Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 31 май 2013 г., брой 3474
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(31.05.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.28565
USD/BGN   1.51099
CHF/BGN   1.56629
EUR/USD   1.2944*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Феникс Елит 2001 АД - Костинброд
Алпиа Тур АД - Сливен
Агротех Импекс АД - Добрич
Агротех импекс 98 АД - Ямбол
Мост АД - София
Хилез АД - Пловдив
Кнезим АД - Кнежа
Аптечно Пловдив АД - Пловдив
МБАЛ-Проф.д-р Параскев Стоянов АД - Ловеч
Мизия 95 АД - Плевен
Химснаб 7004 АД - Русе
Авторемонт АД - Дупница
Балканкар ЗП Т. Петров АД - София
Балканкар-Руен АД - Асеновград
Възход АД - Пловдив
Кратос-22 АД - Пловдив
Стрешер АД - София
Ивел ИВ ООД - Годеч
Орхание 1 ООД - Ботевград
Свиленград автотранспорт АД - Свиленград
Симат АД - Габрово
Неръждаема арматура АД - Пловдив
Хидком АД - Оряхово
Черноморска перла 2003 АД - Варна
Нефтохимтранспорт АД - Бургас
Дружество за счетоводство и одит Мидора АД - София
Роа Инвест АД - Гълъбово
Пикколо - Кантиле Дженеръл кънстракшън България АД - София
Орел Инвест АД - София
Холдинг Света София АД - София
Крис АД - Пазарджик
Лев инвест АДСИЦ - София
Калцит Газ АД - Асеновград
ЕС 314 АД - София
Чайка Тауър АД - Варна
Метаком СЛЗ Инвест АД - Плевен
Селена Холдинг АД - Пловдив
Химснаб Русе АД - Русе
Специални телове и гвоздеи АД - Русе
Пловдивска стокова борса АД - Пловдив
Поморие АД - Поморие
Денеб АД - София
Есаб Електроди АД - Ихтиман
Чайка 97 АД - Пловдив
Корект 98 АД - Хитрино
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България пада с почти 20 места в годишник на световната конкурентоспособност за 2013 г. спрямо представянето си през 2009 г. , според изследване на Института за развитие на управлението, Швейцария. За 2013 г. страната е на 57-мо място от общо 60 държави, като изпреварва единствено Хърватия, Аржентина и Венецуела. Гърция и Украйна, които през 2012 г. се класират по-назад, тази година се изкачват на съответно 54 и 49 място. Най-доброто представяне на България е през 2009 г. , когато заема 38-мо място.

Източник: Дневник

С 0,9% са паднали цените на производителите за вътрешния пазар през април спрямо предходния месец, обявиха от НСИ. Спрямо същия месец на миналата година понижението на цените на едро на производителите е с 1,4%. По принцип ниската инфлация е здравословна за икономиката, тъй като цените се повишават при увеличение на търсенето и нормите на печалби на компаниите, което пък води до ръст на инвестициите. Докато падането на цените в случая говори за свито потребление и за задържане на ръста на икономиката. Падат цените спрямо предходния месец в добивната промишленост - с 3,6%, в преработващата промишленост и при производството и доставките на ток, парно и газ - по 0,8%. В преработващата промишленост падане на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 3,2%, на храни и напитки - по 0,4%.

Източник: Стандарт

Приватизация

Акциите на Столичната община в Общинска банка ще бъдат добавени в списъка на годишния план за приватизация през 2013 г. Това реши общинският съвет на редовното си заседание. Задачата по изпълнението на продажбата на акциите се възлага на главния изпълнителен директор на Столичната общинска агенция по приватизация. Акциите на местната управа са 67.6459% от капитала на банковата институция. В приложения към доклада анализ, че още през 2003 г. е приключило раздържавяването в банковия сектор в страната чрез продажбата на ДСК.

Източник: Дневник

Регулирана информация

На 30.05.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи консолидиран финансов отчет за първо тримесечие на 2013 год. на "Наш Дом - България" АД - Холдинг - София /5ND/

Дружества
Производство на електрически съоръжения, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Шнайдер Електрик България ЕООД - София   50 329  
  2   Соларпро ЕАД - София   32 980  
  3   Евро Геймс Технолоджи ООД - София   11 925  
  4   Нурсан Отомотив ЕООД - Бургас   7 595  
  5   Балкан Саст ЕООД - София   5 608  
  6   Айххоф Компонентс България ЕООД - Видин   5 044  
  7   Унипос ООД - Плевен   3 606  
  8   Павел и синове електрик ООД - Шумен   3 566  
  9   Елмарк Индустриес АД - Добрич   3 066  
  10   АК Електрик АД - Радомир   2 634  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 30.05.2013
  Обща стойност (BGN): 575 486.34  
Брой търгувани компании: 51
Premium 121 062.94
Standard 377 739.65
АДСИЦ 76 683.76
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Варна АД - Варна 19.75 %
ОЦК АД - Кърджали -16.67 %
BaSE - Акции: 22 492.44
BaSE - АДСИЦ: 123.20

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Карлсберг България" ще инвестира над 5 млн. лв. в пивоварната си в Благоевград през тази година. Средствата ще бъдат използвани за поддръжка и развитие на производството и логистиката, както и за въвеждане на нови продукти и маркетингови дейности, съобщиха от "Пиринско пиво". С това инвестициите в завода и бранда от 2011 г. насам ще надхвърлят 20 млн. лв. Едно от нововъведенията е пускането на пазара на "Пиринско радлер", с което компанията навлиза в бързо растящата категория на бирените миксове. 

Източник: Капитал

След няколко години опити за оцеляване някогашният троянски производител на стругове "Машстрой" окончателно прекрати дейността си и влезе в ликвидация. Това стана ясно от съобщение на публичното дружество. Самото решение е било гласувано от акционерите още през март, а в средата на април е било вписано и в Търговския регистър. Процедурата трябва да приключи в срок от шест месеца. За нея ще отговаря бившият изпълнителен директор на компанията Добромир Тодоров, който е бил избран за ликвидатор. "Машстрой" беше продаден по реда на масовата приватизация в края на 90-те години на миналия век. Дружеството е част от групата на "Индустриален холдинг България", като мажоритарен собственик с 80.8% от капитала е "ЗММ България холдинг".

Източник: Капитал

Китайски предприемачи разгледаха терени за изграждане на текстилно предприятие и шоурум край Бургас. Инвеститорите от китайския град Шаосин, провинция Джъдзян, са заявили интерес към наемане на площи в Индустриален логистичен парк Бургас и Високотехнологичен парк Българово. Бургас има потенциала и възможностите да се превърне в голям производствен и транзитен център на китайски текстил за цяла Европа, смята кметът Димитър Николов. В Шаосин живеят почти 5 млн. души. В града най-силно е развита текстилната промишленост, като 60% от световната продукция на шалове, чорапи и вратовръзки идва точно оттам.

Източник: Стандарт

Дълговете на “Топлофикация София” са нараснали с нови 53 млн. лв. през изминалата година и вече достигат близо 604 млн. лв. В същото време вземанията на компанията от абонати са в размер на 350 млн. лв. Това сочи финансовият отчет на дружеството за 2012 г. Увеличението на задълженията на “Топлофикация” се дължи на ръста на краткосрочните дългове, докато при по-старите борчове се отчита намаление. През 2012 г. дългосрочните дългове са намалели с 55 млн. лв., докато краткосрочните са се увеличили със 108 млн. лв. спрямо предходната година. Най-големите задължения на “Топлофикация” са към доставчика на горивото “Булгаргаз” от 230 млн. лв. Дълговете към “Българския енергиен холдинг“ са над 125 млн. лв.

Източник: Медия Пул

“УниКредит Булбанк” ще разпредели половината от печалбата си за 2012 г. като дивидент за акционерите си, съобщиха от банката. Това означава, че при реализирана печалба от 212.5 млн. лв. за миналата година, за дивидент ще бъдат отделени 106.2 млн. лв., или по 0.37 лв. на акция. Решението за разпределението на печалбата е взето по време на провелото се Годишно общо събрание на акционерите на банката. По време на събранието акционерите са приели и одобрили и финансовите резултати на “УниКредит Булбанк” за 2012 година. Банката запазва позицията си на най-голямата банка на българския пазар по размер на активите, които към края на миналата година възлизат на 12.7 млрд. лева. Общият клиентски портфейл на “УниКредит Булбанк” към края на 2012 г. достига 9.29 млрд. лв., което е повишение с 9.5% спрямо края на 2011.

Източник: Класа

Енергоремонт холдинг, която е една от водещитге български компании в областта на проектирането и строителството в енергетиката обяви, че планира нова пазарна стратегия, както и промяна на името си. Новото наименование на дружеството ще бъде ЕР Холдинг, което отразява разширения спектър от дейности, които компанията извършва през последната година. Очаква се това да стане факт в рамките на следващите два месеца, през които е предвидено общо събрание на акционерите. Пазарната стратегия на дружеството, което е реализирало различни дейности по монтиране и строителство на енергетично оборудване в най-големите тецове, вецове и АЕЦ „Козлодуй", е да завземе пазарен дял в Югоизточна Европа и Близкия Изток. Два нови офиса ще има дружеството в Сърбия и Ирак.

Източник: Money.bg       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 май 2013 План за действие за изпълнение на заключителните препоръки към България, отправени от Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените
30 май 2013 ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ за състоянието на сектор "Управление на отпадъците"! Срок – 31 май!
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

11 юни 2013 г.: Практическо обучение „Актуални програми за ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. Как да пишем успешни проекти? Какви са възможностите за малките и средни фирми?“ Срок за регистрация – 10 юни!

Практическо обучение: „Да рекламираме своя бизнес достъпно и ефективно! Нужен ли е огромен рекламен бюджет, за да имаме повече клиенти?“ (21 юни 2013 г., петък)

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

Безплатни обучения по
ключови компетенции
В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

ТЕМИ НА ОБУЧЕНИЯТА
Взимане на решения и управление на конфликти
Водене на преговори и изграждане на сътрудничество
Ефективни комуникации
Иновативно мислене и поддържане на иновационен дух
Компетентност за действие
Мотивация и работа в екип
Продажбени умения и ориентация към клиента
Управление на времето
Управление на качеството
MS Windows 7 & MS Office 2010

Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на три или четири дни в Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, София, Стара Загора
В обученията не могат да участват безработни лица

График на обученията и онлайн регистрация
 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 11 май 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route - 1 юни 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Fiat SpA води преговори с няколко банки за 10 млрд. долара за финансиране закупуване на дела в Chrysler Group LLC, който компанията все още не притежава и за да рефинансира двата заема за автопроизводителите. Банките, с които Fiat обсъжда отпускането на заема за закупуване на 41,5 % от американския производител на коли са: Bank of America Corp. (BAC), Deutsche Bank AG (DBK), Goldman Sachs Group Inc. (GS) and BNP Paribas SA (BNP). Главният изпълнителен директор Sergio Marchionne, който управлява и Fiat и Chrysler посвети полседните четири години в превръщане на двата регионални производителя на автомобили в една глобална компания, която да се конкурира с Toyota Motor Corp, General Motors Co. и Volkswagen AG. Пълното сливане между двете компании ще създаде група от марки за масовия пазар като Fiat, Chrysler, Jeep и Dodge, заедно с високия клас марки като Maserati и Ferrari. Сливането е правилният избор за Marchionne и единственият начин да се предотврати маргинализирането на Fiat или закупуването му от конкурент в средносрочен план.

Източник: Блумберг

Америка

Google подготвя иновативно мобилно устройство, което да се превърне в конкурент на iPhone на Apple. Смартфонът, наречен Moto X, ще бъде произвеждан в САЩ и ще бъде част от кампанията за понижаване на цените на смартфоните и слагане на край на огромните маржове на печалба, реализирани от компании като Apple. Новият смартфон ще е достатъчно "умен", за да следи околната среда, да предвижда как ще бъде използван от собственика си и ще позволява повече взаимодействие отколкото което и да е друго устройство в днешно време. Това е първото официално потвърждение, че Google ще пусне на пазара "флагмански" телефон, който ще има възможност да се конкурира с модели като iPhone 5 и Samsung S4, които доминират в момента. Сензорите в устройството като жироскопа и акселерометъра ще бъдат захранвани постоянно, което ще позволява на телефона да знае дали се намира в движещ се автомобил или в джоба на потребителя. На основата на това устройството ще се опитва да предположи за какво би могло да бъде използвано, като например предварително да зареди приложението за камерата, за да направи снимка. Moto X ще се възползва от достиженията на инженерите на Motorola в разработването на енергоспестяващи сензори и процесори. Новият телефон ще бъде пуснат в продажба по-късно тази година и цената му ще е много под тази на iPhone 5.

Източник: FT

Азия

Японският техногигант Panasonic обяви, че планира съкращаването на 5 хиляди работни места през следващите три години. Целта ще бъде подобряване на приходите и стабилизиране на корпорацията на пазара. Съкращенията ще са най-вече в индустриалното звено, което отговаря за една трета от общия работен капацитет на японците. Panasonic и другите електронни компании от острова срещат сериозни трудности в сферата на продажбите и отстояването на добрите бизнес позиции поради намаленото търсене на световно равнище. По-рано базираният в Осака гигант представи по-ниски прогнози за годишните си приходи. Така нетната печалба се очаква да е 50 милиарда йени вместо анализаторските очаквания за 64 милиарда йени. Корпорацията губи позиции през последните две финансови години поради засилването на южнокорейските конкуренти – най-вече в лицето на Samsung. За контрамярка, президентът Казухико Цуга обяви, че Panasonic ще предприеме двугодишен реструктуриращ компанията план.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
30.05.2013
Dow Jones Industrial
15 324.53 (21.73)
Nasdaq Composite
3 491.30 (23.78)
Стокови борси
30.05.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)93.61
Heating oil ($US/gal.)2.8400
Natural gas ($US/mmbtu)4.0200
Unleaded gas ($US/gal.)2.8100
Gold ($US/Troy Oz.)1 411.50
Silver ($US/Troy Oz.)22.69
Platinum ($US/Troy Oz.)1 482.70
Hogs (cents/lb.)93.48
Live cattle (cents/lb.)119.05

       Опознай България

Нос Калиакра

Нос Калиакра e вдаден 2 км навътре в морето, на 12 км източно от Каварна и 60 км североизточно от Варна. Брегът е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 метра надолу към морето. Районът е изключително трудно достъпен, което може би е основната причина навремето там да бъде построена древна крепост, наречена Тиризис. През вековете тя е била обитавана от траки, римляни, византийци и българи. Според преданията в нея са били укрити съкровищата на наследника на Александър Велики - Лизимах. Част от древната материална култура може да се види в малкия музей, приютен под една варовикова пещера. Разказва се и легенда за българските момичета, които са се хвърлили от високия нос, вплели косите си една в друга, за да не бъдат помохамеданчени от турците. Името Калиакра в превод означава "Красив нос". Нарекли го така заради пурпурния цвят на скалистите му брегове. Нос Калиакра е обявен за защитена територия през 1941 г. Оттогава е разширявана трикратно. В момента, резерватът обхваща територия от 687.5 хектара и е едно от малкото места в България, където се среща прочутият тюлен монах, един от най – редките представители на черноморската фауна.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 31.05.2013
Българска версия: 25873, Английска версия: 3070

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999