Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 27 май 2013 г., брой 3470
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(27.05.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.28712
USD/BGN   1.51756
CHF/BGN   1.56642
EUR/USD   1.2939*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Пъткомплект 2000 АД - София
Тексим Трейдинг АД - София
ГБС Бургас АД - Бургас
КПЗ 99 АД - Царева ливада
Климатех АД - Димитровград
ГБС Благоевград АД - Благоевград
Метрон АД - Пролеша
ПСК Тера Строй Инвест Стара Загора АД - Стара Загора
Спортен комплекс Лава АД - Самоков
Керамик ГТ АД - Генерал Тошево
ТОСС АД - Добрич
Нова Деница М АД - Монтана
Търговска къща-Монтана АД - Монтана
Мототехника-Сливен АД - Сливен
ММДИ ЕООД - Пловдив
Биз уиз капитал АД - София
Ролес АД - Варна
Видона Р АД - Ямбол
Агротех 97 АД - Елхово
Агро Ив АД - Пловдив
Агроремпроект 98 АД - Русе
Кепитъл Маркетс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В близо 15 страни-членки на ЕС рязко е спаднал средният разполагаем доход на домакинствата в национална валута, сочи доклад на Евростат за промените в доходите на населението на Евросъюза. Според анализа на европейската статистика най-рязко е спаднал дохода на семействата в Гърция. От страните, които още не са въвели в употреба еврото най-драстичен спад е регистриран и в Исландия - 9,7 на сто. Следва България - спад с 6,6 на сто при среден годишен доход на домакинствата от 5 674 лева. Според данни на НСИ основен източник на доход за домакинствата у нас продължава да бъде работната заплата, която формира около 55 на сто от общия доход. Вторият по значение източник на доходи са пенсиите, които съставляват 26,4 от доходите на българските домакинства. Доходите от социално осигуряване и социални помощи имат сравнително малко значение при формирането на общия доход на домакинствата у нас, сочат данните.

Източник: Дарик радио

Размерът на фискалния резерв се е увеличил и е над 5.3 млрд. лева, показват данните на Българска народна банка за правителствения депозит при нея. Практиката от последните години показва, че освен тези средства в търговските банки държавата разполага с още между 300 и 500 млн. лв., което означава, че общият размер на резерва клони към 6 млрд. лв. в края на май. Фискалният резерв е първият буфер, на който правителството може да разчита при евентуално неизпълнение на бюджетните приходи и при възникването на извънредни разходи от всякакво естество. Правителственият депозит в централната банка расте 7 последователни седмици. Само за първото тримесечие на годината правителството вече е достигнало 75% от допустимия за годината бюджетен дефицит. Размерът му с натрупване от началото на годината е 795 млн. лв. към 31 март, но той ще намалее заради излишъка, който е бил постигнат през април.

Източник: Капитал

Концесии

Ирландската компания "Petroceltic International" се отказва от проучването за наличие на природен газ в района на Камчия. Досегашните резултати не показват, че край българското Черноморско крайбрежие в този район има достатъчно газ, за да оправдае добива. Акциите на компанията се понижиха с 5 на сто след съобщението. Проучването на находището "Камчия-1" е част от концесията за Галата. Сондьорите достигнали до 2887 фута дълбочина (880 метра), но са разочаровани от резултата. Компанията влезе в България след като придоби шотландската Мелроуз рисорсиз за 210 млн. евро в средата на миналата година. Petroceltic International е публично дружество, листвано на ирландската и на лондонската фондова борса. Неговата основна дейност е проучване и добив на нефт и газ. Компанията има регионални офиси в Рим, Лондон и Алжир.

Източник: Дневник

Дружества
Строителство на инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   ГСИ Балкани ЕООД - Бургас   33 654  
  2   Райкомерс конструкшън ЕАД - София   12 644  
  3   Италмодалуче България ЕООД - Пловдив   9 868  
  4   Монолит АД - Хасково   5 780  
  5   Елми ООД - Стара Загора   5 309  
  6   Пещострой ЕООД - Стара Загора   5 090  
  7   Електролукс Табаков и Синове ООД - Пловдив   4 028  
  8   Сигма ИС АД - Перник   3 903  
  9   Родопи Еко проджектс ЕООД - Златоград   3 481  
  10   Тошел 92 ЕООД - София   3 332  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 23.05.2013
  Обща стойност (BGN): 1 161 591.85  
Брой търгувани компании: 41
Premium 116 946.34
Standard 880 288.75
АДСИЦ 164 356.76
Най-голяма промяна в цените
Арома АД - София -36.55 %
Унипак АД - Павликени 26.67 %
BaSE - Акции: 3 828.59

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Иван Михалев е новият главен редактор на вестник Труд и изпълнителен директор на Медиа холдинг АД. Решението беше взето единодушно от общото събрание на акционерите на дружеството, което се проведе на 25.05.2013 г.. Иван Михалев поема функцията от Светлана Джамджиева, на която е предложено да поеме нови проекти на вестникарската група. Новият главен редактор на Труд е известен от работата си като разследващ журналист във в. "Капитал". Досега той изпълняваше длъжността Директор "Онлайн проекти" на Медийна група България и отговаряше за интернет присъствието на вестник Труд.

Източник: Медия Пул

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е продала оставащите й 3% от капитала на МКБ Юнионбанк на мажоритарния й собственик - унгарската MKB Bank. Сделката е станала на 23 май 2013 г., като по този начин унгарците вече притежават 100% от българската банка. ЕБВР е акционер в МКБ Юнионбанк близо единайсет години. Влезе в нея през есента на 2002 г., закупувайки 15% от капитала й. Тогава МКБ Юнионбанк беше изцяло българска собственост. През 2006 г. ЕБВР остава с 6% дял в капитала на банката, след като продаде останалите на унгарската MKB Bank, която тогава придоби 60% от Юнионбанк (името й тогава). Унгарската банка от своя страна е собственост на германската BayernLB. Миналата година, когато започна процедурата по продажба на МКБ Юнионбанк, която все още е в ход, ЕБВР продаде още 3% на унгарците. Стратегията на ЕБВР е да влиза като собственик на част от капитала на дадена компания (включително и банки) за известен период от време с цел подпомагане развитието на съответното дружество. След изтичане на инвестиционния период на вложението тя се изтегля. ЕБВР беше акционер в ОББ, БНП Париба, клон София, ПИБ, Прокредит банк. Само ПИБ беше подала оферта за покупката.

Източник: Капитал

6,5 млн. евро инвестира фондът за дялови инвестиции Emerging Europe Accession Fund (EEAF), управляван от Axxess Capital в родната компания за събиране на вземания. Срещу сумата фондът придобива контролен пакет във Фронтекс Интернешънъл. Парите ще се използват за изкупуване на просрочени вземания от банки, телекоми и ютилити дружества. "Закупуването на българската компания е поредната ни инвестиция в сектора на финансовите услуги. Наблюдаваме този пазар от няколко години - както в България, така и в други държави от региона, и вярваме в неговия потенциал за динамичен растеж", сподели Павлин Петков, Регионален директор за България на Axxess Capital. Думите на Петков се потвърждава от стартиралата през миналата година тенденция, банките да продават лошите си кредити. Този процес ще продължи и през настоящата година, коментират запознати.

Източник: Стандарт

Офшорна компания, регистрирана на Вирджинските острови е купила мажоритарния дял от акциите на ПСТ Холдинг. Преди месец в медиите излезе информация, че един от собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, е придобил собствеността върху пътностроителния бизнес на Васил Божков чрез офшорна компания.  Прехвърлянето на акциите е одобрено на проведено на 15 април общо събрание на акционерите. С решението на ОСА като собственик на 65% от ПСТ Холдинг е вписана регистрираната на Британските Вирджински острови фирма “Галиано Уърлдуайд Лимитед”. На същото ОСА е избран и нов директорски борд на ПСТ Холдинг. В него влизат Иван Шарланджиев, Петко Хитров и Иван Иванов.

Източник: Дарик радио       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
28 май 2013 Базисен модел на комплексно административно обслужване
30 май 2013 План за действие за изпълнение на заключителните препоръки към България, отправени от Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените
30 май 2013 ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ за състоянието на сектор "Управление на отпадъците"! Срок – 31 май!
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Екофорум и изложба за управление на отпадъци и рециклиране, енергийна ефективност, възобновяема енергия, интелигентни сгради и асансьорни съоръжения – 29 – 31 май

30 май: Среща по проекта GBE Factory

СЕМИНАР: „Прилагане на енергийната ефективност и ВЕИ в индустриалните и непроизводствени системи” – 30 май 2013 г.

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

11 юни 2013 г.: Практическо обучение „Актуални програми за ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. Как да пишем успешни проекти? Какви са възможностите за малките и средни фирми?“ Срок за регистрация – 10 юни!

Практическо обучение: „Да рекламираме своя бизнес достъпно и ефективно! Нужен ли е огромен рекламен бюджет, за да имаме повече клиенти?“ (21 юни 2013 г., петък)

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

Безплатни обучения по
ключови компетенции
В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

ТЕМИ НА ОБУЧЕНИЯТА
Взимане на решения и управление на конфликти
Водене на преговори и изграждане на сътрудничество
Ефективни комуникации
Иновативно мислене и поддържане на иновационен дух
Компетентност за действие
Мотивация и работа в екип
Продажбени умения и ориентация към клиента
Управление на времето
Управление на качеството
MS Windows 7 & MS Office 2010

Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на три или четири дни в Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, София, Стара Загора
В обученията не могат да участват безработни лица

График на обученията и онлайн регистрация
 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 11 май 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route - 1 юни 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Производствената активност в еврозоната забавя спада, сочат предварителните данни на Markit. Индексът на института, който отразява активността в производствения сектор, се е повишил до 47,7 пункта през май спрямо 46,9 пункта през април, докато анализатори очакваха ръст на индекса до 47,2 пункта. Въпреки това обаче стойностите се задържат за пореден месец под 50 пункта, което индикира, че секторът продължава да се свива. Във Франция тя е останала без промяна, след като индексът през май се задържа на ниво от 44,3 пункта, докато в Германия е отбелязано известно подобрение до 49,9 пункта – на крачка от ключовата граница, която индикира растеж. Институтът отчита, че се подобрява и активността в сектора на услугите в еврозоната, след като през май индексът й се е повишил до 47,5 пункта през май от 47 пункт апрез април. Въпреки че индексът на производствената активност в еврозоната отбелязва ръст за втори пореден месец, данните показват, че тя продължава да се свива, но с по-бавни темпове. Това е индикация, че вероятно икономиката ще регистрира спад през второто тримесечие от порядъка на 0,2% - колкото беше отчетено и през първото.

Източник: Wall Street Journal

Америка

Американският автомобилен производител Ford ще затвори заводите си в Австралия до октомври 2016 г., след като повече от 85 години произвежда коли в страната. През 1925 американската компания започва производството на легендарния Model T в Гиилонг. Ford ще продължи да внася коли на континента. Около 1200 работници се очаква да загубят работата си от заводите в Броодмедоу и Гиилонг в щата Виктория. През последните пет години компанията е загубила 580 млн. долара от австралийския си бизнес. Силният австралийски долар оскъпи производството, като продажбите бяха поставени под натиск. „Разходите ни са двойно повече, отколкото в Европа и четири пъти повече, отколкото в Азия. Бизнесът просто не върви“, коментира Боб Грациано, главният изпълнителен директор на Ford Australia Лей Диим от австралийския синдикат на работниците в производството каза, че членовете му са сломени от новината. „Ще разговаряме с Ford, за да уточним нашите действия и ще говорим с членовете ни от двата завода относно идните месеци и години.“ Австралийският долар поскъпна спрямо японската йена с 29% през последната година, снижавайки драстично конкурентоспособността на местния износ.

Източник: BBC

Азия

Проблем с волана принуждава Nissan да изтегли близо 841 хиляди автомобила в световен мащаб. Само във Великобритания това ще включва 133,869 Nissan Micra, които са създадени между 2002 и 2006 година в Съндърланд. Японската компания уточни, че болт, използван при кормилото, не е завинтен както трябва. Същевременно не съществува риск за внезапна опасност – шофьорите веднага ще усетят, ако кормилото започне да се разхлабва. Концернът ще оправи болтовете на колите, или пък направо ще смени воланите им. Към момента няма никакви сигнали за инциденти, свързани с тези автомобили. По думите на говорител на японците във Великобритания, поправката на дефектната част ще отнеме точно 15 минути. Освен Micra, проблемът е наличен и при Nissan Cube, произведен в Япония между 2002 и 2006 година. Това е второто подобно събитие за Nissan за този месец. По-рано концернът изтегли 500 хиляди коли поради дефект във въздушните възглавници на свои автомобили.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
24.05.2013
Dow Jones Industrial
15.00 (8.60)
Nasdaq Composite
3.00 (-0.28)
Стокови борси
24.05.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)94.15
Heating oil ($US/gal.)2.8500
Natural gas ($US/mmbtu)4.2400
Unleaded gas ($US/gal.)2.8300
Gold ($US/Troy Oz.)1.39
Silver ($US/Troy Oz.)22.50
Platinum ($US/Troy Oz.)1.45
Hogs (cents/lb.)93.30
Live cattle (cents/lb.)119.23

       Опознай България

Католическа катедрала "Св. Лудвиг"

Катедралата „Свети Лудвиг” в гр. Пловдив е един от основните и най–големи католически храмове в България. Тя е построена по проект на римския архитект Алфонсо. Строителството й започва през 1858 г. от тогавашния епископ Андрей Канова. Катедралата е окончателно завършена и осветена през 1861 г. Катедралата е наречена на името на краля на Франция, провъзгласен за светец поради изключителния си добродетелен и религиозен живот. През същата година в нея е монтиран първият в България орган, който по-късно е заменен с по-голям. През 1931 г. стихиен пожар силно поврежда храма и унищожава органа. След пожара, в който изгаря дърворезбеният таван на средния кораб на катедралата, цялата църква “Свети Лудвиг” е преустроена. На 8 май 1932 г. катедралата “Свети Лудвиг” е отново осветена. Нейната камбанария е изградена през 1898 г. и е оборудвана с 5 камбани, изработени в германския град Бохум. Те са подарък от папа Лъв XIII. Една от ценните вещи, които се съхраняват в храма е саркофагът на княгиня Мария–Луиза, съпругата на българския княз Фердинанд. Под саркофага са изписани последните й думи към Фердинанд: „Умирам, но от небето ще бдя над Вас, над децата ни и над България“.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.05.2013
Българска версия: 25872, Английска версия: 3072

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999