Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 17 юни 2013 г., брой 3485
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(17.06.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.29692
USD/BGN   1.47022
CHF/BGN   1.58727
EUR/USD   1.3303*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0.01%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Дупница-Табак АД - Дупница
Българско акционерно дружество Гранитоид АД - София
Интерскай АД - Лесново
Банка Пиреос България АД - София
Янтра стил АД - Бяла-Рс
Фриком АД - Симеоновград
Фонд имоти АДСИЦ - София
Дико АД - Русе
Инвест пропърти АДСИЦ - Враца
Континентал холдинг АД - Перник
ТК ХОЛД АД - София
Яна АД - Бургас
Индустриален капитал - холдинг АД - София
Винекс Славянци 95 АД - Славянци
Строймат Инженеринг Груп АД - София
Трейс Ипома АД - София
Саранда Пропърти АД - София
Девен АД - Девня
Приморско клуб ЕАД - Приморско
Инвестиционен посредник РНК Кепитъл АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Средствата, управлявани от застрахователните, презастрахователните и здравнооси-гурителните дружества, които осъществяват дейност в България, възлизат на 5.365 млрд. лв. към края на март 2013 година. Техният размер се увеличава с 457.8 млн. лв., или 9.3% в сравнение с март 2012 г. (4.907 млрд. лв.) и с 61 млн. лв. (1.1%) спрямо края на четвъртото тримесечие на 2012 г. (5.304 млрд. лева), показват данни на Българска народна банка (БНБ). Според статистиката активите на дружествата, извършващи животозастраховане, нарастват със 73.6 млн. лв. (6.6%) от 1.109 млрд. лв. към март 2012 г. до 1.183 млрд. лв. към края на същия месец на 2013 година.

Източник: Класа

В края на август броят на безработните ще скочи с 50-60 хиляди души. Това алармира от парламентарната трибуна социалният министър Хасан Адемов. Това са хора, назначени преди време по различни програми за заетост, чийто срок изтича. В същото време финансовите средства на социалното министерство за субсидии за разкриване на нови работни места са на минимум. Схемите по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", които са свързани с пазара на труда, също са изчерпани", обясни Адемов. Така общият брой на безработните в страната ще надхвърли 500 хиляди души, ако се вземат предвид данните на Националния статистически институт. За първото тримесечие на годината, когато традиционно безработицата е най-висока, статистиката отчете 456 хиляди безработни, или ниво от 13.8%.

Източник: Стандарт

Дружества
Воден транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Фериботен комплекс АД - София   7 866  
  2   Параходство Българско речно плаване АД - Русе   2 025  
  3   Дунав турс АД - Русе   1 344  
  4   Корабна компания Дунав ЕАД - Русе   721  
  5   Донау Транзит ООД - Русе   494  
  6   ИХБ Шипинг Ко ЕАД - Варна   153  
  7   Самкор шипинг ООД - Русе   49  
  8   Валтека ЕООД - Русе   21  
  9   СКМ Шипинг ЕООД - Видин   10  
  10   Илфлот ООД - София   7  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 14.06.2013
  Обща стойност (BGN): 1 752 761.17  
Брой търгувани компании: 44
Premium 263 955.32
Standard 1 169 797.99
АДСИЦ 315 030.06
Облигации 3 977.80
Най-голяма промяна в цените
ЦБА Асет Мениджмънт АД - Дебелец -28.79 %
Тексим банк АД - София 24.75 %
BaSE - Акции: 278.65

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Президентът на Република България Росен Плевнелиев, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и кметът на община Божурище Аспарух Аспарухов ще участват в церемонията за първа копка на Икономическата зона София-Божурище, която е насрочена за 17 юни. Икономическата зона София – Божурище е проект на "Национална компания индустриални зони". Началото му е поставено през септември 2010 г. , когато дружеството закупи терен от 1 914 000 кв. м от община Божурище. Това е най-големият проект за нова икономическа зона в България през последните години. Първата инвестиция в рамките на Икономическата зона София – Божурище е на германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол", която ще изгради там ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили. Проектът е на стойност 42.5 млн. лева.

Източник: Profit.bg

Фериботът Видин – Калафат прекрати работата си, съобщиха от Българското речно параходство, което е негов собственик. В деня, в който беше открит Дунав мост 2 параходството намали цените за преминаване на Дунав при Оряхово – Бекет с 20 %. До 15 юни българската фериботна платформа „Бдин“, частната „Припят 1“ и румънската „Салкуца“ пренасяха между двамата бряга автомобили и пътници. Максимумът им беше това от 49 ТИР-а. Понякога се образуваха опашки от чакащи камиони от по 2-3 км. През последните години пък шофьори изчакваха по няколко часа, за да се съберат достатъчно коли за платформата.

Източник: Класа

"Топлофикация София" взима 21.5 млн. евро от Международен фонд "Козлодуй" (МФК). Фондът одобри шест инвестиционни проекта за модернизация на предприятието. Средствата се отпускат за повишаване на енергийната ефективност при преноса на топлинна енергия, изграждане на когенерираща инсталация за отоплителните централи "Овча купел", обновяване на котлоагрегати и др. Общата сума, нужна за проектите, е 42 млн. евро, като останалите 20.5 млн. евро ще бъдат финансирани от топлофикационното дружество.

Източник: Сега

Нов четириседалков лифт се гради на Пампорово, съобщи изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков. Инвестицията е за 3.5 млн. евро, а целта е с него да се облекчи изцяло инфраструктурата на ски зоната. Лифтът ще е с дължина около 1 км и трябва да е готов до началото на зимния сезон. Той ще тръгва от местността „Двата моста“ свързвайки ски център „Студенец“ и ски център „Малина“, като ще обслужва т.нар. Стара европейска писта. Модерният лифт ще замести стар влек. Желанието на много туристи бе тази писта да има по-добро съоръжение и да е в по-добро състояние, казва Беляков. В курорта предвиждат и инвестиция от 1.2 млн. евро за разширяване на съоръженията за изкуствено заснежаване с 6 км. Курортът открива летния си сезон на 15 юни с безплатен лифт за велопарка.

Източник: Марица

Съдия изпълнител обяви за втора публична продан фабриката за мебели в Петрич, собственост на фирма "Рондиа ЕООД", чийто управител бе бизнесменът Костадин Хаджииванов-Коце Маца. Цената при втората продан падна с почти 250 000 лева и сега фабриката се продава за 1 013 634 лева. 8 сгради на фабрика за мебели бяха предложени за продажба преди около 2 месеца 1 267 043 лева заради дълг към банка. Хаджииванов, който от няколко години е в "нелегалност "е собственик на няколко фирми с името "Рондиа". Управляваше фирми "Рондиа" ЕООД, "Рондиа Мобили" ЕООД, "Рондиа спорт".

Източник: Струма       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
17 юни 2013 Проект за въвеждането на МСП-тест като задължителен елемент от законодателния процес
18 юни 2013 ЗИД на Закона за приватизация и следприватизационен контрол
18 юни 2013 Проект на ПМС за изменение на Устройствения правилник на Министерството на финансите
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
20 юни 2013 Закон за изменение на Закона за гражданското въздухоплаване
20 юни 2013 Проект на ПМС за определяне на размера на таксите за преминаване на пътни превозни средства по Дунав мост – 2
25 юни 2013 Проект на ПМС за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет в областта на околната среда
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Практическо обучение: „Да рекламираме своя бизнес достъпно и ефективно! Нужен ли е огромен рекламен бюджет, за да имаме повече клиенти?“ (21 юни 2013 г., петък)

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

Конкурс на Българска стопанска камара - 3 – 30 юни

13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 11 май 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route - 1 юни 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Министрите на търговията на страните от ЕС се събират в опит да убедят Франция да подкрепи даването на мандат на Европейската комисия да започне преговори със САЩ по създаването на трансатлантическа зона за свободна търговия. Париж заяви, че ще използва правото си на вето, ако европейската културна идентичност и уникалност, както и свързаните с нея дейности бъдат включени в преговорите. Търговските министри бързат с даването на мандат на ЕК, за да могат преговорите за създаването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между Ес и САЩ да започнат преди започващата в понеделник среща на върха на държавните ръководители на страните от Г8.

Източник: Ройтерс

Америка

Smith & Wesson обяви предварителни резултати, показващи, че продажбите за фискалната година, приключила на 30 април достигнаха рекордните 588 млн. долара, 43% ръст спрямо предната година. Доходите са рекордните 1.22 долара на акция, в сравнение с 40 цента през предходната финансова година. И двете цифри са малко повече от очакванията на анализаторите. Smith & Wesson поскъпнаха с 5.3% след час търговия. Оръжейната индустрия се радва на скок в търсенето от страна на потребителите, които се страхуват, че националният дебат за контрола върху оръжията ще генерира нови регламенти, които да ограничат възможността им да купуват някои огнестрелни оръжия.

Източник: CNN

Азия

Японското правителство одобри пакета от мерки в подкрепа на растежа, които засега не успяха да впечатлят пазарите, и накараха премиера Шиндзо Абе да обещае още мерки след изборите за горна камара на парламента следващия месец. Стратегията за растеж е част от плана на Абе за икономическо възстановяване, който включва ултра експанзионистична монетарна политика и мащабни фискални разходи. Планът бе представян на части през изминалите месеци, но бе приет равнодушно от инвеститори и анализатори. Предложените мерки за растеж включват създаването на специални икономически зони, стимули за подкрепа на частните инвестиции и участие на жените в работната сила, както и дерегулация в някои сектори.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
14.06.2013
Dow Jones Industrial
15 107.50 (-68.58)
Nasdaq Composite
3 428.63 (-16.74)
Стокови борси
14.06.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)97.85
Heating oil ($US/gal.)2.9700
Natural gas ($US/mmbtu)3.7800
Unleaded gas ($US/gal.)2.9100
Gold ($US/Troy Oz.)1 377.80
Silver ($US/Troy Oz.)21.58
Platinum ($US/Troy Oz.)1 445.00
Hogs (cents/lb.)96.45
Live cattle (cents/lb.)118.75

       Опознай България

Руенски манастир

Руенският манастир се намира в западната част на България, близо до гр. Кюстендил. Той е един от най-новите български манастири. Построен е през 2002 г. Храмът е оригинален и добре изрисуван, със заоблени форми и красив позлатен олтар. По тръгващата от храма пътека се стига до пещерата, която е била първата обител на Св. Иван Рилски преди да се пресели към Рилския манастир. Малко след нея се забелязва голям кръст върху скала, извисяваща се почти над пътя. Той обозначава мястото, от което според преданието една девица се е хвърлила за да се спаси от гонещите я турци.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.06.2013
Българска версия: 25859, Английска версия: 3070

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999