Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 23 май 2013 г., брой 3469
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(23.05.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.28565
USD/BGN   1.51345
CHF/BGN   1.55237
EUR/USD   1.2923*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Вагоноремонтен завод Левски АД - София
МБАЛ-Д-р Иван Селимински АД - Сливен
БДЖ Кончар АД - София
Раломекс АД - Завет
Скът Мизия АД - Мизия
СМБЕ АД - Калояново
ОББ Балансиран фонд АД - София
Меридиан-98 холдингово дружество АД - София
Дайнърс клуб България АД - София
Зелено бъдеще АД - Пловдив
Румедит 98 АД - Русе
КПЗ АД - Царева ливада
Мира 98 АД - Свиленград
Блек Сий Агрикалчър Фанд АД - София
Ем Би Инженеринг ЕАД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Проблемите при провеждането на обществените поръчки у нас се увеличават въпреки повишения брой проверки от  Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). При 60% от проучените процедури има нарушения. При 821 от общо проверените през 2011 г. процедури за обществени поръчки за над 1 млрд. лв. са установени 2458 нарушения. Възлагането и провеждането на обществени поръчки остава една от областите в родната администрация, при която има най-много нарушения.От финансовата инспекция отчитат още, че срещу 58 длъжностни лица са изготвени 53 акта за начет за вреди за близо 2.2 млн. лв.

Източник: Сега

България да участва в увеличението на капитала на Европейската банка за възстановяване и развитие предложи служебният кабинет, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Предложението е страната ни да запише 7113 платими при поискване акции, всяка от които с номинал 10 хил. евро. Платимият при поискване капитал е в размер на малко над 71,1 млн. евро. Така страната ни ще запази дяловото си участие в ЕБВР от 0,79%, което ще допринесе за запазване на позициите на България в ЕБВР като държава - съучредител на банката.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на електрически съоръжения, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Шнайдер Електрик България ЕООД - София   154 864  
  2   Соларпро ЕАД - София   44 940  
  3   Нурсан Отомотив ЕООД - Бургас   38 576  
  4   Евро Геймс Технолоджи ООД - София   36 151  
  5   АК Електрик АД - Радомир   16 547  
  6   Павел и синове електрик ООД - Шумен   15 648  
  7   Елмарк Индустриес АД - Добрич   15 296  
  8   Миг 23 ЕООД - София   8 542  
  9   Промел Севлиево ООД - Севлиево   3 739  
  10   Сисас БГ ООД - Пловдив   3 717  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 22.05.2013
  Обща стойност (BGN): 2 479 065.12  
Брой търгувани компании: 51
Premium 690 870.82
Standard 1 523 848.72
АДСИЦ 264 345.58
Най-голяма промяна в цените
Арома АД - София 18.65 %
Хидроизомат АД - София -10.39 %
BaSE - Акции: 2 565.42
BaSE - АДСИЦ: 1 056.70

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

По данни от Министерството на финансите към 2009 г. около 39% от парите на всички държавни фирми са били в КТБ, а година по-късно - около 70%. Към края на миналата година само в Корпоративна търговска банка (КТБ) са депозирани 87% от парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) или около 624 млн. лв. по оценка в официален одит на холдинга, извършен от рейтинговата агенция "Фитч". Корпоративна търговска банка и Юробанк Еф Джи държат парите на Българската фондова борса.  Финансовото министерство публикува данните във връзка с одобреното от кабинета предложение, според което държавните предприятия и търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала трябва да избират банките, които ги обслужват.  Компаниите с над 50% държавно участие и контролираните от тях дружества могат да депозират в една банка до 25% от финансовия си ресурс, ако балансовата стойност на паричните им средства надхвърля 3 млн. лв.

Източник: Медия Пул

Собствениците на "Булгартабак ходлинг" ще си покрият значителна част от сумата, която платиха за приватизацията на компанията. Това ще стане само с едно изплащане на дивидент. На общото събрание, проведено на 21 май, всички присъстващи са одобрили предложението близо 70 млн. лв. печалба от миналата година и част от резервите да се разпределят между акционерите. Това прави по 9.46 лв. на акция, от което мажоритарният собственик "БТ инвест" ще получи 55.65 млн. лв.

Източник: Капитал

Бившият завод за кожени изделия “Пулпудева” отново е обявен за продан. Частен съдебен изпълнител ще продава остатъците от емблематичното предприятие с начална цена 1 774 233 лева с ДДС. Това е втория опит изтърбушените сгради на ул. “Владая” да си намерят нов собственик. Този път цената е намалена на 80 процента от първоначалната оценка. Теренът е близо 17 декара, а резултатите ще станат ясни на четвърти юли. Припомняме, че през март месец миналата година беше първият търг, на който така и не се намери купувач за остатъците от фабриката за кожи. Сградите са полуразрушени руини. Те са собственост на “Индустриален парк Пловдив”ООД с регистрация в Благоевград. По данни на търговския регистър до 11 април 2008 г. имотът е принадлежал на “Пулпудева трейд” ЕООД. Впоследствие дружеството се включва в нова фирма - именно “Индустриален парк Пловдив” заедно със “Сигмар” ООД и три физически лица. Върху недвижимите имоти на “Пулпудева” има учредени договорни ипотеки между Пощенска банка и “Пулпудева трейд”.

Източник: Марица

Нов голям заем се готви да изтегли общественият доставчик "Булгаргаз", показва справка в регистъра за обществените поръчки. Дружеството се нуждае от 150 млн. долара, за да купува природен газ.  Компанията, която от години работи на загуба заради определяните от ДКЕВР по-ниски цени на синьото гориво, през 2011 г. изтегли от КТБ заем от 80 млн. лева. Парите не стигнаха. Дружеството има дългове и към компанията майка БЕХ. Новият заем най-вероятно ще бъде използван, за да може "Булгаргаз" да запълни изпразненото вече хранилище в Чирен. Количествата от него се използват през зимата.

Източник: Труд

Изпълнителният директор на НЕК Иво Лефтеров заяви, че са започнали преговори с централите с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия. Той определи финансовото състояние на компанията като най-лошото от създаване й. Загубите за миналата година са 99 млн. лв., като на консолидирано ниво загубата е 192 млн. и 234 млн. лева загуба от оперативна дейност преди определянето на данъците. Дългосрочните задължения на НЕК към края на март са 617 млн. лв., а краткосрочните над 1 млрд лв. Според него ликвидността на компанията също е изключително влошена - близо до нула и това се дължи основно на факта, че студеният резерв, който се полага на НЕК не е плащан от началото на годината.

Източник: Дарик радио       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
23 май 2013 Проект на ПМС за предоставяне на допълнителни средства по бюджета на БАН за подпомагане на дейностите по научно обслужване с висока значимост
28 май 2013 Базисен модел на комплексно административно обслужване
30 май 2013 План за действие за изпълнение на заключителните препоръки към България, отправени от Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК с двама членове на Националния институт за помирение и арбитраж

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

23 май: Заседание на УС на БСК

Екофорум и изложба за управление на отпадъци и рециклиране, енергийна ефективност, възобновяема енергия, интелигентни сгради и асансьорни съоръжения – 29 – 31 май

30 май: Среща по проекта GBE Factory

СЕМИНАР: „Прилагане на енергийната ефективност и ВЕИ в индустриалните и непроизводствени системи” – 30 май 2013 г.

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

11 юни: Семинар "Актуални програми за ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. Как да пишем успешни проекти?"

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

Безплатни обучения по
ключови компетенции
В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

ТЕМИ НА ОБУЧЕНИЯТА
Взимане на решения и управление на конфликти
Водене на преговори и изграждане на сътрудничество
Ефективни комуникации
Иновативно мислене и поддържане на иновационен дух
Компетентност за действие
Мотивация и работа в екип
Продажбени умения и ориентация към клиента
Управление на времето
Управление на качеството
MS Windows 7 & MS Office 2010

Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на три или четири дни в Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, София, Стара Загора
В обученията не могат да участват безработни лица

График на обученията и онлайн регистрация
 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 11 май 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route - 1 юни 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

След като преди три седмици втората най-голяма банка в Русия – държавната VTB Group, обяви, че инвеститорите са записали цялата емисия акции от 102.5 млрд. рубли (3.3 млрд. долара), чрез която увеличава капитала си, сега вече започва да става известно кой какъв дял ще придобие от новата емисия. Oколо 14% от допълнителната емисия е записана от сегашните собственици на акции. Руското правителство, което досега контролираше 75.5% от акциите на VTB, няма да участва в увеличението на капитала, и делът му ще спадне до 60.9 на сто. Основните инвеститори, които ще запишат допълнителните акции и ще придобият дял в банката, се оказват катарците, които чрез държавния инвестиционен фонд ще вложат около един 1 млрд. долара във VTB. Така само три седмици, след като Суверенният инвестиционен фонд на Катар, участва в увеличението на капитала на Deutsche Bank, сега става акционер и в руската банка. Счита се, че инвестираната сума в Deutsche Bank е над 100 млн. евро. Сред другите основни инвеститори, които са записали от новата емисия, се оказват държавните инвестиционни фондове на Норвегия и Азербайджан, всеки от които е вложил по 500 млн. долара. Така Norges Bank Investment Management и Държавният петролен фонд на Азербайджан, заедно с Катар, се оказват най-големите институции, които общо ще запишат 2 млрд. от 3.3 млрд. долара, колкото е увеличението на капитала.

Източник: FT

Америка

През последните четири години технологичният гигант Apple не е платил никакъв данък за приходите си извън САЩ, които възлизат на десетки милиарда долара, установи комисия към щатския сенат. Комисията определя Apple като една от компаниите в страната, укриващи данъци в най-голям размер. Според властите производителят на iPhone е използвал "сложна мрежа от офшорни юридически субекти", за да избегне плащането на милиарди долари данък върху приходите. От компанията обявиха, че не са използвали данъчни трикове. Корпоративният данък в САЩ е един от най-високите в света – 35%, но повечето компании обикновено плащат много по-малко благодарение на многобройните вратички и изключения. Компанията се е възползвала от технически подробности в щатското и ирландско данъчно право, за да плати минимален или никакъв данък върху приходи от поне 74 млрд. долара за предишните четири години. Разследващите обаче не са намерили доказателства, че компанията е използвала незаконни практики. Apple не оспорва, че дъщерните дружества, които използва в чужбина, не плащат корпоративен данък, но отрича да са създадени с цел укриване на данъци.

Източник: Ройтерс

Азия

На фона на многобройните строителни проекти в Рио де Жанейро, който трескаво се подготвя за домакинството на Летните олимпийски игри през 2016 г., една строителна компания се надява скоро да направи първата копка на първия проект, носещ марката на Доналд Тръмп в Бразилия - офис комплекс за 2,5 млрд. долара. При забавящата се икономика на страната обаче офис пазарът може и да не реагира особено благоприятно на новината. Група от компании, водена от MRP International - създадена в България през 2003 г. от двама новозеландски предприемачи - Майлс Самърфийлд и Ричард Макдоналд, е лицензирала името на Тръмп за комплекса, наречен "Trump Towers Rio". Проектът е дебютен за MRP в Бразилия. Амбициите на строителите са това да бъде най-големият офис комплекс в Рио с площи от около 446 000 кв. м. Целта е първите две от общо пет планирани сгради да бъдат завършени до 2016 г., когато "целият свят ще гледа Рио", коментира пред изданието Стефан Иванов, главният изпълнителен директор на компанията за Бразилия. Напоследък обаче се наблюдава „захлаждане“ на пазара на офиси в страната, който премина през няколко години на силен растеж. Когато плановете за проекта на Тръмп бяха обявени в края на миналата година, строителната компания заяви, че дейностите ще започнат в края на 2013

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
22.05.2013
Dow Jones Industrial
15 307.17 (-80.41)
Nasdaq Composite
3 463.30 (-38.82)
Стокови борси
22.05.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)94.28
Heating oil ($US/gal.)2.8700
Natural gas ($US/mmbtu)4.1900
Unleaded gas ($US/gal.)2.8200
Gold ($US/Troy Oz.)1 367.40
Silver ($US/Troy Oz.)22.47
Platinum ($US/Troy Oz.)1 469.20
Hogs (cents/lb.)93.42
Live cattle (cents/lb.)119.23

       Опознай България

23 май 1879 официално откриване на БНБ

Малко хора знаят, че сградата, в която днес се намира Българска народна банка, не е първият, а третият й дом. Строена е между 1934 и 1939 г., поканени са двама от най-известните архитекти за времето си - Иван Васильов и Димитър Цолов. Основният камък на сградата е положен на 20 октомври 1935 г. в малка шахта. В него е вграден стъклен цилиндър с дървено масло, който съдържа акта за построяването на сградата, подписан от кмета на София, министрите и управителния съвет на банката. Макар че сигурността е била безспорен приоритет при изграждането на сграда за централната банка, зданието се превръща в третата архитектурна перла на София от онова време, след сградите на Съдебната палата и на Министерството на войната. Освен със строежа архитектите са се справили блестящо и с друго предизвикателство - да оформят комплекс от новата банкова сграда и намиращата се в непосредствена близост Буюк джамия, построена през XV век. Те отхвърлили идеята джамията да бъде съборена, затова достроили една част към нея, за да я свържат с банката и така обединили две архитектурни творби от две различни епохи. Сградата е обявена за паметник на културата през 70-те години на миналия век. И досега е запазена в автентичния си вид - всичко, от колоните до вратите, е от 39-а година. Не е претърпяла нито една реконструкция, правени са й само освежителни ремонти.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.05.2013
Българска версия: 25873, Английска версия: 3071

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999