Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 21 май 2013 г., брой 3467
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(21.05.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.31295
USD/BGN   1.52169
CHF/BGN   1.56969
EUR/USD   1.2853*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Българска компания за текстил АД - София
Светлина АД - Сливен
Бусофт Инженеринг АД - Бургас
Агрокомб АД - Дулово
Перун АД - Свищов
Силома АД - Силистра
Унитраф АД - Соколово
Харманлийска керамика АД - Харманли
СФБ Капиталов пазар АД - София
Лимекс сити ЕАД - Петърч
Булгартабак холдинг АД - София
Ахрида АД - Кърджали
ТК Пролайн АД - Айдемир
Балканика Имоти АДСИЦ - София
Първа инвестиционна банка АД - София
ЕМЕ АД - Смолян
Еме 97 АД - Смолян
Графобал България АД - Своге
Трансброд ООД - Благоевград
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Новоизбраното 42-ро Народно събрание се събира днес на първо заседание, свикано с указ на президента Росен Плевнелиев. Според Конституцията то ще бъде открито от най-възрастния народен представител - 70-годишния депутат от БСП, актьор и бивш министър на културата Стефан Данаилов. Народните представители ще положат клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." В пленарната зала ще прозвучат химните на България и на Европейския съюз. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и народните представители.

Източник: Стандарт

Внасянето на данъци и осигурителни вноски на гражданите и бизнеса през първите три месеца на годината е струвало с 22 милиона лева по-малко е в сравнение със същия период на 2012-а, обобщиха от Националната агенция за приходите. Причината е единната сметка, чрез която от началото на януари всички задължения към хазната, без вноските за втора пенсия, се погасяват с едно платежно нареждане. Първо се взимат сумите за ДДС и тогава се погасяват другите задължения.  За първото тримесечие, благодарение на единната сметка, са погасени 160 милиона лева стари задължения, според данните на НАП.

Източник: Класа

Дружества
Производство на електродвигатели, електрически генератори и трансформатори
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Елпром ЗЕМ АД - София   19 044  
  2   Електростарт АД - Вършец   15 314  
  3   Елмот АД - София   13 969  
  4   Леми Трафо ЕООД - Перник   7 690  
  5   Балканкар-ЗПДЕА Г. Костов АД - София   4 646  
  6   Елпром Трафо СН АД - Кюстендил   4 551  
  7   2С Трифонов и сие СД - София   3 428  
  8   Централна енергоремонтна база ЕАД - София   3 097  
  9   Елпром Харманли АД - Харманли   1 717  
  10   Елпром ЕМС АД - София   1 395  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.05.2013
  Обща стойност (BGN): 4 225 182.63  
Брой търгувани компании: 53
Premium 126 545.75
Standard 2 719 691.35
АДСИЦ 141 428.94
Облигации 1 237 516.59
Най-голяма промяна в цените
Унипак АД - Павликени 22.22 %
Булстрад Виена иншурънс груп ЗАД АД - София -10.14 %
BaSE - Акции: 13 484.81
BaSE - АДСИЦ: 114.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Шефът на ДБанк Стоян Александров е напуснал поста си на главен изпълнителен директор на банката преди две седмици. Освободени са и хората, които беше посочил за свои заместници - Пламен Петров и Радка Никодимова. Не е ясна причината за разрива между бившия финансов министър и собственика на банката Фуат Гювен. Всеизвестно е, че Александров движеше не само ДБанк, но и целия бизнес в страната на турчина с българско потекло.

Източник: Стандарт

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на бившия главен редактор на 24 часа Венелина Гочева да придобие дял от Медийна група България. Компанията е издател на ежедневника, който Гочева оглавяваше, както и на вестник Труд. Частта ще бъде закупена чрез Про Нюз България, от която 99% принадлежат на Гочева. Според антимонополния орган с придобиването на дела от Медийна група България няма да бъде нарушена конкуренцията на пазара. В съобщението на КЗК не се посочва какъв процент ще бъде продаден. Според информацията, публикувана на сайта на контролния орган, капиталът на дружеството е в размер на 24 250 000 лева и негови съдружници са Любомир Павлов, който притежава 43%, шефът на Софарма Огнян Донев, който е собственик на 40%, и БГ Принтмедия ООД със 17% участие. Гочева ще получи правото да добие и част от БГ Принтмедия.

Източник: iNews

Oще една марка изворна вода излиза на българския пазар - "Бачково", която ще се добива от извор в едноименното село в община Асеновград. Фабриката за бутилирането е изградена от производителя на безалкохолни напитки "Нова трейд", чиято най-известна марка е "Дерби" (Derby). Инвестицията се оценява на 14 млн. евро, а в предприятието са отворени 100 нови работни места, съобщиха от "Нова трейд". Официалното откриване на бутилиращото дружество е направено на 23 април и то вече работи, като каптира водата от извор, разположен в резервата "Червената стена". Капацитетът за бутилиране на предприятието е 70 хил. бутилки на час. Финансирането за изграждането му е осигурено от собствени средства на "Нова трейд", Сосиете женерал Експресбанк и от европейски фондове - по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността", стана ясно от думите на управителя Стоян Узунов.

Източник: Капитал Dаily

Търговската верига ЦБА ще обедини операциите си в Северна България чрез сливането между две дружества - ЦБА ЕАД и ЦБА Франчайз. Плановете са до края на годината по-голямата част от обектите на територията на Централна, Северна и Североизточна България, както и софийските обекти да минат под шапката на ЦБА ЕАД, а мениджмънтът да се премести във Варна, където е централата на дружеството. Към момента двете компании оперират общо близо 90 супермаркета, от които малко над 20 се управляват от ЦБА Франчайз. Въпреки сходните имена собствениците на двете дружества не са еднакви, така че в тази сделка говорим за събиране на бизнес и преструктуриране на акционерно участие. Целта на окрупняването е да се опрости юридическата структура в групата на ЦБА. Oчаква се преструктурирането на ЦБА да има благоприятен ефект върху продажбите на веригата, да доведе до икономии от мащаба, по-ниски разходи за управление и оптимизиране на инвестициите в нови обекти. ЦБА е дъщерна е на ЦБА Инвестмънт. Другият участник в обединението – ЦБА Франчайз, е базиран във Велико Търново и е дъщерно на  ЦБА Асет мениджмънт.

Източник: Капитал

Веригата хранителни магазини "Валан" претърпя пълен крах, два магазина в благоевградския квартал "Еленово", заведение и тристаен луксозен апартамент на собственика на "Валан" Атанас Атанасов са обявени за публична продан от съдия изпълнител. Заведението е обявено на първоначална цена 89 222 лв, двата магазина в съседство са на обща цена около 280 000 лева, а апартаментът на Атанасов на улица Иван Гарванов в Благоевград е с начална цена, от която да тръгне наддаването 94 586. Четирите обекта са поискани от банка, към която "Валан" има дългове.

Източник: Струма       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
23 май 2013 Проект на ПМС за предоставяне на допълнителни средства по бюджета на БАН за подпомагане на дейностите по научно обслужване с висока значимост
28 май 2013 Базисен модел на комплексно административно обслужване
30 май 2013 План за действие за изпълнение на заключителните препоръки към България, отправени от Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените
19 юни 2013 ЕК провежда консултации по предложението за опростяване на процедурите съгласно Регламента за сливанията на ЕС
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Екофорум и изложба за управление на отпадъци и рециклиране, енергийна ефективност, възобновяема енергия, интелигентни сгради и асансьорни съоръжения – 29 – 31 май

30 май: Среща по проекта GBE Factory

СЕМИНАР: „Прилагане на енергийната ефективност и ВЕИ в индустриалните и непроизводствени системи” – 30 май 2013 г.

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

11 юни: Семинар "Актуални програми за ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. Как да пишем успешни проекти?"

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

Безплатни обучения по
ключови компетенции
В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

ТЕМИ НА ОБУЧЕНИЯТА
Взимане на решения и управление на конфликти
Водене на преговори и изграждане на сътрудничество
Ефективни комуникации
Иновативно мислене и поддържане на иновационен дух
Компетентност за действие
Мотивация и работа в екип
Продажбени умения и ориентация към клиента
Управление на времето
Управление на качеството
MS Windows 7 & MS Office 2010

Обученията са целодневни (09.00 – 17.30 ч.), като всяко от тях се провежда в рамките на три или четири дни в Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, София, Стара Загора
В обученията не могат да участват безработни лица

График на обученията и онлайн регистрация
 
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 11 май 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route - 1 юни 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com


       Светът

Европа

Печалбата на Ryanair Holdings – най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, се е увеличила с 13% заради новите маршрути към дестинации на късо разстояние. Базираният в Дъблин авиопревозвач отчете печалба след данъци в размер на 569 млн. евро за 12-те месеца до края на март при 503 млн. евро по същото време на миналата година. Анализатори очакваха компанията да отчете печалба от 560 млн. евро. Приходите на нискотарифния оператор също отчитат 13% ръст до 4,33 млрд. евро. Превозвачът освен това е включил във флотилията си 15 нови самолета, а през зимата ще започне да използва 20 самолета, които са били приземени през миналата година. Ryanair е разширил мрежата си с 217 нови маршрути до общо над 1 600 дестинации, след като големите авиокомпании решиха да се оттеглят от тях заради загуби. Компанията е изградила и седем нови бази в Гърция, Холандия, Мароко, Полша и Хърватия. Ryanair освен това е превозила 5% повече пътници през миналата година и е успяла да увеличи нивото на заетост на местата в самолетите, съобщи изпълнителният директор Майкъл О'Лиъри, който оглавява компанията от две десетилетия и планира да остане на поста още 5 години, за да работи по затвърждаването на присъствието на превозвача в Европа.

Източник: Блумберг

Америка

Интернет гигантът Yahoo! е одобрил закупуването на блогърския сайт Tumblr за сумата от 1,1 милиарда долара. Aдминистративният съвет на Yahoo! е одобрил още вчера закупуването на сайта, а новината ще бъде съобщена на пресконференция днес в Ню Йорк. Tumblr ще се управлява като независим бизнес на компанията. Дейвид Карп ще остане главен изпълнителен директор. Продуктът, услугите и марката ще продължават да се дефинират у развиват самостоятелно Tumblr. Tumblr е създаден през февруари 2007 г. и днес има 175 служители. Той е достъпен на 12 езика и в него са разположени 108,4 милиона блога с 50,8 милиарда публикации. През 2011 г. Tumblr се оценяваше на 800 милиона долара. Yahoo! в последно време има финансови проблеми и проблеми със стратегическото планиране. Ако закупуването на Tumblr от интернет гиганта се потвърди, то сделката може да подмлади аудиторията на Yahоo!. Начело на Yahoo! e една от най-влиятелните бизнесдами в Силициевата долина - Мариса Мейър.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Френският концерн Danone сключи сделка за 325 млн. евро с най-големия производител на млечни продукти в Китай - държавната China Mengniu Dairy. Освен че споразумението ще даде достъп на Danone до бързо разрастващия се китайски пазар, то трябва да успокои опасенията за качеството на млечните продукти, което доведе до поредица скандали в страната. Френската компания ще получи около 4% индиректен дял в China Mengniu Dairy, като целта е в бъдеще той да бъде увеличен. Двете компании ще създадат и съвместно предприятие за производство на йогурт в Китай, от което производителят на Activia ще притежава 20%. Съвместното предприятие Prominent Achiever, в което Danone притежава 49%, ще придобие 8.3% дял в най-големия акционер в Mengniu - COFCO. От своя страна държавният дистрибутор на аграрни и селскостопански продукти COFCO притежава 51% от Prominent Achiever. Основен мотив за сделката е бума на потреблението на млечни продукти в Китай. През миналата година продажбите на йогурт в страната са нараснали със 17% до 45.6 млрд. юана (7.63 млрд. долара) по данни на Euromonitor International. Mengniu държи най-голям пазарен дял – 16.8%, докато продуктите на Danone представляват само 1.6% от пазара. Според прогнозите на анализаторите до 2015 г. продажбите в Китай ще нараснат с 57% до 71.6 млрд. юана (11.7 млрд. долара).

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
20.05.2013
Dow Jones Industrial
15.00 (-19.12)
Nasdaq Composite
3.00 (-2.54)
Стокови борси
20.05.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)96.71
Heating oil ($US/gal.)2.9500
Natural gas ($US/mmbtu)4.0900
Unleaded gas ($US/gal.)2.9100
Gold ($US/Troy Oz.)1.00
Silver ($US/Troy Oz.)22.58
Platinum ($US/Troy Oz.)1.00
Hogs (cents/lb.)91.52
Live cattle (cents/lb.)119.15

       Опознай България

21 май – Св. Константин и Елена

На 21 май християнската църква отбелязва празника на император Константин Велики и неговата майка Елена. С техните имена се свързва един от преломните моменти в историята на християнската религия – по тяхно време, и не без тяхна помощ, е издаден Миланския едикт (313 г.), с който християнството се превръща от преследвана в официална държавна религия на Византия. В чест на това събитие императорът и неговата майка са канонизирани за светци. В деня на Св. Константин и Елена се изпълнява и един от най-интересните ритуали по нашите земи, свързан с вярата в магическата сила на огъня – нестинарството. През деня нестинарите посещават дома на главната нестинарка и извършват ритуално обличане на иконите на равноапостолите, а вечерта започват своя огнен танц върху жарава с боси крака, държейки свещените икони в ръцете си. Смята се, че така те получават способността да пророкуват.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.05.2013
Българска версия: 25873, Английска версия: 3071

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999