структурни фондове на ЕС да отиват за малките и средни фирми. Средствата ще може да се използват за подобряване на сътрудничеството между фирмите и университетите, центрове за изследвания и технологични паркове. С европарите ще се подпомага и стартирането на малък бизнес, въвеждането на щадящи природата производствени процеси, ще се насърчава онлайн търговията и обучението на персонала. 99% от предприятията в България попадат в графата "малък и среден бизнес", като над 1,3 млн. българи се трудят в тях.

Източник: СтандартКвалификационeн REFA-курс
16.09-27.09, 7.10-18.10.2013

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на разходите и заплащането
 • Диференциране на заплащането - основи
 • Организация на заплащането
 • Методи за изчисляване на разходите
 • Профил на качествата

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Концесии

  Рекордната инвестиция от 30 млн. лв очаква павликенското село Върбовка от повторното отваряне на кариера за базалт. Находищата са експлоатирани преди години и сега ще бъдат пуснати наново. Изготвени са екологични оценки за единия участък. Край Върбовка се намират единствените на Балканския полуостров залежи на базалт с много високо качество. Добиваната суровина ще се използва за трошени фракции, както и във вид на отлети декоративни тела за настилки и облицовка. Базалтът е много устойчив и се използва и за производство на специални бетони. Преди дни са приключили последните проучвания на кариерата. По-голямата от двете кариери ще се експлоатира от фирма Петрургия, която е спечелила лиценза за търсене и проучване на базалтовото находище край селото. Дружеството притежава запазена търговска марка и е производител с 40-годишна традиция в изработката, доставката и монтажа на химически устойчиви изделия. Находището на базалт се намира на около 2 км в западна посока от селото. Проучвания сочат, че там има находища на базалт, достатъчни за активна експлоатация поне за 25 години.

  Източник: Борба - Велико Търново

  Дружества
  Производство на изделия от бетон, гипс и цимент
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Дълготрайни
  активи
  за 2011 г.
  (хил. лв.)
    1   Ксела България ЕООД - София   41 067  
    2   Баумит България ЕООД - Елин Пелин   17 837  
    3   Брамак покривни системи ЕООД - Силистра   17 664  
    4   Златна Панега Бетон ЕООД - София   13 340  
    5   Хидробетон ООД - Казичене   9 661  
    6   Стимекс ЕООД - Варна   8 330  
    7   ЗСК-Лозово АД - Бургас   4 967  
    8   ДК Домостроене АД - Бургас   3 991  
    9   Дунав АД - Русе   3 752  
    10   Симат АД - Димитровград   3 711  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 12.07.2013
    Обща стойност (BGN): 1 474 930.66  
  Брой търгувани компании: 43
  Premium 71 758.56
  Standard 145 889.93
  АДСИЦ 1 257 282.17
  Най-голяма промяна в цените
  ТК ХОЛД АД - София -20.69 %
  Холдинг Варна АД - Варна 14.52 %
  BaSE - Акции: 732 464.75
  BaSE - АДСИЦ: 24.95

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  Състоянието и на БДЖ, и на Национална компания „Железопътна инфраструктура” е много тежко. Това каза в Шумен министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Поради тази причина министерството се опитва да направи много неща. Започват се спешни ремонти по някои от най-големите гари в страната. Почти са решени проблемите и започват основни ремонти на гарите в София, Пловдив и Бургас. В скоро време ще се вземе решение и за ремонт на покрива и освежаване на гара Шумен. Близо 98 % от средствата по Оперативна програма „Транспорт” за този програмен период вече са договорени, а през следващия приоритетите са завършване на направленията София - Свиленград, София - Бургас, Видин – Медковец, по които се предвижда максималната скорост да достигне 160 км в час. Работи се и по въпроса в Оперативната програма да влезе и линията Варна – Русе.

  Източник: Дарик радио

  Глоба от 211 715 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на "ВиК - Видин" заради злоупотреба с господстващо положение. Причината за санкцията е необоснован според регулатора отказ на дружеството да присъедини към водоснабдителната мрежа имот, собственост на "Витрейд". Спорът между компанията и "ВиК - Видин" има няколкогодишна история. Обвиненията са предявени в края на 2006 г., а жалбата до КЗК е от началото на 2011 г. Водоснабдителното дружество е обвинено, че е оставило без вода сграда на "Витрейд" – мебелна къща, заради неплатени суми за услугата от предишния ползвател на имота "Нова Деница". Последната е свързана с бизнесмена Христо Ковачки. Според ръководството на "ВиК - Видин" тогава е установена кражба на вода в сградата, поради което и водата в нея е спряна. "Нова Деница" обаче не е платила натрупаната сума за използваната услуга в размер на 5-6 хил. лв.

  Източник: Капитал

  "Български пощи" ще получи още 10,5 млн. лв. от хазната над предвиденото в бюджета за 2013 г. Да се увеличи държавната субсидия за "Български пощи" от 2 млн. лв. на 12,55 млн. лв., предвижда проект на Постановление на Министерския съвет, пуснат за обществено обсъждане. Целта е "Български пощи" да бъде компенсирана за предоставяне на универсалната пощенска услуга, т.е. за евтините доставки на писма и до най-малките селища на страната. Размерът на компенсацията е изчислен от Комисията за регулиране на съобщенията, съгласно правилата на ЕК.

  Източник: Стандарт

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Мобилтел с 440 хил. лева за нелоялно привличане на клиенти чрез рекламната кампания за тройния пакет "Повече за теб", която освен услугите включва и предоставянето на безплатно устройство по избор. Според държавния регулатор през октомври 2012 г. мобилният оператор провежда рекламна кампания с посланието "Искаш повече и го имаш", което промотира тройния пакет "Повече за теб". Той включва предоставяне на тарифен план за мобилен телефон, фиксиран интернет достъп и цифрова телевизия и сключване на абонаментен договор за две години. Към тях обаче потребителите могат да изберат и безплатно устройство – лаптоп, телевизор или смартфон. Производството е образувано по искане на Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори "ТВ Клуб 2000" (НСМСКО), което обединява малки регионални тв оператори в страната. От своя страна Мобилтел твърди, че стойността на устройствата е доста по-малка от посочените от "ТВ Клуб 2000" поради факта, че те посочват крайни потребителски цени в интернет. Освен това според тях става въпрос за пакетна услуга, като всяка такава се разглежда поотделно.

  Източник: Капитал         Българска Стопанска Камара


  Изнесен Търговски офис”
  В помощ на външнотърговската дейност


  Външноикономическо сътрудничество  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
  БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
  Срок за реакция: Тема:
  12 юли 2013 Проект на ЗИД на Закона за насърчаване на заетостта
  17 юли 2013 ПМС за промяна на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа
  31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
  5 септември 2013 Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


  Предстоящи събития

  13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

  Участвайте в проучване на жизнения цикъл на формално придобитата квалификация!

  25 и 26 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
  Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
  - за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.  Регионална Cisco академия
  CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
  CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
  CCNP - Troubleshoot- м.октомври 2013 - съботно-неделен 
  Основи на ОС Debian Linux
  Ниво 3
  - 14.09.2013 - съботно-неделен

  Регистрирайте се онлайн сега!

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Португалия помоли международните кредитори да отложат за август оценката за финансовото й състояние. Мисията на тройката трябваше да направи анализа си за изпадналата в тежка криза страна на 15 юли. Лисабон моли още Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд да проведат следващите два насрочени одита по същото време. Това се казва в изявление на финансовото министерство на страната. От ведомството оправдаха искането си с настоящата политическа обстановка. Миналата седмица португалският министър-председател беше принуден да направи промени в състава на кабинета в опит да предотврати разпад на правителството. Агенция Ройтерс коментира, че отлагането на одитите е първото директно последствие от политическата криза, избухнала с оставката на финансовия и външния министър.

  Източник: Ройтерс

  Америка

  Apple е имала картелно споразумение с пет водещи книгоиздателя за поддържане на изкуствено високи цени на електронните книги. Това постанови съдия Денис Коут в Ню Йорк. Според него технологичната компания води "ограничителна търговска политика". Apple ще обжалва решението, като нейният говорител обяви, че ще се борят с "фалшивите обвинения". Петте водещи книгоиздателя вече са подписали извънсъдебни споразумения по казуса, тъй като заедно с Apple се водят обвиняеми по делото. В тях обаче те не се признават за виновни или, че са нарушили закона. Penguin се споразумяха със съда за изплащане на 75 млн. долара на потребителите, Hachete, HarperCollins и Simon&Schuster за по 69 млн. долара, а Macmillan – за 26 млн. долара.

  Източник: BBC

  Азия

  Акциите на южнокорейските автомобилни производители Hyundai и Kia се сринаха в азиатската търговия в петък на фона на опасенията за спад в продажбите на китайските пазари. Tъргуваните на борсата в Сеул ценни книжа на Kia Motors Corp. отстъпиха с 4,7%, докато тези на Hyundai Motor Co. приключиха петъчната сесия със спад от 5,9 на сто. Опасенията на инвеститорите дойдоха, след като китайската държавна агенция Xinhua съобщи, че осем града в страната планират да наложат ограничения върху продажбите на коли. Този ход се разглежда като опит на местните власти да контролират високите нива на екологично замърсяване. Опасенията на инвеститорите дойдоха, след като китайската държавна агенция Xinhua съобщи, че осем града в страната планират да наложат ограничения върху продажбите на коли. Този ход се разглежда като опит на местните власти да контролират високите нива на екологично замърсяване.

  Източник: BBC

   
  Индекси на фондови борси
  12.07.2013
  Dow Jones Industrial
  15.46 (3.38)
  Nasdaq Composite
  3.60 (21.78)
  Стокови борси
  12.07.2013
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)105.00
  Heating oil ($US/gal.)3.0300
  Natural gas ($US/mmbtu)3.6400
  Unleaded gas ($US/gal.)3.1200
  Gold ($US/Troy Oz.)1.28
  Silver ($US/Troy Oz.)19.00
  Platinum ($US/Troy Oz.)1.41
  Hogs (cents/lb.)84.00
  Live cattle (cents/lb.)126.00

         Опознай България

  Седемте рилски езера

  Седемте рилски езера са едно от най-красивите места в България. Те са разположени стъпаловидно в голям циркус по северния склон на връх Дамка, ограден от връх Сухия чал, Отовишки връх и Харамията. Официално приетата номерация на езерата ги проследява отгоре надолу: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Седмото езеро. Водите на езерата се оттичат едно в друго и дават началото на р. Джерман. При тихо и слънчево време, те са спокойни и бистри, а при буря – тъмни, страшни и разпенени. През зимата те замръзват и се покриват с дебел сняг. Най-голямо по площ е четвъртото езеро – Близнака.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.07.2013
  Българска версия: 25895, Английска версия: 3066

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031

  Февруари 2021
   ПВСЧПСН
  51234567
  6891011121314
  715161718192021
  822232425262728

  Март 2021
   ПВСЧПСН
  91234567
  10891011121314
  1115161718192021
  1222232425262728
  13293031    

  Април 2021
   ПВСЧПСН
  13   1234
  14567891011
  1512131415161718
  1619202122232425
  172627282930  


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999