Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 04 юни 2013 г., брой 3476
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(04.06.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.29611
USD/BGN   1.50356
CHF/BGN   1.57019
EUR/USD   1.3008*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0.01%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Годишни счетоводни отчети
Български Инситут за Външна Търговия - София


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  ОПСО 2000 АД - Хасково
Химкомплект Инженеринг АД - София
Дружба АД - Разград
Прогрес АД - Стара Загора
Хранинвест Хранмашкомплект АД - Стара Загора
Цератицит България АД - Габрово
Наталия АД - Стара Загора
Наш дом Европа холдинг АД - София
Бриз 2 АД - Стара Загора
Търговска верига София АД - София
Новоселска Гъмза АД - Видин
Стройкомбинат М АД - Стара Загора
ИнтерСтандартс АД - София
Наш дом АД - София
Зенит агрохолдинг АД - София
Пресков АД - Стара Загора
Адамс хаус ЕАД - София
Екоинмат АД - София
Гарант-Инвест-Кърджали АД - Кърджали
Златна Тракия АД - Кърджали
Бургас авто АД - Бургас
Биомашиностроене интернешънъл АД - Пловдив
Автобусни Превози 98 АД - Враца
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Държавата отново е на път да се докаже като лош собственик. За да спаси едно закъсало държавно предприятие, с последователни спорни политически решения е на път да фалира и/или приватизира второ. Под натиска на подготвяните протести за заплати във ВМЗ Сопот, новоизбраният Министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че Правителството ще търси кредит от държавна компания за ВМЗ Сопот. Вероятно държавното дружество, което ще бъде принудено да изтегли кредит ще бъде отново "Кинтекс" АД. Държавното търговско предприятие "Кинтекс" в последните години се превърна в жертва на погрешни мениджърски рокади, които повиши значително риска за неговото бъдеще, а оттам и за целия оръжеен сектор в България.

Над половин милиард лева е изхарчила държавата за субсидиране на работни места и курсове за обучение на безработни и заети от началото на 2010 г. до края на април 2013 г. Ефектът - от януари 2010 г. до април 2013 г. безработните са се увеличили със 115 400 души. Броят им е стигнал 456 400 души, което е довело до скок на безработицата от 10,2% до 13,8% от икономически активното население, по данни на НСИ. По данни на Евростат м. г. страната ни беше в челната тройка по темпа, с който хората без работа се увеличават. Точната сума, похарчена за мерки на пазара на труда, е 576,7 млн. лв., а всяка следваща година изразходваните средства са се увеличавали двойно, показва справка на Агенцията по заетостта.

Източник: Труд

Дружества
Производство на мебели
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Тед Бед ЕАД - Пловдив   3 519  
  2   Паралел ЕООД - Севлиево   3 095  
  3   БКК 95 ООД - Монтана   2 068  
  4   Бонана ООД - Петрич   1 882  
  5   Интериор И ООД - София   1 334  
  6   Средна гора АД - Стара Загора   1 135  
  7   ИМС Форинвест ООД - Огняново - Пз   766  
  8   Никром Тръбна мебел АД - Ловеч   727  
  9   Кан Учтехспорт България ООД - Кукорево   719  
  10   Рико Стил ООД - Троян   684  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 03.06.2013
  Обща стойност (BGN): 732 196.50  
Брой търгувани компании: 42
Premium 106 740.65
Standard 215 628.40
АДСИЦ 360 361.73
Облигации 49 465.73
Най-голяма промяна в цените
Тодоров АД - София -13.42 %
М+С Хидравлик АД - Казанлък 3.22 %
BaSE - Акции: 31 001.33
BaSE - АДСИЦ: 2 320.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Холандската фирма “Грийнстар солар” прояви интерес да инвестира в строителството на парк за отпадъци в Пазарджик. Паралелно с него ще се изгради и енергиен такъв, както и агри парк, където ще се произвеждат зеленчуци. Инвестицията е в размер на 110 милиона евро и предвижда разкриване на общо 420 работни места. Предложението вече е внесено в Общинския съвет. Офертата на “Грийнстар солар” е да бъде създадено публично-частно партньорство с община Пазарджик за разработване, изграждане и експлоатация на съоръжения за преработване на отпадъци. Паркът за отпадъци ще се състои от линия за полуавтоматизирано разделяне и подбиране на отпадъците, която ще отделя всички отпадъчни материали, които могат да бъдат продавани като непървични суровини на глобалния пазар.

Източник: Марица

Китайска фирма иска да внесе български вина на стойност 5 млн. долара. Това стана ясно по време на двустранен бизнес форум в София. На него китайската компания "Синохем Пластикс" и "Винпром Пещера" подписаха договор за намерение за износ на вино за колосалната сума. Китайската компания оперира в 36 провинции в народната република и зарежда над 5000 търговски обекта в страната. Фирмата притежава и собствена верига от 50 специализирани магазина за вина. През миналата година "Винпром Пещера" е изнесла 170 000 бутилки вино от серията Domaine Peshtera като част от партньорството си със "Синохем Пластикс", съобщават от компанията. Това е почти половината от целия износ на наши вина за азиатската страна за 2012 г., който възлиза на 330 000 литра.

Източник: Стандарт

Правният консултант по емисията облигации, които БЕХ ще листва до края на годината, е международната юридическа кантора Allen & Overy, става ясно от съобщение на сайта на холдинга. Бордът на БЕХ е взел решението още на 13 май, а разрешението от икономическото министерство е получено миналия вторник. Сключването на договора предстои. Инвестиционен консултант по облигационната емисия е Citigroup. Тя вече предостави на БЕХ 6-месечен мостови кредит в размер на 250 млн. евро, с част от който беше погасен заем на НЕК към синдикат от банки, начело с БНП „Париба”. Облигационната емисия ще е също за 250 млн. евро.

Източник: Монитор

Сръбска фирма взима под аренда 400 дка земя в  Кубрат. Белградското дружество NCC DOO взима нивите, за да развива биоземеделие. Фирмата, която вече е регистрирала у нас дъщерното си дружество "СрБ" ООД, има намерение да строи оранжерии и да отглежда трайни насаждения. Половината от площите ще бъдат засети с овошки, а върху останалите ще вдигнат парници, в които ще се отглеждат биозеленчуци. Намеренията на компанията са да изнася добитата у нас продукция на пазарите в ЕС. 20 млн. лв. инвестиции планират да вложат сърбите в Кубрат. Общинският съвет в града разреши арендния договор да бъде сключен за срок от 30 години. В резултат се очаква да се открият 200 нови работни места в регион с трайно висока безработица, каза кметът на общината Ремзи Халилов.

Източник: Стандарт

Мандатоносителят БСП остава с категоричната си нагласа да закрие „Слънчев бряг“ АД, а инфраструктурата да бъде прехвърлена на Община Несебър, заяви депутатът Димчо Михалевски.  „По отношение на „Слънчев бряг“ АД категорично остава моят ангажимент, че ние ще искаме ликвидация на държавното дружество. Това е ясен знак, че искаме да повишим качеството на туристическия продукт. Наясно съм, че ще има отпор спрямо това действие, но това не променя нашето намерение.“, заяви Михалевски.

Източник: Монитор       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК предлага спешни мерки за намаляване на безработицата

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

11 юни 2013 г.: Практическо обучение „Актуални програми за ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. Как да пишем успешни проекти? Какви са възможностите за малките и средни фирми?“ Срок за регистрация – 10 юни!

Практическо обучение: „Да рекламираме своя бизнес достъпно и ефективно! Нужен ли е огромен рекламен бюджет, за да имаме повече клиенти?“ (21 юни 2013 г., петък)

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

Конкурс на Българска стопанска камара - 3 – 30 юни

13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 11 май 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route - 1 юни 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Германия ще предостави на испанския малък и среден бизнес помощ в размер на близо 1 млрд. евро като част от продължаващата борба с нарастващата безработица в южната част на Европа, според немското министерство на финансите. Според информацията германската държавна банка за развитие KfW ще предостави заеми на стойност 800 млн. евро като част от програмата. KfW ще осигури и допълнителни средства, насочени към засилване на капиталовата структура на испанския малък и среден бизнес, който все още се опитва да получава кредити от отслабените от дълговата криза в еврозоната банкови институции. Предстои средствата да бъдат одобрени в бюджета на Германия за 2014 г. "Предложеният двустранен пакет от мерки се състои от различни финансови инструменти с общ обем от приблизително 1 млрд. евро", съобщиха от министерството, базирайки се на проекта на бюджетната комисия от долната камара на германския Бундестаг.

Източник: Ройтерс

Америка

Американският технологичен концерн Apple е преодолял поредното препятствие пред пускането на интернет радио. Компанията е сключила лицензионна сделка с музикалната компания Warner Music Group и нейното издателско подразделение Warner Chappell. Новата услуга, която медиите нарекоха „iRadiо“, ще бъде безплатна и ще се финансира чрез реклама. Потребителят ще може да избира вида музика, но не и отделни конкретни песни. Според американските медии услугата ще стане реална конкуренция на Spotify и Pandora до няколко месеца. Apple работи под високо напрежение над приключването на лицензионните преговори до началото на своята конференция за разработчиците WWDC. Въпреки това музикалното дъщерно дружество на Sony с изпълнители като Алиша Кейс и Пинк настоява за по-висока лицензионна такса, а позициите са доста далеч една от друга, заявява пред Wall Street Journal информиран източник.

Източник: New York Times

Азия

Китай ще изпрати трима души в космоса в средата на юни, за да експериментира космически модул, което ще е нов етап по пътя към националната цел – създаване на космическа станция, съобщи днес официалният печат. Модулът "Шънчжоу-10" е в последната фаза на подготовката за изстрелване, което ще стане в средата на юни", посочва агенция Синхуа, цитирайки говорител на програмата за пилотирани полети. Модулът ще се скачи с лабораторията "Тянгун-1" и по този начин операцията ще стане основен етап към пълното завършване на космическата станция, в която космонавти ще могат да прекарват продължително време. Когато се качат на борда на "Тянгун-1", космонавтите ще изнесат лекции на студенти, намиращи се на земята, чрез видеовръзка. Китай разработва амбициозна космическа програма, която включва изпращане на човек на Луната и създаване на орбитална станция до 2020 г.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
03.06.2013
Dow Jones Industrial
15 254.03 (138.46)
Nasdaq Composite
3 465.37 (9.46)
Стокови борси
03.06.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.45
Heating oil ($US/gal.)2.8300
Natural gas ($US/mmbtu)3.9900
Unleaded gas ($US/gal.)2.7900
Gold ($US/Troy Oz.)1 411.90
Silver ($US/Troy Oz.)22.72
Platinum ($US/Troy Oz.)1 497.40
Hogs (cents/lb.)93.55
Live cattle (cents/lb.)119.48

       Опознай България

Асенова крепост

Живописната Асенова крепост се намира на 2-3 км южно от Асеновград, в полите на Родопите. Най-ранните археологически находки в района й датират от V-IV в.пр.Хр., когато траките построяват тук свои укрепления. Обитавана е и през римската и ранновизантийската епоха. Първите писмени сведения за съществуването й са намерени в Устава на Бачковския манастир (IX в.), където е наречена "укрепеното селище Петрич”. За нея се споменава и от други хроникьори, описващи я като добре уреден красив град. Крепостта достига разцвета си по време на управлението на Цар Иван Асен II (XIII в.), което е причина и в наши дни тя да носи неговото име, както и близкият град Станимака да бъде преименуван на Асеновград. Именно в този период, по нареждане на царя, е построена и най-голямата забележителност в рамките на крепостта – църквата Св. Богородица Петричка, която е един от най-ценните примери на сакралната архитектура в България. В нея могат да бъдат видени запазени части от стенописи от XIV и XIX в. Св. Богородица Петричка е реставрирана през 1934 г. и 1985 г., а стенописите – през 1991 г., когато църквата получава статут на функциониращ храм.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.06.2013
Българска версия: 25869, Английска версия: 3070

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999