Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 21 юни 2013 г., брой 3489
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(21.06.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.28886
USD/BGN   1.48169
CHF/BGN   1.58765
EUR/USD   1.3200*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0.01%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Софарма АД - София
ПФК Славия 1913 АД - София
Биовет АД - Пещера
Битова Електроника АД - Велико Търново
МБАЛ-Света Анна-София АД - София
Тримонциум Принцес хотел АД - Пловдив
ПСФ Мостинженеринг АД - Ямбол
УСМ АД - Стара Загора
Булджак АД - Бургас
Евролийз Ауто ЕАД - София
Софарма имоти АДСИЦ - София
Институт по металолеене и леярски технологии АД - София
Българска холдингова компания АД - София
Зърноизкупуване С.т.Х. АД - Благоевград
Машиноекспорт АД - София
КРЗ Инвест АД - Варна
Софарма трейдинг АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Бюджетът на страната няма да бъде актуализиран, поне засега. Това стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов. "Ситуацията е динамична, ако мерките проработят, ако се повиши събираемостта на приходите, това ще помогне да се справим и с конкретния бюджет. Но така или иначе виждаме, че може да има натиск от външната икономическа среда. Към момента обаче не смятаме, че ще се отиде към актуализация на бюджета", каза Чобанов. По думите му бюджетът за тази година е разчетен при по-различни представи за икономическо развитие на страната. "Неслучайно прогнозният БВП на страната беше намален с 1,5 млрд. лв., има и редица въпросителни по отношение на разходната част", посочи финансовият министър, като отхвърли възможността да се тегли държавен заем за попълване на дупките. Относно офшорните компании финансовият министър, коментира, че те не "трябва изцяло да се заклеймяват, но трябва да се знае кой управлява парите".

Източник: Стандарт

Приватизация

След около година приватизационни вълнения около товарното поделение на Българските държавни железници, процедурата вече е прекратена официално, съобщиха от Агенцията за приватизация. Прекратяването е във връзка с получено писмо от собственика на "БДЖ - Товарни превози" - "Холдинг БДЖ", с което ни уведомяват, че на този етап не могат да посочат кога ще бъде вдигнат запора върху дяловете на дружеството в процедура по приватизация, посочват от Агенцията като официални мотиви.

Източник: Капитал

Регулирана информация

На 20.06.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи протокол от общо събрание на акционерите на "Випом АД"-Видин /4VI/, проведено на 20.06.2013 г.

Дружества
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Куминяно Фрут ООД - Катуница   4 495  
  2   Джили-Сой - Джихангир Ибрям ЕТ - Дулово   3 588  
  3   Ядки Детелина ЕООД - Севлиево   1 339  
  4   Олинеза ООД - Костинброд   1 171  
  5   Конекс Тива ООД - Оризово   1 157  
  6   Дерони ООД - Хасково   862  
  7   Керпи ЕООД - Павликени   696  
  8   Булконс Първомай АД - София   598  
  9   Виктория Нутс ЕООД - София   555  
  10   Филикон 97 АД - Пловдив   369  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.06.2013
  Обща стойност (BGN): 413 160.95  
Брой търгувани компании: 54
Premium 53 941.35
Standard 190 295.84
АДСИЦ 142 976.42
Структурирани 0.16
Облигации 25 947.19
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч -9.85 %
Енемона АД - София 8.00 %
BaSE - Акции: 3 255.31
BaSE - АДСИЦ: 920.30

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Херти АД отчете печалба в размер на 101 хил. лв. в консолидирания си отчет за първото тримесечие на 2013г. Макар и по-ниска от миналогодишната, дружеството регистрира печалба и тази година. Общите приходи са в размер на 7 658 хил. лв. което е понижение от 8.38 % спрямо предходния период. Общите разходи отчитат спад от 7.38 % до 7 557 хил. лв. Нетните приходи от продажби в края на март са в размер на 7 653 хил.лв. и представляват 99.93 % от общите приходи. Спрямо предходния период те намаляват с 8.57 %. Формираната печалба на акция за периода (на осреднена годишна база) е 0.03 лв. Собственият капитал е в размер 12 031 хил. лв., като спрямо същия период на миналата година се е увеличил с 2.63%.

Източник: Money.bg

Лиценз за извършване на застраховане получи "Здравноосигурителна каса FiHealth" АД от КФН. "FiHealth Застраховане" АД е новото име, с което дружеството ще сключва медицински застраховки по Кодекса за застраховането. "Здравноосигурителна каса FiHealth" АД има два собствени модерни медицински центъра в София и Пловдив, договори с 450 лечебни заведения на територията на цялата страна, както и договорни отношения с редица аптеки и оптики в България.

Източник: Стандарт

Германското издателство Klett Lernen und Information иска да придобие контрола над българските издателства "Анубис" и "Булвест 2000" и свързаната компания "Анубис-Булвест", става ясно от съобщение в Комисията за защита на конкуренцията. "Анубис" и "Булвест 2000" са едни от лидерите на пазара на учебници и учебни помагала, а "Анубис-Булвест" е дистрибутор на продукцията им. Klett Lernen und Infomation е специализирана именно в образователната област. Компанията вече има бизнес в България чрез "РААБЕ", която се занимава с издаване на професионална литература, и "Клет България", известна преди като "ПОНС България", която е специализирана в материали за чуждоезиково обучение. Евентуалното обединяване на "Анубис" и "Булвест 2000" ще създаде още по-голям играч в сектора. Все още не е ясно за какъв дял става въпрос - миноритарен или мажоритарен.

Източник: Капитал Dаily

УниКредит Факторинг влезе в топ 20 в света на най-добрите компании, предлагащи факторинг услуги. Класацията беше обявена по време на ежегодната конференция на най-голямата факторинг организация в света - Factors Chain International (FCI), в която участие взеха над 260 компании. Класацията се прави на база оценка на качеството на предоставяните услуги. За една година УниКредит Факторинг се изкачи с 14 места в класацията и от 34-то вече е на 20-то място в престижното подреждане. "Вярваме, че успехът на компанията се дължи на организационният ни модел, който е уникален за България и се базира изцяло върху очакванията на клиентите и тяхното експертно обслужване", коментира Ася Баева, главен изпълнителен директор на УниКредит Факторинг.

Източник: Money.bg

"Росатом" е заинтересована да дострои АЕЦ "Белене". Това заяви генералният директор на руската държавна корпорация Сергей Кириенко по време на Петербургския международен икономически форум, цитиран от портала "Нефть России". Той припомни, че сега тече арбитражният процес по иска на "Атомстройекспорт" към НЕК за компенсация от 872 млн. евро по проекта. "Процесът си върви, адвокатите работят", заяви Кириенко. Шефът на "Росатом" не отговори дали България е поискала извънсъдебно споразумение. Ние сме заинтересовани не да се съдим, а да строим атомната централа, подчерта Кириенко и добави, че ако кабинетът в София приеме решение да дострои "Белене", то "Росатом" винаги е готова за преговори. Заключителните пледоарии по арбитража в Париж са насрочени за юли 2014 г., така че преди това трябва да има яснота по проекта, коментираха експерти.

Източник: Стандарт       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
20 юни 2013 Закон за изменение на Закона за гражданското въздухоплаване
20 юни 2013 Проект на ПМС за определяне на размера на таксите за преминаване на пътни превозни средства по Дунав мост – 2
25 юни 2013 Проект на ПМС за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет в областта на околната среда
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Практическо обучение: „Да рекламираме своя бизнес достъпно и ефективно! Нужен ли е огромен рекламен бюджет, за да имаме повече клиенти?“ (21 юни 2013 г., петък)

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

Конференция "Добри практики и стратегии за управления на промяната" (27 юни 2013 г., срок за регистрация: 23 юни 2013 г.)

Конкурс на Българска стопанска камара - 3 – 30 юни

13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 11 май 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route - 1 юни 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Франция даде на Google три месеца да преразгледа политиката си за обработка на личните данни на своите потребители, ако желае да избегне глоби. До края на юли обаче се очаква Испания, Холандия, Германия, Италия и Великобритания също да наложат санкции на компанията. Търсачката нарушава френските закони, защото „не разкрива на потребителите как се използват техните лични данни и какви са мерките за контрол над неправомерното им използване“. Така поне твърди Комисията за защита на личните данни на Франция. Ведомството препоръча на Google да се съобрази с местния Закон за защита на личните данни. Комисията за защита на личните данни на Франция може да наложи максимална глоба от 150 хил. евро на Google и 300 хил. евро при повторно нарушение.

Източник: Блумберг

Америка

Повече американци от oчакваното са подали заявления за обезщетения при безработица през изминалата седмица, показвайки че напредъка в намаляването на безработицата в страната се забавя през това тримесечие. Молбите за помощи при безработица са нараснали с 18 хил. до 354 хил. в седмицата до 15 юни спрямо ревизираните 336 000 за предходния период. За сравнение средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 46 икономисти бе за ръст до 340 хил. Прогнозите на анкетираните от Bloomberg икономисти варираха от 325 хил. (спад с 11 хил.) до 355 хил. (ръст с 19 хил.). От агенцията припомнят, че молбите достигнаха до 5-годишно дъно от 327 хил. в края на месец април.

Източник: Associated Press

Азия

Китайската компания Dalian Wanda Group, контролирана от милиардера Уанг Йанлин, инвестира 1 млрд. паунда в Лондон, където ще изгради най-високата жилищна сграда в Западна Европа и ще придобие голяма компания за яхти. Wanda Group ще похарчи около 700 млн. паунда за изграждането на 62-етажен луксозен хотел и жилищна сграда, в землището на южния бряг на река Темза. Компанията ще плати допълнително още 320 млн. паунда, за да придобие 92% от компанията Sunseeker International Ltd., чиито яхти са били използвани във филмите за Джеймс Бонд. Зоната се намира в местността "Девет бряста" (Nine Elms) един от раьоните в града, където могат да бъдат строени високи сгради.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
20.06.2013
Dow Jones Industrial
14.76 (-353.87)
Nasdaq Composite
3.36 (-78.56)
Стокови борси
20.06.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)95.14
Heating oil ($US/gal.)2.8700
Natural gas ($US/mmbtu)3.8800
Unleaded gas ($US/gal.)2.7900
Gold ($US/Troy Oz.)1.29
Silver ($US/Troy Oz.)19.82
Platinum ($US/Troy Oz.)1.36
Hogs (cents/lb.)98.28
Live cattle (cents/lb.)120.00

       Опознай България

Червената църква

Една от най-забележителните архитектурни творби от IV в. е Червената Църква. Останките й се издигат на около петнадесетина километра югозападно от Пловдив, близо до град Перущица. Централната и най-висока част на църквата е четири-конхалната зала, чийто купол се е извисявал високо. Червената църква е издигната в близост до езическо светилище, в близост до важните пътища от Тракия за Бяло море, и от Константинопол за Западна Европа. Най-вероятно мястото й е имало връзка с популярния в християнството култ към мъчениците. Според изследователите някога тя е била голяма църква, с богато декорирани стени и красиви мозаечни подове - много красив храм, оценяван днес като един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа. Най-впечатляващи в църквата били красивите фрески.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.06.2013
Българска версия: 25860, Английска версия: 3069

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999