Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 03 юни 2013 г., брой 3475
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(03.06.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.29114
USD/BGN   1.50379
CHF/BGN   1.57652
EUR/USD   1.3006*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0.01%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Монолит 98 АД - Добрич
Скантрейд АД - София
Стримонтур Инвест АД - Перник
Глобал Ленд АД - София
Преслав-Автомобилни Надстройки АД - Велики Преслав
Дартрейд АД - Дупница
Велбъжд АД - Кюстендил
Стримонтур АД - Перник
Фарма М АД - Монтана
Индустриален лизинг АД - София
Кумазит транс АД - Ямбол
ЗСК Девня АД - Девня
Магнолия клуб АД - Добрич
Химпродукт АД - Горна Оряховица
ЗАИ АД - Берковица
Места Газ АД - София
Велбъжд Стил АД - Кюстендил
Аква Вива АД - София
Май 96 АД - Монтана
Брук Констракшън АД - София
Автоинвест АД - Бургас
СБНД АД - София
Панаирно строителство-Фернет интернационал АД - Пловдив
Клийн Енерджи Инвестмънтс АД - Варна
Арамис АР АД - София
Абразив Комерс АД - Берковица
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Общият размер на реализираната от банките в България печалба към края на април е 210.8 млн. лв., показват данните на БНБ. В сравнение със същия период на миналата година е отчетено увеличение с 4%. Финансовият резултат само за последния месец е в размер на 43.5 млн. лв. спрямо 27 млн. лв., реализирани през април 2012 г. Фактор за подобряването на резултата е свиването на разходите на банките за провизии и обезценки на необслужвани вземания. В месечната статистика централната банка не публикува резултатите на отделните банки. Това става само на тримесечна база.

Източник: Капитал

Безработицата в България през април 2013 г. е 12,3%, като съвсем леко се е понижила (с 0,1%) спрямо март месец тази година. През февруари безработицата в България е била 12,4%. Това показват данните на Европейската статистическа служба (Евростат). През април безработицата в ЕС е останала непроменена на ниво 11% спрямо предходния месец. В еврозоната безработицата за април се е повишила с 0,1%, до 12,2%, а за ЕС е 11%, като не се отчита промяна спрямо предишния месец. Нивото на безработица и в двете зони е значително по-високо спрямо април 2012 година, когато са били отчетени 11,2% за еврозоната и 10,3% за целия ЕС. През април най-висока е била безработицата в Гърция (27%, по данни от февруари), Испания (26,8%) и Португалия (17,8%), а най-ниска – в Австрия (4,9%), Германия (5,4%) и Люксембург (5,6%). 

Източник: Econ.bg

Концесии

Минерална вода ще топли НДК. Ресурсът ще дойде от един от минералните извори в район "Лозенец", който се намира близо до ул. "Милин камък". В момента направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община прави предпроектно проучване по искане на ръководството на НДК. Идеята е геотермалната централа в НДК да захранва басейна "Спартак" и хотел "Хилтън". Предпроектното проучване трябва да приключи през лятото, а след това НДК да изготви бизнес план и евентуално да кандидатства за нисколихвен кредит по програма "Джесика" за финансиране.

Източник: Profit.bg

Дружества
Рециклиране на отпадъци
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Монбат Рисайклинг ЕАД - София   111 490  
  2   Ти Ай Метълс ЕАД - Варна   99 514  
  3   Ел Комерс ООД - Варна   98 860  
  4   Феникс Инверс ООД - Ловеч   73 306  
  5   Трейдрециклинг ООД - Герман   50 906  
  6   Екометал Инженеринг ЕООД - София   44 179  
  7   Макметал холдинг АД - София   39 208  
  8   Ей и Ес Марица Изток І ЕООД - Гълъбово   33 855  
  9   Скрапметал ЕООД - София   31 413  
  10   Косаня ЕООД - Мизия   28 849  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 31.05.2013
  Обща стойност (BGN): 170 581 959.04  
Брой търгувани компании: 50
Premium 156 477.76
Standard 170 133 172.19
АДСИЦ 290 246.91
Облигации 2 062.18
Най-голяма промяна в цените
Велграф Асет Мениджмънт АД - София 7.14 %
Корпоративна търговска банка АД - София -5.56 %
BaSE - Акции: 47 090.50
BaSE - АДСИЦ: 638.60

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Консолидираната печалба на Централна кооперативна банка се повишава със 70.2% през първото тримесечие до 1.85 милиона лева, показа отчетът на банката. Към края на тримесечието балансовата стойност на активите на ЦКБ на консолидирана основа е 3.59 млрд. лева, като повишението им е от близо 10% на годишна база. Паричните средства – в каси и разплащателни сметки в централни банки, формират 21.06% от балансовото число на финансовата институция, при 27.20% в края на март миналата година. Предоставените ресурси и аванси на банки са с тегло 8.30% от балансовото число при 4.33% година по-рано. Интересен е фактът, че банката държи инвестициите си основно в български държавни облигации, македонски държавни облигации, както и руски държавни облигации, както и корпоративни облигации и компенсаторни инструменти, както става ясно от тримесечния й отчет.

Източник: Profit.bg

Божидар Чапаров е новият изпълнителен директор на Пристанище Варна, след като досегaшният шеф на порта Данаил Папазов стана министър на транспорта в кабинета "Орешарски". Доц. д-р Божидар Чапаров бе заместник-директор на пристанището. Предстои да се изготви пълен анализ на портовете във Варна и Бургас, съобщи министър Папазов на конференция на Генералната асамблея на Европейската организация на морските пристанища, която се провежда във Варна. До края на годината ще бъде изготвена и програма за развитието на двете пристанища. Двете рейдови кули във Варна и Бургас ще бъдат ремонтирани с пари от еврофондове, стана ясно още на конференцията

Източник: Money.bg

Фармацевтичната компания "Софарма" открива нов завод на 14 юни, съобщи изпълнителният директор и мажоритарен собственик Огнян Донев. Строителството на новия завод за таблетки започна в края на 2010 г. Инвестицията е 75 млн. лв., а работните места са 400, съобщи Донев. При началото на строителството беше обявено, че производственият капацитет на новата мощност ще е 4 млрд. таблетки годишно, като асортиментът ще включва над 100 лекарствени продукта.

Източник: Дневник

Българският футболен съюз продаде пакета с телевизионните права за следващите 3 години. Купи го "Футбол Про Медия" - компанията, която излъчва мачовете и в настоящия шампионат. Сумата, която носителите на правата ще заплатят, е 14,7 млн. лв. Офератата бе приета единодушно от всички настоящи участници във футболното първенството. Новият сезон на "А" група ще тръгне на 20 юли в състав от 14 отбора, обяви официално БФС след събрание на изпълнителния комитет.

Източник: Дума

3 месеца преди да изтече крайният срок за строителството на лот 2 на магистрала "Марица", техническото изпълнение на отсечката е едва около 50%, съобщиха от пътната агенция. Така сценарият с лот 4 на "Тракия", чието завършване бе отлагано два пъти, е на път да се повтори и при тази магистрала. И двата проблемни участъка се строят от обединения, в които водещ партньор е "ПСТ Холдинг". При лот 2 на "Марица" холдингът работи заедно с австрийската фирма ПООР БАУ ГМБХ в обединение "Марица хайуей". "ПСТ Холдинг"  наскоро бе продаден на офшорната компания "Галиано Уърлдуайд Лимитед", регистрирана на Британските Вирджински острови. По график отсечката между Димитровград и Харманли трябва да е готова в края на август. Досега обаче са изпълнени само около 50% от строителните работи, а на "Марица хайуей" са преведени към 65 млн. лв., което е 44% от сумата по договора.

Източник: Сега

Бургаската фирма за внос и износ на риба и рибни продукти „Атлантик” е подготвила проект за изграждането на първата рибна борса у нас. Към момента в страната ни няма такова място. Борсата ще обхване широк кръг от потребители. Рибната борса ще свие и „сивия сектор” по отношение на нерегламентирания улов и предлагането му. Ефектът ще се почувства веднага след реализирането на проекта на „Атлантик”. До борсата ще бъдат допускани само рибари, които са регистрирани и могат да гарантират за произхода и качеството на предлаганата от тях стока.

Източник: Бургас - днес и утре       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

11 юни 2013 г.: Практическо обучение „Актуални програми за ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. Как да пишем успешни проекти? Какви са възможностите за малките и средни фирми?“ Срок за регистрация – 10 юни!

Практическо обучение: „Да рекламираме своя бизнес достъпно и ефективно! Нужен ли е огромен рекламен бюджет, за да имаме повече клиенти?“ (21 юни 2013 г., петък)

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

Конкурс на Българска стопанска камара - 3 – 30 юни

13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

Безплатни обучения по
ключови компетенции
В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

ТЕМИ НА ОБУЧЕНИЯТА
Взимане на решения и управление на конфликти
Водене на преговори и изграждане на сътрудничество
Ефективни комуникации
Иновативно мислене и поддържане на иновационен дух
Компетентност за действие
Мотивация и работа в екип
Продажбени умения и ориентация към клиента
Управление на времето
Управление на качеството
MS Windows 7 & MS Office 2010

Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на три или четири дни в Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, София, Стара Загора
В обученията не могат да участват безработни лица

График на обученията и онлайн регистрация
 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 11 май 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route - 1 юни 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Швейцарската банка UBS планира увеличение на заплатите в своето инвестиционно поделение. Мярката има за цел да задържи качествените служители на финансовата компания. „амо година след като обяви, че ще съкрати част от работещите в инвестиционното си поделение, UBS планира увеличение на възнагражденията на инвестиционните банкери средно с 9%. Става въпрос основно за финансовите консултанти и трейдърите. За част от топмениджърите ръстът на заплатата може да достигне 25 на сто. Ако сравним UBS с американските банки, водещите им конкуренти отвъд Океана, например JP Morgan и Morgan Stanley, ще видим че миналата година UBS е изоставала значително от тях, що се отнася до размера на възнагражденията. През февруари тази година банката призна, че бонусите са били орязани със 7% спрямо 2012 г. А някои от тях са били изплатени в петгодишни облигации. Това е важно, защото стойността на тези активи може да намалее, в случай че компанията изпадне във финансови затруднения.

Източник: Блумберг

Америка

Американската икономика е нараснала c по-малко от очакваното през първите три месеца на 2013 г., главно поради по-бавното натрупване на запаси и малко по-стръмния спад на разходите на правителството. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил с 2,4% на годишна база през първото тримесечие на годината по данните на щатското Министерство на търговията, което е спад спрямо първоначалната оценка за растеж от 2,5%. БВП, който е най-широкият индикатор за състоянието на икономиката на една страна, отразява стойността на всички стоки и услуги, които дадена нация произвежда. Очакванията на експертите са свързани с леко отстъпление от нарастването през второто тримесечие на годината заради по-високите данъци и свитите правителствени разходи. Прогнозите за втората половината на годината обаче са положителни, като очакванията са потребителите и бизнеса вече да са се приспособили към промените. Нарастването на потребителските разходи – основният двигател на икономиката на САЩ, е ревизирано до 3,4% през първото тримесечие от първоначалната оценка от 3,2%. Това е най-голямото покачване от повече от две години насам, което е добър знак, че икономиката на страната се движи в правилна посока.

Източник: Associated Press

Азия

Singapore Airlines са поръчали 30 пътнически самолета Airbus A350-900 и 30 Boeing 787-10X на стойност общо 17 млрд. долара, което е най-голямата сделка в историята на компанията. Така сингапурският превозвач ще стане първият клиент за все още разработващата се уголемена версия на 787 Dreamliner, с което подклажда надеждите на Boeing да наложат 320-местния самолет на натоварените вътрешноазиатски линии. Внимателно балансираната сделка също така отваря възможности за бъдещата уголемена версия на Airbus A350. От Singapore Airlines заявяват, че има опция част от поръчките за модела A350-900 да бъдат заменени с A350-1000. Освен новата сделка превозвачът вече има поръчани 40 A350-900. Доставките на Boeing 787-10X трябва да започнат през финансовата 2018-2019 г. и дават сериозен тласък на програмата Dreamliner, чийто имидж пострада след заземяването на всички самолети в употреба от този модел за повече от три месеца заради проблеми с акумулаторите. Официалната обявена цена на A350-900 е 287.7 млн. долара за бройка. Моделът 787-8 се продава за 296.8 млн. долара, а 787-9 - за 243.6 млн. долара, но авиокомпаниите обикновено получават отстъпки за големи поръчки

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
31.05.2013
Dow Jones Industrial
15 115.57 (-208.96)
Nasdaq Composite
3 455.91 (-35.39)
Стокови борси
31.05.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)91.97
Heating oil ($US/gal.)2.7800
Natural gas ($US/mmbtu)3.9800
Unleaded gas ($US/gal.)2.7500
Gold ($US/Troy Oz.)1 393.00
Silver ($US/Troy Oz.)22.24
Platinum ($US/Troy Oz.)1 461.80
Hogs (cents/lb.)93.85
Live cattle (cents/lb.)120.45

       Опознай България

Национален Археологически Резерват Августа

Само на 6 км западно от град Мизия, в околностите на село Хърлец се намира късноантичният кастел и ранновизантийски град Августа, разположен в местността Калето, община Козлодуй. Калето е местност с добри природни и географски условия за живот и отбрана. Намира се на левия бряг на р. Огоста. Площта, която сега обхващат крепостните стени, е около 80 дка. Археологически разкопки на Августа се провеждат през периода 1973-1990 г. През 2005 г. археологическите разкопки са възобновени от Националния исторически музей, с активното съдействие на община Козлодуй. Разкопките установяват, че на базата на лагера на Ала Августа, тук още през II в. се развива градския център Августа. През своята близо шествековна история Августа била често нападана, разрушавана и възстановявана. Последното разрушение е от 582 г. в следствие на аварски нападения. През 7 в. в руините на разрушения град се установява славянско селище. Най-ранните останки са от края на бронзовата епоха. Открити са два гроба, в които погребенията са извършени чрез изгаряне на трупа, а прахът на починалите е поставен в урна. Августа е обявен за археологически паметник на културата. Антична крепост Августа в местността Калето край село Хърлец, Врачански окръг, то е обявен за археологически резерват през 1984 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.06.2013
Българска версия: 25870, Английска версия: 3070

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999